Fröccs

A 2014-es Barát már palackban van

Március 31. 18:38
A Gizella Pincénél a 2014-es Barátot töltik le. Az üvegdugóval lezárt tokaji palackok sorakoznak az alábbi képen és várják , hogy megkóstoljátok őket.

#barát2014 #tokaj

Posted by Gizella Pince Tokaj on 2015. március 30.

Kihirdették "A Magyat Tudományos Akadémia Bora" cím nyerteseit

Március 31. 15:21
Az idei évben hatodik alkalommal hirdették ki, hét kategóriában A Magyar Tudományos Akadémia Bora cím győzteseit. 45 hazai pincészet és borászat 110 bora közül választották ki azt a hetet, amely egy éven keresztül viselheti "Az MTA Bora" elismerő címet. Felső kategóriában fehér-, vörös- és desszertborokat, középkategóriában száraz és félszáraz, illetve félédes és édes fehérborokat, valamint száraz vörösborokat és rozékat rangsoroltak a bírálók. - írja a HVG.hu.
 
A bírálóbizottságot Freund Tamás agykutató, akadémikus az MTA alelnöke, a Magyar Bor Akadémia tagja vezette. Az alelnöki posztot Niszkács Miklós szakújságíró, a Magyar Bor Akadémia alelnöke töltötte be, tanácsadóként pedig Sánta Zoltán, a Borkollégium lektora működött közre.
 
A 2015-ös nyertes borok:
  • Középkategória száraz/félszáraz: Petrányi Pince - Csopaki Olaszrizling 2012
  • Középkategória félédes/édes: Pelle Pince - Zsófia Cuvée 2012
  • Középkategória vörös: Takler Pince - Szekszárdi Merlot 2012
  • Középkategória Rozé: Szöllősi Pincészet - Rozé 2014
  • Felső kategória fehér: Nyári Pince - Szent György-hegyi Hárslevelű 2013
  • Felső kategória vörös: Mayer Pince - Kopár Cuvée 2011
  • Felső kategória desszertbor: Patricius Borház - Tokaji 6 Puttonyos Aszú 2004

Mennyit fizetnél egy hordó tokajiért?

Március 31. 12:07
Március 28-án tartották meg a Nagy Tokaji Borárverés sajtótájékoztatóját, a Tokaj Grand redenzvénysorozat fő eseményének, a nagy Tokaji Kóstolónak keretein belül. Az idei évben harmadszor kerül megrendezésre a borárverés, április 25-én.
 
A kezdeményezés több olyan fontos célt is szolgál, amelyek teljesülése elengedhetetlenek a tokaji borvidék felemelkedéséhez: bizonyítják a piac számára, hogy a tokaji boroknak értékük van, a befolyó összeget pedig a tokaji kultúrtáj fejlesztésére fordítják. A 2013-as, első aukción több mint 20, a tavalyi másodikon már 27 millió forint folyt be - írja a Válasz.hu.
 
A nemes penésszel történő borkészítés a legdrágább borkészítési eljárás a világon, ezért csak akkor van értelme magas színvonalon vele foglalkozni vele, ha a piac megfizeti az árát – jelentette ki Szepsy István, a Tokaji Borlovagrend Egyesület elnöke. Valamint hozzátette, hogy "ez az árverés jó lehetőséget kínált arra, hogy a piac reagálhasson erre a termőhelyi alapú egyedi minőségre". A tavalyi évben Szepsy István 2013-as Nyúlászó-dűlőről készült furmintja érte el az eddigi rekordot, amely hordót 8 millió forintért vásárolt meg egy borrajongó. A tétel érdekessége, hogy a dűlő 58-as parcellájáról a ’20-as években telepített tőkéiről származik.
 
 

Az MVH támogatja a szőlősgazdákat

Március 31. 09:29
Új közleményt adott ki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH), amely a szőlőültetvények szerkezetátalakításához és -átállításához felvehető támogatások feltételeit írja le. Erre való igényüket a szőlősgazdák április 1. és július 15. között nyújthatják be.  
 
A támogatást a 2013/2014, valamint a 2014/2015 borpiaci évre jóváhagyott, és már megvalósított tevékenység alapján lehet igényelni. Egy kérelmező több támogatási kérelmet is beadhat, ha külön-külön azonosítja területeit és azokra egyéni terveket készít. Az MVH felhívja a figyelmet, hogy a kérelemhez csatolni kell az ültetvény támrendszeréről készített vázrajzot, az ültetvényleltárt, a felhasznált szaporítóanyagra vonatkozó származási igazolás másolatát.
 
A feltételek részletes leírását és a támogatási kérelem űrlapját az MVH oldalán lehet letölteni.

A Balaton-felvidéken már virágba borultak a mandulafák

Március 31. 08:00
Ilyen látvány fogad titeket a Káli-medencében.

Hegyek, szelek, mandulák

Posted by Kővirág - Étel, Ital, Ágy on 2015. március 29.

Egy fárasztó nap után jó lenne ide kiszabadulni

Március 30. 21:19
Egy nyüzsgő hétfői nap után jó lenne ebbe a nyugalomba belecseppeni. A Bencze Pince posztolta az alábbi képet, amikor a szőlőben talajlazítási munkát végeztek a traktorral. A jármű visszapillantó tükrében még a Szent György-hegy szőlősorai bukkanak elő, míg a kép hátterében a Badacsony terül el.

A photo posted by @benczei on

Tokaj a legjobbak között

Március 30. 17:40
A Blindtasted.com top 200-as listáján három tokaji édes bor is a legjobb 10 között szerepel, három Rhone-vidéki, és négy bordeaux-i vörös mellett. A listán a legjobbak között továbbra is ott van a Tokaj Pendits 2005-ös aszúeszenciája a második, valamint a hetedik helyen, valamint az Oremus 2006-os 5 puttonyos aszúja a kilencedik helyen - írja a Madiner.

Bemutatkoztak a Bor, mámor...Bénye résztvevői

Március 30. 15:00
Március 28-án, a Tokaj Grand rendezvény keretein belül bemutakozotak a Bor, mámor...Bénye szervezői és résztvevő borászai is. A Nagy Tokaji Kóstoló mesterkurzusai között szerepelt az erdőbényei esemény megismertetése. A borászok nem csak prezentációval készültek, hanem egy igazán különleges kóstolósorral várták az érdeklődőket. Az előadásról a Mandiner.hu is beszámolt.

2016. május 10-én és 11-én lesz Budapesten a Bocuse d'Or európai döntője

Március 30. 13:09
Kiváló bemutatkozási lehetőség a magyar gasztronómia számára a világ legrangosabb szakácsversenye, a 2017-es Bocuse d'Or európai döntője, amelyet Budapesten rendeznek meg 2016. május 10-én és 11-én húsz ország egy-egy séfjének részvételével - közölték a szervezők az esemény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
 
A Bocuse d'Or mezőnye a nemzeti selejtezők után a kontinentális döntők legjobbjaiból áll össze. Európából az eddigi 12 helyett jövőre 11 séf jut tovább a 2017-es világversenyre - mondta Florent Suplisson, a Bocuse d'Ort szervező GL Events munkatársa.
 
Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d,Or Akadémia elnöke emlékeztetett: Bécset, Londont, Lódzot megelőzve sikerült Budapestre hozni az európai döntőt, amelyet a Hungexpo területén rendeznek meg a Sirha gasztronómiai szakkiállítás keretében.
(MTI)