Hétvégén tartják az Egri Csillag Fesztivált Egerben

Borászportál
2014. április 28., 09:04


Programajánló - Idén már 3. alkalommal kerül megrendezésre az Egri Csillag Fesztivál, amelyen 25 borászat vesz részt 1-1 Egri Csillag és Egri Bikavér borral, azaz 50 bort kóstolhatnak az érdeklődők május 1-3-án.
Hétvégén tartják az Egri Csillag Fesztivált Egerben
 
Idén először lesz majd 3 napos a rendezvény az Egri Várban, ennek megfelelően minden eddiginél több fellépővel és gazdagabb programkínálattal. A fesztivál további újdonsága, hogy Eger 5 legismertebb étterme egy-egy ételt is készít az Egri Csillaghoz, amelyeket szintén megkóstolhatnak a látogatók.
A lengyel-magyar barátság évére alapozva, idén a rendezvényt május első hétvégéjére szerveztük, hogy egy időre essen a lengyelek nemzeti ünnepével. A lengyel köztársasági elnök egy hónapja járt Egerben, ahol Áder János Magyarország köztársasági elnöke fogadta.
Az Egri Csillag Fesztivál fellépői: Punnany Massif, Brains, Zagar, Rákóczi Feri és a Best of, Mystery Gang.
 
Egri Csillag – a fehér cuvée
Az Egri Csillag Eger új fehérbora, az Egri Bikavér fehér párja, amely 2010-ben indult útjára. Ma már több, mint 30 borászat készít saját Egri Csillagot, amelyek minden évben március 15-től kerülhetnek forgalomba, az ünnepélyes Csillagbontást követően.
Készítését az egri borászok által meghatározott minőségi szabályrendszer foglalja keretbe. Legalább 4 szőlőfajtát kell házasítani, minimum 50 százaléka Kárpát-medencei fajta kell, hogy legyen.
Egri borok sikere Bordeaux-ban
A bordeaux-i borverseny a világ egyik legismertebb megmérettetése a minőségi borok világában. Az egri termelők minden évben komoly eredményekkel szerepeltek. Idén sem volt ez másképp, 3 aranyéremmel tértek haza.
Az aranyérmes egri borok:
  • Demeter Pincészet 2012-es Egri Csillag Classic
  • Dula Pincészet 2006-os és 1999-es „Hegybíró Bora” Egri Bikavér
  • St. Andrea pincészet 2012-es St. Andrea Napbor Egri Csillag
További érmes eredmények:
Ezüst: Gróf Buttler Borászat - Egri Viognier Nagy-Eged 2012, Bolyki Pincészet - „Ördöngös” Egri Kékfrankos 2011, Demeter Pincészet - Franc de Franc 2007, Thummerer Pincészet - Vili Papa Egri Cuvée-je 2009, St. Andrea Pincészet és Szőlőbirtok - „Örökké” Egri Cuvée 2011, St. Andrea Pincészet és Szőlőbirtok - „Áldás” Egri Bikavér 2011.
Bronz: Egri Korona Borház - Grand Selection Egri Cabernet Sauvignon 2009, Besenyei Borház - Egri Csillag 2012.
Jótékonysági dűlőnap a Bolyki Borkatlanban
Az idei évben május 31-én kerül megrendezésre a varázslatos Bolyki Borkatlanban a Jótékonysági Dűlőnap. Idén először a kezdeményezéshez az ország valamennyi borvidékéről csatlakoztak fiatal borászok, így az ott kóstolható borkínálat minden eddiginél szélesebb lesz majd. A „Lassan a testtel” című rendezvény bevétele most is, mint minden esztendőben jótékony célokat szolgál.
A Csillagtól a Bikavérig - megjelent az Egri Borvidéki Könyv
Az Egri Borvidéket teljes körűen bemutató könyv jelenik meg az Egri Csillag Fesztivál idején. A kiadvány egy régi igényt elégít ki, azzal, hogy a borhoz értők, és a kezdő borkóstolók számára egyaránt hasznos, érdekes információkat tartalmaz. A könyvből bárki megismerheti az Egri Borvidék dűlőit, a szőlőfajtákat, az építészeti remekműveket, és természetesen a termelőket. A könyv megjelenését nagy összefogás, és kutatómunka előzte meg, hogy a lehető legélvezetesebben és részletesen szóljon magáról a borvidékről. Három nyelven, magyarul, angolul és lengyelül kapható.
Az Egri borvidék
Az Egri borvidék mintegy 5340 hektárnyi szőlőültetvénye a Bükk hegység déli lankáin terül el. A borvidék két eredetvédelmi körzetre, az Egrire és a Debrőire tagozódik, Eger várost és 19 községet foglalj magába: Andornaktálya, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Felsőtárkány, Kerecsend, Maklár, Nagytálya, Noszvaj, Novaj, Ostoros és Szomolya az Egri, illetve Aldebrő, Feldebrő, Tófalu, Verpelét, Kompolt és Tarnaszentmária a Debrői körzetben.
A borvidéken, a kiváló éghajlati és talaj adottságoknak köszönhetően szinte valamennyi ismert szőlőfajta megtalálható. A leginkább jellemző fajták: Leányka, Olaszrizling, Chardonnay, Hárslevelű, Ottonel muskotály, Tramini, illetve Kékfrankos, Kékoportó, Blauburger, Cabernet franc, Cabernet sauvignon, Merlot, Kékmedoc, Kadarka, Pinot Noir, Zweigelt, Kékoportó portugieser, Kékburgundi, Syrah.
Elsőként az Egri borvidéken hozták létre - a hegyközségek jóváhagyásával - a szigorú, egyedi feltételekhez kötött „Védett eredetű” kategóriába tartozó borok készítésének szabályozását. Ezek csak a szigorú szőlőtermelési és borászati feltételeknek való megfelelés után készíthetőek és forgalmazhatóak.
Védett eredetű klasszikus borok: Debrői Hárslevelű, Egri Csillag, Egri Bikavér, valamint az Egri Muskotály és az Egri rozé klasszikus.
Védett eredetű Superior borok: Debrői Hárslevelű Superior, Egri Csillag Superior, Egri Bikavér Superior, Egri késői szüretelésű Superior bor.
Védett eredetű Grand Superior borok: Egri Csillag Grand Superior, Egri Bikavér Grand Superior.
Védett eredetű fajtaborok: Egri Leányka, Egri Olaszrizling, Egri Chardonnay, Egri Kékfrankos, Egri Cabernet Franc, Egri Cabernet Sauvignon, Egri Merlot.
Az Egri borvidéken folyó munkát az elmúlt években számos díjjal ismerték el. Ezek közül a legrangosabbak:
  • „Az Év Bortermelője” díjjal kitüntetett egri borászok: Thummerer Vilmos (1995), Gál Tibor (1998), Vincze Béla (2005), dr. Lőrincz György (2008).
  • „Az Év Pincészete” díjjal kitüntetett egri borászatok: Thummerer pince (2011).
  • „Borászok borásza” díjjal kitüntetett egri borászok: dr. Lőrincz György (2008), Kaló Imre (2011).
Winelovers borok az olvasás mellé