Fröccs

A hársfavirág igazi csodaszer ebben az időben

Október 12. 13:17
A megfázások időszakában igazi megmentő lehet a hársvirág, illetve a belőle készült tea és méz is. A Házipatika.com elixírként emlegeti a belőle készült gyógyteát.

A hársvirág hatóanyagai
A hársfavirág tartalmaz flavonoidot, illóolajat, cseranyagot és nyálkaanyagot. A növényben megtalálható flavonoidok antibakteriális hatásúak, ezért meghűléses betegségekre, köhögéscsillapításra kiválóan alkalmas. Enyhíti a hörghurutos panaszokat, köptető, nyákoldó hatású. Nyálkaanyagai serkentik az immunrendszer működését.
 
A hársfavirág teája hatásos izzasztószer meghűléses megbetegedések esetén. A népi gyógyászat szerint jó idegerősítő és nyugtató hatású, ezért esti italnak is kiváló. Nagyon kellemes a fürdővízbe vegyítve is.
 
Gyógytea
Virágát leforrázva használják melegen, lehetőleg mézzel édesítve, izzasztó tulajdonságai miatt, hűléses, lázas állapotokban. 2,5 dl vízhez egy csapott evőkanál teafű szükséges, nátha esetén naponta 2-3 csészével igyunk, 4-5 napon keresztül. Izzasztás céljábból forrón célszerű inni, ágyban fekve, betakarózva. Görcsoldásra, emésztésjavításra étkezés után igyunk egy csészével.
 
Méz
A hársfa virága kiváló mézelő, a hetedik évtől adja a legjobb mézet. A hársméz rendelkezik a legerősebb gyulladásgátló hatással, emellett enyhíti a lázas betegségek tüneteit.

Emlékezetes évjárat lehet a 2015-ös

Október 12. 10:23
Mind mennyiségi, mind minőségi szempontból emlékezetes évjárat lehet a 2015-ös a borászok szerint - mondta a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke a Magyar Hírlap szombati számában.
 
A balatonboglári szőlővidéken a tavalyinál 50 százalékkal nagyobbnak ígérkezik a termés, a somlóin akár háromszoros is lehet, de kimagasló eredményekre számítanak Eger környékén is - mondta Tornai Tamás. Az idei termés minősége kapcsán az elnök megjegyezte: a szőlő zamatos, beltartalmi értéke magas.
 
Hozzátette ugyanakkor, hogy hiába jó a termés, az árak mégis emelkedtek, részben a behozatal jelentős visszaesése, részben a kivitel emelkedése és a javuló értékesítési lehetőségek miatt.
 
Tornai Tamás kitért arra is: várhatóan a jövő héten fogadja el a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa a földrajzi jelzések nélküli borokra vonatkozó szigorúbb szabályozást. A jövőben fel kell majd tüntetni többek között, hogy a bor alapanyaga honnan származik.
(Forrás: MTI)

A pityókás vegetáriánusok egy harmada bűnbe esik a hús láttán

Október 12. 09:31
A VoucherCodesPro nevű brit honlap felmérése szerint a vegetáriánusok több mint harmada részegen hajlamos húst enni. A vizsgálatban résztvevő közel 2000 vegetáriánus saját bevallása szerint elcsábul a steak, a csirkehús, a disznóhús, illetve a baconszalonna hatására.
 
A bacon mellett a kapatos vegetáriánusok 27 százaléka tette le a voksát, 19 százalékuk a sült csirke után sóvárgott, 14 százalékuk pedig a kolbász mellett tört lándzsát. A józan, zöldség- és gyümölcsevő életmódot választók kilengéseit okozó, két legnépszerűbb étel a kebab (39 százalék) és a húspogácsa (34 százalék) volt - írja az Élelmiszer.hu.

Londonban jelenleg 270 különféle nemzet él, és több mint 300 nyelven beszélnek - szóval elég sokféle étel is van

Október 11. 15:14
Londonban jelenleg 270 különféle nemzet él, és több mint 300 nyelven beszélnek - szóval elég sokféle étel is van
 
Londonban nincs szükségünk se 80 napra, se három hétre, de még egy teljes napra sem, hogy körbeutazzuk a földet, csak egy feneketlen bendőre - olvasható a Wmn.hu oldalán. Érdemes ellátogatni valamelyik piacra, ahol „képtelenség csupán egy-két gyönyörűséget kiválasztani a fűszeres, rotyogó, piruló, párálló, sercegő kínálatból”.
 
„Ha a francia grillezett raclette sajtra, a kínai bundázott tintahal karikákra és az indiai csicseriborsólisztbe forgatott sült hagymára esik a választásom, vajon nem fogják azt nagyon a szívükre venni az olasz csilis-gyömbéres rákocskák, a mexikói tortillatekercsek vagy a spanyol chorizo és véreshurka falatkák?”
 
Szóval nem borzasztó az „angol konyha”, olvassátok el itt! :)

Hatodszor lesz Szabad Pálinka Nap

Október 11. 11:21
Október 17-én, szombaton tartják a VI. Zempléni Szabad Pálinka Napot, Füzéren.
 
A kulturális és gasztronómiai programsorozaton reggel 7 órától számtalan fellépővel, ínycsiklandó falatokkal és természetesen finom pálinkákkal várja a látogatókat. A nap fénypontját Szabó Balázs Bandája és az esti Csík Zenekar koncert jelenti.

Már az ajtón kopogtat a forralt bor szezon

Október 11. 07:24
Esős, hideg napok közelednek. A forralt bort már szeptember utolsó napján elkezdték árulni a Margitszigeten a Velvet.hu forrásai szerint. A szigeten található árusok biztosra mentek. De ebben a cudar időben már jogos, ha valaki megkíván egy pohár forralt bort.
 
Már az ajtón kopogtat a forralt bor szezon
Forrás: Pecsma.hu
 
 
 
 

Ezért ne próbálj bort készíteni a panel pincéjében!

Október 10. 20:24
Ezért ne próbálj bort készíteni a panel pincéjében!
 
Miskolcon, az Árpád utcában valaki úgy gondolta, borászkodik egy kicsit, és négy hordónyi „szőlőszármazékot” le is vitt a tíz emeletes panel pincéjébe.
 
A minden szempontból kézműves kísérletezésnek az vetett véget, hogy két vízvezeték-szerelő munkás rosszu lett, és mentőt hívtak. Később a hivatásos tűzoltók is megérkeztek, akik alacsony oxigénszintet mértek. A szakemberek a pincéből eltávolították a hordókat, majd füstelszívó berendezéssel átszellőztették a helyiséget.
 
Nem sérült meg senki, de nem véletlen, hogy efféle borkészítéssel Sümeghy úr sem próbálkozott a Szomszédokban.
(Via)

Giroszt és hamburgert esznek a részeg vegák

Október 10. 15:50
Ez nem egy kortárs színházi darab címe, hanem egy friss felmérés eredményének summája. 
 
Giroszt és hamburgert esznek a részeg vegák
 
Egy friss felmérésben 1789, saját bevallása szerint vegetariánus ember 37 százaléka ismerte be, hogy részegen húst szokott enni. Sőt, közülük több olyan is van, aki saját bevallása szerint minden berúgás után húst eszik. További egynegyedük saját bevallása szerint "elég gyakran" eszik húst, 40 százalékuk néha, vagy alkalmanként - írja a 444.hu.
 
Az ittas vegák leggyakrabban giroszt esznek, de pusztítják a hamburgert, sőt időnként  a szalonnát, a rántott csirkét és a kolbászt is!