Fröccs

2015 az évtized legjobb évjárata volt Ausztriában

Május 04. 19:23
Az osztrák szomszédoknak jól sikerült a tavalyi szüret, sőt most úgy kampányolnak, hogy 2015 volt az évtized legjobb évjárata. A Művelt Alkoholista most Leth 2015-ös Grüner Velteliner tételét ajánlja:
 
A legszebb arcát12-13 °C fokon mutatja. Az illat sokrétű és hívogató: mandarin, virágok, dohány, méhviasz és az elmaradhatatlan fehérbors. A korty magjának érett gyümölcsössége és a vélhetően seprőn tartással kialakult szövet a fajtaátlagnál élénkebb savakkal jó egyensúlyt ígér. A lecsengés kellemesen fanyar. Vonzó bor.
 
 

Egy nagyhatású borszakíró, akiből tokaji borász lett

Május 04. 16:48
Alkonyi László neve a borkedvelők körében ismerősen cseng, hiszen mindmáig ő volt az utolsó szakértő, aki a hegyaljai dűlőklasszifikáció feltámasztására kísérletet tett, s talán az egyetlen magyar borszakíró, aki valóban széles körben elismert és sokat idézett - írja Táncoló Medve bornaplójában. 
 
Alkonyi László pár éve borászkodásba fogott Tállya legjobb dűlőiben, amelyeknek 2015-ös termését lehetősége van minden borrajongónak megkóstolni. Ripka Gergely szerint a Kaláka (Alkonyi László pincészetének neve) tételek megmérik az embert. 
 
„Egyensúlyi hibák, megingások sehol nincsenek (a borszakíróból lett borász mi másra is ügyelne jobban), az alkohol mindenütt alacsony, a technológiai fegyelem precíz, pontos és következetesen egyenletes végeredményt mutat (Alkonyi Lászlót ismerve ez egyértelmű is). Árad belőlük a természetesség, a sallangmentes könnyedség, miközben mindegyik bor nagyon fiatal, de már most izgalmas, sajátos kis univerzumba kalauzol minket, ami több ponton is emlékeztet kissé Wachaura. Volt, amelyikben éreztem maradék szén-dioxidot is. A pince által kijelölt sorrend szerint kóstoltam a borokat, ami Alkonyira jellemző módon nem a cukortartalom szerint osztja fel a sort, sokkal inkább az üzenet és a komplexitás alapján. Fel van adva a lecke, de a végére gyönyörűen kikristályosodik a kép. Ne kapkodjunk ezekkel a borokkal, nem bántam meg, hogy több napon át ismerkedtem velük, de sok-sok örömünk lehet még bennük évekig.”
 
A teljes bejegyzést és kóstolósort a Tancolomedve.hu oldalon tudod elolvasni!

Az ország legnagyobb körhintáját próbálhatod ki a hétvégi Food Truck Shown

Május 04. 13:52
Május 6. és 8. között a Kincsem Parkot elözönli a guruló gasztronómia krémje. De, ha ez mind nem lenne elég számos zenekar, utcazenész, artista is fellép, valamint lesznek még lóversenyfutamok és agárversenyek. 
 
A Food Truck Show fesztivál elsődleges célja, hogy egy időben és helyen mutassa be a legjobb, minőségi ételeket, italokat kínáló, mozgásra képes vendéglátó járműveket. A változatos alapanyagokból készülő ételek mellett vendégeink kézműves szörpökkel, sörökkel, pálinkákkal és borokkal olthatják szomjukat rendezvényünkön - írják az esemény facebook oldalán.
 
Ízelítő a programokból:
A hétvége alatt felállításra kerül az ország legnagyobb körhintája, melyet majd díjmentesen használhattok.
 
A Drone Prix Hungaryjóvoltából mindhárom nap lehetőség lesz kipróbálni a jövő legizgalmasabb játékát, ahol mini drónokkal kell majd egy akadálypályán feladatokat teljesíteni.
 
További részletek: az esemény facebook oldalán, honlapján
 
 

400 ezer forintba kerül egy grammja ennek a teának

Május 04. 11:52
A világ egyik legdrágább teájának tartják a Dél-Kínában termesztett da hong paót, amelynek grammja 400 ezer forintba kerül. A különleges levelekért sokat kell utazni, Pekingtől még két és fél óra repülőút. 
 
Az igazi da hong pao egy sziklás, hegyi területen termesztett tea, amelynek minden egyes növénye visszavezethető néhány „anyafához”, amelyeket nemzedékek óta felügyelnek. Aki ragaszkodik hozzá, hogy valamelyik ősi teafa leszármazottjának leveleiből készült italt igyon, annak bizony fizetnie kell. Különös tekintettel rá, hogy az eredeti teafákból egyre kevesebb van már, sokuk soha többé nem hoz már levelet - írja az Origo.hu.
 
400 ezer forintba kerül egy grammja ennek a teának
A da hong paóból "kancsóára" körülbelül 2,8 millió forint (Forrás: Origo.hu)

Kihagyhatatlan program a motorok és borok szerelmeseinek

Május 04. 09:44
Június 3. és 5. között első alkalommal rendezik meg a Motoros Borok Útja Rallye-t, ahol a résztvevők a 400 kilométeres távot ezúttal is úgy teszik meg, hogy nemcsak a borvidékekre, a borászatokra és a kiemelkedő borokra koncentrálnak majd, hanem a felelősségteljes és biztonságos közlekedést is szem előtt tartják - mondta el Megay Róbert Péter, a szervezőbizottság elnöke a május 3-ai sajtótájékoztatón.
 
„Szeretnénk a borkedvelő üzletemberek egy újabb csoportjával, a motorozás szerelmeseivel is megismertetni hazánk szebbnél szebb tájait" - fogalmazott a főszervező. 
 
Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke, a szervezőbizottság tagja felhívta a figyelmet, hogy idén már 20 motoros vesztette életét az utakon. Ezért a rendezvényt annak az üzenetnek a szellemében tartják meg, hogy „aki reggel elindul, az este egészégben térjen haza a családjához".
 
Komáromi Endre, a rali biztonsági főnöke kiemelte: két keréken nem olyan stabil közlekedni, mint négyen, s mivel így nagyobb a biztonsági kockázat, ezért az autós Magyar Borok Útja Rallye-tól eltérően itt most nemcsak a gépjárművezető, hanem az utas sem fogyaszthat alkoholt. Nagyon szigorú szondázás lesz a verseny során, amelyen nem a gyorsaságra helyezik a hangsúlyt, a borok kóstolására pedig délutánonként kerül majd sor.
 
A rali június 3-án, pénteken reggel 8 órakor rajtol a Kincsem Parkból. A mezőny tagjai azon a napon mátrai, szombaton pedig az egri borvidéket járják be, miközben tíz borászatot látogatnak meg, s emellett különféle tréfás és szellemi feladatokat is teljesíteniük kell majd. Vasárnap szabadprogrammal zárul a motoros hétvége.
 
Megay Róbert Péter az MTI kérdésére elmondta, mintegy száz résztvevőre számítanak, akik hetven motorral vágnak majd neki a távnak. Az idén 70 éves Vespa motorgyár 50 jubileumi, egyedi gyártású robogót biztosít az indulóknak, a többiek pedig saját motorjukkal fogják teljesíteni a versenyt.
(Forrás: MTI)

A hibás gyümölcsökben több a tápanyag

Május 04. 06:34
Az amerikai Nemzeti Közszolgálati Rádió (NPR) egy „friss” cikke azt bizonyítja, hogy a hibás gyümölcsök több tápanyaggal rendelkeznek jobb megjelenésű rokonaiknál. Ez elsőre meghökkentőnek tűnik, de nem maradt magyarázat nélkül a kijelentés.
 
A terményeken fellelhető „sebesülések” a gombákhoz és a rovarokhoz hasonló kártevők ellen folytatott küzdelmes csaták ékes (?) bizonyítékai. A nyomás alá került növények és produktumaik ilyenkor antioxidánsokat vetnek be a támadások kivédéséhez. A flavonoidok, fenolos savak, antocianinok és karotinoidok mind olyan antioxidánsok, amelyeket az ostromok visszaveréséhez a növények fokozott mennyiségben állítanak elő. Így lehetséges, hogy a csunyus gyümölcsök a dekoratív fajtársaiknál akár 10 százalékkal több antioxidánst is tartalmazhatnak - írja az Élelmiszer.hu.
 
Az ökológiai gazdálkodásból származó termények tápanyagokban gazdagabb élelmiszereknek, mint a növényvédő szerekkel oltalmazott zöldségek és gyümölcsök.

Aki felfedezte a Fertő-tavi édes borokban rejlő lehetőségeket

Május 03. 19:32
Április 27-én ismét benépesítették az osztrák borászok a Gerbeaud Házat, ahol immár hagyomány a tavasszal megerendezésre kerülő Drop Shop Austria. A sétáló kóstoló mellett mesterkurzusokon is részt vehetnek az érdeklődők. Az idei évben a Kracher pincészet tartott egy fajta és vertikális kóstolót a borkedvelőknek. Az előadásról a Borrajongo.blog.hu készített beszámolót:
 
„A borászat képviselője, Erich Andert értékesítési vezető, a jelenlegi tulajdonos-igazgató Gerhard Kracher jobb keze mutatott egy szép kis Kracher-sort, amely szépen engedett elmélyedni a világszerte rajongott pincészet filozófiájában és hosszú évtizedek alatt kialakított stílusában.
 
A Fertő-tó keleti partján található Seewinkel régióban tevékenykedő Kracher borászatot jelenleg a harmadik generáció irányítja. A nagypapa, idősebb Alois Kracher igen korán, messze pályatársai előtt felfedezte a Fertő-tavi édes borokban rejlő lehetőségeket és megalapozta a családi vállalkozást. Az utód, ifjabb Alois „Luis” Kracher tette világhírűvé a borászatot. Kidolgozta a modern édes bor koncepcióját, amely a gyümölcsökre, rétegzettségre és egyensúlyra épül, majd sikeresen ismertette meg a Kracher nevet a világgal.(...)
 
Természetesen a Fertő-tó közelsége, a szeptember-október időszakban megjelenő ködös-párás időjárás az, amely a botritiszes édes borok lehetőségét megteremti.(...) A botritisz megjelenése Tokajjal összehasonlítva igen gyors, gyakran 2-3 nap alatt akár a teljes fürtöt beboríthatja – meséli Erich Andert. A szüret fajtánként, területenként is több lépcsőben történik, már a szőlőben megtörténik a válogatás és minőségi osztályozás-szeparálás. A különböző szüreteket elkülönítve erjesztik, majd a már kierjedt borokat házasítják, így a megfelelő szintű koncentráció mellett az eleganciára és stílusra is tudnak hatni. A szőlő szedése általában szeptember közepén indul és akár december közepéig is tarthat.” 
 
A teljes bejegyzést a Borrajongo.blog.hu oldalon tudod elolvasni!

Ez az új őrület a japán sörösdobozokon

Május 03. 16:24
A japán Suntory cég egy egészen elképesztő újdonsággal állt elő: a Sinkanszen gyorsvasúti hálózat gépei és a pályaszakaszok ikonikus részleteit nyomtatták a termékeik fémdobozára. 
 
Az Origo.hu forrásai szerint a 350 milliliteres italok július 19-én kerülnek a boltokba. Az ár az előzetes hírek szerint 7400 forintnyi jen körül lesz majd.
 
Ez az új őrület a japán sörösdobozokon

Balatoni tavasz újratöltve!

Május 03. 14:11
A Balaton még mindig a nyári időszakban a legnépszerűbb, pedig számos program, látnivaló és kulináris élvezet várja az ide látogató vendégeket hétről hétre. Tavasszal, ősszel, sőt még télen is új arcát lehet felfedezni a magyar tengernek, ahol egre több vendéglátóhely és pincészet várja a betérő turistákat az év minden napján.
 
A Balatoni Regionális TDM Szövetségnek és tagszervezeteinek egyik fő célja továbbra is megmutatni, hogy a Balaton Régió nem csak a nyári, fürdőzésre alkalmas időszakban jelenthet vonzó úti célt a turisták számára, hanem tavasszal  is képes olyan kínálatot biztosítani, amiért érdemes ideutazni. Az akcióban a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület tagjai is részt vesznek.
 
Ízelítő a Nyitott Balaton idején megrendezésre kerülő Badacsony és környéki programokról:
 
Borbarangolás Badacsonyban - egy jóízű kaland a Vulkánok völgyében...
Helyszín: Badacsonyi Borvidék pincéi
Badacsonyi borászok szombatonként mutatják be a pincék rejtekében őrzött legzamatosabb boraikat, melyeket ínycsiklandó falatokkal és kellemes dallamokkal tesznek még felejthetetlenebbé. 

Borvacsora helyszínek a Nyitott Balaton ideje alatt:
-    Május 7. Válibor
+36-30/638-3321; kezmuvesbor@gmail.com; www.valibor.hu
-    Május 14. Szegedy Róza-Ház Irodalmi-és Bormúzeum
+36-70/382-9210; info@szegedyrozahaz.hu; www.szegedyrozahaz.hu
 
Szürkebarát túra – május 7-8. - A Bortriatlon első állomása!
Helyszín: Badacsonyi Borvidék pincéi
A Bortriatlon első állomása! Szürkebarát kóstoló minden résztvevő pincében, sok-sok különleges borral, nyereményjátékkal és egyéb meglepetésekkel. Vegyél részt a Bortriatlon felfedezőúton és gyűjts össze minél több boros címkét az értékes nyereményekért!

Tanúhegyek Teljesítménytúra – Május 14-15.
Rajt: Badacsonytördemic, Faluház udvara
Május 14-15-én hazánk talán egyik leismertebb hegyének környékén rendezi meg 8. gyalogos és 7. kerékpáros teljesítménytúráját a  Börzsöny Természetjáró és Hegymászó Egyesület és a Badacsonytördemic Községért Alapítvány. Ha érdekelnek a rettenthetetlen hegyek titkai, indulj túrázni! Válogathatsz a 10, 20, 30 és 50 km-es teljesítménytúrák között, sőt azt is eldöntheted, gyalog vagy biciklivel kelsz útra. Hogy el ne tévedj, ellenőrzőpontok jelzik az utat végig. 
 
Sport és művészetek kiállítás – Május 14.
Helyszín: Ábrahámhegy, Művelődési Ház Badacsonyi u. 13.
Immár hagyományosan minden évben képzőművészeti kiállítással és rangos komolyzenei megnyitó programmal tisztelgünk egy-egy neves évforduló előtt. Az idén pedig az olimpia jegyében sport témájú képzőművészeti anyagot tervezünk bemutatásra, az ünnepélyes megnyitón pedig a témához kapcsolható zenei programmal várjuk a művészetek iránt érdeklődőket.
 
Pünküsdi eljegyzés a Rózsakőnél – Május 15.
Hagyományok, népszokások kelnek ismételten új életre a Pünkösdi Eljegyzés rendezvénysorozatban! Jelentkezni a szerelmük történetének elmesélésével a badacsonytomaj@tourinform.hu e-mail címen lehet.
Helyszín: Badacsonytomaj, Bazalttemplom, Badacsony, Dísztér, Rózsakő - Szegedy Róza Ház
 
Pünkösdi keszegsütés - Május 15.
Helyszín: Badacsony, Móló
Pünkösdi Keszegsütés Badacsonyban a pünkösdi ünnepkör idején egy nagyszerű gasztronómiai program mindazoknak, akik rajonganak a Balaton, a horgászat, a halak és a kulináris élmények iránt.
A badacsonytomaji Sporthorgász Egyesület jóvoltából keszegsütés várja az érdeklődőket, ahol a vendégek megkóstolhatják a Balaton egyik legfinomabb halfajtáját.
 
Falunak és gyermeknap – Május 15.
Helyszín: Ábrahámhegy, Községi strand
Változatos gyermek és felnőtt szórakoztató programok:, rendőrségi, és tűzoltó bemutató, ügyességi versenyek, nóta és operett, néptánc műsor, kispályás labdarúgó mérkőzések, Délidőben harmonika zenével, jó ebédre várjuk kedves vendégeinket!
 
Balatoni tavasz újratöltve!
 
Várfesztivál – Május 15-16.
Helyszín: Szigliget, vár
A pünkösdi hosszúhétvégére két napos programsorozattal készülnek Szigligeten. A Várfesztivál szombat délelőttől egészen hétfő estig várja a látogatókat, ahol kicsik és a nagyok is megtalálják a megfelelő programot. Az alsó várban kialakított színpadon fegyver és harcászati bemutatók, korhű zenéket, táncokat felelevenítő művészek és egyéb zenés-táncos műsorok szórakoztatják a közönséget. Szakértők segítségével bárki kipróbálhatja a magyarokra jellemző fegyvereket. A gyermekeknek bábszínházi előadásokkal, solymászbemutatóval kedveskednek, és amennyiben teljesítik a Várkapitány próbatételeit, a Szigligeti Vár apródjává is válhatnak erre a hétvégére.
Ingyenes vezetett túrák 

Figyelem!
- A gyalogtúrákon a részvétel ingyenes, de előzetes bejelentkezés szükséges: Tourinform iroda Badacsony, Tel.: 06 87 531 013, badacsonytomaj@tourinform.hu
- Április 30. szombat, 10 órától: Túra a pálosok útján - Zarándoklat a salföldi pálos kolostorromhoz. Gyülekező: 10.00 órakor az ábrahámhegyi Vasútállomáson. A túra időtartama és hossza: 4 óra, 8 km. 
A túra során a Folly Arborétumot érintve a Klastrom-völgyön át haladunk a 700 éves Salföldi Pálos Kolostorrom–pihenőhely felé. A patakparton végig vízcsobogást hallgatva kapcsolódhatunk ki az aktív pihenés közben
- Május 07. szombat 10 órától: Szürkebarát túra
Pincelátogatással egybekötött túra a Badacsonyon
Gyülekező: 10.00 órakor a Szegedy Róza Ház Irodalmi és Bormúzeumnál (Badacsony, Kisfaludy út 17.)
-    Május 15. vasárnap 10 órától: Tavaszi madárhangok a Badacsony természet alkotta katedrálisán
Gyülekező: 10.00 órakor a Szegedy Róza Ház Irodalmi és Bormúzeumnál (Badacsony, Kisfaludy út 17.)
 
Pecsételős nyereményjáték
A Nyitott Balaton idejére szállást foglaló vendégek vehetnek részt a nyereményjátékban, melynek során 4 pecsétet kell összegyűjteni, egyet a szálláshelyen, egyet az étteremben, egyet a pincénél és egyet a látogatóhelyek valamelyikénél. 
Ha megvan a 4 pecsét, a Tourinform irodában 1 palack badacsonyi borra váltható be!
Egy játékos egy pecsételős kuponnal vehet részt a játékban!
Fontos! A pecsételős kupont csak a részt vevő szálláshelyeken kaparinthatod meg!
 
Látnivalók

A szigligeti vár megújult szolgáltatásokkal várja látogatóit. A várban lehetőség van az íjászat kipróbálására. Május 1-től augusztus 31-ig naponta két alkalommal várjátékok tekinthetők meg az alsóvárban kialakított színpadon, melyre nem kell külön belépőt váltani. A szigligeti vitézek harcászati bemutatót tartanak.
 
Folly Arborétum
Az arborétum területén felújításra kerültek a sétaútvonalak és a támfalak, magasles, madárvárta épült. Az idelátogató gyermekek számára korszerű játszótér létesült, pergolás pihenők, parkberendezési tárgyak, kerékpártárolók kerültek elhelyezésre.
Egry József Emlékmúzeum Udvardi Erzsébet festőművész kiállításával nyitotta meg kapuit április 30-án. Nyitva tart: kedd – vasárnap: 10-18 óráig.
 
Badacsonyi Romantika a Szegedy Róza-házban
Badacsonyban a Szegedy Róza-házban megismerkedhetsz Szegedy Róza és Kisfaludy Sándor életútjával, szerelmük helyszínével, az Ürmös Borozóban a badacsonyi borokkal, a kertben a csodás tájjal, nyugalommal.... Sőt! A ház elhelyezkedéséből adódóan ideális kiindulópontja a hegyre vezető gyalogos és nordic walking túráknak, éppen ezért térképek, túraajánlatok, bérelhető nordic walking botok és GPS készülékek is várják a túrázni vágyókat.
Nyitva tart: minden nap 10-18 óráig
www.szegedyrozahaz.hu.
 
    
Résztvevők:
Szálláshelyek: Centrum Panzió; Edegger Apartman; Hotel Halászkert; Ágnes Vendégház/Terasse Apartman; Rozi Panzió; Bacchus Apartman; Óbester Panzió; Bonvino Hotel Wine&Spa; Marica Apartman; Villa Marica; Balaton Eldorado Camping; Oázis a Klastromhoz Vendégház; Sörpatika Vendégház, Iréne Apartman; Rózsa Apartman; Berni Ház; Villa Badacsony; Borbarátok Panzió; Borbély Vendégház; Bujtor Apartman; Lakat Vendégház; Csincsi Vendégház; Equital Lovasudvar és Wellness Panzió, Orbán Vendégház.
 
Éttermek: Borbarátok Vendéglő; Muskátli Vendéglő; Halászkert Étterem; Katica Vendéglő; Kisfaludy Ház Étterem; Alapozó Falatozó; Rózsakő Borpince & Étterem; Aranypatkó Étterem
 
Pincék, Borozók, Vinotékák: Eszterházy Pince; Borbély Családi Pincészet; Dobosi-Stier Borpince; Istvándy Borműhely; Laposa Birtok; Imre Borpince; Szegedy Róza Ház Ürmös Borozó; Németh Pince; Domaine Edegger; Bacchus apartmanok - Borbarlang Vinotéka; Fata Pince (Borbarátok); Folly Arborétum és Borászat

Folyamatosan frissülő információk: www.badacsony.com, www.nyitottbalaton.hu