Fröccs

A budapesti hotelek húzzák magukkal a vidéki szállodákat

November 25. 17:53
Az év első kilenc hónapjában a magyarországi szállodák bruttó forgalma 11,8 százalékkal haladta meg az előző évit. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) legfrissebb jelentése rámutatott arra, hogy az országos szállodai teljesítményeket a budapesti hotelek húzták magukkal: a fővárosban január-szeptember között a külföldi vendégéjszakák száma 8,9 százalékkal nőtt, a szobafoglaltság 71 százalékos lett. A budapesti szállodák összes bruttó forgalma 15,6 százalékkal 121,5 milliárd forintra nőtt.
 
A vidéki szállodákban az első kilenc hónapban a belföldi vendégéjszakák száma 7,7 százalékkal nőtt, a külföldieké 0,2 százalékkal csökkent.
Az év első kilenc hónapjában a szállodai vendégéjszakák száma országos szinten 6,3 százalékkal, Budapesten 8,1 százalékkal nőtt, a Balatonon 2,6 százalékkal csökkent.
 
A balatoni régió visszaesését döntően az orosz és ukrán vendégek elmaradásával magyarázzák. Ez a hévízi szállodák iránti, ezekből az országokból történt keresletcsökkenés következménye.
 
Legnagyobb beutazó piacaink közül kiemelkedő volt a szállodai vendégéjszakák számának növekedése a brit, az amerikai, az olasz, a cseh, a francia, a lengyel piacról, de nőtt a vendégéjszakák száma Ausztriából is. A szomszédos országok közül Szlovákiából, Szerbiából, Romániából és Horvátországból nőtt a forgalom.
(MTI)

A bor- balzsamecetek maguktól beszélnek

November 25. 14:28
A balzsamecetek kóstolása után már nem nagyon kell hozzáfűzni semmit, arra viszont mindenki kíváncsi, hogy mihez szoktam használni őket - olvasható az Égigérő Paszuly blogon. „Az egészben az a legjobb, hogy a különböző ízű balzsamecetekkel kedvemre kísérletezhetek, ha nem ízlik az egyikkel, kipróbálom a másikkal. A Tokaj Balzsamokat mindig a kész ételbe teszem bele, miután elzártam a gázt. Így érvényesül a legjobban az aromájuk”.
 
Itt egy brokkolikrémleves recept, tokaji balzsamecettel:
 
Hozzávalók:
 
  • 70 dkg brokkoli
  • 2 ek vaj
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 l zöldségalaplé
  • 3-5 ek Tokaj Balzsam Gránátalma
  • márványsajt, pirított dió
 
A brokkolit megmossuk, levágjuk a szárainak a végét, majd feldaraboljuk. A hagymát apróra vágjuk. Egy lábosban megolvasztjuk a vajat, rádobjuk a hagymát, és puhára dinszteljük. Belekeverjük a brokkolit, felöntjük az alaplé felével, ha szükséges sózzuk, és fedő alatt puhára főzzük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd krémesre turmixoljuk. Hozzákeverjük az alaplé másik felét, felforraljuk. Elzárjuk a gázt, Tokaj Balzsam Gránátalmával ízesítjük. Tálaláskor megszórjuk márványsajttal, pirított dióval.

Drasztikusan csökkent az idei almatermés

November 25. 12:41
Az idei almatermés messze alulmúlta a számításokat. Az aszály miatt a tavalyi, közel 900 ezer tonnás terméshozamhoz képest idén csak 450 ezer tonnát tudtak betakarítani a gazdák – áll a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft. közleményében.

A mostoha időjárás megtizedelte a magyarországi almatermést: a tavalyi 900 ezer tonnához képest idén csak 450 ezer tonnát tudtak betakarítani a gazdák. Ahhoz viszont, hogy ezt a mennyiséget értékesíteni is tudják, szükség van a megfelelő tárolásra.  Ebben nyújt támogatást az MKSZN abban az újfehértói kutatólaborban, ahol szakemberek segítenek minden termelőnek megtalálni a legoptimálisabb tárolási technikát. Itt létesül ugyanis Magyarország legújabb tudásközpontja, amely végre megfelelő szakértelemmel és infrastruktúrával támogatja a gyümölcs ipari és lakossági értékesítését. 
 
„A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) kutatásfejlesztési pályázatot nyújtott be az az újfehértói kutatólabor korszerűsítésére, amelynek elnyerésével az MKSZN Kft.-vel létrehoznának egy olyan tudásközpontot, ahol a kutatólabor modernizálása mellett a gyümölcstermesztők teljes körű szaktanácsadást kapnának a szürettől az értékesítésig: tárolás-, csomagolás-, válogatás-, illetve osztályozó technikák vonatkozásában is.” – mondta Kasztovszky Zoltán, az MKSZN nemrégiben kinevezett ügyvezető igazgatója.
 
Az alma kíméletes kezelése során egy speciális, gáznemű anyaggal foglalják el az etilén, azaz a gyümölcs öregedéséért felelős növényi hormon helyét. Az újfehértói technológia nemcsak hatékony, hanem olcsó megoldást is kínál az almatárolásra, mivel 1 kg alma környezetkímélő tárolásához szükséges anyag nagyjából 6-8 Ft-ra jön ki.
 
Ha a NAIK és az MKSZN megnyerik a pályázatot, és az újfehértói kutatólabort tudásközponttá fejlesztik, az éves több száz tonnányi almatermés a betakarítástól számítva még hónapokig frissen kerülhet majd a fogyasztók asztalára.

Különleges ételek is várnak a karácsonyi vásáron a Bazilikánál

November 25. 10:32
Különleges ételek is várnak a karácsonyi vásáron a Bazilikánál
 
A hétvégétől közel 200 program várja az adventi vásározókat a Szent István téren, Budapesten. Lesz 3D-s fényfestés a Bazilikán, korcsolyapálya, 9 méteres karácsonyfa és különleges ételek.
 
A Szent István Bazilika előtti téren ötödik alkalommal rendezik meg az adventi vásárt november 27-től január 2-ig. Tavaly a Szent István Bazilika a CNN listáján felkerült a világ 10 legtöbbet fényképezett helyszíne közé.
 
A többféle forraltbor, számos program és helyszín minden bizonnyal idén is népszerű lesz a vásározók körében. A Zrínyi utca street food tucává alalul, ahol különleges ételeket lehet majd megkóstolni. Január 1-jén pedig Lencse Nap lesz.

Megöregedett az egri leányka?

November 25. 09:21
A Nobilis borblog kóstolta Tóth Ferenc 2013-as Egri Leánykáját:
 

Így törik ripityára egy borospohár

November 24. 20:35
20 ezer frame/másodperces felvétel arról, hogyan törik szét egy borospohár. Érdekes megfigyelni, hogy valójában milyen rugalmas az üveg...
 

Ez 2016 legjobb whisky-je

November 24. 18:15
A kanadai Crown Royal whiskymárka Northern Harvest Rye nevű iatala kapta meg a World Whisky of the Year 2016 címet - írja az Élelmiszer.hu. „Ha azt mondjuk, hogy remekmű, aligha írja le pontosan a helyzetet" - mondja Jim Murray, a whisky-k területén óriási tekintélynek számító író, aki 100-ból 97,5 pontot adott az italnak.
 
A 2016 World Whiskies of The Year díjazottjai:
1. Crown Royal Northern Harvest Rye, Kanada
2. Pikesville Straight Rye, Egyesült Államok
3. Midleton Dair Ghaelach, Írország
4. William Larue Weller Bourbon (Bot.2014), Egyesült Államok
5. Suntory Yamazaki Mizunara (Bot.2014), Japán

Itt egy illatos, friss fehér Szekszárdról

November 24. 15:17
Szekszárdról először nem az illatos fehérborok jutnak az eszünkbe, pedig úgy tűnik, hogy ebben a műfajban is találhatunk szépségeket a borvidéken. Vesztergomi Csaba 2015-ben egy királyleányka, cserszegi fűszeres házasítást készített el, amelyet Királyleány névre keresztlet el. A Metropol.hu így ír róla:
 
Szájban könnyed, fickándozó, laza. Édeskés és behízelgő a korty, de nem a cukortól, hanem az aromáktól. Zamatos, jó ivású házasítás, mely egy nehéz nap után is képes mosolyt csalni az arcunkra.