Meglepetésekkel jön a jubileumi Budafoki Pezsgő és Borfesztivál!

Borászportál
2014. augusztus 26., 15:59


Egyedülálló koncertekkel, gasztronómiai ínyencségekkel és kulturális csemegével várja idén is látogatóit az immár 25 éves Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál, szeptember 6-7-én.
 
Meglepetésekkel jön a jubileumi Budafoki Pezsgő és Borfesztivál!
A jubileumi ünnepség kiváló programokkal várja a vendégeket! Szeptember első hétvégéjén pedig extra meglepetésekért is érdemes lesz Budafokra látogatni!

25 éves recept szerint

Idén immár 25. alkalommal rendeznek Pezsgő- és Borfesztivált Budafokon. A fesztivál népszerűsége folyamatosan növekszik az utóbbi években, idén a várakozások szerint már 50 ezer fő fölé növekedhet a helyszíni érdeklődők száma.  A helyi borkészítési hagyományokat minőségi köntösben bemutató rendezvény Budafok élő borkultúrájába enged bepillantást.
 
Helyi és az ország különböző borvidékeiről érkező vendégborászok, kiváló folk-, és világzenei előadók, kézműves ételkészítők, kreatív programok várják a résztvevőket ezen a hétvégén a XXII. kerületben. Idén például olyan neves előadók koncertjeit hallgathatják meg a látogatók, mint a Budapest Jazz Orchestra feat. Tóth Vera, a Deladap! (A), a Mary Popkids vagy Odett.
A fesztivál programjából kihagyhatatlan a szőlőáldás és nem maradhat el a tradicionális ünnepi felvonulás a Bor- és Pezsgőrendekkel, zenészekkel, néptáncosokkal, mazsorettesekkel és szőlőkoszorús kocsival. A központi programokkal párhuzamosan a pincerendszerek nyitott kapukkal várják a látogatókat. A pincék közötti közlekedést omnibuszok segítik majd.
Fröccsterasztól a legjobb pezsgőkig
 
A Savoyai Jenő tér a fesztivál idejére Pezsgő-térré változik, ahol jubileumi színpad épül, amelyen ünnepi programok, minőségi könnyűzenei előadások szórakoztatják a nagyérdeműt. Bemutatkoznak a pezsgőkészítők és természetesen ízletes pezsgőket és pezsgőkoktélokat, valamint pezsgővel harmonizáló ételeket lehet majd kóstolni. Szombaton és vasárnap is délelőtt gyerekprogramok várják a legkisebbeket.
Meglepetésekkel jön a jubileumi Budafoki Pezsgő és Borfesztivál!
A fesztivál ideje alatt Borudvarként funkcionál az Oroszlános udvar, ahol budafoki borászatok borai lesznek kóstolhatók és nem maradhatnak el a minőségi borkorcsolyák sem! A színpadon kiemelt fellépőként ad koncertet az osztrák Deladap, vasárnap pedig a legismertebb magyar folk- és világzenei dallamok csendülnek föl.
A Promontor Üzletház udvarán rendezik be a Fröccsteraszt, ahol kiváló alapanyagokból készülnek majd a házmesterek, sport-, nagy- és kisfröccsök, hosszúlépések. Eközben a színpadon az esemény mindkét napján jazz és blues előadók szórakoztatnak. A 25 éves jubileum jegyében pedig pódiumbeszélgetéseket is tartanak.
Európa leghosszabb pincerendszere egész évben vár!
A borünnepen kívül egész évben a borászathoz kapcsolódó érdekességekkel vár mindenkit Budafok.
Az 1800-as évek végén, a kvarchomokkő-bányászat során Európában egyedülálló, mintegy 80-100 kilométer hosszú földalatti labirintus épült ki Budafok alatt. A XIX. század végén közel 300, a borkereskedelem mellett pezsgő- és konyakgyártásban is jeleskedő, a kvarchomokkő-bányászatból hátramaradt üregrendszert hasznosító pincészet működött a környéken.
A két éve átadott, skanzenszerű, földalatti Borváros úgynevezett Borutcájában tíz magyarországi – a badacsonyi, a balatonboglári, az egri, az etyek-budai, a mecsekaljai, a somlói, a soproni, a szekszárdi, a Tokaj-hegyaljai, valamint a villányi – borvidék jellegzetes pincehomlokzataiban gyönyörködhetnek a látogatók.

A fesztiválra kitelepülő borászatok:

  • Törley Pezsgőpincészet
  • Garamvári Szőlőbirtok Vinárium
  • Lars Keszthely Pincészet
  • Debreczeni Pincészet-Etyek
  • Ferenczi Szőlőbirtok-Szekszárd
  • Sümegi és Fiai Pincészet
  • Seybold-Garab Pince
  • Záborszky Pincészet
  • Kőnig Borászat
  • Lics Pincészet
  • Varga Pincészet
Winelovers borok az olvasás mellé