Fröccs

A Tesco a fő hazai borkereskedő

Augusztus 28. 16:42
A Tesco több mint 100 pincészettől, borászattól vásárol magyar bort, a teljes választék több mint fele hazai termelés. 2014-ben több mint 17 millió palack magyar bort értékesítettek - írja a Marketinginfó.hu.
 
"A legfontosabb szempont a borok minősége, ezért vakteszten értékeljük azokat. Saját márkás termékeink értékelésében a vállalat minőségbiztosítási kollégái is részt vesznek. A minőség mellett nagyon fontos tényező a jó ár/érték arány, valamint a borok kiválasztásakor természetesen a fogyasztók igényeit is szem előtt tartjuk. A döntésben nagy segítséget nyújt a beszállítók tapasztalata, tudása, és folyamatosan figyelünk az aktuális trendekre is" - mondta el a lapnak Pálinkás Gábor, a vállalat borszakértője.

Lapunk munkatársának Borháló üzlete lett az Év Boltja!

Augusztus 28. 13:39
Az Év Boltja 2015 szakmai zsűrije a kereskedelmi lánchoz tartozó sarki bolt kategóriában a budapesti Borháló Ligetnek ítélte az első díjat. A díjazott üzlet tulajdonos pedig nem más, mint Csizmadia Miklós, akinek cikkeit nálunk olvashatják a borkedvelők.
 
Az Élelmiszer.hu interjút is közöl Csizmadia Mikóssal, akinek ezúton is gratulálunk!

Az aszály a dohánytermelésre is hatással volt

Augusztus 28. 10:12
A kevés csapadék és a kánikula rossz hatással volt az idei dohánytermésre. Az öntözetlen területeken az aszály miatt 25 százalékos terméskiesés is lehet - mondta el Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke az MTI-nek.
 
Bényei Illés, a pócspetri központtal működő szervezet vezetője elmondta, hogy a leszerződött 8200 tonnás termésmennyiség helyett 7000 tonna körüli termés várható az ország 4400 hektáros dohánytermő területén. Hozzátette: az augusztus 20-a körüli esőzés várhatóan javít valamit a helyzeten, hiszen az addig fonnyadó levelek visszazöldültek a még betakarítatlan földeken, tehát elképzelhető, hogy 7500 tonnáig emelkedhet a mennyiség.
 
A 4400 hektárból csak 1000-1200 hektárt tudnak öntözni a termelők, a többi földnél nincs vízkivételi hely vagy a meglévő csatornákban, tározókban nem volt elegendő víz a nyáron a csapadékhiány miatt. Az aszály különösen Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét érinti az idén, ahol a dohánytermő területek mintegy 80 százaléka található. A legsúlyosabb terméskiesés a Burley dohányfajtánál van.
 
A Madosz adatai szerint a dohányföldek több mint felén már végeztek a töréssel, a betakarítás szeptember elején gyorsul fel.
Bényei Illés arról is szólt, hogy a dohányfelvásárlás megkezdődött, a szolnoki Dofer Dohányfermentáló Zrt. a Virginia fajta átvételével indította az idényt.
 
A legnagyobb feldolgozó, az ULT (Universal Leaf Tobacco) Magyarország Zrt. nyíregyházi gyára szeptember első felében indítja a felvásárlási szezont. A társaság az év elején mintegy 3800 hektár dohány termésének átvételére kötött szerződést. Tavaly a cég mintegy 9000 tonna dohány vett át, zömmel szabolcsi gazdálkodóktól.

(Forrás: MTI)

Kékfrankosból sokkal stabilabb a minőség, mint kadarkából

Augusztus 28. 07:02
Írja a Művelt Alkoholista. A blogon a következő kékfrankosok leírása olvasható:
 
  • Takler Kékfrankos Reserve 2012
  • Heimann Alte Reben Kékfrankos 2012
  • Sebestyén Nánai Kékfrankos 2011
  • Heimann Kékfrankos 2014
  • Ruppert Kékfrankos 2013
  • Weninger Kékfrankos 2012
  • Weninger Kékfrankos 2013
  • Ráspi Kékfrankos 2012
  • Dúzsi Kékfrankos Görögszó Válogatás 2012
 
Alég jó merítés, érdemes tanulmányozni!

Itt egy újabb Kopár, ami nem Gere

Augusztus 27. 18:55
A Mayer Pince Kopár dűlőből szüretelt szőlőkből készült bordeauxi házasítását a Nobilis borblog kóstolta.
 
A bor intenzív rubin színű, enyhén gránátos széllel. Illata szintén intenzív, piros és fekete bogyós gyümölcsökkel, erős és édes fűszerekkel, kellemes fás jegyekkel.
 
Savtartalma magas, de a gyümölcsök is élénken jelen vannak. Dohány, étcsoki, vanília figyelhető még meg benne. Közepes test, magas alkohol érzet és magas, kissé reszelős tannin. Közepesnél hosszabb, ám az alkohol dominál mindent.

Gere Andi és Miklós Csabi jó évjáratra számít

Augusztus 27. 09:31
Gere Andi és Miklós Csabi a TV2 reggeli műsorában elmondta, hogy jó évjáratra számítanak 2015-ben.
 
Geréék már meg is kezdték a szüretet Villányban, az illatos fajtákkal, Irsai Olivérrel, cserszegi fűszeressel, és a rozékhoz is leszedtek már ezt-azt. Móron már többen szüretelnek, de Miklós Csabiék még nem láttak hozzá. Hamarosan ők is elkezdik leszedni a királyleánykát és a sauvignon blanc-t.