Fröccs

A bor csökkenti a cukorbetegség kockázatát is

Június 28. 07:48
A tudósok már többször is megállapították, hogy összefüggés van a moderált alkoholfogyasztás, és a cukorbetegség kialakulásának esélye között. Már több kutatás is rámutatott, hogy nemcsak a betegség kialakulásának esélyét csökkenti, de magát a betegséget is kezeli. A kínai Wuhan University és a Huazhong University of Science and Technology azonban ennél is továbbment, és kiderítette, hogy mi a leginkább előnyős: a sör, a bor vagy más italok - írja a Winespectator.
 
Majdnem négyszázezer résztvevőt vizsgáltak kétféle diabétszre. A moderált ivás mértéke egy üveg sör, egy pohár bor, vagy egy whisky - ez volt a mérce, amit alapul vettek. A röviditalok a felmérés szerint 5 %-kal csökkentették a betegségek esélyét, míg a sör esetében ez 9 % volt. De vajon a bor hány százalékkeal csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét? Figyelem: 20 százalékkal! 
 
A bor emellett köztudottan polifenolokat is tartalmaz, tehát duplán jót tesz, mivel rákellenes hatása mellett a vércukorszintet is csökkenti.

A bor összehoz Keszthelyen?

Június 27. 20:25
KeszthelyFeszt címmel háromnapos zenei-gasztronómiai programsorozat kezdődik július elsején a Balaton-parti városban.
 
A Fő téri nagyszínpadon swinget és dixiet játszó együttesek lépnek fel. A sétálóutca két kisebb színpadán akusztikus duók és triók, valamint a dzsessz könnyedebb stílusát művelő zenekarok koncerteznek. Az Amazon Ház Látogatóközpont udvarán felállított színpadon a fiatalabb korosztály körében népszerű együttesek adnak koncertet.
 
A fesztivál kiemelt programja lesz a Bor Összehoz Keszthelyen elnevezésű boros rendezvény, melynek keretében a történelmi borvidékeket reprezentáló borházak mutatkoznak be. A borházak között utcazenészek is feltűnnek majd, gitárral, hegedűvel vagy éppen tangóharmonikával szólaltatják meg a kedvelt dallamokat. A pincészetek borai mellett jellegzetes zalai finomságokat és hagyományos vásári csemegéket is kóstolhatnak majd a fesztiválozók.
(MTI)

Így hat a Brexit a gasztronómiára

Június 27. 17:43
Nagy-Britannia kilépése az EU-ból a globális gazdasági mutatókon kívül a gasztronómia alakulására is hatással lehet majd. Rengeteg a témát viccesen feldolgozó kép született már, és sok grafikust, karikaturista-készítőt is megérintett az ügy. Mind közül ez az ételeket bemutató fotó az, ami legjobban (de mindenképpen legkomolytalanabbul) szemlélteti a kiválás jelentőségét.
 
Szerencsénkre talán csak a konzervbab hiányát érezhetjük majd, míg a borok, sörök, csokik, péksütik, sajtok, tészták, illetve a finom húsok is megmaradnak.
 
Így hat a Brexit a gasztronómiára

Ez is egyfajta hűsölés

Június 27. 13:11
Ismered a La Tomatina spanyol paradicsomfesztivált? Minden évben 145.000 kg-nyi gyümölcsben fürdenek a helyiek, turisták és minden érdeklődő -ez több, mint 1.100.000 darab paradicsom. Augusztus végén próbáld ki ezt az egyedi nyári felüdülést!
 

Aláírták az első magyar-izraeli borászati együttműködést

Június 27. 10:59
Az első magyar-izraeli borászati együttműködés eredményeként 5 éven belül 10 százalékkal emelkedhet a magyar borok fogyasztása Izraelben - jelentette ki Magyarország izraeli nagykövete csütörtökön, Csopakon a keretmegállapodás aláírása alkalmából tartott ünnepségen.
 
Nagy Andor elmondta, hogy a megállapodás keretében megélénkülhet az országok közti gazdasági kapcsolat, közös megjelenéseket terveznek a borászati kiállításokon valamint szakmai tapasztalatcserék lesznek.
 
Nagy Andor úgy fogalmazott, hogy a megállapodás eredményeként, mely a Németország és Izrael között már létező együttműködés mintájára jött létre, Magyarország felkerülhet Európa bortérképére.
 
Hozzáfűzte: a tervek szerint jövőre magyar delegáció utazik Izraelbe, hogy a klímaváltozás következtében szükségessé váló intézkedéseket tanulmányozzák. 
 
A tervek között szerepel az is, hogy Magyarország 50 ösztöndíjas helyet ajánl fel Izraelnek, ebből 5 borászati képzést jelent majd, melynek keretében angol nyelven lehet borászatot tanulni és szakmai gyakorlaton részt venni Magyarországon.    
 
A nagykövet elmondta azt is, hogy Izraelben évente 65 millió üveg bort állítanak elő, mintegy 6 ezer hektárnyi területen. Az egy főre jutó borfogyasztás pedig 5 liter évente.
 
A borászatok mérete többségében kicsi vagy közepes, a piac 75 százalékát három nagy vállalkozás uralja. Az export borok többsége az Egyesült Államokba megy - fűzte hozzá.
 
Magyarországon 2,5 -3 millió hektoliter bort állítanak elő, 72 ezer hektárnyi szőlészetben. Az egy főre jutó borfogyasztás évi 26 liter - fejtette ki Nagy Andor.     A csopaki Petrányi Pincészet és az izraeli Bravdo Borászat közti keretmegállapodást annak a pénteken záruló bortúrának csopaki állmásán írták alá, melynek során egy 20 fős izraeli borászati delegáció Tokajon, Villányban valamint a tolnai és a balatoni borvidéken is járt.
(MTI)

Ebben a francia városban évi 69 palack bort iszik mindenki

Június 27. 07:43
Gondoltad volna hogy a legtöbb bor egy francia városban fogy? Évi 697 millió palack ürül ki ugyanis Franciaország fővárosában, Párizsban. Ez azt jelenti, hogy minden 15 év feletti párizsi évi 69 palackot fogyaszt, tehát 5-6 naponta lecsúszik egy üveg, vagy a hét öt napján egy-egy pohár. Lehet, hogy Londonra, vagy New Yorkra gondolnánk másodikként, hiszen elképesztően pezsgő éjszakai élettel találkozhatunk ezekben a városokban. Ennek ellenére Buenos Aires és a németországi Ruhr állt fel a dobogó második és harmadik helyére, évi 457 és 385 millió palack elfogyasztásával.  
 
A kimutatás a francia INSEEC üzleti fősikolán, az OIV (International Organisation of Vine and Wine) segítségével készült. 
 
Ebben a francia városban évi 69 palack bort iszik mindenki

Kevésbé költekeznek az USA-ban

Június 26. 19:38
Júniusban a kilátások romló megítélése miatt csökkent valamelyest a fogyasztói hangulat az Egyesült Államokban az aktuális gazdasági környezet javuló megítélése ellenére is - derül ki a Michigan Egyetem és a Reuters hírügynökség pénteken publikált közös jelentéséből. 
 
A felmérésében a fogyasztói hangulatot számszerűsítő mutató szerint: 
  • júniusban (1,3 százalékkal) 93,5 pontra csökkent
  • májusban 94,7 pont volt
  • áprilisban pedig 96,1 pont
 
A fogyasztók jövőbeni várakozásait számszerűsítő mutató nagyon romlott:
  • ​júniusban (2,9 százalékkal) 82,4 pontra csökkent 
  • májusban 84,9 pont volt
  • előtte egy évvel pedig 87,8 pont
 
A fogyasztók recesszióra nem számítanak ugyan, de a növekedés ütemének a lassulására igen - kommentálta az elemzés megállapításait Richard Curtin, a jelentést összeállító közgazdász. A stabil jövedelmi helyzet előreláthatólag a lakossági fogyasztást is viszonylag magas szinten tartja majd, ami nagyban hozzájárulhat a gazdasági növekedés folyamatosságához - mutatott rá. 
 
Megjegyezte: az elmúlt 18 hónapban a hangulatindex csak minimális ingadozást mutatott a határozottan emelkedő hosszú távú trendjéhez képest. A júniusi 93,5 pontos hangulati mutató is meghaladja a 92,6 pontos hosszú távú átlagot. 
 
A Michigan Egyetem fogyasztói hangulatfelmérése alapján arra lehet következtetni, hogy a GDP-növekedés 2016-ban 2,0 százalék alatt lesz az Egyesült Államokban, a lakossági reálfogyasztás pedig az idén 2,5 százalékkal, 2017-ben pedig 2,7 százalékkal növekszik.
 
(MTI)

Ismered ezeket a magyar söröket?

Június 26. 12:37
Az esti sörözésekhez továbbra is bátran válassz az Arany Ászok, Borsodi, Dreher, Kőbányai vagy Soproni márkák közül, de mi lenne ha most - csak a változásság kedvéért - kipróbálnál egy kézműves sört? Íme 10 tipp egy kicsit másmilyen, vagány magyar sörre!
 
Ismered ezeket a magyar söröket?
A tippek:
  • Grabanc IPA
  • Fekete bárány
  • Keserű méz
  • Csobánkai Öregsör
  • Black Rose
  • Szt. András könnye
  • Dupla Köleses sör
  • Tuck Barát
  • Korty
  • Hedon
  • Serforrás IPA
 
Egészségünkre és hajrá Magyarország!

Ők a VinAgora Nemzetközi Borverseny díjazottjai!

Június 26. 07:58
Két aranyat, 95 aranyérmet és 57 ezüstérmet ítélt oda a küldíjak mellett a 2016-os VinAgora Nemzetközi Borverseny zsűrije idén, a díjakat a szombati VinAgora Borgálán adták át a budapesti Boscolo Konferencia Központban.
 
A borversenyre 505 nevezés érkezett 14 országból, például Ausztrália, Brazília, Libanon, Horvátország, Izrael, Románia, Spanyolország és Uruguay szerepelt a nevező országok listáján. Az 54 hazai és külföldi szakemberből álló zsűri június 10. és 13. között Balatonfüreden bírálta el a borokat. A bírálók nagyon érmet oszthattak volna ki, de a szabályzat szerint 30 százalékos éremkorlát miatt idén is meg kellett emelni a ponthatárokat. Sok bor magas pontszámot ért el, ezúttal mégsem kaphatott érmet - hangsúlyozta a közlemény.

Nagyaranyérem: a szekszárdi Mészáros Borház 2012-es Grand Antiqua Cuvée-je és a tokaji Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2013-as Nyúlászó Szamorodnija.
 
Hét legjobb fajtabor: a Kővilla Válogatás Cabernet Sauvignon 2012, Csányi Pincészet (Villány); a Primarius 2012 Merlot, Takler Bbirtok (Szekszárd); a MáMÓR Móri Chardonnay 2015, Geszler Családi Pincészet; a Mesés 2013 Furmint, Bodrog Borműhely (Tokaj-Hegyalja); a Bács-hegy Badacsonyi Olaszrizling Selection 2013, Borrbély Családi Pincészet; az Egri Kékfrankos Grand Selection 2011, Juhász Testvérek Pincészete, valamint a Ranolder Vörös 2009 Cabernet franc, Jásdi Pince (Csopak).

A legeredményesebb családi pincészet: a szekszárdi Fritz Pincészet

A borverseny felfedezettje: az egri Petrény Pincészet

Legeredményesebb fiatal borász: Laczkó Gábor (Törley Pezsgőpincészet)

Legegységesebb pontozással odaítélt aranyéremért járó különdíj: a Törley Pezsgőpincészet Hungaria Irsai Olivér Doux-ja.

Champion-díj: az Sc Cotnari SA 2015-ös Blanc Cotnarija és Grasa De Cotnarija, a Kősziklás Borászat 2015-ös Neszmélyi Pinot noir rozéja, az ausztráliai Wakefield/Taylors Wines 2014-es Jaraman Shiraza, a Bohemia Sekt 2015-ös Prestige Chardonnay Brut pezsgője, a keszthelyi Bezerics Borház 2015-ös Kései Szüretelésű Cserszegi Fűszerese, valamint a Tolcsva-Bor Kft. - Sajgó Pincészet 2013-as Tokaji 6 puttonyos Aszúja.

Ha egy külföldi országból legalább 15 minta érkezik, a nevezett minták közül a legmagasabb pontszámot elérő aranyérmes bor különdíjban részesül. Idén ezt az elismerést Csehországból a Bohemia Sekt 2012-es Chateau Radyne extra brut pezsgője, Romániából az Sc Cotnari SA 2015-ös Grasa de Cotnarija, Uruguayból pedig a Vinos Finos H. Stagnari 2012-es Tannat Viejója érdemelte ki.
 
(MTI)