Főoldal - Címkék - terroir

Címkék / terroir


Ez egy másik borvilág

Szombaton rendezték meg a Mitiszol, természetes italok fesztiválját az Akvárium Klubban, ahol már a pohár is nagyban eltér a borkóstolókon megszokottaktól.

Az vagy, amit megiszol! - 2.rész

A Mitiszol Fesztivál ötletgazdájával és szervezőjével, a Terra Hungarica-t is alapító Nemes Richárddal beszélgettünk előző cikkünkben, akitől megtudtuk, milyen borokat kóstolhatnak november 8-án. A folytatásban többet is megtudhatnak a további kiállítókról.

Íme 10 fogalom a borértővé váláshoz

Sokan szeretik a bort, mégsem tudják, hogyan beszéljenek róla anélkül, hogy a náluk gyakorolottabb, hozzáértőbb fogyasztók össze ne mosolyogjanak a hátuk mögött. Íme a 10 legfontosabb kifejezés, amelyekkel nem lehet mellé lőni!

Tokajra figyel a világ

Első alakalommal biztosíthat helyszínt egy közép-kelet-európai ország a kétévnete megrendezett Nemzetközi Terroir Konferenciának. Tokajban július 7-10. között megrendezett eseményen, az International Organisation of Vine and Wine nevű nemzetközi szakmai szervezet védnöksége mellett, húsz országból mintegy 170 elismert szakember vesz részt.

Terroir konferenciát tartanak Tokajban

A borok eredetvédelme, a különleges termőhelyek védelme és lehatárolása világszinten kiemelt jelentőséggel bír, ezért a terroir-kutatás egyre nagyobb hangsúlyt kap. Az idei évben hazánk ad otthont a X. Terroir Világkonferenciának, mely az egyik legrangosabb rendezvénye a termőhelyek és az ott készített borok egyediségét elemző kutatások bemutatásának.

A föld ajándéka

Organikus termékek - A Donum Terrae tulajdonosával a Millenáris parkban találkoztam a Borjour Winnie-n. Ajánlással és némi Hétszőlő furmint elfogyasztását követően kellően izgága gyomorsavakkal mentem hozzá, s vetettem rá magam olajaira, magkrémjeire. A hatás mámoros volt, amitől a szókincsem összesen két szóra zsugorodott: "kérek még". Interjú Danyi Évával a kezdetekről, a "Kárpát-medence olívaolajáról", Bott Frigyesről, minőségpolitikáról.

Terra Hungarica Borszalon - Középpontban a narancs bor

Summarium - Ismét a Gerbeaud különtermeiben került megrendezésre november 17-én a Terra Hungarica Borszalon. A magyar terroir borok krémje mellett jelen voltak olasz, osztrák és szlovén kiválóságok is. A délutáni sétáló kóstoló előtt került sor egy ültetett kóstoló keretében a rendezvény kiemelt témájának számító narancs bor szemináriumra, melyen a szokásosnál is nagyobb volt az érdeklődés.

Életre kelteni a terroirt

Vendégségben - "Kincs minden egyes íz, amit a termőhelyünktől kapunk, s ha ezt meg tudjuk élni, boldog emberek vagyunk." Bott Frigyes családjával együtt itt szeretne ízelítőt adni azokból a gasztronómiai és kulturális értékekből, amire a borvidék és a régió képes. Vagyis ahogy ő fogalmaz: a muzslai terroirból.

Reflektorfényben a Kékfrankos - beszélgetés Nemes Richarddal

Interjú - A Terra Hungarica mozgalom egyik alapítójával beszélgettünk a soron következő kóstoló-rendezvényükről, a Kékfrankos Napról, amelyet 2012. április 21-én tartanak a Gerbeaud-Házban.

Ha Villány, akkor Cabernet franc!

VinCE - Utánajártunk, hogy miért is választotta ezt a címet közös megjelenésének az a tizenegy villányi pincészet, akik a Villány- Siklósi Borút szervezésében együtt állítanak ki a VinCe Budapest 2012 függőteraszán, március 23-24-25. Cikkünkben villányi borászok vallanak a cabernet farnc-ról.

A termőhely kifejezőereje - Terroir Club Kóstoló

Nem a dűlő teszi az embert. Viszont ha egy szép terület jó kezekbe kerül, csodák képesek születni. A Terroir club kóstolóján Kató András és a Borkollégium jóvoltából nemzetközileg szelektált termőhely-specifikus borokat kóstolhattunk. Igaz, hogy ezek nem álom áron szerezhetőek be, viszont az, amit ezek után poharunkba töltünk, nagy eséllyel ringat el minket majd elíziumi vidékekre. Tóth Illés Boldizsár Írása

Kő van a borban!

(B)országot járt Somló. Megfordult Debrecenben, Budapesten, majd Szegeden zárt. A Borászportál az október 27-én, a pesti, Festetics Palotában tartott rendezvényre látogatott el, ahol a borok sétálókóstolóját a Borkollégium oktatója, Mészáros Gabriella AIWS előadása előzte meg. Ez inspirált bennünket egy nagyobb lélegzetvételű, a somlói terroirról szóló, általános jellegű írásra.

Terra Hungarica: több teret a természethű boroknak!

November 19-én a Gerbeaud Ház ad otthont a Terra Hungarica BorSzalonnak, amelyen 30 bortermelő kínálja majd borait. A kiállító borászokban közös, hogy mindannyian törekszenek a természet- és tájhű gazdálkodásra, továbbá részvételükkel egyidejűleg vállalták, hogy boraik természetességének és egyediségének megőrzése érdekében kerülik a gyom- és rovarírtó szerek, a különböző hozzáadott anyagok használatát, és tartózkodnak bizonyos technológiai beavatkozások alkalmazásától. A rendezvény egyik szervezőjével, Nemes Richárddal beszélgettünk.

Terroir kecskék tokaji pezsgővel

Kevés olyan hely van Magyarországon, ahol alapvető szemlélet, hogy a borokhoz főznek, azoknak rendelik alá az ételeket. Nos, kétségtelen, hogy nem könnyű a műfaj, és nem is biztos, hogy mindegyik borvidéken érdemes próbálkozni vele. No, nem mintha félteni kellene a többi termőhelyet, a Gusteau Kulináris Élményműhely mégis a tokaji borvidéken próbálkozik. Megnéztük mi is.

Terroir: valóság vagy marketing fogás?

Itt az ideje, hogy körüljárjuk a terroir fogalmát borászok, borkereskedők, borszakírók és - tudósok véleményével világosítva meg a témát. Talán egy újabb francia paraxodon előtt állunk? Ki és hogyan használja, használhatja a terroir szót, jelzőt - és mit is jelent az valójában? Lehet, hogy csupán marketingről van szó? A terroár kapcsán pedig essen néhány szó a szintén rejtélyes mineralitásról is.

A szőlők fekete lovagja, a Syrah avagy Shiraz

A Syrah (szirá) vagy Shiraz (siráz) szó mindkettő ugyanarra a szőlőfajtára utal, attól függően, hogy éppen a világ melyik táján vagyunk. Syrah a tradicionális borvidékeken, mint Franciaország, de Californiában is ez a gyakori címkézés, míg Ausztráliában, Dél-Afrikában Shiraz.

Hol volt, hol nem volt...

...volt egyszer egy nagyon kicsi borvidék, és annak a borvidéknek különleges szőlői, mély történelmi öröksége, és komoly feladata.

Az eredetvédelem

Magyarországon még nem igazán lehet találkozni a borászatban ezzel a kifejezéssel, míg külföldön (főleg Európában) egyre fontosabbá és meghatározóbbá válik. Az eredet és a származás megvédése nemzeti kérdés és nem igényel különösebb magyarázatot.

A terroir

Egyre gyakrabban lehet hallani és találkozni ezzel a francia szóval. Olyan szófordulatokban, mint például a terroir felülírja a szőlőt, a szőlőfajtát vagy a borban tükröződik a terroir jelleme.
hirdetés

Regisztráció

Alapadatok

A * csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!
Vezetéknév:*
Keresztnév:*
E-mail:*
E-mail újra:*
Leggyakrabban előforduló e-mail címek helyes végződése: gmail.hu, gmail.com, freemail.hu, citromail.hu, freestart.hu, hotmail.com, mailbox.hu, t-online.hu, mail.datanet.hu

Kérjük ellenőrizze, helyesen adta-e meg e-mail címét!

Jelszó:*
Jelszó újra:*
Töltse ki a fenti űrlapmezőket és élvezze a regisztrációval járó előnyöket:
 • hozzáférés exkluzív cikkeinkhez
 • akciós áron elérhető, aukciókon meghirdetett termékek vásárlása
 • részvétel a regisztrált olvasóinknak szervezett nyereményjátékainkon, amelyeken szebbnél-szebb boros ajándékok találnak gazdára: borfesztivál-, bortanfolyam belépők, borkülönlegességek, borhétvégék...stb.

Fontos, hogy adatait pontosan adja meg, mivel a nyereményről a regisztráció során megadott e-mail címen tájékoztatjuk,
valamint a nyeremény átvételekor esetlegesen felmerülő azonosítási problémák kockázata is csökken!


A regisztrációval Ön elfogadja a következőket:

 • A Borászportál rendszerében a későbbiekben létrejövő regisztrációhoz kötött funkciók a megadott adatokkal (e-mail cím, jelszó) használhatók.
 • A Borászportál rendszere eseti jelleggel hírlevelet, marketing célú üzeneteket küld a regisztráció során megadott e-mail címre.
 • Amennyiben Ön NYER, a Borászportál rendszere megjeleníti oldalain az Ön nevét, lakóhelyét (csak a települést) és e-mail címét.
A regisztráció menete:
 • Töltse ki a fenti űrlapot!
 • Kattintson a "Mehet" gombra.
 • Aktiválja regisztrációját, a megadott e-mail címre a Borászportál rendszere által küldött elektronikus levélben található linkre történő kattintással!

Jelszó emlékeztető

E-mail cím:


Adja meg a regisztrációhoz tartozó e-mail címét, hogy rendszerünk elküdhesse Önnek az ahhoz tartozó  jelszavát.

Szabályzat

A Borászportál aukcióin csak a regisztrált felhasználók vehetnek részt. Amennyiben Ön regisztrált felhasználónk, a licitáláshoz be kell lépnie.

Amennyiben a Vevő a termékre (az aukció tárgyára) érvényes licitet tesz, akkor a Ptk. 211. § szerint köteles azt az eladótól, a licitben megadott áron átvenni és pénzügyileg teljesíteni.
Az ellenérték üdülési csekkel nem egyenlíthető ki.

Leütött termék vagy szolgáltatás ellenértékét az aukció lezárultát követő 10 munkanapon belül kell kiegyenlíteni. 10 000 forintot meg nem haladó nyertes licit esetén a Borászportál által kiállított 1000, 2000 és 3000 forint értékű kuponok nem használhatóak fel.

Nyeremények átvétele:
Az aukción leütött nyeremények átvételére az alábbi lehetőségek vannak:

 • postai úton utánvéttel
 • adsfutárcég közreműködésével, utánvéttel
 • személyesen a Borászportál szerkesztőségében

Az átvételi módok közül az aukció nyertese szabadon választhat.
A nyerteseket munkatársunk a regisztrációkor megadott elérhetőségeken keresi meg a részletek egyeztetésével kapcsolatban.

Kérdés esetén az info@boraszportal.hu e-mail címen adunk felvilágosítást.

A "Licitálok" gomb:
Ha a "Licitálok" gombra kattint, Ön az aukción felkínált termékért vagy szolgáltatásért azt az árat ajánlja, amely "Az Ön ajánlata:" felirat mellett található. Ez rendszerint 1000 Ft-tal (kisebb értékű aukciók esetén 500 Ft-tal) magasabb, mint az előző ajánlat.
Amennyiben az aukció nem éri el a leütési árat, és az aukció lejáratának időpontjában Ön kínálta a legmagasabb árat, Ön nyeri az aukciót. 
Ha ez az ár megegyezik a leütési árral, szintén Ön nyeri az aukciót.

A "Licitálok" gombon minden esetben ki van írva, hogy Ön mekkora összeget ajánl az adott termékért/szolgáltatásért. Ezt az összeget a rendszer a más licitálóktól érkezett licitek figyelembe vételével 3 másodpercenként frissíti. Ha ön már licitált az adott termékre szolgáltatásra, a "Licitálok" gomb fölött kiírásra kerül, hogy az adott időpontban Ön áll-e nyerésre.

Az "Elviszem azonnal leütési áron" gomb:
Ha az "Elviszem azonnal leütési áron" gombra kattint, Ön a Leütési árat ajánlja az aukción szereplő termékért vagy szolgáltatásért. 
Ebben az esetben az aukció azonnal lezárul, és Ön nyeri azt a leütési áron.

Az aukció záró időpontja

Az aukció a Licit határidőnél megadott időpontban zárul (kép alatt jelölve). Abban az esetben, ha az aukció határidejét megelőző 5 percben érvényes licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra, az aukció határideje automatikusan meghosszabbodik 5 perccel.

Szómagyarázat

Licit: A licitáló az aktuális ár alapján - abból kiindulva - tesz egyszeri ajánlatot az adott szolgáltatásra vagy termékre, azaz az aukció tárgyára. Az egyedi licit mindig 1 licitlépcsővel magasabb, mint a legutoljára tett ajánlat.

Vevő: A vevő az a licitáló, aki az aukció lejártakor a legmagasabb összeggel licitált az aukció tárgyára vagy az a személy, aki a leütési árat ajánlotta a termékért, szolgáltatásért.

Leütési ár: Amennyiben a licit a licit határidő előtt eléri ezt az értéket, az aukció lezárul. A leütési árat ajánló licitáló nyeri az aukciót.

Kikiáltási ár: A kikiáltási ár az az ár, amelyről az aukció indul.

Eredeti ár: Az az ár, amelyért a szolgáltatás vagy termék az eladótól (pl. szállodától, fürdőtől) megvásárolható.

Licit határidő: Az az időpont (év, hónap, nap, óra, perc formában megadva) amikor az adott termékre vonatkozó aukció lezárul. Ha ezt megelőzően az aukció nem éri el a leütési árat, az a licitáló nyeri az aukciót, aki a legmagasabb összeget ajánlott a felkínált termékért vagy szolgáltatásért. A licit határidő meghosszabbodik, ha az azt megelőző 5 percen belül licit érkezik az adott termékre/szolgáltatásra.

Licitlépcső: A licitlépcső mindig a legutoljára tett ajánlat (aktuális ajánlat) összegétől függ, mértéke az alábbi táblázat szerit változik:

1 Ft-tól 100 Ft-ig 10 Ft
100 Ft-tól 1.000 Ft-ig 50 Ft
1.000 Ft-tól 2.000 Ft-ig 100Ft
2.000 Ft-tól 5.000 Ft-ig 200 Ft
5.000 Ft-tól 10.000 Ft-ig 500 Ft
10.000 Ft-tól 100.000 Ft-ig 1.000 Ft
100.000 Ft-tól 500.000 Ft-ig 5.000 Ft
500.000 Ft-tól 1.000.000 Ft-ig 50.000 Ft
1.000.000 Ft-tól   100.000 Ft

Ajánlja a cikket ismerőseinek!

Feladó neve:*
Feladó e-mail címe:*
Címzett neve:*
Címzett e-mail címe:*
Magamnak is elküldöm:

Megjegyzés:

* a csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező!