Simán koccintanak sörrel a magyar fiatalok

Borászportál
2014. június 10., 21:09


A magyar egyetemisták több mint fele mindig is koccintott sörrel, egyharmaduk viszont még a másfél évszázados „tilalom” letelte után is tiszteletben tartja a hagyományt - derült ki IV. Budavári Sörfesztivál sörvacsoráján ismertetett kutatásból.
Simán koccintanak sörrel a magyar fiatalok
 
Simán koccintanak sörrel a magyar fiatalok
Bár a 150 éves szabályról mindenki hallott, a történelmi háttérrel sokan bajban vannak: minden tizedik egyetemista az ’56-os forradalomhoz, 6 százalékuk pedig a mohácsi csatához köti a koccintás felfüggesztését. Az egyetemisták fele szerint mindenki azt iszik, ami a keze ügyébe kerül, de egyre többen gondolják úgy, hogy inkább sörös nemzet a magyar, mint boros. Ehhez a hazai sörgasztronómia látványos fejlődése nagyban hozzájárulhatott.

Tízből három fiatalnak még mindig a bor jut eszébe, ha a magyarok italfogyasztási szokásaira gondol, de egyre többen gondolják úgy, hogy inkább sörivó nemzet vagyunk. A döntő többség (45%) szerint viszont felesleges különbséget tenni: azt iszunk, ami éppen a kezünk ügyébe kerül. Ami a sörrel való koccintatás tilalmát illeti: a vidéken élők tájékozottabbak (tízből csak négyen nem tudták, honnan eredeztethető a koccantási tilalom), és a hagyományokat is jobban tisztelik. Míg a városiak csupán egyötödéről mondható el, hogy még mindig követi a szabályt, addig a vidékiek közel fele továbbra sem koccint sörrel.
 
„A IV. Budavári Sörfesztivál a hazai sörgasztronómia fejlesztéséről és a különleges nedűkről szól. Június 12. és 15. között mindenkire felhőtlen szórakozás vár, azokra is, akik a 150 év letelte után még mindig fontosnak tartják a hagyományt, és azokra is, akik el sem tudják képzelni a nyári sörözéseket koccintás nélkül. Számunkra a legfontosabb szabály az, hogy a korsókban minőségi sörök legyenek ” – nyilatkozta Kurucz Dániel, a IV. Budavári Sörfesztivál egyik főszervezője, aki szerint a fesztivál 200 sörkülönlegességből álló kínálata még a borkedvelőket is le szokta venni a lábáról.

Istenes Bence szerint sem a koccintás a lényeg. „Ha sört iszom, akkor az ízekre koncentrálok. A Budavári Sörfesztivál pedig már negyedik éve mutatja meg, hogy a magyar sörgasztronómia egyre magasabb szintekre juthat” – vélekedik az RTL Klub műsorvezetője, aki a Magyarországon elérhetetlen cseh söröket sem fogja kihagyni. A négynapos sörünnepen ugyanis a prágai Dalešice sörfőzde helyben főzött, szűretlen söreit is ki lehet próbálni.

"A mértéktartó alkoholfogyasztás híve vagyok, de egy gasztronómia eseményen mindig szívesen veszek részt. Bár nem gyakran iszom sört, a különlegességekre én is nagyon kíváncsi vagyok" – mesélt sörfogyasztási szokásairól Molnár Ferenc Caramel, aki szintén fellép a IV. Budavári Sörfesztiválon.
Winelovers borok az olvasás mellé