Fröccs

A Törley Pezsgőpincészetbe látogatott Széll Tamás és csapata

április 29. 12:03
A Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny több mint két évtizedes múltra tekint vissza, manapság a versenysorozatban több mint 50 ország vesz részt. Széll Tamás séf, commis-ja, Szabó Kevin és segítői, Szulló Szabina és Vomberg Frigyes nyerték a Bocuse d’Or február 18-ai magyar döntőjét, ahol hat induló csapat közül bizonyultak a legjobbnak, így ők képviselik a magyar gasztronómiát a világ legrangosabb szakácsverseny európai döntőjén. 
 
A Törley Pezsgőpincészet számára már az alapító, Törley József idejében is kiemelten fontos terület volt a gasztronómia és ez ma sincs másképp, ezért is lett tagja és ezüst fokozatú támogatója a cég a Magyar Bocuse d’Or Akadémiának. Pártolójától minden commis egyedi, névre szóló 3 literes Törley Casino Sec pezsgőt kapott a magyar döntő után.
 
A Törley Pezsgőpincészetbe látogatott Széll Tamás és csapata
A Bocuse d'Or magyar csapat a Törley Pezsgőpincészetnél
 
Május 10-11-én Budapest lesz a házigazdája a Bocuse d’Or Europe-nak. Ezen a két napon Magyarország és a magyar, illetve az európai gasztronómia áll majd a világ figyelmének középpontjában, ahol 20 európai nemzet legjobbjai között dől majd el, hogy melyik 11 ország séfje jut el Lyonba, a 2017-es világdöntőre. 
 
A magyar csapat hónapok óta készül a versenyre, de nagy örömünkre mégis időt tudtak szakítani arra, hogy ellátogassanak a Törley Pezsgőpincészetbe, ahol Kovács György ügyvezető igazgató és Koczuba Róbert pezsgőmester vezetésével megismerkedhettek a nagy múltú pincészet múltjával és jelenével, a pezsgőkészítés fortélyaival és megkóstolhatták többek között az idei Chardonnay du Monde nemzetközi borversenyen ezüstéremmel díjazott, tradicionális eljárással készített 2012-es évjáratú Törley Chardonnay Brut Nature és Törley Chardonnay Brut pezsgőit.

Újabb felszólítólevél érkezett az EU-tól

április 29. 09:59
Megszüntette a pálinka jövedéki adójának ügyében indított kötelezettségszegési eljárását az Európai Bizottság, ugyanakkor újabb jogi eljárást indított Magyarország ellen - közölte az uniós bizottság sajtószolgálata április 28-án, csütörtökön.
 
Tájékoztatásuk szerint a bizottság azt követően foglalt állást a pálinka adóügyének lezárása mellett, hogy a Magyarországon 2016. január elsején elfogadott új jövedéki adótörvényt az uniós szabályokkal összhangban állónak találta. Az érvényben lévő magyar szabályozás értelmében egy liter pálinka főzése után 700 forint jövedéki adót kell befizetni, amely a bizottság szerint megfelel az uniós szabályozásban rögzített csökkentett jövedéki adókulcsnak.
 
Megemlítik, hogy a tavaly nyáron bevezetett magyar szabályozás szerint a magánházaknál, vagy a szeszfőzdék által személyes használatra főzött pálinka után éves szinten 50 literig nem kellett jövedéki adót fizetni. Az unió ugyanakkor előírja, hogy ugyanezen időszakra és mennyiségre vonatkozóan a tagállamok legfeljebb 50 százalékos adókedvezményt adhatnak a szeszfőzdékben magánhasználatra előállított pálinkára.
 
A bizottság kimondta: mivel Magyarország az uniós joggal összhangban hozott új szabályokat a jövedéki adóra vonatkozóan, a jogsértési eljárást lezárja.
 
A bizottság ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy 2011 szeptemberében Magyarország új termékadót vezetett be bizonyos élelmiszerekre. Az adót 2015. január elsején más, alkoholtartalmú italokra is kiterjesztette, kivéve a házi gyümölcspárlatokat és a növényi alapú gyomorkeserűt.
A bizottság indoklása szerint ez az adórendszer kedvez a helyi termékeknek, amellyel Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet.
 
Emiatt a bizottság felszólító levelet küldött Magyarországnak április 28-án, amellyel egy újabb jogi eljárást indított.
 
Az NGM sajtóközleménye szerint a kormány messzemenőkig elkötelezett a magyar emberek egészségének megőrzése, az egészséges táplálkozás elősegítése iránt. A dokumentum értelmében ezért alkotta meg 2011-ben az egészségkockázatot jelentő termékek adóját, a népegészségügyi termékadót, közkeletű elnevezéssel a chips-adót. A magyar kormány álláspontja az, hogy a kérdéses szabályozás nem diszkriminatív és nincs protekcionista (hazai termékeket védő) hatása sem.
 
(Forrás: MTI)

Nem csak télen jó a fahéj

április 29. 06:42
A fahéj jellemzően a téli hónapok fűszere, ám gyógyító hatásai miatt érdemes beiktatni a mindennapi étrendbe.
  • A jellegzetes, finom fahéjillat nemcsak megnyugtatóan hat az idegekre, hanem a szellemi képességekre is nagyszerű hatással van, növeli a koncentrációt, a memóriát, az információfeldolgozás képességét is.
  • Jó hatással van a cukorbetegekre, mert javítja a szervezet inzulinválaszát, vagyis képes kiegyensúlyozóan hatni a vércukorszintre. 
  • Gyulladáscsökkentő hatásainak köszönhetően védi a szívet és az ereket.
  • A fahéjban található ásványi anyagok, például a kalcium vagy a mangán a bélrendszer működését is támogatja.
  • Hatékony ellenszere lehet a felsőlégúti fertőzéseknek, torokfájásnak.
A teljes cikket a Házipatika.com oldalon olvashatod el! 

Belvárosi Pálinka Napok: főszerepben a birs

április 28. 19:27
Április 28-án veszi kezdetét a Belvárosi Pálinka Napok, ahol a birsből készült pálinkák kapnak kiemelkedő szerepet. Az ingyenesen látogatható rendezvényen 22 hazai főzde lesz jelen a budapesti Városháza Parkban - közölték a szervezők.
 
A közlemény szerint a prémium pálinkák nagy választéka mellett bemutatják az év tíz legjobb birspálinkájának házasításával készült Év pálinkáját is. A zsűri az idén a Márton és Lányai, a Zimek, a Nobilis, a Cruxx, a Békési, a Gyulai, a Csalló, a Schiszler, a Tokaj Spirit és a Spiritus Primus pálinkafőzdék tételeit választotta ki.
 
Mint írják, a versenyen a tételek kiválasztása a nemzetközi szabványoknak megfelelő húszpontos rendszerben történt. A szakértők vakkóstolás során döntöttek a házasítás gerincét adó párlatról, majd hozzáadták a többi tételt is.
 
„Magyarország pálinkafőzdéi 2011 óta készítik el az Év pálinkáját, amelynek célja, hogy bemutassa a fogyasztóknak az adott év gyümölcsét. Az idei rendezvény tökéletes alkalom arra, hogy kiemelkedő minőségű birspárlatokon keresztül ismerkedjenek meg az érdeklődők az azonos gyümölcsből készülő párlatok sokszínűségével" - idézte a közlemény Maros Róbert főszervezőt.
 
(Forrás: MTI)
 
 

Egy biodinamikus kékfrankos a határ mellől

április 28. 17:05
Április utolsó napjaiban használjuk ki az alkalmat, és kóstoljunk még kékfrankosokat. A burgerlandi Meinklang pincészet biodinamikusan műveli 65 hektáros területét, amelyről palackokba került egy 2012-es kékfrankos. Ezt tesztelte le a Metropol.hu.
 
Meleg karakter egy kis hűvös jeggyel az illatban. Közepesen intenzív, komplex, rétegzett illat. Tipikus kékfrankos: a meggyes jegyek uralják az illatot, jó kis frissen őrölt borssal meghintve. Vaníliás jegyek díszítik az alapvetően gyümölcsös és fűszeres jegyeket. Szájban harmonikus, jó szerkezetű kékfrankos, kellő koncentrációval, intenzitással és lendülettel. Fejlődésben lévő, fiatal vörösbor, mely abszolút fogyasztásra érett, de érlelni is lehet még, van benne potenciál. Jó ivású, jól elkészített vörösbor, finesszel, eleganciával, de kellő súllyal.
 
A teljes bejegyzést a Metropol.hu oldalon tudod elolvasni!
 

Hétvégén indul a tavaszi Nyitott Balaton!

április 28. 14:50
Idén is megszervezték a tavaszi Nyitott Balaton programsorozatot, amelynek keretében az üdülőrégió 246 vállalkozása olyan szolgáltatásokat nyújt május 1-16 között, amelyek korábban szinte csak nyáron voltak elérhetők - tájékoztatott Varga Dani Barbara, a Magyar Turizmus Zrt. regionális irodájának igazgatója.
 
A kezdeményezés célja megmutatni, hogy a Balaton régió nemcsak nyáron lehet vonzó a turisták számára, hanem tavasszal és ősszel is, hiszen egyebek közt olyan lehetőségeket kínál ilyenkor is, mint a kerékpártúrák, gyalogtúrák, nordic walking, vízi sportok, gasztronómiai- és zenés élmények, gyermekprogramok. Az akció ideje alatt több rendezvény zajlik, például palacsintafesztivál, teljesítménytúra, bortriatlon, várfesztivál, fröccshajó, pálinka piknik, bodza napok, kincskereső játék. (További részletek a www.nyitottbalaton.hu oldalon olvashatók.)
 
Az egész régióra kiterjedő programsorozatot a Balatoni Regionális TDM Szövetség és a Magyar Turizmus Zrt. regionális irodája szervezte meg a helyi és térségi TDM szervezetekkel karöltve. 
 
Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke a tavaly indult kezdeményezéssel kapcsolatban kifejtette, nem a nyári szezont kell meghosszabbítani az üdülőrégióban, hanem teljesen más szezonokat kialakítani az aktív pihenésre, a biciklizésre, a horgászatra és a gasztronómiára építve. Ehhez le kell rombolni a régi beidegződéseket is - tette hozzá.
(MTI)

Szeszélyes április

április 28. 12:11
Árvay János rendszeresen írja naplóját, amelyből minidg friss híreket tudhatunk meg a tokaji pincészet életéből, illetve a borvidékről.
 
Mikor végeztünk a metszéssel, azt hittem, hogy jól állunk a kinti munkákkal. Az időjárás viszont megint megtréfált minket. Nyári meleget hozott az április. Haladunk ugyan a támberendezés igazítással meg a karlekötéssel, de a szőlőtőkék zömén már 5-10 centiméteres hajtások vannak. 

A gyomok is jól érzik magukat, van, ahol már 30-40 centisre nőttek. Zúzunk minden második sort. Grúberezzük a kimaradókat. Ugyanakkor már megint kellene permeteznünk is. Egyszer ugyan körbeértünk minden parcellánál, de a hajtásnövekedés miatt ismét mennünk kellene.

Wetcitet és ként használunk a kezeléseknél, mert továbbra is maradunk a bioszereknél.(...) 

Mikor írni kezdtem a naplót, nyári meleg volt. Nagyot fordult azóta az időjárás. Tegnap reggel talaj menti fagy lehetett, mert a kertben lévő császárfák egy-két levelén látom, hogy megfeketedtek. Bolondos széllökések kavargatják az udvar porát. A kutyánk is behúzódott a házába. Azért nagyon nem zavarhatja a szeles idő, mert a teraszra hallatszik a hortyogása. Nem hittem volna, hogy ilyenkor még fűteni kell majd a lakást, de este megint be kellett gyújtanom a kazánba.(...)
 

A magyarok különösen kedvelik a szőlő ízt

április 28. 10:01
A fogyasztói kutatások azt mutatják, hogy mi magyarok különösen kedveljük a szőlő ízt, itthon ez a legnépszerűbb a narancs és a kóla ízek mellett. Ezért a kifejezetten a hazai piaci igényeknek megfelelően fejlesztette ki a a Coca-Cola Magyarország a Fanta Szőlőt, amit a világon először itthon próbálhatnak ki a Fanta-rajongók - írja az Élelmiszer.hu.
 
Az új terméket természetes összetevőkből állították elő, valamint alacsonyabb a kalóriatartalma, hiszen sztíviával készült. Az üdítőital április közepétől félliteres és 1,75-ös kiszerelésekben kapható.

Utazz borjárattal az Etyeki Borangolóra!

április 28. 07:28
Utazz borjárattal az Etyeki Borangolóra!
 
Indul az Etyeki Borjárat, Budapest belvárosából Etyekre és vissza!
 
Idén első alkalommal lesz külön buszjárat az Etyeki Borangolón, 2016. május 14-15-én. Indulás mindkét nap reggel 10 órakor Budapestről, a Blaháról, majd megálló a Lánchíd pesti hídfőjénél, és a BAH csomópontnál. A következő állomás Etyeken van, ahol a főbb pincesoroknál mindenhol ki- és fel lehet szállni. Napi 4-szer, menetrend szerint vesszük fel az utasokat Budapesten, és a visszatérőket Etyeken! Egy jeggyel egész nap lehet utazni!
 
Sőt, az utasok ajándék borkóstolót kapnak!