Fröccs

A kurkuma az új csodafűszer

Szeptember 30. 16:42
A kurkumát csodafűszerként emlegetik, ugyanis számos egészségügyi előnye van.
 
Hatóanyaga, a kurkumin nemcsak a jellegzetes sárga színét kölcsönzi, hanem gyulladás-, tumor-, baktérium- és vírusellenes hatásait is. De nem javasolják terhes nőknek, illetve gyomorfekélytől szevedőknek - írja a Házipatika.hu.
 
Nézzük az előnyeit:
- Megelőzhető az Alzheimer, ha rendszeresen fogyasztunk kurkumát.
- Csökkentik az ízületi gyulladás fájdalmait.
- Puffadás ellen is javasolják.
- Magas hőfokon sült húsokat érdemes kurkumatartalmú szószban marinálni, így 50 százalékkal csökkenti a keletkezett rákkeltő anyagok mennyiségét.
- Cukorbetegség ellen is javasolják.
- Lyme-kór leküzdésében, valamint szerevzetünk megóvásában is segít.
- Fájdalomcsillapító.
- Csökkenti a PMS, a premenstruációs tünetegyüttes kellemetlenségeit.
 

Újra készül Aranyhíd a Dél-Balatonon!

Szeptember 30. 14:47
Újra készül Aranyhíd a Dél-Balatonon!
 
Minden borászatnál az ősz a legaktívabb időszak. A szüret feladatai, a borünnepek nyüzsgése és az új borok mind-mind ilyenkor kerülnek sorra. Nincs ez másképp a Bujdosó Pincészetnél sem.
 
A borászat képviselőivel és termékeivel legközelebb az Olaszrizling Október Nagy Olaszrizling Kóstolón találkozhatunk, ahol a Cirkáló és Torony boraikat mutatják be.
 
Emellett már készülnek a Márton Napi Újborünnepre is, amikorra a primőr Mentőöv Rozé is palackba kerül. Az új évjáratot hagyományosan a szentendrei Skanzenben mutatják majd be november 7-én.
 
Idén a Dél-Balatoni Bor összefogás, hagyományteremtő szándékkal  november 12-én újbor bemutatót rendez a borvidéken, mely során a kéthelyi Ax&Ax pincészetben látják vendégül a sajtó és a vendéglátás képviselőit.
 
A Bujdosó pincészetnél a tervek szerint október 12. után szedik az Ibituba Cabernet Sauvignon-t, és a traminit melyből úgy tűnik (2007 óta először) ismét tudnak Aranyhidat készíteni.
 
Az biztos, hogy Bujdosóék nem fognak unatkozni mostanában. Izgatottan várjuk, hogy milyen csodálatos tételekkel kápráztatnak majd el bennünket a ’15-ös évjáratból - amely borok természetesen megtalálhatóak lesznek a Veritas Borkereskedés kínálatában!

Emlékezzünk vissza egy nyári fesztiválra!

Szeptember 30. 12:07
Emlékszünk azokra a meleg, nyári estékre augusztusban? Most felidézzük! A Gilvesy Pincészet augusztus elején második alkalommal rendezte meg a Bohém légyott elnevezésű mini fesztiválját. Íme az eseményen készült képekből egy rövid összeállítás:
 

Tényleg nem tudnak a magyarok kávé nélkül élni?

Szeptember 30. 10:09
A kávé nemzetközi világnapja alkalmából készítettek egy magyarországi felmérést, amelyben háromezer főt kérdeztek a Shell és a Caffé Perté megbízásából. A kutatás arról tanúskodik, hogy a magyarok nem élhetnek kávé nélkül - írja az Origo.hu.
 
A válaszadók 84 százaléka tartja magát rendszeres fogyasztónak, 79 százalék pedig figyelembe veszi az elérhető kávékínálatot, amikor töltőállomást választ.
 
A válaszadók összesen 43 százaléka nyilatkozta, hogy naponta többször is kávézik, és csupán 1 százalékra tehető azok aránya, akik soha nem hódolnak ennek a szenvedélynek. 
 
A felmérés szerint az egyes kávétípusok népszerűségét tekintve egyértelműen a presszókávé győzedelmeskedik, 46 százalékkal. Ezt követi 22 százalékkal a kapucsínó.
 
A felmérésben résztvevők több mint háromnegyede válaszolta, hogy szokott benzinkúton kávézni, közülük 43 százalék havonta többször is, igaz, az is kiderült, hogy legtöbben, 56 százalékunk természetesen otthon fogyasztja. A megkérdezettek alig több mint negyede issza a munkahelyén, 14 százalékuk pedig kávézóban illetve étteremben.  

Egy új felfedezett pincészet Badacsonyörsön

Szeptember 30. 06:39
2014-ben tárultak ki a Csendes Dűlő Szőlőbirtok kapui. Előtte a pincészet borai szinte csak a család számára volt elérhetőek.  A birtok fekvése, panorámája pazar, a környezet pedig idilli. A Borrajongó ellátogatott a borászathoz, majd beszámolt a tapasztalatairól:
 
Molnár Júlia Dóra életében a 2012-es hárslevelű-szüret hozta a fordulópontot: bár addig nem különösebben vonzotta a szőlő és a bor, a szürettel hirtelen minden új értelmet nyert, és egy csapásra világossá vált, hogy a birtokon van a helye. Dóra így a közelmúltban feladta a budapesti életet és 2014-től már ő felel a birtok igazgatásáért, egyelőre édesanyja, Molnárné Tóth Beáta támogatásával. Az Örsi-hegyen fekvő pincészet múltja azonban hosszabb időre nyúlik vissza.

1971-ben Dóra nagyapja vásárolta meg az itt található présházat és a mellette fekvő közel egy hektáros vegyes ültetvényt, majd 25 éven keresztül Orosházáról utazott rendszeresen Badacsonyörsre, miközben a borkészítést autodidakta módon és helyi öregek tanácsait követve tanulta meg. Vele kezdődött tehát a Csendes Dűlő története.
 
Hárslevelű 2012
Áradó, meleg hangulatot sugárzó illat: édes őszi- és sárgabarack, nyári alma, érett trópusi gyümölcsök és körtekompót, pici mézzel. Selymes, jól kitöltött, harapható korty, érett barackos, körtés, trópusi gyümölcsös, édes fűszeres jegyekkel, a végén az édes gyümölcsösséget kicsit tompító fanyarsággal. 6p+
 
A teljes bejegyzést a Borrajongó.blog.hu oldalon olvashatod el!

Mi mindenre jó a törkölypálinka?

Szeptember 29. 20:09
A törkölypálinkára fokozottan igaz, hogy rengeteg népi monda, hiedelem kapcsolódik köré. Sokan mondogatják, hogy a gyomor doktora, hogy a keringésre és a szívre is jó hatással van - írja a Turizmus Online.
 
A törkölypálinka pozitív hatását az olajosságának köszönheti. Még a borászoknál, a szőlőfürtök kipréselésével megmarad az értékes, de már kevésbé lédús szőlőszem, ez a szőlőmagot is tartalmazó törköly érkezik be a pálinkafőzőhöz. Van, ahol a mag egy részét kiszedik – ebből készül sok esetben az újrafelhasználás eredményeképpen a köztudottan egészséges és egyre inkább népszerű szőlőmag olaj és szőlőmag liszt. A törkölyben maradó többi mag pedig a törkölypálinkának kölcsönöz kellemesen olajos, lágy zamatot.

Te is megkóstolhatod Magyarország legdrágább pálinkáját

Szeptember 29. 15:25
Október 2-4. között a nagyközönség is megkóstolhatja Magyarország legdrágább pálinkáját a Budavári Pálinka- és Kolbászfesztiválon. Az izgalmas, szuperprémium pálinkát a Márton és Lányai készítette, ez pedig nem más, mint a kristályüveges Crystallum, amelyet debreceni muskotályos szilva és magyar kajszi ízben kóstolhatnak. 

Több évjáratot és lepárlási eljárást egyesít a neves főzde csúcsterméke: „Már korábban elkezdtünk kisszériás, 100-200 üveges mennyiséggel is foglalkozni, ezzel indult be egy folyamat." A Reserve fejlesztési irány, az évjáratoknak és ízeknek egy-egy főzőüstnyi szelekciója. „A fejlődés eredményét a fesztiválon mutatjuk be” - mondta el Márton János az Origo.hu-nak.

„Palackba zárt nyár az esős őszi napokra is”

Szeptember 29. 12:03
A budakalászi Schieszléket inkább vendéglátásukról ismerhetik, de a Borravaló szerint, aki a sváb családi vendéglőbe kijut egyszer, az biztosan emlékezni fog boraikra is. De érdemes megkóstolni az új designnal felruházott 2014-es sauvignon blanc-t.
 
Kibontva friss fehérhúsú gyümölcsök, alma, őszibarack, és némi virág érezhető. Kortyra is alapvetően ezek jönnek. Annyiban érezni, hogy köze van a 2013-ashoz, hogy nem az egres-frissen vágott fű vonal a jellemző ízben sem, hanem inkább az érett alma-körte, citrusok és trópusi gyümölcsök uralkodnak a virgonc savakon és közepesbe hajló testen.

A somlói borok eltarthatósága kivételes

Szeptember 29. 10:04
Az idei évben már harmadik alkalommal rendezi meg a Winelovers csapata az Olaszrizling Októbert, amelynek fő eseménye a Nagy Olaszrizling Kóstoló. Október 10-én miden a szőlőfajta körül fog forogni a Sofitel Hotelben, ahol két mesterkurzussal is készülnek a szervezők. Az egyik előadáson a Kreinbacher Birtok mutatja be mit tud a sajátos mikroklímával rendelkező Somló kihozni az olaszrizlingből. A kurzuson régebbi évjáratokkal is megismerkedhetnek az érdeklődök.
 
A Vinoport.hu kedvcsináló interjújában Bodorkós Norbert szakmai vezetőt, illetve a mesterkurzus két előadóját, Várszegi György borászt és Baráth Sándor turisztikai vezetőt kérdezte.
 
Hogyan viselkedik, mit tud az olaszrizling Somlón?
 
Középérésű fajta, apró szemű és vastagabb a héja, ezért kevésbé hajlamos rothadásra, mint például a juhfark. A szürete általában a furminté és hárslevelűé közé esik, tehát éppen aktuális. Tapasztalataink szerint kiváló terroirbort ad, szépen hozza a minerális ízeket – erre itt, a Balaton-felvidéket is beleértve, igazán szép példákat találni.
 
A sokszor megkérdőjelezhető minőségű olaszrizlingeket új szintre kell emelni – ehhez fontos, hogy megértsük. A feladat kihívásokkal is jár. A zöldmunkára, a szüreti időpontra nagyon oda kell figyelni. A cél, hogy megfelelőek legyenek a savai, érett aromaanyagokkal.
 
Mire számíthatunk a Nagy Olaszrizling Kóstoló Kreinbacher mesterkurzusán?
 
Fajtatisztán és házasításban is bemutatjuk az olaszrizlinget. A legizgalmasabb az lesz, hogy együtt fedezhetjük fel, milyen meglepetéseket tartogatnak a régi évjáratok. Azt feltételeznéd, hogy a közel 10 éves borok már nem élnek, de ez nem igaz, sőt, kifejezetten jó formában vannak. Ez újabb példa arra, hogy a somlói borok eltarthatósága kivételes. A tézis egy olyan fajtánál is megállja a helyét, amelynek nem épp a hosszú élettartam a fő ismertetőjegye.
 
A teljes interjút a Vinoport.hu oldalon olvashatod el.