Főoldal - Címkék - évjárat

Címkék / évjárat


Ez már biztos: 2014 nem lesz jó évjárat

Sajnos a sok csapadék és a szokottnál kissé hűvösebb nyár miatt úgy tűnik, 2014 a legtöbb magyar borvidéken nem lesz a csúcsévjáratok között. Több helyen még várják a szőlők megfelelő cukorfokát.

Gyenge a 2014-es évjárat Olaszországban

Korábban írtunk már róla, hogy megnehezítik az olasz borok Magyarországra hozatalát, de amúgy is rossz a 2014-es évjárat egy csomó olasz borvidéken.

Mitől függ, hogy meddig tartható el egy bor?

Szerkesztőségünk rengeteg olyan levelet kap, amelyekben arról érdeklődnek olvasóink, hogy mennyit érhet az az X vagy Y éves bor, amely otthon áll a vitrinben. Rossz hírünk van: semennyit.

Túl meleg a tél. Veszélyben a 2014-es évjárat?

Prognózis - Ha tovább tart a meleg és a talaj is felmelegszik, beindulhat a nedvkeringés, sőt a rügyek is kifakadhatnak, ami már visszafordíthatatlan folyamat, egy hirtelen érkező erős fagy óriási károkat okozhat. A tartós téli hideg idő elmaradásával később növényvédelmi problémák is jelentkezhetnek, ugyanis a kártevők, gombák könnyebben áttelelnek és később nagyobb erőkkel tudják megtámadni a szőlőt.

2013: Gyenge évjárat, erősödő borimport

Helyzetkép - Idén sem számíthatnak sok termésre a hazai borászatok, bár a tavalyi tragikusan gyenge év nem fog megismétlődni. A hűvös ősz a minőséghez fűzött reményeket is lehűtötte: az elmaradt őszi napsütés csak betetőzte a nyári aszálykárt.

Jó lehet az idei szőlőtermés... ha nem fog esni az eső

Latolgatás - Több szőlőfajtából is kiváló borok készülhetnek az idén, de ehhez az is kell, hogy mostantól október végéig ne essen az eső. A szakemberek szerint a magyar fajták jobban bírják a szélsőséges időjárási körülményeket.

Parádés lehet a 2013-as évjárat!

Prognózis - A magyar bortermelés a szokásosnál jóval kevesebb volt az elmúlt néhány évben, ezért a Magyarországra irányuló borimport fokozatosan nőtt. Ezt a tendenciát csak felerősítette az, hogy a vásárlóerő gyenge volt az elmúlt években, ezért a fogyasztók az olcsóbb, jellemzően olasz borok felé fordultak. A szőlőtermés mennyisége egyébként idén sem lesz kiemelkedő, de a minőség jól alakulhat 2013-ban.

Eger: kiváló minőségű a 2011-es évjárat

Rövidhír - Az egri borvidéken a termés mennyisége csaknem kétszerese a tavalyinak, de így is csak erős közepesnek mondható, a minőség viszont kiváló – hangsúlyozta Varsányi Lajos, az Egri Hegyközségi Tanács elnöke a közelmúltban tartott Szent János-napi borszentelés után. A klasszikus egri bikavér alapjául szolgáló szőlőfajtákból például több mint 14 ezer tonna termett az idén. 2010-ben sem a növényvédelemmel, sem az értékesítéssel nem volt gond az egri borvidéken.

Milyen is lesz a 2010-es somlói évjárat?

A borhoz értők nem vártak kiforrott tételeket a Somlói Tavasz Egyesület – immár szokásosnak mondható – évjáratbemutatóján, inkább arra számítottak, hogy picit beleshetnek a kulisszák mögé, megkóstolhatják, mit mutat magából egy késznek még nemigen nevezhető somlói bor.

Vízválasztó évjárat - nagy feladat előtt a borászok

Az elmúlt 5 évben megszoktuk, hogy jó, vagy kiváló évjáratokról válthattunk szót a szüretet követően. Az ideit azonban az utóbbi évek legroszabb évjáratának lehet már most nevezni. A legtöbb gondot a sok eső okozta. A mostoha időjárás a mennyiségére és minőségére is komoly befolyást gyakorolt. Várhatóan kevés borász fog ebből nagy borokat alkotni.

Vezzessünk kóstolási naplót!

Minden bizonnyal sok mindenkinek megvan a kedvenc bora és kitűnően ismeri. Termelő, évjárat(ok), borvidék, szőlő, dűlő és minden más ami még fontos, hogy azonosítható legyen.

A kultúrált borfogyasztásról

A borivás mindenkori aranyszabálya a mértékletesség. Ennek betartását a bor szépsége, esztétikai értéke is megkönnyíti. A bort csodálatos íz- és illatgazdagságával tulajdonképpen nem is inni, - hanem a pohárban nézegetve, a borról beszélgetés közben - csupán kortyolgatni, ízlelgetni, élvezni kell.
hirdetés

Regisztráció

Alapadatok

A * csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail:*
E-mail újra:*
Leggyakrabban előforduló e-mail címek helyes végződése: gmail.hu, gmail.com, freemail.hu, citromail.hu, freestart.hu, hotmail.com, mailbox.hu, t-online.hu, mail.datanet.hu

Kérjük ellenőrizze, helyesen adta-e meg e-mail címét!

Jelszó:*
Jelszó újra:*
Töltse ki a fenti űrlapmezőket és élvezze a regisztrációval járó előnyöket:
 • hozzáférés exkluzív cikkeinkhez
 • akciós áron elérhető, aukciókon meghirdetett termékek vásárlása
 • részvétel a regisztrált olvasóinknak szervezett nyereményjátékainkon, amelyeken szebbnél-szebb boros ajándékok találnak gazdára: borfesztivál-, bortanfolyam belépők, borkülönlegességek, borhétvégék...stb.

Fontos, hogy adatait pontosan adja meg, mivel a nyereményről a regisztráció során megadott e-mail címen tájékoztatjuk,
valamint a nyeremény átvételekor esetlegesen felmerülő azonosítási problémák kockázata is csökken!


A regisztrációval Ön elfogadja a következőket:

 • A Borászportál rendszerében a későbbiekben létrejövő regisztrációhoz kötött funkciók a megadott adatokkal (e-mail cím, jelszó) használhatók.
 • A Borászportál rendszere eseti jelleggel hírlevelet, marketing célú üzeneteket küld a regisztráció során megadott e-mail címre.
 • Amennyiben Ön NYER, a Borászportál rendszere megjeleníti oldalain az Ön nevét, lakóhelyét (csak a települést) és e-mail címét.
A regisztráció menete:
 • Töltse ki a fenti űrlapot!
 • Kattintson a "Mehet" gombra.
 • Aktiválja regisztrációját, a megadott e-mail címre a Borászportál rendszere által küldött elektronikus levélben található linkre történő kattintással!

Jelszó emlékeztető

E-mail cím:


Adja meg a regisztrációhoz tartozó e-mail címét, hogy rendszerünk elküdhesse Önnek az ahhoz tartozó  jelszavát.

Szabályzat

A Borászportál aukcióin csak a regisztrált felhasználók vehetnek részt. Amennyiben Ön regisztrált felhasználónk, a licitáláshoz be kell lépnie.

Amennyiben a Vevő a termékre (az aukció tárgyára) érvényes licitet tesz, akkor a Ptk. 211. § szerint köteles azt az eladótól, a licitben megadott áron átvenni és pénzügyileg teljesíteni.
Az ellenérték üdülési csekkel nem egyenlíthető ki.

Leütött termék vagy szolgáltatás ellenértékét az aukció lezárultát követő 10 munkanapon belül kell kiegyenlíteni. 10 000 forintot meg nem haladó nyertes licit esetén a Borászportál által kiállított 1000, 2000 és 3000 forint értékű kuponok nem használhatóak fel.

Nyeremények átvétele:
Az aukción leütött nyeremények átvételére az alábbi lehetőségek vannak:

 • postai úton utánvéttel
 • adsfutárcég közreműködésével, utánvéttel
 • személyesen a Borászportál szerkesztőségében

Az átvételi módok közül az aukció nyertese szabadon választhat.
A nyerteseket munkatársunk a regisztrációkor megadott elérhetőségeken keresi meg a részletek egyeztetésével kapcsolatban.

Kérdés esetén az info@boraszportal.hu e-mail címen adunk felvilágosítást.

A "Licitálok" gomb:
Ha a "Licitálok" gombra kattint, Ön az aukción felkínált termékért vagy szolgáltatásért azt az árat ajánlja, amely "Az Ön ajánlata:" felirat mellett található. Ez rendszerint 1000 Ft-tal (kisebb értékű aukciók esetén 500 Ft-tal) magasabb, mint az előző ajánlat.
Amennyiben az aukció nem éri el a leütési árat, és az aukció lejáratának időpontjában Ön kínálta a legmagasabb árat, Ön nyeri az aukciót. 
Ha ez az ár megegyezik a leütési árral, szintén Ön nyeri az aukciót.

A "Licitálok" gombon minden esetben ki van írva, hogy Ön mekkora összeget ajánl az adott termékért/szolgáltatásért. Ezt az összeget a rendszer a más licitálóktól érkezett licitek figyelembe vételével 3 másodpercenként frissíti. Ha ön már licitált az adott termékre szolgáltatásra, a "Licitálok" gomb fölött kiírásra kerül, hogy az adott időpontban Ön áll-e nyerésre.

Az "Elviszem azonnal leütési áron" gomb:
Ha az "Elviszem azonnal leütési áron" gombra kattint, Ön a Leütési árat ajánlja az aukción szereplő termékért vagy szolgáltatásért. 
Ebben az esetben az aukció azonnal lezárul, és Ön nyeri azt a leütési áron.

Az aukció záró időpontja

Az aukció a Licit határidőnél megadott időpontban zárul (kép alatt jelölve). Abban az esetben, ha az aukció határidejét megelőző 5 percben érvényes licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra, az aukció határideje automatikusan meghosszabbodik 5 perccel.

Szómagyarázat

Licit: A licitáló az aktuális ár alapján - abból kiindulva - tesz egyszeri ajánlatot az adott szolgáltatásra vagy termékre, azaz az aukció tárgyára. Az egyedi licit mindig 1 licitlépcsővel magasabb, mint a legutoljára tett ajánlat.

Vevő: A vevő az a licitáló, aki az aukció lejártakor a legmagasabb összeggel licitált az aukció tárgyára vagy az a személy, aki a leütési árat ajánlotta a termékért, szolgáltatásért.

Leütési ár: Amennyiben a licit a licit határidő előtt eléri ezt az értéket, az aukció lezárul. A leütési árat ajánló licitáló nyeri az aukciót.

Kikiáltási ár: A kikiáltási ár az az ár, amelyről az aukció indul.

Eredeti ár: Az az ár, amelyért a szolgáltatás vagy termék az eladótól (pl. szállodától, fürdőtől) megvásárolható.

Licit határidő: Az az időpont (év, hónap, nap, óra, perc formában megadva) amikor az adott termékre vonatkozó aukció lezárul. Ha ezt megelőzően az aukció nem éri el a leütési árat, az a licitáló nyeri az aukciót, aki a legmagasabb összeget ajánlott a felkínált termékért vagy szolgáltatásért. A licit határidő meghosszabbodik, ha az azt megelőző 5 percen belül licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra.

Licitlépcső: A licitlépcső mindig a legutoljára tett ajánlat (aktuális ajánlat) összegétől függ, mértéke az alábbi táblázat szerit változik:

1 Ft-tól 100 Ft-ig 10 Ft
100 Ft-tól 1.000 Ft-ig 50 Ft
1.000 Ft-tól 2.000 Ft-ig 100Ft
2.000 Ft-tól 5.000 Ft-ig 200 Ft
5.000 Ft-tól 10.000 Ft-ig 500 Ft
10.000 Ft-tól 100.000 Ft-ig 1.000 Ft
100.000 Ft-tól 500.000 Ft-ig 5.000 Ft
500.000 Ft-tól 1.000.000 Ft-ig 50.000 Ft
1.000.000 Ft-tól   100.000 Ft

Ajánlja a cikket ismerőseinek!

Feladó neve:*
Feladó e-mail címe:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Magamnak is elküldöm:

Megjegyzés:

* a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!