Főoldal - Címkék - borösszetétel

Címkék / borösszetétel


Mi van a borodban? - Bortudatossági kampányt indít a Terra Hungarica mozgalom

Többségünk természetes italként tekint a borra, mintha az csupán szőlőből készülne, pedig a helyzet sajnos ma már nem ilyen egyszerű. A Terra Hungarica mozgalom ismeretterjesztő kampánnyal arra kívánja ösztönzi a borfogyasztókat, hogy ismerjék meg azt, amit isznak és tudatosan válasszanak.

Borkóstolás felsőfokon - II. rész

Tudástár - Dr Rohály Gábor AIWS, a borok szenzorikus (felsőfokú) analízisét taglaló írásának második részét közöljük. Kóstolási háttérismeretek, borvizsgálat, borminősítés, egyensúlyrendszerek.

Borkóstolás felsőfokon - I. rész

Tudástár - Szeretnéd tudni, hogyan történik a borok professzionális szintű szenzorikus analízise? A Borkollégium tulajdonos-oktatójának két részes cikkéből most megismerheted a felsőfokú kóstolástechnika mikéntjét.

Lehetetlen küldetés - Beszámoló a Welt Wine Festival-ról (II. rész)

Nemzetközi Borfórum, Palais Coburg, Bécs - Bizony, 50 borásztól 250 tételt lekóstolni 4 óra alatt, mondhatni lehetetlen küldetés. Kellő szenvedéllyel, megingathatatlan küldetéstudattal azonban 15-20 borról tisztességes kóstolójegyzetet lehet készíteni, ami több mint kiváló eredmény. Ha mindemellett legutoljára egy olyan borélményt élünk át, amit, míg élünk, soha nem felejtünk el, még azt is hihetjük, sikerült a lehetetlent abszolválni. Dr. Tar Ferenc beszámolójának II. részét közöljük.

VinCE 2012 - Tíz óra borkóstolás után józannak maradni?

Élménybeszámoló Közép-Európa legnagyobb borkiállításának szombati napjáról - Az idén is megvolt VinCE, akárcsak az előző két évben. Mivel most a szervezők bedobtak egy örömteli újítást, miszerint a rendezvény immáron nem csak két napos, hanem péntektől vasárnapig élvezhető, így az erőnket és az energiánkat három kőkemény napra kellett beosztani. Nem volt könnyű… pláne józannak maradni.

Lehetetlen küldetés - Beszámoló a Welt Wine Festival-ról (I. rész)

Nemzetközi Borfórum, Palais Coburg, Bécs - Lehetetlen vállalkozás megírni egy mindent kielégítő kóstolóélményt ott, ahol a világ vonul fel. Ugyanakkor mégis neki kell látni, mert a tapasztalatok feszülnek legbelül, s ha nem lesz megörökítve, az egész csak egy futó emlék marad 10 év elteltével. Mindez persze nem öncélú, hiszen a szerző gazdag munkája rengeteg olyan információt tartalmaz, ami minden bizonnyal hasznos lesz azoknak, akik rajonganak a világ csúcsboraiért.

Az én VinCE top 5 borom

Borkóstoló - A világ legigazságtalanabb toplistája. Mint azt már megírtam, egy három és fél órás ámokfutás alatt, körülbelül 30 tételből választottam ki ezt az ötöt, úgy, hogy a helyszínen több, mint ezer bort lehetett kóstolni. Olyan ez, mintha országos közvéleménykutatást tartanék, úgy, hogy az összes résztvevő a folyosó végén lakó Balogh család, Marika néni a földszint kettőből, és Sanyi, a Kék Egér borozó pultosa. Lehet, hogy nyomokban igazságot tartalmaz, de amúgy tökéletesen értelmetlen, és nem tükröz semmit (de - a szerk.)

VinCE 2012, szombat - a helyszínről jelentkezünk!

Elindult a VinCE Budapest 2012 borkiállítás második, szombati napja. A Borászportál kiemelt médiatámogatóként olnline közvetítéssel jelentkezik a helyszínről. Tudósítás, képek, kóstolójegyzetek, videók formájában, itt és a Facebook oldalunkon.

Tomero Petit Verdot 2008 - Nagy test, nagy élvezet!

Borajánló - A Petit Verdot rendkívül izgalmas szőlőfajta, melyről azonban igen keveset hallani. Bordeaux-i fajta, sőt nagy valószínűséggel már előbb ültették Bordeaux-ban mint a cabernet sauvignont, de származást tekintve kicsit melegebb, délebbi francia tájakról ered. Az egyik szülője a Tressot a másik pedig a Duras fajta, ez utóbbi Toulouse környékéről való. Valószínűleg mind a kettőt a rómaiak vitték magukkal és honosították meg Franciaországban.

Pezsgővel a szív- és érrendszeri betegségek ellen?

Különösen sokat lehet hallani/olvasni mostanában a mértékletes alkoholfogyasztás, kivált a vörösborivásnak egészségünkre gyakorolt pozitív hatásáról. Egy franciákból és britekből álló kutatócsoport azonban most arról számolt be tanulmányában, hogy a pezsgő is tud jótékony lenni, például az Alzheimer-kór gyógyítása terén.

Borhibák: istálló szag, azaz a brettanomyces

Kezdetei nehézségeim voltak a szó kiejtésében, és ha tudtam volna, hogy a Dekkera lényegében ugyanazt jelenti valószínűleg sosem tanultam volna meg kiejteni a teljes szót és mindig csak brett-nek (ami a hivalatos rövidítése) hívtam volna.

Mineralitás - mítosz vagy valóság?!

Sokszor beszélünk a bor mineralitásáról. Somlói, Tokaji boroknál rendszeresen felvetődik. De miről is van szó itt pontosan? Hogy hogyan kerülnek ásványi anyagok a borba? Általában úgy gondoljuk, a szőlőgyökerek felvisszik a bogyóba majd onnan belekerül a borba. Sajnos a valóságban nem ilyen egyszerű a dolog.

Borbírálat élőben - szakírónk a legnagyobb londoni borversenyeken kóstolt

Április a borbírálatok hava, legalábbis Londonból úgy tűnik. Ilyenkor rendezik meg az International Wine & Spirit Competitions (IWSC) és az International Wine Challenge (IWC) eseményét. Idén meghívást kaptam mindkettőre.

Ihatnak vegetáriánusok bort? És mi van a vegánokkal? - A borkészítés rejtelmei

Persze, hiszen a bor szőlőből készül. A szőlő pedig nem hús. Bárcsak ez ilyen egyszerű lenne. Első ránézésre az is, de a szürettől a palackozott borig hosszú az út - és sok minden történik ezidő alatt a világ legtermészetesebb alkoholos italával, a borral. Ezt nézzük most meg kicsit közelebbről.

A bor az ember életében

A borfogyasztás ellenzői elsősorban annak alkoholtartalma miatt tulajdonítják a bort károsnak. A közismert káros hatások ellenére sem lehet azonban a bort közönséges alkoholnak tekinteni, s kulturált fogyasztásáról lemondani. A bor étkezésekkor fogyasztva kedvezően befolyásolja a gyomor-és bélműködést, az emésztést. Mértékletes fogyasztásakor gyógyszerként is tekinthetünk rá jótékony hatásai miatt.

A bor kémiai összetétele

A bor minőségének legfontosabb befolyásoló tényezője a kémiai összetétel. Kémiai összetétel szempontjából a bor mintegy 200 szerves és szervetlen vegyület, illetve kolloid oldata.

A bor, és a borkedvelő születése

Miből és hogyan készül a bor? Miért mondják rá, hogy él? Kik készítettek először bort? Ha semmit vagy alig valamit tudsz a borról, cikkünkből megszerezheted első boros ismereteidet!

hirdetés

Regisztráció

Alapadatok

A * csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail:*
E-mail újra:*
Leggyakrabban előforduló e-mail címek helyes végződése: gmail.hu, gmail.com, freemail.hu, citromail.hu, freestart.hu, hotmail.com, mailbox.hu, t-online.hu, mail.datanet.hu

Kérjük ellenőrizze, helyesen adta-e meg e-mail címét!

Jelszó:*
Jelszó újra:*
Töltse ki a fenti űrlapmezőket és élvezze a regisztrációval járó előnyöket:
 • hozzáférés exkluzív cikkeinkhez
 • akciós áron elérhető, aukciókon meghirdetett termékek vásárlása
 • részvétel a regisztrált olvasóinknak szervezett nyereményjátékainkon, amelyeken szebbnél-szebb boros ajándékok találnak gazdára: borfesztivál-, bortanfolyam belépők, borkülönlegességek, borhétvégék...stb.

Fontos, hogy adatait pontosan adja meg, mivel a nyereményről a regisztráció során megadott e-mail címen tájékoztatjuk,
valamint a nyeremény átvételekor esetlegesen felmerülő azonosítási problémák kockázata is csökken!


A regisztrációval Ön elfogadja a következőket:

 • A Borászportál rendszerében a későbbiekben létrejövő regisztrációhoz kötött funkciók a megadott adatokkal (e-mail cím, jelszó) használhatók.
 • A Borászportál rendszere eseti jelleggel hírlevelet, marketing célú üzeneteket küld a regisztráció során megadott e-mail címre.
 • Amennyiben Ön NYER, a Borászportál rendszere megjeleníti oldalain az Ön nevét, lakóhelyét (csak a települést) és e-mail címét.
A regisztráció menete:
 • Töltse ki a fenti űrlapot!
 • Kattintson a "Mehet" gombra.
 • Aktiválja regisztrációját, a megadott e-mail címre a Borászportál rendszere által küldött elektronikus levélben található linkre történő kattintással!

Jelszó emlékeztető

E-mail cím:


Adja meg a regisztrációhoz tartozó e-mail címét, hogy rendszerünk elküdhesse Önnek az ahhoz tartozó  jelszavát.

Szabályzat

A Borászportál aukcióin csak a regisztrált felhasználók vehetnek részt. Amennyiben Ön regisztrált felhasználónk, a licitáláshoz be kell lépnie.

Amennyiben a Vevő a termékre (az aukció tárgyára) érvényes licitet tesz, akkor a Ptk. 211. § szerint köteles azt az eladótól, a licitben megadott áron átvenni és pénzügyileg teljesíteni.
Az ellenérték üdülési csekkel nem egyenlíthető ki.

Leütött termék vagy szolgáltatás ellenértékét az aukció lezárultát követő 10 munkanapon belül kell kiegyenlíteni. 10 000 forintot meg nem haladó nyertes licit esetén a Borászportál által kiállított 1000, 2000 és 3000 forint értékű kuponok nem használhatóak fel.

Nyeremények átvétele:
Az aukción leütött nyeremények átvételére az alábbi lehetőségek vannak:

 • postai úton utánvéttel
 • adsfutárcég közreműködésével, utánvéttel
 • személyesen a Borászportál szerkesztőségében

Az átvételi módok közül az aukció nyertese szabadon választhat.
A nyerteseket munkatársunk a regisztrációkor megadott elérhetőségeken keresi meg a részletek egyeztetésével kapcsolatban.

Kérdés esetén az info@boraszportal.hu e-mail címen adunk felvilágosítást.

A "Licitálok" gomb:
Ha a "Licitálok" gombra kattint, Ön az aukción felkínált termékért vagy szolgáltatásért azt az árat ajánlja, amely "Az Ön ajánlata:" felirat mellett található. Ez rendszerint 1000 Ft-tal (kisebb értékű aukciók esetén 500 Ft-tal) magasabb, mint az előző ajánlat.
Amennyiben az aukció nem éri el a leütési árat, és az aukció lejáratának időpontjában Ön kínálta a legmagasabb árat, Ön nyeri az aukciót. 
Ha ez az ár megegyezik a leütési árral, szintén Ön nyeri az aukciót.

A "Licitálok" gombon minden esetben ki van írva, hogy Ön mekkora összeget ajánl az adott termékért/szolgáltatásért. Ezt az összeget a rendszer a más licitálóktól érkezett licitek figyelembe vételével 3 másodpercenként frissíti. Ha ön már licitált az adott termékre szolgáltatásra, a "Licitálok" gomb fölött kiírásra kerül, hogy az adott időpontban Ön áll-e nyerésre.

Az "Elviszem azonnal leütési áron" gomb:
Ha az "Elviszem azonnal leütési áron" gombra kattint, Ön a Leütési árat ajánlja az aukción szereplő termékért vagy szolgáltatásért. 
Ebben az esetben az aukció azonnal lezárul, és Ön nyeri azt a leütési áron.

Az aukció záró időpontja

Az aukció a Licit határidőnél megadott időpontban zárul (kép alatt jelölve). Abban az esetben, ha az aukció határidejét megelőző 5 percben érvényes licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra, az aukció határideje automatikusan meghosszabbodik 5 perccel.

Szómagyarázat

Licit: A licitáló az aktuális ár alapján - abból kiindulva - tesz egyszeri ajánlatot az adott szolgáltatásra vagy termékre, azaz az aukció tárgyára. Az egyedi licit mindig 1 licitlépcsővel magasabb, mint a legutoljára tett ajánlat.

Vevő: A vevő az a licitáló, aki az aukció lejártakor a legmagasabb összeggel licitált az aukció tárgyára vagy az a személy, aki a leütési árat ajánlotta a termékért, szolgáltatásért.

Leütési ár: Amennyiben a licit a licit határidő előtt eléri ezt az értéket, az aukció lezárul. A leütési árat ajánló licitáló nyeri az aukciót.

Kikiáltási ár: A kikiáltási ár az az ár, amelyről az aukció indul.

Eredeti ár: Az az ár, amelyért a szolgáltatás vagy termék az eladótól (pl. szállodától, fürdőtől) megvásárolható.

Licit határidő: Az az időpont (év, hónap, nap, óra, perc formában megadva) amikor az adott termékre vonatkozó aukció lezárul. Ha ezt megelőzően az aukció nem éri el a leütési árat, az a licitáló nyeri az aukciót, aki a legmagasabb összeget ajánlott a felkínált termékért vagy szolgáltatásért. A licit határidő meghosszabbodik, ha az azt megelőző 5 percen belül licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra.

Licitlépcső: A licitlépcső mindig a legutoljára tett ajánlat (aktuális ajánlat) összegétől függ, mértéke az alábbi táblázat szerit változik:

1 Ft-tól 100 Ft-ig 10 Ft
100 Ft-tól 1.000 Ft-ig 50 Ft
1.000 Ft-tól 2.000 Ft-ig 100Ft
2.000 Ft-tól 5.000 Ft-ig 200 Ft
5.000 Ft-tól 10.000 Ft-ig 500 Ft
10.000 Ft-tól 100.000 Ft-ig 1.000 Ft
100.000 Ft-tól 500.000 Ft-ig 5.000 Ft
500.000 Ft-tól 1.000.000 Ft-ig 50.000 Ft
1.000.000 Ft-tól   100.000 Ft

Ajánlja a cikket ismerőseinek!

Feladó neve:*
Feladó e-mail címe:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Magamnak is elküldöm:

Megjegyzés:

* a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!