Fröccs

A friss ananász nemcsak finom, de tápanyagokban is gazdag

Március 08. 18:55
Hazánkban igaz nem terem, de szívesen fogyasztjuk az édes, lédús gyümölcsöt az ananászt. Pontosan nem tudni honnan származik a finomság, mert az őslakosok már jóval az európai felfedezők megjelenése előtt termszetették. Valószínű, hogy valahonnan a mai Brazília, Paraguay területéről származhat.
 
Sok C-vitamint (50 mg/100 g) és mangánt, emellett B-vitaminokat, magnéziumot, káliumot és más ásványi anyagokat tartalmaz. Ha friss ananászt vásárolunk, jusson eszünkbe, hogy szüretelés után már nem érik tovább, hanem napról napra romlik: a puha, sárgás-barnás héjú, szürkés vagy már száradó levelű termések helyett a feszes, élénk színű, fényes héjú és zöld üstökű példányokat részesítsük előnyben.
 
Az ananász történetéről a Magyarkonyhaonline.hu oldalon olvashatsz, illetve izgamas recepteket is találsz!

Tokaji is van a világ 50 legrangosabb bormárkája között

Március 08. 16:53
A legnépszerűbb nemzetközi szaklap, a brit "Drinks International" minden évben megválasztja és publikálja a világ 50 legrangosabb bormárkáját. A Royal Tokaji 2014-ben került be először a legjobbak közé, majd sorozatban 2015-ben és most idén is. 
 
Tokaji is van a világ 50 legrangosabb bormárkája között
 
„Tegnap kaptuk a nagy hírt, hogy a világ 22. legjobb helyére soroláták a Royal Tokaji márkát” - mondta el Hajós Dániel, a Royal Tokaji Borászati Zrt. belföldi értékesítési vezetője. Ez az eddigi legjobb helyezés, amelyet a borászat elért. Három éve 25., míg 2015-ben a 31. helyen végzett a mádi pincészet.
 
A Royal Tokaji tételeivel megismerkedhetsz a Tokaji Március Nagykóstolón, illetve a rendezvény alatt lehetőséged nyílik a pincészet 2009-es 5 puttonyos aszúját megkóstolni az Aszú teremben
 
Tokaji is van a világ 50 legrangosabb bormárkája között
A top 50

Húsvéti kulináris kalandozás Palkonyán

Március 08. 14:17
A Hú!SVÉT+7 nevű rendezvénnyel startol el a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) éve április első hétvégéjén. Az esemény házigazdája, a Villányi borvidék új gasztronómiai színfoltja, a lakásétteremként, illetve gasztroműhelyként prosperáló Palkonyha. 

Az esemény hívószavai idén a sonka, a bárány, a tojás és a szóda lesznek. A belőlük készült finomságokat a nyitott portákon kóstolhatod, hozzá a vidéki levegőt ingyen haraphatod. Ha a pluszkilók miatt aggódsz, ne tedd, mert a porták felkeresésével a bevitt kalóriákat legyalogolhatod. 
 
A szervezők keresik a rendezvény legjobb páros portréját. Ezen, te, mint vendég, és egy stílusos séf kell, hogy szerepeljetek. Ha fotódat #svetface néven feltöltöd az Instagramra, már be is neveztél a legjobb vidékiarc vetélkedőre, amelyben a főnyeremény egy stílusos vidéki étteremlátogatás.
 
A rendezvényen résztvevő SVÉT-tagok, melyek egy-egy helyi portán ütnek tanyát:
  • Erhardt Étterem, Sopron –  a Haraszti Pincében
  • Mandula Étterem és Borbár, Villány –  a Parázs Vendégházban
  • Baricska Csárda, Balatonfüred - a Faluházban
  • Chianti Étterem, Veszprém –  a Faluházban
  • Kistücsök Étterem, Balatonszemes – a Nóra Portán
  • VIATOR Étterem és Borbár, Pannonhalma –  a Pertu Portán 
 
Meghívott vendégek:
  • Zsolnay Étterem, Pécs –  Mokos Pincészet
  • Kővirág Étterem, Köveskál – Borostyán Vendégház
  • Kredenc Borbrisztró, Balatonfüred – Palkonyha
  • Pesti Burger & Bár, Budapest – Palkonyha
  • Almalomb, Hosszúhetény – Palkonyha
Fizetőeszköz: kupon, online elővételben (a falu ATM-mentes övezet!) 
 
További programok: zenei- és kultúrszínpad, sonka-workshop, falusi mozi, chill terasz a Palkonyha Pódiumon
 
További információk: ide kattintva
 
A Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalomról
Több kiváló étterem összefogásával a Szentendrei-szigeten található Rosinante Szállodában 2012 februárjában jött létre első gasztrorandevú, amely közel hozta egymáshoz a műértő közönséget és az akkor még nyolc innovatív vidéki konyhát vezető séfet. A jelenleg 15 vidéki étterem közös nevezője a minőségi konyha és a szívből jövő vendéglátás. A cél mindezek népszerűsítése évi több rendezvény keretén belül azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az ínyenc utazók fókuszába új, kevéssé ismert kulináris desztinációk kerüljenek.

Női séfek, akik csúcséttermek élén állnak

Március 08. 11:47
A legjobb séfek férfiak, legalábbis ez a sztereotípia. De mielőtt elfogadjuk ezt érdemes körülnézni hazánkban és a világban is, mert bizony a nőknek is van helyük a konyhában. 
 
Egy konyhán ugyanis nincs nő vagy férfi: szakácsok és cukrászok tevékenykednek, pozíciók vannak, amelyeknél vagy jól teljesít az ember, vagy kihullik. Az Origónak a közelmúltban Szulló Szabina, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje (tudják, Széll Tamás "csak" a sous chef) elmondta: 
 
„Természetesen a férfiak magasan uralják a szakácsszakmát, hiszen egy profi konyhán, étteremben való főzés nem kifejezetten családbarát foglalkozás. Ráadásul nem minden ötvenkilós nő álma, hogy nehéz fazekakat, árut cipeljen napi tizenkét-tizennégy órán át, a késői hazajárásról nem is beszélve. Egy női séf otthon nem képes garantálni, hogy minden este meleg vacsora kerüljön az asztalra. Viszont szabadnapján, még ha úgy látszik is, hogy üres a hűtő, és nincs otthon alapanyag, két-három féle dologból is kiváló vacsorát tud készíteni. Határozottan állítom, hogy a nők kreatívabbak, szorgalmasabbak és lelkesebbek.” 
 
Szulló Szabina mellett vannak még hazánkban kitűnő női séfek, akik a konyha élén állnak. Például Palágyi Eszter (Costes), illetve Tischler Petra (a Costes Downtownban Tiago Sabarigo mellett).
 
Legjobbak a világból:
  • Elena Arzak, Arzak étterem (három Michelin-csillagos) 
  • Nadia Santini, La Pescatore Santini 
  • Helena Rizzo, Manít
  • Hélène Darroze
  • Anne-Sophie Pic, Maison Pic
 
A teljes cikket az Origo.hu oldalon tudod elolvasni!

Egy dél-balatoni vörös házasítás

Március 08. 09:52
A Dél-Balaton legjobb dűlőriről szüretelt kékszőlők házasításával készítette el Légli Géza a 2011-es Kislaki vörösbort. A tétel fele merlot a Jánoshegyről, 30% kékfrankos szintén onnan szüretelve és 20% cabernet franc a Landordról.
 
„Az egész bor kellemesen meleg érzetet nyújt, nem édeskés, az alkohol sem lóg ki. Ízében az érett gyümölcsök inkább a fekete bogyós spektrum felé hajlanak, némi szamócával, meggyel, szilvával kiegészülve, ánizzsal, pici dohánnyal, különféle fűszerekkel tarkítva” - írja a Borrajongó.blog.hu.

Mi mindenre jó a gyömbér?

Március 08. 06:23
A gyömbért fűszernövényként ismerik és használják a leggyakrabban, de készítenek belőle sört, likőrt és gyomorerősítőként is ajánlják. Mi mindenre jó a gyömbér?
 
  • fokozza az étvágyat
  • segíti az emésztést
  • csillapítja a gyomor- és bélpanaszokat
  • élénkít
  • javítja a vérkeringést
  • csökkenti a vérnyomást és a vér koleszterinszintjét
  • a hagyományos kínai orvoslás szerint melegítő hatású, sőt, a tűz gerjesztésében is segít
  • a koncentrálóképességre is jótékonyan hat
  • antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert
  • megfázás, légúti fertőzések idején hozzájárul a kórokozók legyőzéséhez
  • gyulladáscsökkentő
(Forrás: Házipatika.com)

Nem biztos, hogy a drága gyümölcstea a jobb

Március 07. 17:14
A Tudatos Vásárlók Egyesülete 36 koffeinmentes erdei gyümölcsteát vizsgált meg, hogy milyen arányban tartalmazzák a névadó gyümölcsöt, s van-e bennük aroma és adalékanyag. Meglepő eredmények születtek!
 
Sorra buktak meg a teszteken a gyümölcsteák. Az olcsóbbak olykor több valódi gyümölcsöt tartalmaznak, mint egyes prémiumkategóriás termékek.

Andacs Noémi, az Egyesület titkára a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: a teákat a címkék alapján tesztelték, s arra a megállapításra jutottak, hogy a gyártók nagyon sok esetben nem tüntetik fel, hogy az összetevők milyen százalékban vannak jelen a termékben.
 
A vizsgált 36-ból ez 9 termékre volt jellemző. Egyetlen olyan teát sem találtak továbbá, amelynek a csomagolásán minden összetevő fel lett volna tüntetve.
 
A 36-ból 12 terméknek 2 százalék vagy annál kevesebb volt a névadó gyümölcstartalma, a lista élén azonban olyan teák végeztek, amelyekben 36-40 százalék volt a gyümölcstartalom. Csak egy termékben nem volt aroma. 
 
A Tudatos Vásárlók teatesztje itt tekinthető meg.

Itt vannak a Nagy Tokaji Borárverés tételei

Március 07. 15:49
A Nagy Tokaji Borárverést először 2013-ban tartották meg, akkor 13 tétel eladásából valamivel több mint 20 millió forint folyt be. Egy évvel később már 21 tételre lehetett licitálni, az árverés vége 27 millió forintot hozott. Az eddigi legsikeresebb a tavalyi aukció volt, akkor 14 tételből 30 millió forintnál is többet hozott az árverés, volt olyan bor, ami 5 millió forintért talált gazdára.
 
Idén 19 féle hordós- (fél vagy egy gönci hordó mennyiségben), és 7 féle palackozott bort árvereznek el.
 
Itt vannak a Nagy Tokaji Borárverés tételei
(Via)

Kolbászolimpia a gyulai Kolbász- és Sódarmustrán

Március 07. 14:09
Március 11. és 15. között ismét megrendezik a Kolbász- és Sódarmustrát Gyulán. Egy év kihagyás után újra úgydömtött a fürdőváros, hogy a márciusi hosszúhétvégén megszervezi az eseményt. 
 
Bordás Tibor főszervező elmondta, hogy a sódar német eredetű szó, jelentése: sonka a disznó mellső lábából, füstölt lapocka, oldalas. Hangsúlyozta, hogy az igazi sódar formás, vörös színű, omlós, füstölt ízű és illatú hús. A rendezvényt a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete alapította, ám tavaly a szervezet pénzügyi okok miatt nem rendezte meg az eseményt. 
 
Az idei ötnapos fesztiválon egy tucat kiállító vesz részt az ország különböző pontjairól, a hagyományos módon készített sonkát és kolbászt kóstoltató és áruló kis házi manufaktúrák mellett a Gyulahús Kft. adja a rendezvény bázisát - fogalmazott Bordás Tibor, hozzátéve, hogy a kiállítók nagy része évről évre visszajár a rendezvényre. 
 
A mustrán megrendezik a kolbászok és a sonkák versenyét, amelyre a kiállítókon kívül magánemberek is benevezhetnek, a termékek minőségét szakmai zsűri bírálja el. Ezen kívül lesz "kolbászolimpia" is, amelyről a főszervező annyit árult el, hogy egy játékos, sportos, evős-ivós eseményről van szó. 
 
A Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesülete - bár tavaly decemberben átadták neki a szervezési jogokat - szakmai partnere maradt a rendezvénynek, ők felügyelik majd a hagyományos disznóvágásokat, amelyekből bemutatnak a gyulai mellett orosházi és erdélyi típusút is. 
A rendezvény korábban 3-5 ezer látogatót vonzott naponta, ám idén az első hosszú hétvége és a gyulai Almásy-kastély nyitása miatt ennél több emberre számítanak. 
 
A belépődíjas fesztiválon a gasztronómiai programok, ételkészítési bemutatók és sonkaszobrászat mellett egyéb szórakozási lehetőségek is lesznek. 
MTI