Fröccs

A Bordeaux-i cabernet tolvajok

Május 21. 13:18
Bordeaux-ban újra szőlő tolvajok ütötték fel a fejüket. Áprilisban Philippe Chacun, a 99 hektáros Château Mazails tulajdonosa ültetett néhány új cabernet tőkét Médocban. Pár hete, az éjszaka közepén tolvajok lepték el a szőlőt, és kárt tettek egy 2,5 hektáros ültetvényben. Kiemelték a fiatal tőkéket a talajból, majd eltűntek az éjszakában. A megrongált 400 tőke értéke körülbelül 2300 dollár. De a legrosszabb az, hogy az idei évben már túl késő van az újratelepítéshez - adta hírül a WineSpectator.com.
 
Chacun elmondta, meg van győződve arról, hogy a rablás egy megtervezett művelet volt, és egy másik szőlőbirtok bérelte fel a tolvajokat. Ez nem az első eset, hogy célponttá váltak. Tíz évvel ezelőtt még nagyobb kárt okoztak a tőkékben, 2014-ben pedig üzemanyagot loptak tőlük.
(Fordította: Zacsek Ágnes)

Sikerült a világrekord a nápolyiaknak

Május 21. 10:54
Korábban már beszámoltunk arról, hogy világrekordra készülnek az olaszok, amely a hétvégén sikerült is nekik. A világ leghosszabb, csaknem két kilométeres pizzáját készítették el szerdán Nápolyban, az új rekordot a Guinness is hitelesítette.
 
A világ minden tájáról 250 pizzaszakács sürgött-forgott a dél-olasz nagyváros tengerparti sétányán felállított 2 kilométeres asztal mellett. A 2000 kiló lisztből, az 1600 kiló paradicsomból, a 2000 kiló mozzarellából, a 200 liter olívaolajból és a 30 kiló bazsalikomból végül egy 1853,88 méter hossz, 40 centi széles pizzát sikerült sütni 6 óra és 11 perc alatt. 
 
A rekordpizzát a járókelők és a szegényeket segítő egyesületek között osztották szét. Az eseményt az önkormányzat és a szakma szervezte, új lendületet adva a kampánynak, amelynek célja, hogy a világ nem tárgyiasult örökségeként ismertessék el a híres nápolyi pizza receptjét. 
(MTI)
 
 
 
 

Ezt a hétvégét az Isten is borozásra teremtette!

Május 21. 07:20
Pénteken még előfordulhat kisebb eső, de hétvégén szinte zavartalan lesz a napsütés. A Köpönyeg.hu előrejelzése szerint szombaton egész nap szikrázó napsütésre számíthatunk, esetleg lehet pár fátyolfelhő, de azok csak javítanak az összképen. Az eső lényegében kizárt. A reggeli 10 fokról 23-24 fok köré melegszik a levegő.
 
Vasárnap pedig már megmutatja magát a nyár is: akár 27 fok is lehet, napos, kellemes idő lesz.
 
Hétfőn szintén ragyogóan napos időre lehet számítani, csak északnyugaton lehet délután zápor, zivatar.
 
Szóval a mi programjavaslatunk kellékei nagyjából így néznek ki:
 
Ezt a hétvégét az Isten is borozásra teremtette!

Lenz Moser: Tokajban egy meghatározott stílust kell kialakítani

Május 20. 19:06
Lenz Moser elismert nemzetközi stratégiai tanácsadó a világban, akinek családja 400 éve foglalkozik borral. Április vége óta a Grand Tokaj (régi nevén Tokaj Kereskedőház) csapatának munkáját segíti. A Bocuse d'Or Europe ideje alatt ellátogatott Budapestre, ahol a Vinoport készített interjút a szakemberrel:
 
Én nagyon szeretem a száraz furmintot, és bár más, mint az osztrák zöldveltelini, úgy gondolom, hogy azonos ligában játszanak. Ez is egy olyan nemes szőlőfajta, amely még szinte ismeretlen a világ számára, egy nagyon modern bor. A száraz furmintnak nem feltétlenül kell hordó, mint a rajnai rizlingnek, a veltelininek vagy akár a chardonnay-nak, de képes egy burgundi chardonnay-hoz mérhető bort is adni. Szerintem remek potenciál van benne, és nagyon népszerű lehet.(...)
 
Áts Károlyt a régió vezető borászának tartom. Sajnos egyelőre nem beszéljük egymás anyanyelvét, de az első perctől jól megértjük egymást. Remek ember. Nézzen rá! Ő egy művész! És mondok még valamit: szenvedélye a minőség. Ezen felül újra és újra elkápráztat, hogy mennyire modern a gondolkodása; nem beszél angolul, mégis ösztönösen ráérez, hogy mi zajlik a világban. (...)
 
Lenz Moser: Tokajban egy meghatározott stílust kell kialakítani
Lenz Moser a nagyapjáról mintázott szoborral (Forrás: Vinoport.hu)
 
Ezek szerint eddig nem volt vita önök között?
Nem, soha!
Kifejezetten boldog vagyok, ugyanis amikor idén a budapesti kóstolón végigkóstoltam 50-60 furmintot, legalább 30 különböző stílussal találkoztam, még akkor is, ha csak a tokaji régiót vettem alapul. Ez túl sok volt nekem, és túl sok lenne más külföldi fogyasztónak is: a különböző stílusok összezavarnak a furmintot illetően.(...)
 
Rengeteg kiváló pincészetet ismertem meg, akik mindannyian valami mással próbálkoznak. Reduktív vagy hordós érelésű, erősebben vagy gyengébben pörkölt hordó, több vagy kevesebb alkohol... A sokszínűség szerintem nagyszerű, de most ideje egy kicsit szűkíteni, összefogni mindezt, egy egységes stílust kialakítani.
 
Aki elmegy Sancerbe vagy mondjuk Chablis-ba, az tudhatja, mit kap, fogyasztóként nem zavarodik össze. Ez az, amit Tokajba is el szeretnék hozni. Nem uniformizálásról beszélek, hanem egy meghatározott stílusról.
 
A teljes interjút a Vinoport.hu oldalon olvashatod el!

Átváltozik a Millenáris: csöppenj bele egy egzotikus kultúrába!

Május 20. 17:29
Immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Indonéz Napok és Jótékonysági Vásár május 21-22-én a Millenáris Teátrumában. Az eseményt az Indonéz Köztársaság Nagykövetsége és az Indonéz Kereskedelemfejlesztési Központ szervezi meg. 
 
A két napos programsorozat keretében a látogatók megismerkedhetnek a távoli Indonézia kézműves és gasztrotermékeivel, autentikus tánc- és zenei kultúrájával, egzotikus tájaival és ruhakölteményeivel, kipróbálhatják és megtanulhatják a batikolás technikáját, a szerencsésebbek pedig értékes tombolanyereményekkel gazdagodhatnak.
 
Ünnepélyes megnyitó: május 21-én, szombaton 11.30 órakor.

Fémszerű darabokat találtak a Pöttyösben

Május 20. 14:19
Óvatosan a Pöttyös Túró Rudival! A FrieslandCampina Hungária Zrt. visszahívja a június 2-ig fogyasztható natúr, kakaós étbevonatú, csomagban árult Pöttyös Túró Rudit, mert fémszerű darabokat tartalmazhatnak – olvasható a gyártó honlapján. 
 
A tájékoztatás szerint az érintett termékek a boltokban már nem kaphatók. A cég arra kéri a fogyasztókat, hogy aki vásárolt a multipack termékből, ne fogyassza el, vigye vissza a boltba ahol vásárolta, ott díjmentesen kicserélik. 
 
A probléma kizárólag a 6 x 30 g-os multipack termékek kis részét érintheti a 02.06-tal jelzett fogyaszthatósági idővel. Minden egyéb termék, más fogyaszthatósági idővel, más kiszerelésben vagy ízesítéssel, biztonságosan fogyasztható – hangsúlyozták. 
(MTI)

Ma nyit a Jamie's Italian Budapest

Május 20. 11:07
Május 20-án hivatalosan is megnyitja kapuit Jamie Oliver budapesti étterme a Jamie's Italian. A különleges helynek a Budai Várban a Szentháromság utca 9-11. ad otthont. Ma délben kezdődik a szervíz!
 
Mire számíthatnak a vendégek? Naponta frissen készülő tészták, minőségi és eredeti alanyagok, sőt a legtöbb esetben szabadtartású vagy bio alapanyag felelt meg a szigorú nemzetközi előírásoknak, amelyek betartását a londoni központból rendszeresen ellenőrzik. A dolgozók két hónapos londoni és budapesti tréningen vettek részt a nyitás előtt. A minőségre biztosan nem lesz panasz. Mi már kíváncsian várjuk az új helyet!
 

Válságos munkaerőhiány van a Balatonon

Május 20. 09:26
Akkora a munkaerőhiány a vendéglátásban, hogy idén nyáron várhatóan külföldi vendégmunkások, diákok és szakképzetlen családtagok szolgálják majd ki a vendégeket a nyaralóhelyeken a főszezonban – írja a Magyar Idők alapján az Index.
 
A cikkben az áll: sok panzió, büfé és étterem ki se nyit a nyáron, mert nem talált embert, aki hajlandó lenne itthon dolgozni a vendéglátásban, miközben Skóciában, Olaszországban vagy Ausztriában 100-150 ezer forinttal kereshetnek többet a szakácsok és felszolgálók, mint itthon. 
 
Antalffy Gábor, a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének ügyvezető elnöke megoldásként felvetette, hogy elő kellene írni a diákoknak, hogy a vendéglátói tanfolyam elvégzése után meghatározott ideig Magyarországon kelljen dolgozniuk.
 
A szövetség elnöke szerint jövőre jobb lesz a helyzet, mert az éttermi szolgáltatások áfájának csökkenése miatt több pénze marad majd a cégeknek bérfejlesztésre.
 

Nem hízunk jobban a kései evéstől

Május 19. 19:51
Mégsem lenne akkora bűn a késői vacsora? A King’s College London tanulmányából kiderül, hogy nincs jelentős összefüggés az este 8 utáni étkezés, illetve a súlygyarapodás között.
 
A kutatók négy és tizennyolc év közötti gyerekek táplálkozási szokásait tanulmányozták, méghozzá úgy, hogy a szülőket élelmiszernapló vezetésére, illetve a BMI-hez  (testtömegindex) szükséges adatok átadására kérték meg.
 
Az eredmények azt mutatták, hogy nincs kapcsolat a túlzott súlyfelesleg és a kései falatozás között, pedig korábban olyan eredmények láttak napvilágot, amelyek szerint az étkezés ideje kihat a cirkadián ritmusunkra és az anyagcserénkre, és mint ilyen, a kései evéssel a súlygyarapodást is valószínűbbé teszi - írja az Élelmiszer.hu.