Főoldal - Címkék - szőlő

Címkék / szőlő


Lehúzták az idei termést a hazai borászok

A Terroir Consulting ágazati tanácsadó cég 131 hazai borászattól begyűjtött adatai szerint idén egyetlen pincészet sem értékelte kiválóra a termést.

Befejezték a szüretet Soltvadkerten

A középérésű fajták sínylették meg a kedvezőtlen időjárást a Kunsági Borvidéken - mondta Frittmann János, a kunsági borvidék hegyközségének elnöke a Soltvadkerti TV-nek.

Érdemes a szőlőbe fektetni

Miért is? Piackutatást végeztek a szőlőtermesztő és szőlőbor-termelő cégek körében, amelynek értékeléséből kiderült, hogy stabil a szektor működése. Igaz nem túl nagy a piaca, de az elmúlt években stagnálást, míg a tavlyi évben előre lépést mutattak az eredmények.

A romlás virágai - így pusztultak idén a szőlők

Több borvidékünkön is, a szokatlanul csok nyári csapadék miatt jelentős lisztharmat-fertőzésről panaszkodtak a borászok. Aki nem kezelte megfelelően az ültetvényt, úgy járt, mint az a gazda, akinek a földjén az alábbi fotók készültek.

Elfújja a szél a vénasszonyok nyarát?

Országrszerte elindult a szüret, és a borszok szerint, hogyha megfelelő idő lesz, itt-ott még jó is lehet a 2014-es évjárat. De milyen időjárásra számíthatunk?

Csapadék vs borvidékek: ki úszta meg szárazon?

Az Országos Metereológiai Szolgálat elkészítette az elmúlt hat nap csapadékmennyiségének magyarországi térképét. Ha eddig nem lett volna elég az esőből, az elmúlt napokban kijutott mindenhová.

Cukrozhatják a mustot a rossz idő miatt

Magyarország kezdeményezte az Európai Bizottságnál, hogy a hazai bortermelők az engedélyezettnél jobban növelhessék a borok természetes alkoholtartalmát. Felpörög a cukoripar?

Rohad a szőlő a tőkéken

A sok csapadék miatt a Soproni borvidék szőlői nem érnek be és már zölden rothadni kezdenek a tőkéken.

Betegek szőlők, kevés lesz a bor

Tízmilliárd forintnyi terméskiesést okozhatott a szőlőültetvényeken az idei csapadékos időjárás, illetve az átlagosnál nagyobb kórokozói kártétel. A legnagyobb károkat a szőlőlisztharmat idézte elő.

Sopronban is keveset szüretelnek

A balatoni borvidékek után megkezdődött a szüret a Soproni borvidéken is. Most az Irsai Olivért, majd a turán és a zenit fajtákat szedik. A minőség rendben van, a mennyiség kevés.

Ez már biztos: 2014 nem lesz jó évjárat

Sajnos a sok csapadék és a szokottnál kissé hűvösebb nyár miatt úgy tűnik, 2014 a legtöbb magyar borvidéken nem lesz a csúcsévjáratok között. Több helyen még várják a szőlők megfelelő cukorfokát.

Ezekkel harcolj a seregélyek ellen!

A szüret környékén a szőlőskertek rémének számító seregély egyébként hasznos madár, hiszen nem csak a szőlőt szereti nagyon, hanem az abban kárt tevő rovarokat is. Ilyenkor augusztus végén, szeptemberben azonban a borászok harcban állnak velük. Ezek a seregély elleni harc leggyakoribb fegyverei.

Légiriadó van Badacsonyban!

Valódi háború dúl ilyenkor nyár végén, és koraősszel szinte minden borvidékünkön. Az eddig inkognitóban mozgó seregélyek csapatokba verődve támadnak. Badacsonyban végigasszisztáltunk egy ütközetet. Fotók!

2014: mennyi az annyi?

Elkezdődött az idei év szőlő termésbecslése - adta ki a hírt sajtóközleményében a HNT. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa vezetésének intézkedése alapján, a hegybíró kar a jogszabályi előírásoknak megfelelően jelenleg is végzi a hazai szőlőterületeken várható termés becslését.

Mit tehet Putyin a krími szőlőkért?

A Krím-félszigeten működő szőlősgazdák arra kérték Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy korlátozza az Európai Unió néhány országából származó borimportot.

Ennyiért vesz idén szőlőt a Tokaj Kereskedőház

Még csak július vége, de a Tokaj Kereskedőház közétette a felvásárlási árait, írja a Mandiner. Így még időben tudnak dönteni a gazdák, hogy milyen bor alapanyagát termelik meg. A tavalyihoz hasonlóan 80-120 Ft/kg lesz a teljesen egészséges szőlő bruttó ára.

Dúzsi Tamás: nincsen komoly baj a lisztharmattal Szekszárdon

Ifj. Dúzsi Tamás cáfolja azokat a híreszteléseket, amelyek a szekszárdi szőlőültetvények butális lisztharmat-fertőzéséről szólnak. A borász Facebook bejegyzése szerint a fertőzöttség „nem borvidéki szintű probléma”.

Kipusztulhatnak a szőlők a szőlőkabócától

Vagyis az általa terjesztett betegségtől. Az aranyszínű sárgaságot okozó betegség a szőlő egyik legveszélyesebb kórokozója. A védekezéshez jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő növényvédő szeres eljárás, terjedése azonban megállítható.

Szinte minden szőlő fertőzött Szekszárdon

Szinte minden ültetvényben megjelent a lisztharmatfertőzés a szekszárdi borvidéken, ahol a szakemberek szerint jelentős terméskieséssel és megnövekedett növényvédelmi költséggel számolhatnak a szőlészetek.

Egy csapásra milliomos lett egy japán szőlőtermelő

Egy fürt különleges minőségű, friss és lédús vörösszőlőt 550 ezer jenért (1 millió 230 ezer forint) árvereztek el az idei aukciós szezon első napján Japánban, Isikava prefektúrában.

Félelmetes betegség fenyegeti a magyar szőlőket

Az aranyszínű sárgaságot terjesztő amerikai szőlőkabóca lárváinak kelése most kezdődött. A védekezést el kell kezdeni, a nem művelt ültetvények a fetrőzések forrásai lehetnek.

Kiváltságos helyzetbe hoz a Luna Privilege

A Luna Privilege egy új, nagy hatékonyságú gombaölő szer, amely az igazán egészséges gyümölcsöket biztosítja a szőlőtermelőknek, 2014-től már Magyarországon is.

Drámai tény: az elmúlt húsz évben eltűnt a magyar szőlőterületek fele

Napi MTI grafikon - Bár a szakmának ez a hír nem újkeletű, de a Távirati Iroda vonatkozó szemléletes grafikonjai mindig ijesztőnek hatnak, a fogyasztók közül pedig sokan nem tudják, alig több mint húsz éve még duplaannyi, bor készítésére alkalmas szőlőterületünk volt. 1990 óta mintegy 140 ezer hektárról 80 ezer hektárra zsugorodott a magyar bor potenciális termőterülete.

Bizakodnak a szőlőtelepítők, fejlesztik a Tokaj-hegyaljai szőlőfajtákat

Vidékfejlesztés - Bizakodással tekint a jövőbe az a gazda, aki szőlőt telepít, és amikor egy borvidéki kutatóintézet fajtagyűjteményt telepít, az azt sugározza, hogy a borvidéknek is van jövője - ezt mondta Prácser Miklós, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa elnöke Tarcalon, a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet fajtagyűjteményének átadásán pénteken.

Sikeres az újratelepítési jogok értékesítése

Közlemény - A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa 2014. februárjában ismételten megkezdte az újratelepítési jogok értékesítését. A HNT értékesítési felhívására a szőlőtermelők 474 db kérelmet nyújtottak be, együttesen 777 hektár területnagyságra. A központi tartalék terhére végrehajtott értékesítés feltételrendszerét jogszabályok határozzák meg. Valamennyi jogszabályi előírásnak megfelelő kérelem jóváhagyásra kerül.

Biobor csak bioszőlőből lesz!

SZABÁLYOZÁS - Ha egy palack biobor akad a kezünkbe, óhatatlanul felmerül a kérdés, hogy mitől válik egy bor bio termékké. A kérdés azért is aktuális, mert ma már Magyarországon sem nevezhető elhanyagolható piaci szegmensnek a bioborok piaca, s az egészeurópai biobor piacot mintegy 20 milliárd euróra becsülik.

Feleannyi szőlő terem hazánkban, mint húsz éve

HELYZETKÉP - A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) alelnöke, Frittmann János az ágazat tavalyi teljesítményét a szakmai szervezet háttérbeszélgetésén részletezte. Elmondta: a 2013-ban leszüretelt 386 ezer tonna szőlőmennyiségből 2,663 millió hektoliter seprős bor készült.

A szőlőfajták szabályozása

HÁTTÉR - A borkészítésre és forgalmazásra vonatkozó szabályozás bemutatását a termőhelyre vonatkozó előírások bemutatásával kellene kezdeni. Erre most azért nem kerül sor, mert a termőhelyre vonatkozó szabályozás inkább eredetvédelmi kérdésnek tekinthető, amellyel a későbbiekben fogunk részletesen foglalkozni. A szabályozási kérdések áttekintését ezért a szőlőfajtákra vonatkozó előírások áttekintésével kezdjük.

Fazekas Sándor: A borászat a magyar mezőgazdaság "ékköve"

Gazdaság - A magyar szőlészet és borászat mindig is a mezőgazdaság ékköve volt; a borágazat 2012-ben 30 milliárd forinttal járult hozzá a mezőgazdaság teljesítményéhez, a tavalyi jobb termésnek köszönhetően az összeg 39 milliárd forintra nőtt – mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban szervezett Bországgyűlés elnevezésű rendezvényen.

Bországgyűlés: bőséges lehet az idei szőlőtermés

Vince-nap váró - Ha a következő hetekben nem sújtja komoly fagy a szőlőket,  idén vidám szüret várható, s bőségesen lesz bor - jövendölték a környékbeli hegyközségek szőlősgazdái és a borrendek az Ópusztaszeri Nemzeti Történelmi Emlékparkban vasárnap rendezett Bországgyűlésen.

Soproni borvidék: mennyiségre jó a termés, emelkedtek a felvásárlási árak

Helyzetkép - Mennyiségre jó, minőségében a korábbi évekétől elmaradó a soproni borvidéken az idei termés, ám a keresleti piacnak köszönhetően a felvásárlási árak emelkedtek - mondta el az MTI-nek Taschner István hegyközségi elnök.

Szekszárdi borvidék: nőttek a szőlőfelvásárlási árak

Szüreti helyzetjelentés - A tavalyinál nagyobb mennyiségű, magasabb savtartalmú szőlő várható a szekszárdi borvidéken, ahol a szüret felénél tartanak a termelők; jellemzően a cabernet fajták vannak még a tőkéken. A felvásárlási árak 5-10 százalékkal magasabbak a tavalyinál; a kékfrankos kilogrammjáért 120, chardonnay-ért 110, merlot-ért 120-125 forintot kínálnak.

2400 forintot fizet az állam az első osztályú aszú-alapanyagért

Szüret - A Tokaj-hegyaljai történelmi borvidéken várhatóan október közepén kezdődik a nagyszüret, ekkortól kezdik szedni a tőkékről a hagyományos fajtákat, a furmintot és a hárslevelűt, ugyanakkor a korán érő sárgamuskotály szőlő felvásárlása már befejeződött.

Jelentős források a szőlőültetvények megújítására - III. rész

A megvalósításra vonatkozó legfontosabb szabályok - Az egyéni terv elfogadását követően az egyéni tervben vállalt ütemezésnek megfelelően kell a szerkezetátalakítási vagy átállítási műveleteket elvégezni. Fontos szabály, hogy a támogatás utófinanszírozás formájában érkezik, és kizárólag akkor lehetséges csak a támogatási összeg kifizetése, ha az egyéni tervben foglalt műveleteket ténylegesen és szakszerűen elvégezték. A végrehajtást az MVH adminisztratív és helyszíni szemle formájában egyaránt ellenőrzi.

Jó lehet az idei szőlőtermés... ha nem fog esni az eső

Latolgatás - Több szőlőfajtából is kiváló borok készülhetnek az idén, de ehhez az is kell, hogy mostantól október végéig ne essen az eső. A szakemberek szerint a magyar fajták jobban bírják a szélsőséges időjárási körülményeket.

Gyilkos kórokozóra bukkantak Magyarországon - Megismétlődhet a filoxéra-vész?

Felhívás - A szőlő egyik legveszélyesebb kórokozóját fedezték fel Lenti határában. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriumában kimutatott fertőzés csökkenti a szőlőtőkék terméshozamát, néhány év alatt pedig kipusztulást okoz. Egy kabócafaj tehet minderről.

Jelentős források a szőlőültetvények megújítására - II. rész

Háttér - A szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatására - ahogy azt az előző részekben is megírtuk - jelentős források állnak rendelkezésre az elkövetkező években. A szőlőültetvények megújítása az ágazat versenyképességének az alapja, mert jó kondíciójú, korszerűen művelhető, piacképes szőlőfajtákkal eltelepített ültetvények nélkül nincs remény arra, hogy akár a hazai piacon is eladható maradjon a magyar bor.

Jelentős források a szőlőültetvények megújítására - I. rész

Az előző részben bemutattuk, hogy a több mint 1,2 milliárd eurós közösségi támogatási keretből a tagállamok majdnem 600 millió eurót a szőlőültetvények korszerűsítésére fordítanak évente. Magyarország a bortermelő tagállamok átlagánál jelentősen több forrást biztosít erre az intézkedésre, mivel a támogatás iránti jelentős érdeklődés a csatlakozás óta töretlen. A telepítések megvalósításával az elmúlt 10 évben sikerült javítani a magyar szőlőültetvények átlagéletkorán.

Támogatások a szőlő-bor ágazatban - 2. rész

Források - A borpiaci reform kemény tárgyalási fordulóinak eredménye a szőlő-bor ágazat támogatási lehetőségei. Az előző részben írtunk, hogy a támogatások elosztása a borpiaci reform előtt közösségi szinten történt, így a tagállamok termelőinek aktivitásától függött, hogy egy tagállam egy adott évben a közös kasszából ténylegesen mennyi forrást tud felhasználni.

Támogatások a szőlő-bor ágazatban - I. rész

Háttér - A szőlő-bor ágazat közösségi szabályozása gyakorlatilag három pilléren nyugszik. Az egyik pillérről, a termelési potenciálról, már több részben is részletesen beszámoltunk korábban. A másik fontos tartóelme a szabályozásnak a támogatási politika, amely magában foglalja a szőlő-bor ágazat támogatási kereteit, lehetséges támogatási intézkedéseit, valamint azok legfontosabb szabályait. Az elkövetkező hetekben részletesebben a támogatási intézkedésekkel kapcsolatos szabályokat mutatjuk be.

Kimerült a 6,3 milliárdos szerkezetátalakítási keret

Támogatás - Lezárult a szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatásának 2012/2013-as borpiaci évi kifizetése. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) jóval az Európai Uniós jogszabályban meghatározott október 15-ei határidő előtt befejezte a szőlőültetvény szerkezetátalakítási és -átállítási támogatások 2012/2013. borpiaci évre rendelkezésre álló - 6,3 milliárd forintos - pénzügyi keret terhére történő kifizetését.

A borágazat szabályozása alá tartozó termékek és a szabályozás területei

Háttér - A szőlő-bor ágazat 2009-ig teljesen önálló szabályozással rendelkezett. Utolsóként a szőlő-bor ágazat is beépítésre került a mezőgazdasági piacok közös szervezésének létrehozásáról, valamint egyes mezőgazdasági termékekre vonatkozó egyedi rendelkezésekről szóló 1234/2007/EK rendeletbe.

Az MVH megkezdte a szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatások kifizetését

Az MVH megkezdte a szőlőültetvény szerkezetátalakítási támogatások kifizetését

Felhívás - A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) június első hetében megkezdte a szőlőültetvény szerkezetátalakítási és -átállítási támogatások kifizetését a - nemzeti program 2013. pénzügyi évében - még rendelkezésre álló, mintegy 3 milliárd forint erejéig.

Egy igazi közép-európai: a Kékfrankos

Vakteszt elé - A Kékfrankos fajtát nem lehet megkerülni. Magyarország borszőlő ültetvényeinek több mint 11%-át ez a szőlő alkotja (7500 hektár), mellyel a legnagyobb ültetvényfelülettel rendelkező szőlőfajtának minősül Magyarországon, s amely köré lapunk az április 25-i, Kékvér elnevezésű szakmai vaktesztjét is szervezi.

175 éve született Mathiász János szőlőnemesítő

Évforduló - Ünnepséget rendeztek múlt héten, csütörtökön Kecskeméten Mathiász János világhírű szőlőnemesítő születésének 175. évfordulója alkalmából. Az emlékünnep a temetőben kezdőddött, ahol megkoszorúzták a szőlőnemesítő síremlékét, majd a Városházán folytatódott a megemlékezés, amelyen részt vett Zombor Gábor, Kecskemét polgármestere, Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke és Mathiász Gábor, a Mathiász Hungarikum Örökség vezetője is.

Pisco, a perui szőlőpálinka

Párlat történelem - Peru nemzeti itala a Pisco néven ismert hagyományos szőlőpálinka. Sokféle változata létezik ennek az ízletes, tiszta és színtelen brandynek, amit Perun kívül ma már alig ismernek. Pedig a kaliforniai aranyláz idején a „negyvenkilencesek” jó sok piscót megittak.

Törökországban készítettek először bort?

Bortörténelem - Egy a közelmúltban végzett genetikai kutatás azt sugallja, hogy a mai Törökország délkeleti részén, kőkorszaki földművelők művelték meg először a borszőlőt valamikor i.e. 8500 és 5000 között. A tudósok szerint ráadásul több száz európai szőlőfajta őse is ebben a térségben termett. A kőkorszaki földművelők által megművelt Vitis vinifera összesen 13 ősnek adott életet.

Sopron: nőtt a borvidék szőlőtermő-területe

833 ha - Több mint nyolcvan hektárral bővült tavaly a Soproni környéki, 1417 hektáros szőlőtermő-terület; hét hektárt vágtak ki és kilencvent telepítettek be 2011-ben - olvasható abban a hegyközségi beszámolóban, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a megyei jogú város közgyűlése.

Szőlőtermesztés metszés nélkül?

Művelésmód - A szőlőnövényről már több ezer éve tudjuk, hogy liánszerű kúszó növény, amelyet elődeink az erdők szélein, fákra felkúszó növényként fedeztek fel. Később rájöttek arra, hogy metszéssel gyümölcse nagyobb bogyójú, zamatosabb lesz. Azóta metszőkéssel, ollóval tartjuk az általunk kívánt formában a szőlőt. Metszés, támberendezés nélkül a szőlő elvadul, hamar elveszti értékét. Vagy mégsem?

Szőlőporral a szív- és érbetegségek ellen

Egészség - Amerikai kutatók szőlőporral eredményesen csökkentettek olyan anyagcseretüneteket, amelyek gyakorta együtt jelentkeznek: magas vérnyomás és vércukor, elhízás és a kóros vérzsírértékek.

VM: Egyszerűbb lepárlási eljárások lesznek

Reform - Egyszerűsíti a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a borászati melléktermékek (szőlőtörköly és seprő) kivonásával és lepárlásával összefüggő eljárásokat, hogy csökkentse a borászatok adminisztrációs terheit.

A szőlőlé is van olyan jó, mint a vörösbor?

Egészség - Már szinte mindenki által ismert tény, hogy napi egy pohár vörösbor pozitívan hat a szív- és érrendszerre. Sokakban felmerülhet azonban a kérdés, hogy vajon a bor fermentálatlan testvére, a szőlőlé, hasonló erényekkel rendelkezik-e.

Véd az elzsírosodástól a szőlő és a vörösbor

Táplálkozástudomány - Azt tudtuk, hogy a szőlő és a vörösbor az antioxidánsok és rezveratrol miatt kedvező hatást gyakorol szervezetünkre, most viszont egy új kutatásból kiderült, piceatannolt is tartalmaznak, mely az elhízást gátolja.

Cigaretta szőlőmagból?

Egészség - Azoknak a millióknak, akik nem tudnak lemondani szenvedélyükről, a Cornell Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, amivel kevésbé károssá tehetők a dohánytermékek.

Szeremley Huba: Minden nap örülök a napkeltének

Szemlélet - „A szőlő az isteni gyümölcs. Amikor meggyilkoltuk, kitapostuk utolsó csepp vérét és eltemettük a föld alá, az feltámadott, és abból lett a bor" - Szeremley Huba borásszal a szőlő szakralitásáról, a bor és kenyér misztériumáról és személyes hitéről beszélgetett Pálfay Erzsébet.

A Monori Pincefalu története

Tájleírás - Bortúra - Kunsági Borvidék - Cikksorozatunkban kevésbé ismert borrendeket, borvidékeket igyekszünk bemutatni, kedvet csinálva egyúttal a helyi pincék és vendéglátó egységek felkereséséhez. Ezúttal Monorra csábítjuk olvasóinkat.

Szőlőtelepítés: a jövő befektetése

Életmód - Korunk fogyasztó társadalmának gondolkodásába az iskolaalapítás és a szőlőtelepítés biztosan nagyon nehezen gyömöszölhető bele. A jövőt is felélő fogyasztani akarással lehetetlen összeegyeztethetni azt a gondolatot, hogy amit ma elültetek, annak termését valójában a következő generációnak szánom.

Pinceélményt az új generációnak!

Borfogyasztás - Bormarketing - Bortermelés - Egy ültetvény sorsáról dönteni soha nem könnyű. A tőkéket, amelyek évtizedeken át adták hűségesen a borszőlőt, talán az előző generáció, vagy az azt megelőző telepítette még verejtékes munkával. Teremhetne-e még? Ízlelhetnénk-e még a jövőben termését? Talán még a mostani művelője sem tudja megmondani. Nincs aki művelje, nincs aki megigya végtermékét: a bort.

Borpiac: a családi borászatok modellje a követendő

Gazdaság - Magyarország bortermelését tekintve kettő százalékot birtokol az EU bortermeléséből. Ezzel a termelési mérettel kicsik vagyunk a nagy bortermelő országok között. Franciaország, vagy Spanyolország egy bortermelő régiója is nagyobb, mint az összes szőlőtermő területünk. Az idősebbekben, vagy a bor története iránt érdeklődőkben még élnek azok az emlékek, amikor kis, vagy éppen nagy hazánk területén a szőlőültetvények nagysága meghaladta a 200 000 hektárt. Voltunk bor nagyhatalom is, hol nyugaton, hol pedig keleten.

Ha Villány, akkor Cabernet franc!

VinCE - Utánajártunk, hogy miért is választotta ezt a címet közös megjelenésének az a tizenegy villányi pincészet, akik a Villány- Siklósi Borút szervezésében együtt állítanak ki a VinCe Budapest 2012 függőteraszán, március 23-24-25. Cikkünkben villányi borászok vallanak a cabernet farnc-ról.

Szőlő: a szépség természetes forrása

Egészség - Kozmetika - Szabadgyökök - A szőlő húsától a magján át a leveléig minden részében számos kitűnő hatóanyagot rejt, amelyek hidratáló, hegképző és szabad gyök ellenes hatásaikról ismertek. Bár a magyar szőlőszezontól még igen messze vagyunk, a boltok polcain egész évben kapni a külföldit, így a szőlővel történő szépségápoláshoz, fogyókúrához mindig jól jöhet egy-két hasznos infó.

Dél-dunántúl: nem okozott nagy károkat a rekord-hideg

Időjárás - Termés - Prognózis - A szőlő állapotáról biztos adatokkal majd csak rügyfakadás után lehet érdemben beszámolni, egyelőre azonban azt valószínűsítik a dél-dunántúli pincészetek, köztük a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet is, hogy nem okozott nagy károkat a februári rekord-hideg időjárás a borvidéken. Szekszárdon szintén életképesnek bizonyulnak a rügykezdemények.

Cseke: a hagyományos szőlőfajtákra kellene koncentrálni!

A magyar bor tekintélye valószínűleg már sosem lesz olyan fényes, mint amilyen száz éve volt – állítja a Zalai Hírlapnak nyilatkozó Cseke Gábor. Magyarország sommelier bajnoka szerint nincs értelme 50-60 szőlőfajtával foglalkozni, ha csak 10-12 tud kivételes minőséget produkálni a Kárpát-medencében.

A szőlő az idegrendszer barátja

Táplálkozástani szempontból a szőlő az egyik legértékesebb gyümölcsünk: vitaminokban, ásványi anyagokban, rostban és más egészségvédő vegyületekben is gazdag. Szőlőszezon idején a nyers gyümölcs mellett ajánlott must formájában is fogyasztani, valamint érdemes megismerkedni a magjából készült olajjal is. Nógrádi Katalin írása

Idén talán nem kell alkoholfokot javítani

A magyar ültetvényháttér ismeretében optimális esetben mintegy 400 ezer tonna szőlő és 3 millió hektoliter bor lesz az idén Magyarországon, de csak akkor, ha a következő két hónapban időjárási feltételek ideálisak lesznek – állítja Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) főtitkára.

Génmutáció eredménye a fehérbor

Ausztrál tudósok szerint a fehérborok készítéséhez használt fehér szőlőfajták kialakulása egy több mint 3000 éve bekövetkezett szerencsés genetikai egybeesésnek köszönhető.

A Zinfandel eredetéről

Egyszer egy gasztromagazin hátoldalán olvastam a hirdetést: Isten hozott újra itthon, Zinfandel! Nos, ha az itthon alatt Magyarországot értette - mi mást persze -, a hirdetés kreatívja vagy a kaliforniai borokat forgalmazó cég vezetése, akkor nagyot tévedett. Vagyis hogy inkább a legendában, mint a tényekben bízva így próbálja meg eladni a Zinfandelt Magyarországon. Mintha magyar fajta lenne, mintha tényleg hazatérne a távolba szakadt rokon. A rokon azonban ez esetben nagyon távoli.

Ötezer éve készítenek már bort Cipruson

Olasz kutatók a ciprusi Limasszol közelében felfedezték az ókori mediterráneum legrégebbi borát. Aphrodité szigete ezzel nemcsak az első általunk ismert parfümgyárat tudhatja magáénak, hanem a borkészítésben is megelőzte Európát.

Klímaváltozás: átrendeződik a világ bortérképe?

Meglehetősen optimisták Nagy Britannia borászai, mivel az idejekorán kipattanó rügyekből ítélve rekordtermést jósolnak be maguknak a 2011-es évre. Sokak szerint az sem elképzelhetetlen, hogy bizonyos fajták esetében már a szokásosnál hamarabb, azaz szeptember közepén szüretre kerülhet sor. Csak egy szerencsés év, vagy valóban egyre jobban érezteti magát a klímaváltozás hatása? Jönnek a nagy brit borok? Hazai szakembereket is megkérdeztünk.

Szőlő vagy a piros alsónadrág?

Mint köztudott az Újév a szerencsekívánás ideje. Régi szokások, babonák kerülnek elő ilyenkor nagy- és dédszüleink hagyományai közül. És nem csak idehaza! Minden nép más-más bolondsághoz ragaszkodik Szilveszter éjjelén. Az olaszoknak a piros alsónemű, a spanyoloknak a szőlő hoz szerencsét. Éjfélkor minden gongütésnél bekapnak egy szemet. Aki elszámolja magát, arra szerencsétlenség vár az Újévben. A szupermarketekben év végén tizenkét szőlőszemet tartalmazó porciókban árulják a gyümölcsöt. Vajon mit csináltak a franciák, az angolok, a görögök, az ameriakiak, a csehek Szilveszter éjjelén?

Élvezd ki az őszt: ezek a szüret ízei!

A friss zöldségek és zamatos gyümölcsök idejét lassan felváltják az ősz ízei, a lekvár befőzését a birsalmasajt készítés, a dinnyefogyasztásét pedig a töksütés. A szőlőnek pedig igenis fontos szerepe van a konyhában: receptajánlat: Pácolt kéksajt szőlővel.

Szőlőkúra francia módra

A szőlő az egészség és a szépség gyümölcse. Egy régi provence-i recept szerint érdemes minden évben néhány hétig kizárólag szőlőt fogyasztani, és a gyümölcsből készült szépségápolási termékekkel ápolni bőrünket, hogy testünk kívül-belül megújuljon.

Borhibák, borbetegségek

A bor fejlődéséhez hozzátartoznak a különböző szín-, íz- és illatváltozások, ezek azonban nem okoznak hátrányos elváltozásokat, sokkal inkább hozzájárulnak a bor egészséges fejlődéséhez. Ha tartósan fennállnak, akkor viszont károsítják a bor minőségét. Ezek a rendellenes elváltozások lehetnek borhibák és/vagy borbetegségek.

Vágjuk ki az ültetvényeket, vagy telepítsünk újakat?

Az Európai Unió állásfoglalása szerint Magyarországon túl sok a szőlőültetvény, s nincs piaca az itt megtermelt bornak. Ezért az elkövetkezendő években csökkenteni kell ennek nagyságát. A kivágáshoz támogatást is el lehet nyerni az Uniótól. De mi a helyzet, ha valaki telepíteni szeretne?

Természetesen telepíteni is lehet, ugyanakkor csak úgy érdemes, ha vállalni tudjuk a megfelelő minőséget, illetve a szőlőnek, bornak piacot tudunk találni. Ezért nagyobb esély van a sikerre, ha például biogazdálkodással próbálkozunk, amelynek magvalósítását akár még az állam és az Európai Unió is támogathatja.

A szőlő téli eltartása

A téli eltartással a szőlő fogyasztási idejét hosszabbíthatjuk meg, hogy a szüret után, télen is élvezhessük a gyümölcsöt. Azok a szőlőfajták a leginkább alkalmasak a téli eltartásra, amelyek fürtje laza, bogyóhéjuk vastag, s bogyójuk inkább húsos. Leginkább a késői szüretelésű szőlők állnak el legtovább.

A bor és a wellness

A bor és az egeszség kapcsolata sokak előtt ismert, de hogyan jön ide a wellness. Mielőtt túlzottan bele merülnék a bor és a wellness közötti kapcsolatába, szánjunk egy pillanatot magára a wellness szóra.

Gombás betegség a szőlőben - Peronoszpóra

A hazai szőlőtermesztés legnagyobb ellensége a peronoszpóra, amit szőlőragyának is hívnak. A betegség egymaga akkora terméskiesést tud okozni, mint a többi kártevő összesen. Ma már teljesen ismert a peronoszpóra életmódja, és ez nagyban megkönnyíti a védekezést.

Zöldmunkák a szőlőben

A különböző zöldmunkákkal befolyásolhatjuk a szőlő termésmennyiségét és minőségét, valamint hozzájárulhatunk a hatékony növényvédelemhez.
Időrendben haladva az első zöldmunka a hajtásválogatás vagy fattyazás. Ezt a műveletet csak kézzel lehet végezni, ezért nagyüzemekben gyakran kimarad ez a nagyon fontos művelet.

A szőlő élettani betegségei, szőlővírusok

A szőlő élettani betegségeinek kiváltó okai a légköri- és a talajhatások. A légköri hatások közé sorolható az alacsony hőmérséklet (fagy), a magas hőmérséklet, az aszály, a vihar okozta károk, jégeső, villámcsapás, szélverés. A talajhatások alatt valamely tápanyag hiányát, túladagolását értjük, amelyek olyan élettani megbetegedéseket okozhatnak, melyek a termés hozamát és minőségét rontják.

A szőlő metszése

A szőlő metszése kettős célú. Egyrészt szabályozható vele a növekedés nagysága és kézben tarthatósága. Másrészt viszont a rendszeres és kiegyensúlyozott termést alapozhatjuk meg vele. Ezért is kiemelten fontos a megfelelő biológiai ismeretek és szakértelem megléte.

A szőlőfajták világa

Szinte minden országnak megvan a saját elnevezése az egyes szőlőfajtákról. Ha tisztességesen elmélyednénk ebbe a tudományba, és csak az egyes fajtákról és boraikról lenne szó a világban, minden bizonnyal nem lenne egyszerű dolgunk a labirintus kiigazodásában. Egyrészt több, mint 5000 fajtát tartanak nyilván, de 24000 elnevezés létezik, azonban gazdaságilag kb. a 150 fajta a meghatározó.
hirdetés

Regisztráció

Alapadatok

A * csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail:*
E-mail újra:*
Leggyakrabban előforduló e-mail címek helyes végződése: gmail.hu, gmail.com, freemail.hu, citromail.hu, freestart.hu, hotmail.com, mailbox.hu, t-online.hu, mail.datanet.hu

Kérjük ellenőrizze, helyesen adta-e meg e-mail címét!

Jelszó:*
Jelszó újra:*
Töltse ki a fenti űrlapmezőket és élvezze a regisztrációval járó előnyöket:
 • hozzáférés exkluzív cikkeinkhez
 • akciós áron elérhető, aukciókon meghirdetett termékek vásárlása
 • részvétel a regisztrált olvasóinknak szervezett nyereményjátékainkon, amelyeken szebbnél-szebb boros ajándékok találnak gazdára: borfesztivál-, bortanfolyam belépők, borkülönlegességek, borhétvégék...stb.

Fontos, hogy adatait pontosan adja meg, mivel a nyereményről a regisztráció során megadott e-mail címen tájékoztatjuk,
valamint a nyeremény átvételekor esetlegesen felmerülő azonosítási problémák kockázata is csökken!


A regisztrációval Ön elfogadja a következőket:

 • A Borászportál rendszerében a későbbiekben létrejövő regisztrációhoz kötött funkciók a megadott adatokkal (e-mail cím, jelszó) használhatók.
 • A Borászportál rendszere eseti jelleggel hírlevelet, marketing célú üzeneteket küld a regisztráció során megadott e-mail címre.
 • Amennyiben Ön NYER, a Borászportál rendszere megjeleníti oldalain az Ön nevét, lakóhelyét (csak a települést) és e-mail címét.
A regisztráció menete:
 • Töltse ki a fenti űrlapot!
 • Kattintson a "Mehet" gombra.
 • Aktiválja regisztrációját, a megadott e-mail címre a Borászportál rendszere által küldött elektronikus levélben található linkre történő kattintással!

Jelszó emlékeztető

E-mail cím:


Adja meg a regisztrációhoz tartozó e-mail címét, hogy rendszerünk elküdhesse Önnek az ahhoz tartozó  jelszavát.

Szabályzat

A Borászportál aukcióin csak a regisztrált felhasználók vehetnek részt. Amennyiben Ön regisztrált felhasználónk, a licitáláshoz be kell lépnie.

Amennyiben a Vevő a termékre (az aukció tárgyára) érvényes licitet tesz, akkor a Ptk. 211. § szerint köteles azt az eladótól, a licitben megadott áron átvenni és pénzügyileg teljesíteni.
Az ellenérték üdülési csekkel nem egyenlíthető ki.

Leütött termék vagy szolgáltatás ellenértékét az aukció lezárultát követő 10 munkanapon belül kell kiegyenlíteni. 10 000 forintot meg nem haladó nyertes licit esetén a Borászportál által kiállított 1000, 2000 és 3000 forint értékű kuponok nem használhatóak fel.

Nyeremények átvétele:
Az aukción leütött nyeremények átvételére az alábbi lehetőségek vannak:

 • postai úton utánvéttel
 • adsfutárcég közreműködésével, utánvéttel
 • személyesen a Borászportál szerkesztőségében

Az átvételi módok közül az aukció nyertese szabadon választhat.
A nyerteseket munkatársunk a regisztrációkor megadott elérhetőségeken keresi meg a részletek egyeztetésével kapcsolatban.

Kérdés esetén az info@boraszportal.hu e-mail címen adunk felvilágosítást.

A "Licitálok" gomb:
Ha a "Licitálok" gombra kattint, Ön az aukción felkínált termékért vagy szolgáltatásért azt az árat ajánlja, amely "Az Ön ajánlata:" felirat mellett található. Ez rendszerint 1000 Ft-tal (kisebb értékű aukciók esetén 500 Ft-tal) magasabb, mint az előző ajánlat.
Amennyiben az aukció nem éri el a leütési árat, és az aukció lejáratának időpontjában Ön kínálta a legmagasabb árat, Ön nyeri az aukciót. 
Ha ez az ár megegyezik a leütési árral, szintén Ön nyeri az aukciót.

A "Licitálok" gombon minden esetben ki van írva, hogy Ön mekkora összeget ajánl az adott termékért/szolgáltatásért. Ezt az összeget a rendszer a más licitálóktól érkezett licitek figyelembe vételével 3 másodpercenként frissíti. Ha ön már licitált az adott termékre szolgáltatásra, a "Licitálok" gomb fölött kiírásra kerül, hogy az adott időpontban Ön áll-e nyerésre.

Az "Elviszem azonnal leütési áron" gomb:
Ha az "Elviszem azonnal leütési áron" gombra kattint, Ön a Leütési árat ajánlja az aukción szereplő termékért vagy szolgáltatásért. 
Ebben az esetben az aukció azonnal lezárul, és Ön nyeri azt a leütési áron.

Az aukció záró időpontja

Az aukció a Licit határidőnél megadott időpontban zárul (kép alatt jelölve). Abban az esetben, ha az aukció határidejét megelőző 5 percben érvényes licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra, az aukció határideje automatikusan meghosszabbodik 5 perccel.

Szómagyarázat

Licit: A licitáló az aktuális ár alapján - abból kiindulva - tesz egyszeri ajánlatot az adott szolgáltatásra vagy termékre, azaz az aukció tárgyára. Az egyedi licit mindig 1 licitlépcsővel magasabb, mint a legutoljára tett ajánlat.

Vevő: A vevő az a licitáló, aki az aukció lejártakor a legmagasabb összeggel licitált az aukció tárgyára vagy az a személy, aki a leütési árat ajánlotta a termékért, szolgáltatásért.

Leütési ár: Amennyiben a licit a licit határidő előtt eléri ezt az értéket, az aukció lezárul. A leütési árat ajánló licitáló nyeri az aukciót.

Kikiáltási ár: A kikiáltási ár az az ár, amelyről az aukció indul.

Eredeti ár: Az az ár, amelyért a szolgáltatás vagy termék az eladótól (pl. szállodától, fürdőtől) megvásárolható.

Licit határidő: Az az időpont (év, hónap, nap, óra, perc formában megadva) amikor az adott termékre vonatkozó aukció lezárul. Ha ezt megelőzően az aukció nem éri el a leütési árat, az a licitáló nyeri az aukciót, aki a legmagasabb összeget ajánlott a felkínált termékért vagy szolgáltatásért. A licit határidő meghosszabbodik, ha az azt megelőző 5 percen belül licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra.

Licitlépcső: A licitlépcső mindig a legutoljára tett ajánlat (aktuális ajánlat) összegétől függ, mértéke az alábbi táblázat szerit változik:

1 Ft-tól 100 Ft-ig 10 Ft
100 Ft-tól 1.000 Ft-ig 50 Ft
1.000 Ft-tól 2.000 Ft-ig 100Ft
2.000 Ft-tól 5.000 Ft-ig 200 Ft
5.000 Ft-tól 10.000 Ft-ig 500 Ft
10.000 Ft-tól 100.000 Ft-ig 1.000 Ft
100.000 Ft-tól 500.000 Ft-ig 5.000 Ft
500.000 Ft-tól 1.000.000 Ft-ig 50.000 Ft
1.000.000 Ft-tól   100.000 Ft

Ajánlja a cikket ismerőseinek!

Feladó neve:*
Feladó e-mail címe:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Magamnak is elküldöm:

Megjegyzés:

* a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!