Főoldal - Címkék - Cabernet Sauvignon

Címkék / Cabernet Sauvignon


Itt van melyik vörösborban keresd a málnát!

Tudod melyik szőlőfajták borában fordulnak elő gyakran a szilvás, szedres, fekete ribizlis, és melyekében a cseresznyés, epres, málnás aromák? Infografikánk egyszer és mindenkorra segít eligazodni!

Mutogatjuk, amink van

A Winelovers rendezvények novemberi része volt a bordeaux-i fajtákat és azok házasításait bemutató találkozó a Sofitelben. Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot variációk külön-külön és egyben, Magyarországról és Franciaországból.

Csúcsborokkal mutatkozott be Demján pincészete

A Bordó Blend Nagy Bordói Kóstolón mutatkozott be két magas minőségű borral a nagyközönség előtt a Demján Sándorról elnevezett pincészet. Istvándi Tamással, a Canter Borház értékesítési vezetőjével beszélgettünk róluk.

Bordó Blend Nagy Bordói Kóstoló, elsőkézből

Végre elérkezett a Bordó Blend, Nagy Bordói Kóstoló napja! Több mint 60 kiállító cabernet franc és sauvignon, merlot borai, és ezen fajták házasításai kóstolhatóak a Sofitel Hotelben. Élő!

Duenniummal a teljesség felé

November van, annak is a vége, a levegőnek kezd télszaga lenni. Még nincs csikorgó hideg, még nincs zúzmara a fákon, a karácsony mégis ott kopogtat mindannyiunk ajtaján, fénnyel töltve meg a borús napokat. Készülődünk. Ez a legjobb rész. A készülődés.

Szekszárdon készül a legjobb bordeaux-i

A Bordó Blend rendezvénysorozat alkalmából lapunk tesztelte a hazánkban készülő cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot borokat, valamint azok házasításait. A kóstolón a Szekszárdon és a Villányban készült borok szerepeltek a legjobban.

A Bordeaux-i fajtáké a november

Legyen valaki alkalmi borivó vagy rendszeresen kóstoló borkedvelő, biztosan megvannak a kedvencei. Tény azonban, hogy ahogy egyre hidegebbek a napok, és fordulunk a tartalmasabb, melengetőbb ételek felé, úgy nő az érdeklődés a komolyabb vörösborok iránt.

A cabernet fajták jól teljesítettek a Dél-Balatonon

A Garamvári Szőlőbirtok és Pincészet lapunkhoz eljuttatott beszámolója szerint idén vékonyabb testű, illatos, élénkebb savtartalmú, könnyedebb borokat készítenek majd. Az évjárat azonban kedvezett a cabernet fajtáknak.

Élettel teli palackok Tiffán Edénél

Nem sok alkalom adódik az ember életében, hogy egy nyolc tagú vertikális sort kóstolhat végig, főleg, ha ez a bor nem más, mint a Tiffán Grand Selection. Az igazán nagy megtiszteltetés pedig az, hogy személyesen a készítője, Tiffán Ede mutatta be ezeket a rendkívül izgalmas tételeket.

Az észak-balatoni csavart labda - Canter Borház

A balatoni utakon repeszteni egy nyerő megjelenésű autóval koránt sem újszerű dolog. Menő volt ez már húsz évvel ezelőtt is. A Canter Borház vezető borásza, Gelencsér Gergő a mai napig szereti, ha erős, dinamikus és olyan design-ú autóval veheti be a kanyarokat, ami után megfordul mindenki. Az új Honda Civic Tourer 1.8 i-VTECH a borász szerint pont ilyen. Vagy még ennél is több!

Dobjuk fel a grillre - a megfelelő borválasztás hússütéshez

Előző cikkünkben már szó volt a halak, sajtok és zöldségek grillezéséről és a hozzájuk párosítható borokról. Most ezt folytatjuk azzal, hogy a különböző típusú grillezett húsokhoz milyen borokat érdemes kortyolgatni.

Már rendelhetőek a Trónok Harca-borok!

A Common Ventures megalkotta a Trónok Harca borait. A népszerű könyv és sorozat uralkodóházai mellett a vadak, a mások és az éjszakai őrség is kapott bortípust. A Starkok bora egy sauvignon blanc, a Baratheonoké pinot noir... A Dothraki törzs tagjai pedig a merlot-tól esnek transzba az erjesztett lótej helyett.

Bordeauxban és Szegeden is nyert a hajósi borászat

A 2014. május 17-19. között a franciaországi Bordeaux-ban megrendezett Les Citadelles Du Vin borversenyen a Koch Borászat 2009-es Hajós-Bajai Késői Szüretelésű Chardonnay fehérborát aranyéremmel és különdíjjal jutalmazták.

Újvilág szimfónia a Dobogótól

A Vylyan Pincészet nemrég mutatta be dűlőszelektált prémium cabernet sauvignon-ját, a Dobogót. Az alapanyag a birtok legidősebb cabernet ültetvényéről származik, a Dobogóból, amely a Fekete-hegy déli oldalán terül el. Mediterrán folt a szubmediterrán klímán.

Már a Megadeth frontembere is borban utazik

Wine & roll - Dave Mustaine bemutatta borászatának, a Mustaine Vineyards-nak az első borát, ami egy 2012-es cabernet sauvignon. A Megadeth énekese így csatlakozott azokhoz a rocksztárokhoz, akik ilyen-olyan formában borászkodásba kezdtek.

Elstartolt a VinCE Budapest!

VinCE 2014 - Pénteken végre elkezdődött az idei VinCE Budapest Wine Show, a Corinthia Hotel Budapestben, ahol 160 magyar és szomszédos országbeli, illetve néhány távolabbi borászat kóstoltatja borait. A borok mellett a pálinkák is jelentős szerepet kapnak, így a legjobb pálinkafőzdék termékeivel is megismerkedhetnek a látogatók.

Juhász Attila: A bikavér tömegbor, ezt ne szégyelljük

Pinceszemle - Az egri Kőlyuk pincesoron található Juhász Testvérek Pincészetét mára a borvidék legnagyobb termelői között tartják számon. A környéken egyedülálló, négyemeletes borkóstoló komplexummal rendelkező családi vállalkozás 60 hektárról készít a külföldi piacok számára is egyre keresettebb borokat. Ottjártunkkor Juhász Attila kalauzolt bennünket a pinceágakban, s avatott be a borászat koncepciójába.

Rizling- és cabernet-siker a német nemzetiségi borversenyen

Díj - Baranya, Tolna és Bács-Kiskun megyei termelők kapták a legrangosabb elismeréseket a Magyarországi Németek Országos Borversenyén, amelyre a hét végén került sor a baranyai Mecseknádasdon.

Bock József: Villány megteheti, hogy nagy borokat készítsen

Videóinterjú - Villány emblematikus termelőjével, Bock Józseffel beszélgettünk a 2013-as VinCE Budapest borkiállításon. A borász elmondása szerint a dűlőszelektált bordeaux-i fajták kell, hogy meghatározzák a borvidék jövőképét; hozzátette: az itteni terroir miatt Villány megteheti, hogy nagy borokat készítsen, sok más hazai borvidékkel ellentétben.

Koch Hajós-bajai Cabernet sauvignon - a jövő vörösbora?

Borbemutató - A cabernet sauvignon fajtát Magyarországon az elsők között termesztették a Hajós-bajai borvidéken. A Koch Borászat 2011-es Cabernet Sauvignonja gyönyörű bíbor színű bor, illatában erdei gyümölcsök sokasága keveredik a mediterrán fűszerekével. Koch Csaba borász szerint ez a jövő vörösbora, hiszen a testes borok között a gyümölcsös irányt képviseli, így igen jól fogyasztható, mégis tartalmas. Videó.

Félünnepi menü Figula borokkal

Bor + receptajánló - Félünnepi, mert egyrészt nem a karácsonyra ajánlunk menüt, legfeljebb egy jelentőségteljesebb hétköznapra, másrészt pedig egy ügyesebb háziasszony a tálalást sokkal ünnepélyesebb módon is tudja abszolválni. Aktuális ajánlatunkban: Figula Gella 2011 - parmezános, karibi öntetes rukkolasalátával és Figula Pécsely-Balatonszőlős Cabernet Sauvignon Válogatás 2011 - hagymás rostélyossal.

Adventi borajánló: Figula olaszrizling és cabernet sauvignon

Kóstolási jegyzet - Aktuális borajánlónkban ismét két Figula tételt mutatunk be olvasóinknak: az elegáns 2011-es Dörgicsei Cabernet Sauvignon-t, valamint a sós-ásványos jellegű Sóskút dűlői 2011-es Olaszrizling Válogatást.

VinCE 2012 - Tíz óra borkóstolás után józannak maradni?

Élménybeszámoló Közép-Európa legnagyobb borkiállításának szombati napjáról - Az idén is megvolt VinCE, akárcsak az előző két évben. Mivel most a szervezők bedobtak egy örömteli újítást, miszerint a rendezvény immáron nem csak két napos, hanem péntektől vasárnapig élvezhető, így az erőnket és az energiánkat három kőkemény napra kellett beosztani. Nem volt könnyű… pláne józannak maradni.

Ha Villány, akkor Cabernet franc!

VinCE - Utánajártunk, hogy miért is választotta ezt a címet közös megjelenésének az a tizenegy villányi pincészet, akik a Villány- Siklósi Borút szervezésében együtt állítanak ki a VinCe Budapest 2012 függőteraszán, március 23-24-25. Cikkünkben villányi borászok vallanak a cabernet farnc-ról.

Kulturális atombomba - a Cabernet Sauvignon

A Gourmet és Borakadémia bemutatójában ezúttal a Cabernet Sauvignont ismerhetjük meg. A világ egyik legnépszerűbb szőlőfajtája - a Chardonnay-hoz hasonlóan - önmagában egy brand. A fajta a Sauvignon Blanc és a Cabernet Franc természetes kereszteződéséből jött létre, és szinte minden borvidéken megtalálható. Ez nem véletlen, hiszen gazdag aromákban, tanninban, és remek savgyűjtő képessége is van. Videó!

Borban párolt meggy, fagyival

A Cabernet Sauvignon és a meggy barátsága régi történet. Jól megértik ők egymást, és mi nagyon szeretjük ezt a harmóniát. Egy kísérletező kedvű francia azonban nem elégedett meg a jól ismert kombóval, és fagyival tuningolta az eleve kiváló kompozíciót. Nézzük!

Ausztrál, dél-afrikai és új-zélandi borok a górcső alatt

Újvilági borok mindennapi életünkben is jelen vannak. Hipermarketekben járva bárki leemelhet pár száz forintos ausztrál vagy dél-afrikai palackokat, és értékítéletet mondhat az adott ország borkultúrájáról. Költségesebb tételek megvásárlásával ritkábban kísérletezik a fogyasztó, pedig alkalmasabbnak tűnhet a hiteles tapasztalatszerzés céljából. Kóstolásunk pontosan ezt az igényt volt hivatott kielégíteni.
A kóstolt borok kiválasztásakor az országokra legjellemzőbb fajták megjelenítése szolgált szempontul, melynek ismeretében kíváncsian vártuk a laikusokból és szakértőkből álló kóstolók mely fajtákat, származási országokat neveznek meg favoritként.

Újvilági vörösöket kóstoltunk

Grand Vins - ezzel a címmel fut egy nem mindannapi kóstolósorozat a Pasaréti úton. Egy novemberi este újvilági csúcs vörösökkel ismerkedtünk. Hogy mit tapasztaltunk? Intenzívek, pikánsak, gazdag aromatikával, finom tanninstruktúrával - főleg ebben verik a magyar vörösöket. Hogy mindig megérik-e a pénzüket - na az egy más kérdés.

Cabernet sauvignon - Hazait vagy újvilágit?

Ha cabernet sauvignon, akkor feketeribizli (cassis) és tanninok. Míg a cassistól nincs mit tartani, azért a sok csersavtól jópáran "rettegünk". Némileg alaptalanul. Ha sok is van belőle, akkor sem feltétlenül kellemetlen. Lehet integrált, érett, bársonyos, akár selymes. Vajon hol találunk ilyet? Idehaza vagy az újvilágban? Miben ragadható meg végsősoron az újvilági és a magyar cabernet-k közti különbség?

Cabernet Sauvignon a kékszőlők királya

...ezt sokan állítják, hiszen számtalan követője létezik és rendkívül jól, különesebb nehézségek nélkül fel lehet ismerni a tulajdonságait. A világ meghódítására hazájából, Bordeauxból indult útnak és Magyarországot is elérte…

Nagy testű, masszív vörösborok magyar földön

A szőlőket és azon klónjait a világ bármely helyére el lehet szállítani. A termőtalaj, a klímatikus adottságok és a kultúra azonban egy földrajzi helyhez kötödik. Ezeket ostobaság lenne bármi áron megpróbálni adaptálni, technológiával és a divattal más helyre beerőszakolni.
hirdetés

Regisztráció

Alapadatok

A * csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail:*
E-mail újra:*
Leggyakrabban előforduló e-mail címek helyes végződése: gmail.hu, gmail.com, freemail.hu, citromail.hu, freestart.hu, hotmail.com, mailbox.hu, t-online.hu, mail.datanet.hu

Kérjük ellenőrizze, helyesen adta-e meg e-mail címét!

Jelszó:*
Jelszó újra:*
Töltse ki a fenti űrlapmezőket és élvezze a regisztrációval járó előnyöket:
 • hozzáférés exkluzív cikkeinkhez
 • akciós áron elérhető, aukciókon meghirdetett termékek vásárlása
 • részvétel a regisztrált olvasóinknak szervezett nyereményjátékainkon, amelyeken szebbnél-szebb boros ajándékok találnak gazdára: borfesztivál-, bortanfolyam belépők, borkülönlegességek, borhétvégék...stb.

Fontos, hogy adatait pontosan adja meg, mivel a nyereményről a regisztráció során megadott e-mail címen tájékoztatjuk,
valamint a nyeremény átvételekor esetlegesen felmerülő azonosítási problémák kockázata is csökken!


A regisztrációval Ön elfogadja a következőket:

 • A Borászportál rendszerében a későbbiekben létrejövő regisztrációhoz kötött funkciók a megadott adatokkal (e-mail cím, jelszó) használhatók.
 • A Borászportál rendszere eseti jelleggel hírlevelet, marketing célú üzeneteket küld a regisztráció során megadott e-mail címre.
 • Amennyiben Ön NYER, a Borászportál rendszere megjeleníti oldalain az Ön nevét, lakóhelyét (csak a települést) és e-mail címét.
A regisztráció menete:
 • Töltse ki a fenti űrlapot!
 • Kattintson a "Mehet" gombra.
 • Aktiválja regisztrációját, a megadott e-mail címre a Borászportál rendszere által küldött elektronikus levélben található linkre történő kattintással!

Jelszó emlékeztető

E-mail cím:


Adja meg a regisztrációhoz tartozó e-mail címét, hogy rendszerünk elküdhesse Önnek az ahhoz tartozó  jelszavát.

Szabályzat

A Borászportál aukcióin csak a regisztrált felhasználók vehetnek részt. Amennyiben Ön regisztrált felhasználónk, a licitáláshoz be kell lépnie.

Amennyiben a Vevő a termékre (az aukció tárgyára) érvényes licitet tesz, akkor a Ptk. 211. § szerint köteles azt az eladótól, a licitben megadott áron átvenni és pénzügyileg teljesíteni.
Az ellenérték üdülési csekkel nem egyenlíthető ki.

Leütött termék vagy szolgáltatás ellenértékét az aukció lezárultát követő 10 munkanapon belül kell kiegyenlíteni. 10 000 forintot meg nem haladó nyertes licit esetén a Borászportál által kiállított 1000, 2000 és 3000 forint értékű kuponok nem használhatóak fel.

Nyeremények átvétele:
Az aukción leütött nyeremények átvételére az alábbi lehetőségek vannak:

 • postai úton utánvéttel
 • adsfutárcég közreműködésével, utánvéttel
 • személyesen a Borászportál szerkesztőségében

Az átvételi módok közül az aukció nyertese szabadon választhat.
A nyerteseket munkatársunk a regisztrációkor megadott elérhetőségeken keresi meg a részletek egyeztetésével kapcsolatban.

Kérdés esetén az info@boraszportal.hu e-mail címen adunk felvilágosítást.

A "Licitálok" gomb:
Ha a "Licitálok" gombra kattint, Ön az aukción felkínált termékért vagy szolgáltatásért azt az árat ajánlja, amely "Az Ön ajánlata:" felirat mellett található. Ez rendszerint 1000 Ft-tal (kisebb értékű aukciók esetén 500 Ft-tal) magasabb, mint az előző ajánlat.
Amennyiben az aukció nem éri el a leütési árat, és az aukció lejáratának időpontjában Ön kínálta a legmagasabb árat, Ön nyeri az aukciót. 
Ha ez az ár megegyezik a leütési árral, szintén Ön nyeri az aukciót.

A "Licitálok" gombon minden esetben ki van írva, hogy Ön mekkora összeget ajánl az adott termékért/szolgáltatásért. Ezt az összeget a rendszer a más licitálóktól érkezett licitek figyelembe vételével 3 másodpercenként frissíti. Ha ön már licitált az adott termékre szolgáltatásra, a "Licitálok" gomb fölött kiírásra kerül, hogy az adott időpontban Ön áll-e nyerésre.

Az "Elviszem azonnal leütési áron" gomb:
Ha az "Elviszem azonnal leütési áron" gombra kattint, Ön a Leütési árat ajánlja az aukción szereplő termékért vagy szolgáltatásért. 
Ebben az esetben az aukció azonnal lezárul, és Ön nyeri azt a leütési áron.

Az aukció záró időpontja

Az aukció a Licit határidőnél megadott időpontban zárul (kép alatt jelölve). Abban az esetben, ha az aukció határidejét megelőző 5 percben érvényes licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra, az aukció határideje automatikusan meghosszabbodik 5 perccel.

Szómagyarázat

Licit: A licitáló az aktuális ár alapján - abból kiindulva - tesz egyszeri ajánlatot az adott szolgáltatásra vagy termékre, azaz az aukció tárgyára. Az egyedi licit mindig 1 licitlépcsővel magasabb, mint a legutoljára tett ajánlat.

Vevő: A vevő az a licitáló, aki az aukció lejártakor a legmagasabb összeggel licitált az aukció tárgyára vagy az a személy, aki a leütési árat ajánlotta a termékért, szolgáltatásért.

Leütési ár: Amennyiben a licit a licit határidő előtt eléri ezt az értéket, az aukció lezárul. A leütési árat ajánló licitáló nyeri az aukciót.

Kikiáltási ár: A kikiáltási ár az az ár, amelyről az aukció indul.

Eredeti ár: Az az ár, amelyért a szolgáltatás vagy termék az eladótól (pl. szállodától, fürdőtől) megvásárolható.

Licit határidő: Az az időpont (év, hónap, nap, óra, perc formában megadva) amikor az adott termékre vonatkozó aukció lezárul. Ha ezt megelőzően az aukció nem éri el a leütési árat, az a licitáló nyeri az aukciót, aki a legmagasabb összeget ajánlott a felkínált termékért vagy szolgáltatásért. A licit határidő meghosszabbodik, ha az azt megelőző 5 percen belül licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra.

Licitlépcső: A licitlépcső mindig a legutoljára tett ajánlat (aktuális ajánlat) összegétől függ, mértéke az alábbi táblázat szerit változik:

1 Ft-tól 100 Ft-ig 10 Ft
100 Ft-tól 1.000 Ft-ig 50 Ft
1.000 Ft-tól 2.000 Ft-ig 100Ft
2.000 Ft-tól 5.000 Ft-ig 200 Ft
5.000 Ft-tól 10.000 Ft-ig 500 Ft
10.000 Ft-tól 100.000 Ft-ig 1.000 Ft
100.000 Ft-tól 500.000 Ft-ig 5.000 Ft
500.000 Ft-tól 1.000.000 Ft-ig 50.000 Ft
1.000.000 Ft-tól   100.000 Ft

Ajánlja a cikket ismerőseinek!

Feladó neve:*
Feladó e-mail címe:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Magamnak is elküldöm:

Megjegyzés:

* a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!