Fröccs

A gyorséttermi ételek megölhetik az elhízás ellen óvó baktériumokat

Május 13. 16:00
A gyorséttermi ételeken alapuló egyhangú táplálkozás megöli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbaj és a rák ellen óvó bélbaktériumokat - derült ki egy kutatásból, mely összefüggést fedezett fel a jótékony baktériumok, az étrend és az általános egészségi állapot között.
 
Az emberi bélrendszer mintegy 3500 különböző mikrobafajt tartalmaz, ezek együttes súlya nagyjából 1,3 kilogramm. A kutatók úgy vélik, az egyhangú, kevés, erősen feldolgozott fogáson alapuló táplálkozás miatt elpusztulhat a gyomorbaktériumok több mint egyharmada - idézte a The Daily Telegraph Tim Spector, a londoni King’s College epidemiológus professzora napokban megjelenő könyvét, a The Diet Mytht (A diétamítosz).
 
A felfedezés megmagyarázhatja, miért híznak egyesek, míg mások nem, pedig nagyjából azonos mennyiségű zsírt, cukrot, fehérjét és szénhidrátot fogyasztanak.
 
A kutatás vezetőjének egyetemista fia, Tom tíz napig csak a McDonald's hamburgereit, sült burgonyáját, csirkefalatjait ette és kólát ivott hozzá. A teszt előtt mintegy 3500 bélbaktériuma volt, közülük az úgynevezett Firmicutes törzs dominált.
 
A gyorsétrenddel gyorsan elvesztett 1300 baktériumfajt, ekkor már a Bacteriodetes törzs dominálta a baktériumflórát. Arra következtettek, hogy az egyhangú, egészségtelen ételek végeztek velük.
 
Spector kutatási eredményei arra világítanak rá, hogy az elhízás összetett probléma, nem írható egyszerűen a túl sok evés számlájára.
A bélflóra fontos szerepet játszik a káros mikrobák távol tartásában és az anyagcsere szabályozásában: emésztő enzimeket, A- és K-vitamint termelnek, ezek fontos ásványok - többek között kalcium és vas - felszívódását segítik elő.
 
A baktériumok kiegyensúlyozatlan összetételét összefüggésbe hozták a bélgyulladás fokozott kockázatával, más kutatás szerint az autizmus kapcsolatos lehet a bélbaktériumok kisebb aktivitásával.
 
"Valószínűleg a bélbaktériumok összetételének változása okolható az elhízásos esetek többségéért és az általa okozott cukorbetegségért, rákért és szívbetegségért" - mutatott rá Spector. Hozzátette, hogy az egészséges étrend szempontjából a zsírok és a cukor kerülése kevésbé fontos, mint az, hogy a lehető legváltozatosabb és leginkább természetes ételeket fogyassza az ember.
 
Elmondta, hogy 15 ezer éve mintegy százötvenféle alapanyagot evett az ember rendszeresen, ma azonban a többség kevesebb mint húszfélét fogyaszt, amelyek közül sok - vagy akár az összes - erősen feldolgozott fogás, ezek legtöbbször csak négy nyersanyagra épülnek: kukoricára, szójára, búzára vagy húsra.

(MTI)

Miért jobb a magyar szamóca, mint a külföldi?

Május 13. 12:40
Még csak fólia alól jön, de megyérkezett a hazai szamóca a piacokra. - tudtuk meg a Hirado.hu oldaláról. Több okból is érdemes az itthoni gyümölcsöt vásárolni nemcsak azért, hogy támogassuk a magyar termelőket. Először is jobb az íze, valamint a nemrég bevezetett közúti árufuvarozást ellenőrző rendszer (EKÁER) miatt most 15- 20 százalékkal olcsóbb a hazai termék. Bár még nem indult be a szabadföldi eper szezonja, bőven dúskálhatunk a piacon, boltokban földi eperből.

Nagy sikerek a Balaton-felvidéken is

Május 13. 10:49
A Gilvesy Pincészet 2013-as Rajnai Rizlingje ezüst minősítést ért el a Decanter World Wine Awards-on. Gratulálunk! A pincészettel találkozhatsz és megkóstolhatod boraikat a Gourmet Fesztiválon!

Mire képes egy Fertő-melléki chardonnay?

Május 13. 09:15
A Drop Shop Austria egy újabb szenzációs kóstolót rendezett meg a borkedvelők számára a Gerbeaud Házban. Ez úttal Heinz Velich-et, a Weingut Velich tulajdonosát és borászát, a 2012-es év Bortermelőjét (Falstaff) hozták Budapestre a szervezők. A pincészet a magyar határtól pár kilóméterre elhelyezkedő Apetlonban, a Fertő-tó keleti oldalán található településen. 
 
A budapesti kóstoló témája a Weingut Velich Tiglat tételének vertikális kóstolója volt, amelyről a Borrajongó beszámolójában így olvashatnak: „Heinz Velich az osztrák ikonbor, a Tiglat pár évjáratát hozta magával, hogy megmutassa, mire is képes egy Fertő-melléki chardonnay”. 1998-2012 közötti évjáratokat kóstoltak az eseményen. A teljes cikket ide kattintva olvashatod el.
 
 

Így még nem láttad a Szekszárdi borvidéket!

Május 12. 21:11
Átadták a Bati-kereszt kilátót, a Gemenc Zrt. új turisztikai attrakcióját Szekszárd mellett. Az erdőgazdaság új beruházása eddig soha nem látott nézőpontból tárja fel a Szekszárdi borvidék egyedi panorámáját és Sötétvölgy erdőtömbjének különleges látványát.
 
 
Így még nem láttad a Szekszárdi borvidéket!
(Via)

A nyugalom szigete, átkozottul jó borokkal

Május 12. 18:50
Burgenland a nyugalom szigete. Stresszmentes övezet, fenséges lankákkal, ódon várakkal és átkozottul jó borokkal. Amint megpillantjuk a tájat, a 21. század tempójától megfáradt lelkünk, mint egy érzékeny relé, már veszi is az adást és továbbítja agyunknak: „Pici búgócsiga, nézd csak, van itt néhány dolog, ami megér egy kis kikapcsolódást!
 
Burgenlandról a Borvidék Mánia blog tett ki posztot.

Díjnyertes gyümölcsborok a Mokos Pincészetnél

Május 12. 17:13
Az V. Nemzetközi Gyümölcskészítmények Versenyén a Piros Gyümölcsborok kategóriájában a Mokos Családi Pincészet Barrique Meggybora Champion díjat nyert el. Továbbá aranyérmes lett a szilvaboruk, a meggyboruk, valamint az eper és őszibarack boruk. A ribizlibor és a fahéjas szilvabor pedig ezüst éremmel lett kitüntetve. Érdekesség még, hogy a legjobb gyümölcslé címet a 100%-os almalevük nyerte el.
 
Díjnyertes gyümölcsborok a Mokos Pincészetnél
 
 

Hujuj, dagadunk!

Május 12. 16:25
Öt év alatt kilencről húsz százalékra nőtt az elhízott fiatal férfiak aránya Magyarországon - mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OÉTI) főigazgató-helyettese az M1 aktuális csatorna hétfő esti műsorában.
 
Martos Évát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az OÉTI múlt héten publikálta 2014-es országos táplálkozási és tápláltsági állapotvizsgálatának eredményeit, amelyek szerint tavaly a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyosnak vagy elhízottnak számított, a nők 62 százalékának, a férfiak 67 százalékának, összesen mintegy 5 millió embernek volt súlytöbblete, jelenti az MTI.

Nemzetközi elismerést zsebelt be a Szent Tamás Pincészet bora

Május 12. 14:50
Nagyszerű eredményt ért el a mádi Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet 2013-as Dongó dűlőválogatása. A Decanter World Wine Awards 2015 borversenyen a nemzetközi szakértői zsűri értékelése alapján a tétel Regional trophy aranyérmet kapott. Gratulálunk!