Fröccs

Hat érv a D-vitamin mellett

április 26. 06:13
A D-vitaminra nagy szüksége van az emberi szervezetnek, nemcsak a csontok és fogak épsége megőrzése érdekében, hanem számos más hatása is van. 6 érdekesség, amit érdemes tudni a D-vitaminról. (Forrás: Dívány.hu)
 
1. Erősíti a végtagokat
A legújabb kutatás alátámasztja, amely szerint az étrend-kiegészítő formájában szedett D-vitamin megerősíti az alsó és felső végtagokat.

2. Az ész nélküli napozástól nem lesz magasabb a D-vitamin szintje, sőt...
Egy Brazíliában végzett kutatás szerint a túl sok napfény a D-vitamin hiányához is vezethet. 

3. Jó hatással van a szívműködésre

4. Hiánya demenciához vezethet
A D-vitamin elégtelen mennyisége összefügg az epizodikus memória és a végrehajtó funkció romlásának jelentős gyorsulásával, ami pedig növeli az Alzheimer-kór, illetve a demencia kialakulásának esélyét.

5. Az élettartamra is hatással van
Tartós és súlyosan alacsony D-vitaminszint esetén kétszer akkora a valószínűsége a korai halálozásnak a súlyos és krónikus betegeknél, míg a megfelelő mennyiségű D-vitaminpótlás növeli a túlélés esélyét. 

6. Enyhítheti a depresszió tüneteit 
 
A teljes cikket a Dívány.hu oldalon tudod elolvasni!

6 ok, miért ne igyál energiaitalt

április 25. 20:33
Az energiaitalok népszerűsége hazánkban sem csökken, pedig számos érv van amellett, miért nem kellene fogyasztani őket. A Nosalty hatot gyűjtött össze:
 
  1. Az energiaitalok képesek fokozni a koncentráló- és teljesítőképességet, de ez a hatásuk csak viszonylag rövid ideig tart, ráadásul a hatásuk elmúltával a kimerültség nagyobb lesz.
  2. A koffein enyhítheti a fáradtság, álmosság tüneteit, fokozhatja a munkaképességet, a szellemi tevékenységet is. A mérsékelt koffeinfogyasztás (napi 130-300 mg) egészséges felnőtteknél általában nem okoz problémát, de 300 mg felett már kézremegés, szorongás, izgatottság, migrén is jelentkezhet. Napi 600 mg fölött pedig már koffeintúladagolásról beszélhetünk.
  3. Egy 250 ml-es energiaitalban kb. 80 mg koffein van. Ettől természetesen nem lesz koffein túladagolásunk, de már kaphatóak 1,5 literes kiszerelésű energiaitalok is, amit a fogyasztók gyakran egy nap alatt meg is isznak.
  4. A koffeinhez hozzá lehet szokni, elhagyása elvonási tünetekkel – fejfájás, émelygés, ingerlékenység, csökkent koncentrációs készség – jár.
  5. A taurin, melyet egyébként a szervezetünk is termel, képes növelni a fizikai teljesítőképességet, de nagy mennyiségben hasfájást, rosszullétet, hasmenést is okozhat.
  6. Az energiaitalok cukortartalma változó, ez dobozonként 19-38 gramm között jellemző. Az egész napi ajánlott cukormennyiséget könnyen elérhetjük akár 1 doboz elfogyasztásával is.

Öregedésgátló gint dobtak a piacra

április 25. 17:31
A Warner Leisure Hotels és a Bompas&Parr nevű cég közösen gyártja az Anti-aGin névre elkeresztelt „öregedésgátló” italt. A különleges gint kollagén hozzáadásával tervezik elkészíteni, amely üvegenként 50 dollárba, azaz mintegy 14 ezer forintba kerülne.
 
Arról nincs hír, hogy a kollagén hogyan befolyásolja a gin ízét, de mivel jellegéből adódóan aránylag magas a benne lévő alkohol aránya, vélhetően nem jelent problémát. Az már nagyobb gondot okozhat, hogy vajon kollagénből van-e benne elegendő mennyiség ahhoz, hogy a nyilvánvaló káros hatásokat ellensúlyozza - veti fel a kérdést az Origo.hu

Fröhlich Tamás: Az érlelt borok megunhatatlanok

április 25. 15:53
Gere Attila Pincészet sommelier-je Fröhlich Tamás, aki szerint az érlelt borok megunhatatlanok. Miben különböznek a '90-es évek borai a mostaniakhoz képest, és hogyan tárolják a tételeket. Ezekről és még sok más érdekességről mesél a szakember a pincészet oldalán.
 
„Ahogy kinyílnak – akár a pohárban, akár a dekanterben –, soha nem lesz homogén az aromavilág, minden perccel, minden órával „más” bort kóstolhatunk. Minél érettebb a bor, annál sokrétűbb, összetettebb tétellel van dolgunk. Olyan illatok és ízek alakulnak ki a palackos érlelés során, amiket egy fiatal bornál sosem fogunk érezni, hiszen évekig a tanninok mögé bújik az aromák nagy része, vagy még ki sem alakult. Ezt kivárni idő, de a bor mindig meghálálja a törődést, és persze a megfelelő tárolást is.(...)
 
Hogyan tároljátok a borokat?
 
Tiszta, hűvös, sötét és párás, ez a négy kulcsszó. 15 °C alatt, nagyjából 75%-os páratartalomban, nálunk ez az átlagos tárolási klíma. Emellett nagyon fontos a tisztaság, ugyanis a palackban tárolt bor a parafa dugón vagy a hordón keresztül folyamatosan felvesz egy minimális oxigénmennyiséget (mikrooxidáció), ami elengedhetetlen az érési folyamathoz, ugyanakkor egy dohos pincében vagy füstös garázsban tárolt bor hosszú távon átveszi a környezetben rejlő kellemetlen szagokat is, ami aztán visszaköszön az aromákban.”
 
A teljes interjút a Gere Attila Pincészet oldalán tudod elolvasni!

Nemzetközi főzőnapot rendeztek a Debreceni Egyetemen

április 25. 13:44
Április 22-én pénteken International Food Dayt tartottak Debrecenben, ahol tizenöt nemzet hallagtói mutatták be ételspecialitásaikat. Az egyetem Kossuth kollégiuma előtti téren több száz fiatal kóstolta meg az ételspecialitásokat.
 
A japánoknál sushit, az indiaiaknál sült rizst és csirke curryt, illetve menta csatnit kínáltak, a svédek saját ízesítésű svéd hot-dogot. A török pultnál kebabot és baklavát, a jordánoknál, bárányhúsos beduin specialitást, az izraelieknél zöldséges kuszkuszt és tradícionális tahini süteményt kóstolhattak a hallgatók.
 
Az irániak konyhájában barbecues csirkét és shirazi salátát, az egyiptomiaknál rizspudingot, a palesztinoknál humuszt és falafelt, a spanyoloknál paellát, a magyar diákok pultjánál lángost és almás palacsintát kínáltak az egyetemisták, akik az ízek mellett autentikus viseletekkel, zászlókkal, zenével idézték meg országukat.
 
Szilvássy Zoltán rektor szerint példaértékű a kultúrák találkozása a debreceni rendezvényen, ahol egymás mellett vertek sátrat az izraeliek és a palesztinok, mellettük az irániak, s egymás mellett főznek siíták és szunniták.
 
„Ha ezt kitennénk a Debreceni Egyetem logójára, láthatná mindenki, hogy itt békesség van" - célzott a rektor arra, hogy ez nem mindenütt van így a világban.
 
UniBike
 
A résztvevők közül sokan kerékpárral érkeztek a gasztronómiai parádéra: a Föld Napja alkalmából a hallgatói önkormányzat kezdeményezésére ugyanis biciklis felvonulást tartottak pénteken a városban, amelyen az egyetemi polgárok ingyen vehették igénybe az egyetemi UniBike kerékpárokat.
 
A szervezők a kóstolójegyekből befolyó - várhatóan több százezer forintos összeget - jótékony célra, beteg gyermekek javára ajánlják fel.
Szilvássy Zoltán rektor az eseményen az MTI érdeklődésére elmondta: a Debreceni Egyetemen 4200 külföldi hallgató tanul, ez a legnagyobb külföldi diáklétszám a hazai egyetemek között. Nem csak az orvosi és az egészségtudományi szakokon tanulnak külföldi diákok, hanem szinte lefedik az egyetem teljes oktatási portfólióját.
 
Ugyanakkor az orvosi-egészségügyi szakokra tízezer jelentkező lenne, de ma még csak háromezer külföldit oktathatnak elsősorban a gyakorlati képzőhelyek szűkössége miatt - magyarázta a rektor. Ezen a helyzeten lényeges javulás várható a közelgő egészségügyi intézményi integráció megvalósulásával, amikor a debreceni Kenézy kórházat és a környező megyék nagy megyei kórházait is bevonják a gyakorlati képzőhelyek sorába - mondta a DE rektora az MTI-nek.
 
(Forrás: MTI)
 

Szakácshiány fenyeget Nagy-Britanniában

április 25. 11:00
Már, ami az ázsiai séfeket illetni, hiszen az éttermek nem tudják bevinni az országba az igazán jó séfeket Ázsiából az új szigorú bevándorlási törvények miatt - írja a VS.hu.
 
Az elmúlt másfél évben csaknem 600 curry étterem zárt be a szigetországban, és a szakmában attól tartanak, hogy további 4000 hely lehet veszélyben. Ez a curry-vendéglátás harmadát teszi ki.
 
A British Curry Awards alapítója, Enam Ali és a támogatói most kampányba kezdtek, hogy rávegyék a kormányt a szabályok fellazítására. Az egyik javaslatuk szerint bevezetnék az egyéves vízumot a dél-ázsiai séfek számára.

Csökkenhet a halhús áfája a jövőben

április 25. 09:44
Más termékekhez hasonlóan a halhús áfáját is célszerű lenne 5 százalékra csökkenteni, hogy a hal ne legyen aránytalanul drága a sertés-és a baromfihúshoz képest - mondta el Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. április 22-ei évértékelő rendezvényén.
 
A kormány már foglalkozik a kezdeményezéssel, jelentette be és remélte, hogy az ágazat fehéredése érdekében is sikerül megoldást találni. A miniszter hangsúlyozta, hogy a Tisza-tó Magyarország vezető ökoturisztikai célpontja, amely elképzelhetetlen a horgászat, a természetjárás, a turizmus, a termálfürdők nélkül és fontos a térség, az egész ország szempontjából. „Mintaszerű, ami a Tisza-tavon történik, sok együttműködő partner odafigyelése is testet ölt ebben" - ismerte el a Sporthorgász Kft. munkáját. Említést tett a vízügyi jellegű munkákról, útfelújításokról, kerékpárút-fejlesztésekről, és felidézte, hogy hamarosan átadják Tiszafüreden az ország legnagyobb kerékpáros centrumát.
 
Hozzátette, hogy a Földművelésügyi Minisztérium is fontos partnernek tartja a kft.-t. A halgazdálkodásból származó állami bevételből, mintegy 620 millió forint felhasználására nyílik lehetőség a Tisza-tó térségében.     A teendők között példaként említette a jelentős károkat okozó kárókatonák gyérítésére vonatkozó erőfeszítéseket, amelynek köszönhetően az  állomány létszámát 25 százalékkal sikerült csökkenteni tavaly. Jelezte, szükség van a 100 millió forintos tiszai halélőhely-fejlesztési programhoz hasonló további programokra. Továbbá nagy hangsúlyt kell fektetni a fiatalok táborának gyarapítására, ezt a célt szolgálja a Tiszai-Pecasuli program. A miniszter tájékoztatott arról is, hogy a nagykunsági birs-és szilvapálinka mint földrajzi eredetvédett termék levédése folyamatban van és elindult a tiszai halászlé hungarikummá jelölése. Hegedüs Gábor,  a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a Tisza-tó területe a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületek 4,1 százalékát teszi ki, ahol az ország horgászfogásának 10,95 százaléka realizálódott 2014-ben, és kiemelte, hogy horgászturisztikai birodalmat szeretnének létrehozni a Tisza-tavon.
(Forrás: MTI)

A kihagyhatatlan tokiói pizza

április 25. 06:25
Tokióban már 800 fokon sütik a pizzát a 800 degrees nevű pizzériában, ami elsőre elég extrémnek tűnik. A speciális kemence jól bírja a meleget, és a pizza olyan gyorsan elkészül, hogy mire az ember fizet a kasszánál, az már készen is van.
 
A 800 degrees nevű pizzalánc az amerikai, Los Angelesből indult el világhódító útjára. A márka nem csak arról híres, hogy nagyon magas hőmérsékleten süti meg egészen vékony tésztájú pizzáit, de az is jellemző rájuk, hogy egy adott, aránylag bő kínálatból ott helyben, személyre szólóan válogathatja össze magának mindenki a saját kedvenc feltétét - írja az Origo.hu.

Ezek a világ legjobb szigetei

április 24. 19:25
A TripAdvisor felhasználók véleménye, értékelése alapján készült el a ranglista a világ és Európa legjobb szigeteiről. Kontinensünk legkedveltebb szigete Szantorini lett, míg a toplista élén Hawaii áll.
 
Az európai top tízben a görög és a spanyol szigetek tarolnak, mindkét országból három-három szerepel rajta. 
 
Európa legjobb szigetei:
1. Szantorini, Görögország
2. Mallorca, Spanyolország
3. Madeira, Portugália
4. Kréta, Görögország
5. Tenerife, Spanyolország
6. Rodosz, Görögország
7. Gran Canaria, Spanyolország
8. Korzika, Franciaország
9. Jersey, Csatorna-szigetek
10. Capri, Olaszország
 
Ezek a világ legjobb szigetei
Szantorini (Forrás: LonelyPlanet.com)
 
A világ legjobb szigetei
1. Maui, Hawaii
2. Szantorini, Görögország
3. Jamaica
4. Providenciales, Turks- és Caicos-szigetek
5. Bali, Indonézia
6. Mallorca, Spanyolország
7. Mauritius
8. Phuket, Thaiföld
9. Bora Bora, Francia Polinézia
10. Fernando de Noronha, Brazília