Amit a bikavérről tudni akartál

Németh Richárd
2014. február 19., 13:00


HÁTTÉR - Egy több mint 130 éves múlttal rendelkező borfajtát, nevezetesen a Bikavért vesszük górcső alá soron következő vaktesztünkön, ahol több mint 50 tétellel vonul fel Eger és Szekszárd. A tesztelők között ezúttal is borszakírók, borkereskedők, oktatók és szerkesztőségünk tagjai találhatók. Jelen összeállításunkban a bikavér eredetéről és eredetvédelméről informálódhatnak olvasóink.
 
Bikavér sztori
Az egri legenda szerint a bikavér elnevezés a török időkből származik, de ez aligha igaz, hiszen hazánkban egészen a török hódoltságig kizárólag fehérbort termeltek. A kadarka kékszőlőfajta és a vörösbor készítésének technológiája a törökökkel együtt érkező rácok közvetítésével honosodott meg borvidékeinken. Írásos források, oklevelek, útleírások a bikavér elnevezést a 19. század közepéig nem említi (forrás: Máté Andrea. 2003. A bikavér legendája. Rubicon. Vol. 1-2/2003, pp 40-41).
A történelmi hagyatékok csak a 19. század második felében kezdik említeni a bikavér nevet. Ez elsősorban Szekszárd költőjének, Garay Jánosnak köszönhető, aki 1846-ban „Szegzárdi bordal” című versében megalkotta a bikavér elnevezést:
„Töltsd pohárba, és csodát látsz!
Színe mint a bikavér,
S mégis a gyöngy, mely belőle
Fölragyog, mint hó, fehér.
És a tőke, melyen termett,
Nemde, oly zöld, mint a rét?
Hol leled föl szebben együtt
Szép hazánk háromszínét?”
A „bikavér” kifejezést tehát elsőként a szekszárdi bor megnevezésére alkalmazták. A bikavér egy másik fontos, korai említése Erdélyi János 1851-ben megjelent Magyar közmondások könyve című művében olvasható a „Bikavér” címszónál: „Így nevezik az erős veresbort, például az egrit”. A meghatározás Szekszárdra ugyan nem vonatkozik, de az egri bort is csak példaként említi, amely a szó általános, nem tudatos használatára utal. Ezt erősíti továbbá Ballagi Mór 1873-ban megjelent „A Magyar Nyelv Teljes Szótára’ c. műve, amely szerint a ’Bikavér (tréfás) - erős, sötét színű vörösbor” (vö.: Töttös Gábor. 1987. A szekszárdi szőlő és bor. pp 127.).
Kié a bikavér?
A közelmúltban Eger és Szekszárd között vita folyt arról, hogy a történelmi tények melyik borvidéket jogosítják fel a „bikavér” név használatára. A rendelkezésre álló történelmi források is azt mutatják, hogy ugyan Szekszárdon bukkan fel elsőként a kifejezés, de használata a mély színű bor általános megnevezésére korlátozódott. A viták ma már háttérbe szorultak, mindkét borvidék termelői elfogadják a névhasználat feltételeit.
Az Egri bikavérhez hasonlóan a Szekszárdi bikavér név az Európai Unióban földrajzi árujelzőként bejegyzett, védett eredetű minőségi bor, készítésének módja szabályozott és ellenőrzött, a megnevezést a Szekszárdi borvidéken kívüli termelők nem használhatják.
Eredetvédelem
Az Eger oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása
Itt találhatóak az Eger oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírásának különböző változatai:
A 102/2009. FVM rendelet alapján elkészített változat - 2011-ben benyújtva az Európai Bizottság részére. Ez a változat nem hatályos. A 2010. és a 2011. évjáratok esetében a rendelet előírásait kell alkalmazni, a termékleírás a rendeleten alapul, azonban annál több mindent szabályoz.
A 2012. évjárattól alkalmazandó dokumentum - a 2011-ben benyújtott módosítási kérelemnek megfelelően (nemzeti jóváhagyást követően)
A Szekszárd oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírása
Itt találhatóak meg a Szekszárd oltalom alatt álló eredetmegjelölés termékleírásának változatai.
A 2009. augusztus 1-jei állapot alapján elkészített változat (nem hatályos)
A 2012-ben benyújtott módosítási kérelemmel kiegészített, hatályos változat (nemzeti jóváhagyást követően)
 (forrás: kormány.hu)
Programajánló: Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj - febr. 21.
Az Egri és a Szekszárdi borvidék a tavalyi év után idén újra összefog annak érdekében, hogy együtt bizonyítsák, milyen magas színvonalú és egyedi bikavérek készülnek a két borvidéken. A kóstolóra Budapesten, a Corinthia Hotel Budapestben kerül sor 2014. február 21-én, ahol huszonöt egri és szekszárdi pincészet bikavéreit kóstolhatják meg a borkedvelők. További infók itt.
***
 
Winelovers borok az olvasás mellé