Főoldal - Címkék - rizling

Címkék / rizling


Nemzetközi bormustra itthon - The Spirit of Wine

Kóstolási jegyzet - Idén április 12-én rendezte meg negyedik alkalommal „The Spirit of Wine” címmel az IFDT a magyar és nemzetközi bor- és párlatbemutatót. Több mint 800 különböző kóstolási tétel szerepelt, a csendes boroktól kezdve egészen a pezsgőkig és erősített borokig, illetve számos hazai és nemzetközi párlat egyaránt kóstolható volt.

Welschriesling a szomszédból

Termőtájak - A Winelovers szervezésében került megrendezésre az az olaszrizling mesterkurzus, amely az október 19-i Nagy Olaszrizling Kóstoló indító programja volt, s amelynek keretein belül számos izgalmas osztrák tétel megkóstolásra került. Habár nem összehasonlításon alapult a kóstolás, de azt már így elöljáróban leszögezhetjük, a nyugati szomszédoktól sok mindent lehet tanulni bor témájában. Mindenesetre, jelen cikkünkben inkább az osztrákok welschrieslingjeinek megismerésére, a fajta jellemző termőterületeinek meglátogatására buzdítanánk olvasóinkat.

Negyedjére adják Taklerék a Pécsi Tudományegyetem hivatalos borát

Borválasztás - A Mestrineli Borászati Kft. 2012-es évjáratú pécsi rizling házasítása és a Takler Pince 2009-es cabernet franc vörösbora nyert a Pécsi Tudományegyetem bora címért folytatott idei versenyben. Az egyetem bora rendkívül népszerű, az intézmény a vásárolt tételeken felül általában utórendelésre is „kényszerül”.

(Bor)triatlonozz a Badacsonyi Borvidéken!

Bortúra - A badacsonyi borászok  példaértékű összefogásának eredményeként megszületett a Bortriatlon rendezvénysorozat, melynek keretében három egymást követő hónap három hétvégéjén tartanak a szervezők három bortúrát. Az eseménysorozat fókuszában a Szürkebarát, a Kéknyelű és a Olaszrizling áll.

Megvan az ideális borfesztivál receptje

Vélemény - A 2012-es Veszprémfest kísérő rendezvényeként aposztrofált Rozé, Rizling és Jazz Napok kifejezetten magával ragadó volt. De vajon mi lehet sikerének titka; a helyszín, a zene, a borok? Erre keresi a választ a Borászportál marketingese.

Gourmet kalandok Bécsben

Bécs városa ötödik alkalommal nyitja meg a nyári szezont a Stadtpark zöldjén megrendezett gourmet fesztivállal, ahol Ausztria regionális termelői mutatják be hagyományaikat és kóstoltatják kézműves termékeiket. A több mint 150 kiállító mellett az idén első alkalommal felépített bemutatókonyhában sztárséfekkel is találkozhat a közönség, hogy a minőségi alapanyagok mellett megfelelő inspirációval és hasznos tippekkel térhessen haza.

Svéd hoszpeszek Badacsonyban

Kóstolójegyzet - Badacsonyra felfigyeltek. Úgy tűnik, a néma bazaltkúpok meleg fenségessége nem csak minket ejt rabul. És ez jó. Nem igaz, hogy nem kellenek külföldi befektetők, hiszen jól tudjuk: Szekszárd sehol sem lenne a sváb, Tokaj pedig a vallon telepesek közreműködése nélkül. Szepsy István szerint "a Tokaji név akkor került igazán veszélybe, amikor elhurcolták a zsidókat".

Lehetetlen küldetés - Beszámoló a Welt Wine Festival-ról (II. rész)

Nemzetközi Borfórum, Palais Coburg, Bécs - Bizony, 50 borásztól 250 tételt lekóstolni 4 óra alatt, mondhatni lehetetlen küldetés. Kellő szenvedéllyel, megingathatatlan küldetéstudattal azonban 15-20 borról tisztességes kóstolójegyzetet lehet készíteni, ami több mint kiváló eredmény. Ha mindemellett legutoljára egy olyan borélményt élünk át, amit, míg élünk, soha nem felejtünk el, még azt is hihetjük, sikerült a lehetetlent abszolválni. Dr. Tar Ferenc beszámolójának II. részét közöljük.

Lehetetlen küldetés - Beszámoló a Welt Wine Festival-ról (I. rész)

Nemzetközi Borfórum, Palais Coburg, Bécs - Lehetetlen vállalkozás megírni egy mindent kielégítő kóstolóélményt ott, ahol a világ vonul fel. Ugyanakkor mégis neki kell látni, mert a tapasztalatok feszülnek legbelül, s ha nem lesz megörökítve, az egész csak egy futó emlék marad 10 év elteltével. Mindez persze nem öncélú, hiszen a szerző gazdag munkája rengeteg olyan információt tartalmaz, ami minden bizonnyal hasznos lesz azoknak, akik rajonganak a világ csúcsboraiért.

Ezt mind én ittam az Óévben? - A somlai és a rajnai

Néha összegyűlik pár üres borospalack a konyhaszekrényben, hogy aztán a garázsban lévő több tucatnyi mellé kerülve várják, amíg eldől: visszaváltják avagy a szelektív lesz a haláluk. A válogatásnál jó visszaemlékezni rá: mit is ittunk az óévben.

A végén csak egy marad - az igazi Rizling (Riesling), a Rajnai

Sokak szerint a világ egyik legszebb és legjobb fehér bort adó fajtája.  Kevés olyan szőlő van amely ilyen változatos: nemcsak a száraztól a nemes édesig terjed a skála, de pezsgő alapnak is kiváló. És akkor arról még nem is esett szó, hogy a terroir függvényében is mire képes a szőlő...

Hol volt, hol nem volt...

...volt egyszer egy nagyon kicsi borvidék, és annak a borvidéknek különleges szőlői, mély történelmi öröksége, és komoly feladata.

A Rajnai Rizling és az Olaszrizling

Az írás hátralevő részében a Rajnai Rizling, nemzetközi nevén Rizling (vagy németesen Riesling) kerül leírásra.
Lehet, hogy sokan gondolnák, hogy itt most testvérekről lesz szó, de a név azonoságon kivül nem sokban egyeznek vagy hasonlítanak egymásra.
hirdetés

Regisztráció

Alapadatok

A * csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail:*
E-mail újra:*
Leggyakrabban előforduló e-mail címek helyes végződése: gmail.hu, gmail.com, freemail.hu, citromail.hu, freestart.hu, hotmail.com, mailbox.hu, t-online.hu, mail.datanet.hu

Kérjük ellenőrizze, helyesen adta-e meg e-mail címét!

Jelszó:*
Jelszó újra:*
Töltse ki a fenti űrlapmezőket és élvezze a regisztrációval járó előnyöket:
 • hozzáférés exkluzív cikkeinkhez
 • akciós áron elérhető, aukciókon meghirdetett termékek vásárlása
 • részvétel a regisztrált olvasóinknak szervezett nyereményjátékainkon, amelyeken szebbnél-szebb boros ajándékok találnak gazdára: borfesztivál-, bortanfolyam belépők, borkülönlegességek, borhétvégék...stb.

Fontos, hogy adatait pontosan adja meg, mivel a nyereményről a regisztráció során megadott e-mail címen tájékoztatjuk,
valamint a nyeremény átvételekor esetlegesen felmerülő azonosítási problémák kockázata is csökken!


A regisztrációval Ön elfogadja a következőket:

 • A Borászportál rendszerében a későbbiekben létrejövő regisztrációhoz kötött funkciók a megadott adatokkal (e-mail cím, jelszó) használhatók.
 • A Borászportál rendszere eseti jelleggel hírlevelet, marketing célú üzeneteket küld a regisztráció során megadott e-mail címre.
 • Amennyiben Ön NYER, a Borászportál rendszere megjeleníti oldalain az Ön nevét, lakóhelyét (csak a települést) és e-mail címét.
A regisztráció menete:
 • Töltse ki a fenti űrlapot!
 • Kattintson a "Mehet" gombra.
 • Aktiválja regisztrációját, a megadott e-mail címre a Borászportál rendszere által küldött elektronikus levélben található linkre történő kattintással!

Jelszó emlékeztető

E-mail cím:


Adja meg a regisztrációhoz tartozó e-mail címét, hogy rendszerünk elküdhesse Önnek az ahhoz tartozó  jelszavát.

Szabályzat

A Borászportál aukcióin csak a regisztrált felhasználók vehetnek részt. Amennyiben Ön regisztrált felhasználónk, a licitáláshoz be kell lépnie.

Amennyiben a Vevő a termékre (az aukció tárgyára) érvényes licitet tesz, akkor a Ptk. 211. § szerint köteles azt az eladótól, a licitben megadott áron átvenni és pénzügyileg teljesíteni.
Az ellenérték üdülési csekkel nem egyenlíthető ki.

Leütött termék vagy szolgáltatás ellenértékét az aukció lezárultát követő 10 munkanapon belül kell kiegyenlíteni. 10 000 forintot meg nem haladó nyertes licit esetén a Borászportál által kiállított 1000, 2000 és 3000 forint értékű kuponok nem használhatóak fel.

Nyeremények átvétele:
Az aukción leütött nyeremények átvételére az alábbi lehetőségek vannak:

 • postai úton utánvéttel
 • adsfutárcég közreműködésével, utánvéttel
 • személyesen a Borászportál szerkesztőségében

Az átvételi módok közül az aukció nyertese szabadon választhat.
A nyerteseket munkatársunk a regisztrációkor megadott elérhetőségeken keresi meg a részletek egyeztetésével kapcsolatban.

Kérdés esetén az info@boraszportal.hu e-mail címen adunk felvilágosítást.

A "Licitálok" gomb:
Ha a "Licitálok" gombra kattint, Ön az aukción felkínált termékért vagy szolgáltatásért azt az árat ajánlja, amely "Az Ön ajánlata:" felirat mellett található. Ez rendszerint 1000 Ft-tal (kisebb értékű aukciók esetén 500 Ft-tal) magasabb, mint az előző ajánlat.
Amennyiben az aukció nem éri el a leütési árat, és az aukció lejáratának időpontjában Ön kínálta a legmagasabb árat, Ön nyeri az aukciót. 
Ha ez az ár megegyezik a leütési árral, szintén Ön nyeri az aukciót.

A "Licitálok" gombon minden esetben ki van írva, hogy Ön mekkora összeget ajánl az adott termékért/szolgáltatásért. Ezt az összeget a rendszer a más licitálóktól érkezett licitek figyelembe vételével 3 másodpercenként frissíti. Ha ön már licitált az adott termékre szolgáltatásra, a "Licitálok" gomb fölött kiírásra kerül, hogy az adott időpontban Ön áll-e nyerésre.

Az "Elviszem azonnal leütési áron" gomb:
Ha az "Elviszem azonnal leütési áron" gombra kattint, Ön a Leütési árat ajánlja az aukción szereplő termékért vagy szolgáltatásért. 
Ebben az esetben az aukció azonnal lezárul, és Ön nyeri azt a leütési áron.

Az aukció záró időpontja

Az aukció a Licit határidőnél megadott időpontban zárul (kép alatt jelölve). Abban az esetben, ha az aukció határidejét megelőző 5 percben érvényes licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra, az aukció határideje automatikusan meghosszabbodik 5 perccel.

Szómagyarázat

Licit: A licitáló az aktuális ár alapján - abból kiindulva - tesz egyszeri ajánlatot az adott szolgáltatásra vagy termékre, azaz az aukció tárgyára. Az egyedi licit mindig 1 licitlépcsővel magasabb, mint a legutoljára tett ajánlat.

Vevő: A vevő az a licitáló, aki az aukció lejártakor a legmagasabb összeggel licitált az aukció tárgyára vagy az a személy, aki a leütési árat ajánlotta a termékért, szolgáltatásért.

Leütési ár: Amennyiben a licit a licit határidő előtt eléri ezt az értéket, az aukció lezárul. A leütési árat ajánló licitáló nyeri az aukciót.

Kikiáltási ár: A kikiáltási ár az az ár, amelyről az aukció indul.

Eredeti ár: Az az ár, amelyért a szolgáltatás vagy termék az eladótól (pl. szállodától, fürdőtől) megvásárolható.

Licit határidő: Az az időpont (év, hónap, nap, óra, perc formában megadva) amikor az adott termékre vonatkozó aukció lezárul. Ha ezt megelőzően az aukció nem éri el a leütési árat, az a licitáló nyeri az aukciót, aki a legmagasabb összeget ajánlott a felkínált termékért vagy szolgáltatásért. A licit határidő meghosszabbodik, ha az azt megelőző 5 percen belül licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra.

Licitlépcső: A licitlépcső mindig a legutoljára tett ajánlat (aktuális ajánlat) összegétől függ, mértéke az alábbi táblázat szerit változik:

1 Ft-tól 100 Ft-ig 10 Ft
100 Ft-tól 1.000 Ft-ig 50 Ft
1.000 Ft-tól 2.000 Ft-ig 100Ft
2.000 Ft-tól 5.000 Ft-ig 200 Ft
5.000 Ft-tól 10.000 Ft-ig 500 Ft
10.000 Ft-tól 100.000 Ft-ig 1.000 Ft
100.000 Ft-tól 500.000 Ft-ig 5.000 Ft
500.000 Ft-tól 1.000.000 Ft-ig 50.000 Ft
1.000.000 Ft-tól   100.000 Ft

Ajánlja a cikket ismerőseinek!

Feladó neve:*
Feladó e-mail címe:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Magamnak is elküldöm:

Megjegyzés:

* a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!