Pannonhalmi borok Vaszary képekhez

Borászportál
2012. november 14., 10:12


Kultúra - Vaszary János művészete áll a középpontban a Magyar Nemzeti Galéria november 23-i MNG Extra estjén, amelynek vendége ezúttal a pannonhalmi bencés főapátság és az apátsági pincészet lesz.
Pannonhalmi borok Vaszary képekhez
 
A novemberi MNG Extra programjai a 145 éve született festő életművét ismertetik meg a látogatókkal, akik többek között azt is megtudhatják, hogy mi a kapcsolat a pannonhalmi apátság és Vaszary János között.
 
Az érdeklődők kerekasztal-beszélgetésen ismerhetik meg a közelmúlt egyik legnagyobb vihart kavaró felújítását, a pannonhalmi bazilika átépítését, megkóstolhatják az ezeréves hagyományokra visszatekintő bencés gyógynövénykert különlegességeit, koccinthatnak az apátsági pincészet Szent Mártonról elnevezett újborával, és megízlelhetik a Viator apátsági étterem libakülönlegességeit. A gyógynövénykertet és a borászatot rövid előadások mutatják be.
A tárlatvezetéseken találkozni lehet a bencés gimnázium diákjaival is, akik kedvenc műtárgyaikról mesélnek, valamint koncertet is adnak. Az MNG Extra Kreatív Műhelyében a látogatók teafiltert készíthetnek pannonhalmi gyógyfüvekből, vagy akár iniciálét is rajzolhatnak.
Az este során Plesznivy Edit művészettörténész A két Vaszary: a festő és a hercegprímás címmel tart előadást, amelyen számos érdekesség tudható meg Vaszary János és a Pannonhalmán végzett Vaszary Kolos kapcsolatáról, valamint a festő bibliai témájú alkotásairól. Ezt követően Vaszary János egyik főművéről Bellák Gábor művészettörténész tart előadást Az Aranykor, avagy egy kép élete, halála és feltámadása címmel.
Vaszary János, teljes nevén: Vaszary János Miklós (Kaposvár, 1867. november 30. – Budapest, Tabán, 1939. április 19.[1]) magyar festőművész és grafikus.
A 19-20. század. fordulóján és a 20. század első harmadában a képzőművészet európai irányait behatóan ismerte, s alkalmazta festészetében, grafikáin, gobelin munkáin. Összességében leginkább a francia posztimpresszionizmustart nouveau-t és a hazai nagybányai plein air stílust lelhetjük fel alkotásaiban.
Az MNG Extra jazzszínpadán Csemer Boglárka és Sebestyén Áron duó játszik. Az este részletes programja az MNG honlapján található meg.
Winelovers borok az olvasás mellé