Fröccs

A kékfrankosban hisz a szörfoktatóból lett borász

Január 26. 15:02
Janld Arnold, soproni borásszal közöl interjút a Junibor blogja. Jandl többek között a borászkodás családi gyökereiről, a kezdetekről beszél és arról, hogy elsősorban a kékfrankosról kell szóljon Sopron: „Van egy - egyelőre két-három tagot számláló - alakulóban lévő szövetségünk is, és az a hitvallásunk, hogy Sopronban a kékfrankost kell favorizálni. Rengeteg embernek Sopronról eleve a kékfrankos ugrik be, Sopron a kékfrankos fővárosa. Mire helyezzük a hangsúlyt, ha nem erre? Ráadásul maga a fajta nagyon univerzális. Volt egyszer egy kiadvány, aminek azt a címet adták, hogy „ezerarcú kékfrankos”. És ez igaz is: lehet könnyebb, gyümölcsösebb, lehet karakteresebb, sűrűbb, koncentráltabb is.”

Megettek egy egész birkanyájat Jianyangban

Január 26. 12:55
Megettek egy egész birkanyájat Jianyangban
 
Több mint 4 000 ember közösen fogyasztott el egy egész birkanyájat Jianyangban, Délnyugat-Kína Sichuan tartományában szombaton. A nyársra húzott állatok 200 grillsütőn három órán keresztül sültek - írja a Pekingipacsa blog. A hatalmas létszám miatt, az esemény bekerült a Guinness Világrekordok közé is.

Már az öt év alattiak között is rengeteg az elhízott

Január 26. 11:18
Aggasztóan sok, mintegy 41 millió öt év alatti gyermek elhízott vagy túlsúlyos világszerte - derült ki az Egészségügyi Világszervezet illetékes bizottságának hétfőn Genfben közzétett jelentéséből.
 
A szakértők szerint ez a szám a korcsoport 6,1 százalékát jelenti. 1990-ben számuk még 31 millió volt, a korcsoport 4,8 százaléka.
 
A legnagyobb arányban az alacsony és közepes jövedelmű országokban nőtt az elhízott gyermekek száma, 2014-ben ezen országokban 14,5 millióan voltak, kétszer annyian, mint 1990-ben. 
 
Az elhízott gyermekek mintegy fele, 48 százaléka Ázsiában, egynegyede pedig Afrikában élt 2014-ben.
 
A bizottság számos javaslatot terjesztett elő a WHO tagállamainak, köztük az egészségtelen élelmiszerek, valamint a hozzáadott cukrot tartalmazó italok száműzését a gyermekek étrendjéből, az iskolai étkeztetés színvonalának emelését egészséges élelmiszerek bevonásával. A testület szerint korlátokat kell szabni az egészségtelen élelmiszerek reklámjának, növelni kell a gyermekek fizikai aktivitását. A szakemberek javasolják, hogy az elhízott gyermekek számára biztosítsanak testsúlycsökkentést elősegítő, életmódváltozást eredményező szolgáltatásokat.

Hatalmas szőlőültetvények égtek porrá Dél-afrikában

Január 26. 09:32
Hatalmas szőlőültetvények égtek porrá Dél-afrikában
Fotó: Decanter.com
 
Január 21-én hatalmas tűz ütött ki egy Dél-afrikai borrégió, Stellenbosch szőlőterületein. A lángokat, a közeli hegyről terjedő tűz okozta, amely megközelítőleg 90 kilométeres körzetben pusztított. A tűz sajnos egy állandó kockázati tényező Dél-Afrika bizonyos részein, nem ez volt az első eset, hogy nagy károkat okozott ezen a területen – írja a Decanter.com.

A helyi borászatok hatalmas veszteségként könyvelik el a történteket. Decemberben még óriási reményeket fűztek az idei szőlőterméshez, viszont a tűzzel együtt reményeik is füstbe mentek. A lángok eltérően érintették az egyes borászatok ültetvényeit. Néhány pincészet szőlői megúszták egy „kis” füstmérgezéssel, viszont számos területnél a kár felbecsülhetetlen. 

Íme, a világ 10 legdrágább étterme

Január 26. 06:15
A világ 10 legdrágább éttermének listáján francia, japán, svájci és amerikai vendéglátóhelyek szerepelnek. A stílust, a kilátást, a magas minőségű alapanyagokat, a szakemberek munkáját, a környezetet, a több évszázados hagyományt és még sorolhatnánk, hogy mi mindnet kell megfizetni ezekben az éttermekben. Íme a lista:
 
1. Schloss Schauenstein, Furstenau, Svájc
2. Michel Bras Toya, Toja-tó, Japán
3. Le Pré Catelan, Párizs, Franciaország
4. Hôtel de Ville, Crissier, Svájc
5. Kitcho, Kiotó, Japán
6. Aragawa, Tokió, Japán
7. Per Se, New York, USA
8. Masa, New York City, USA
9. Maison Pic, Drôme, Franciaország
10. Restaurant Le Meurice, Párizs, Franciaország
 
A teljes cikket az Origo.hu oldalán tudod elolvasni!

Sörfesztivált szerveznek a Gellért Hotelben

Január 25. 18:41
Sörfesztivált szerveznek a Gellért Hotelben
 
Elérkezett az idő, hogy nem kell télen Csehországba zarándokolni egy jó sörfesztiválért: idén először a hideg napokban már itthon is belevethetjük magunkat a sörkavalkádba, méghozzá az első Indoor Sörfesztiválon, a Gellért Hotel összes termében, február 19. és 21. között - olvasható a szervezők lapunkhoz eljuttatott közleményében.
 
A Serfőző és a Danubius Hotel Gellért közös szervezésében a csaknem 100 féle kisüzemi sör és sörgasztronómiai termék lesz kóstolható. A háromnapos sörünnepen a tematikus napok az angolok, a németek illetve a csehek sörkultúráját mutatják majd be.
 
Lesz “Kocsmavacsora” is, ahol a Gellért Söröző meghívására olyan budapesti, direkt a sörökre specializálódott kultkocsmák vonultatják fel ezúttal étel- és sörspecialitásaikat, mint az Élesztő, az Importer, a Léhűtő és a Marionett. A gasztro vonalon továbbhaladva pedig az ételstandoknál a Gellért vezető séfje, Héjja László finomságai kínálják az alapot az italokhoz, míg vasárnap sör brunch-csal búcsúztatják a hétvégét.
 
A rendezvényen a sörkülönlegességek mellett ott lesz az ország legjobb sörcsapolója, Horváth Eszter, szórakoztató sörkóstolót tart Katona Csaba, a “sörtörténeti tudományok” elismert szakembere és a látogatók megtudhatják, hogyan látja Fabók Mihály a Gundel sommelier-je a sört. 
 
A fesztiválra az elővételi napijegy 2490 Ft, és érdemes is elővételben biztosítani a helyet, mert a helyszínen 2990 Ft-ért lesz kapható, a 3 napos bérlet 5990 Ft-ba kerül. Minden belépő mellé jár egy logózott korsó is, amit egy alkalommal szabadon választott ajándék sörrel is megtöltenek a fesztiválon.

Cigicsikk és egérürülék lepte el egy fővárosi pitaüzem padlóját

Január 25. 15:40
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Kiemelt Ügyek Igazgatósága bezárt egy fővárosi péküzemet, ahol kizárólag pitát gyártottak. Az üzemben a falakat, a padozatot, az ajtókat és a berendezési tárgyakat vastagon, és nagy felületen ellepte a penész. Az épület takarítatlan volt, a padlót eldobott cigarettacsikkek és egérürülék borította. Az ellenőrök döglött és élő egereket egyaránt találtak a helyiségekben - írja a Nébih.hu.
 
A NÉBIH szakemberei a helyszínen több mint egy tonna készterméket foglaltak le, valamint az üzem működését azonnali hatállyal megtiltották.
A NAV a foglalkoztatottak bejelentését vizsgálta, de ezen a téren sem volt minden rendben. Kilencből hármat egyáltalán nem, egy alkalmazottat pedig késve jelentett be a vállalkozás.  
 
Az eljárás folyamatban, az ügyben mindkét hatóság részéről milliós nagyságrendű bírság kiszabása várható.

Itt az idei Etyeki Piknikek időpontja

Január 25. 13:59
„Gasztrosétány farsangkor, tüzes italok, disznótor!” Ezzel a mondattal kívántak a szervezők kedvet csinálni a most szombaton, január 23-án megrendezett Téli Etyeki Piknikhez.
 
A látogatók számából ítélve úgy tűnt, hogy ez sikerült is, a meghirdetett programok vonzották az érdeklődőket, a téli szabadtéri programok iránt nyitott embereket. 9 órától indult a toros program, amelybe tevőlegesen is be lehetett kapcsolódni, a vállalkozó kedvűek segíthettek a böllérnek a pörzsölésben, a pörcsütésben, a kolbász- és hurkatöltésben és pecsenyesütésben is. Emellett a vajköpülést is lehetett gyakorolni. Nagyszerű vörösborok és pezsgőkülönlegességek mellett házi kocsonyától kezdve, a két éven át érlelt sonkákon át a méteres kalácsig és kézműves csokoládéig nagyon sok földi jót lehetett megízlelni.  
 
A zenei és kulturális programról többek között a Fölszállott a páva ismert művészei gondoskodtak, név szerint: Tintér Gabriella énekes, Berecz István táncos és párja, valamint Mihó Attila Junior Príma díjas hegedűs és bandája.
 
A szervezők már most elkezdik a következő Etyeki Piknik szervezést, hiszen évente négy alkalommal, évszakonként jelentkeznek ezekkel az eseményekkel. Az időpontok: 
 
  • Tavaszi Etyeki Piknik - 2016. április 9-10.
  • Nyári Etyeki Piknik - 2016. június 4-5.
  • Őszi Etyeki Piknik - 2016. szeptember 3-4.

Növelni tudta eladásait a világ második legnagyobb sörgyártója

Január 25. 12:12
A SABMiller, a világ második legnagyobb sörgyártója 7 százalékkal növelte értékesítését pénzügyi évének december végével záródott harmadik negyedévében.
 
Elemzők szerényebb, 5 százalékos eladásnövekedésre számítottak.
 
A cég értékesítése Ázsiában 5 százalékkal, Afrikában 12 százalékkal, Latin-Amerikában 8 százalékkal, Európában 6 százalékkal emelkedett. Az észak-amerikai eladások 1 százalékkal csökkentek. 
 
A SABMiller a Dreher Sörgyárak anyavállalata. A SABMiller azt közölte csütörtökön, hogy európai értékesítésének növekedése  különösen annak köszönhető, hogy bővült az eladása a román, a brit, a lengyel, a cseh és a szlovák piacon. 
 
A SABMiller felvásárlás alatt áll. Várhatóan a második félévben szerzi meg az ágazat legnagyobbja, a belga-brazil Anheuser-Busch InBev.
(MTI)