Fröccs

Átadták az Év Étterme díjat

Március 01. 20:07
Február utolsó napján rendezte meg a Dining Guide díjátadó gáláját a Laurus Étterem és Rendezvényközpontban. 
 
Az idei Dining Guide kalauz szakmai hitelességét a nemzetközileg elismert, 2 Michelin-csillagos séf, Nicola Portinari személye is garantálta. A zsűri elnöke, az olasz sztárséf titokban tesztelte a legjobb húsz éttermet, ezután döntött arról, kinek ítéljék oda a Volkswagen-Dining Guide Év Étterme díját - írja honlapján a Dining Guide.
 
A 2016-os Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díjátadó Gála díjazottjai:
Fődíj: Volkswagen-Dining Guide Év Étterme Díj: Onyx

Különdíjak:
 
  • Év Szakácsteljesítménye Díj – Széll Tamás, Onyx
  • Zepter-Év Innovatív Konyhája Díj: Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
  • Hennessy-Év Séfje Díj: Costes – Palágyi Eszter, séf
  • Törley-Év Ifjú Séftehetsége Díj: ESCA – Fehér Gábor, séf
  • Bortársaság-Év Legígéretesebb Étterme Díj: Émile – Kövér Gergely, séf
  • Staropramen-Év Street Food Díj: PolaPola

Magyar Konyha Az Év Termelője Díj:
  • Sándor Tamás (Bükki Sajt)
  • Balogh Nagy Erzsébet (Keleméri Báránykák)
  • Szabó György (Györgytea)
 
Top 10 étterem:
  • Onyx – Szulló Szabina, Széll Tamás séfpáros
  • Costes – Palágyi Eszter, séf
  • Borkonyha – Sárközi Ákos, séf
  • Costes Downtown – Miguel Viera, Tiago Sabarigo, séfek
  • Salon – Wolf András, Fekete Antonio, séfek
  • Babel – Lenk Zsolt, megbízott séf
  • Arany Kaviár – Nyíri Szása, Kanász László, séfek
  • MÁK – Mizsei János, séf
  • Émile – Kövér Gergely, séf
  • Alabárdos – Kiss O’shea Dániel, séf

Az első italt örökre megjegyezzük

Március 01. 17:47
Az Nlcafé.hu egy vizsgálatot idéz, amely szerint az alkoholhoz való vonzódásunk sejtszintű változásokhoz köthető. A kokainhoz és sok más droghoz hasonlóan az alkoholt is azért kedvelik annyian, mert feldobja az embert. Ez a jelenség a tudósok szerint a dopaminerg rendszer aktiválásában keresendő, ami a célorientált és jutalmazó viselkedéssel van kapcsolatban. Vizsgálatok szerint a dopaminreceptor D1 kulcsfontosságú szerepet játszik az alkohol megismerésében és a fogyasztásának megerősítésében.
 
Erre utalnak annak az egerekkel végzett vizsgálatnak az eredményei is, amelyben egereknek kínálták fel a lehetőséget a víz, illetve az alkohol ivására. Azoknál az egereknél, akik alkoholt fogyasztottak, másnap a D1 receptorok változásait regisztrálták a csak vizet ivó egerekkel szemben. Az eredmények szerint az agy remekül megjegyzi első találkozását az alkohollal, és rögzíti a jóleső érzést.
 
Az eredmények segíthetnek jobban megérteni azokat a neurológiai változásokat, melyeket az alkoholfogyasztás vált ki, és úgy tűnik, hasonló változások húzódnak meg a mögött, amikor a jutalmazó viselkedés alkohol és más szerek fogyasztásához kötődik.

Piacra dobják az ősi perui lilakukorica-sört

Március 01. 15:10
Egy dél-dakotai kutatónak köszönhetően hamarosan csapolni lehet egy ősi periu civilizáció lilakukorica-sörét. 

Egy 2002-es útja során Matthew Sayre, Ph.D., a Dél-Dakotai Egyetem (USD) antropológia tanszékének adjunktusa óriási magokba botlott, amelyekről kiderült, hogy a perui borsfáról származnak. A későbbi ásatások Cerro Baul, az ősi wari város tetején egy régi sörfőzdéhez vezettek, ahol a perui borsfa több ezer magjára bukkantak – ezeket 1000 évvel ezelőtt az ókori civilizáció sörfőzéshez használta fel - írja az Élelmiszeronline.hu.
 
A Chicagói Field Múzeum munkatársai gondoltak egyet, és az ősi ital jelenkori elkészítésébe és értékesítésébe kezdtek. A sört a Cerro Baulban talált bizonyítékok alapján állították elő.
 
A sör a Field Múzeum Field Bisztrójában csapra verve és palackozott formában is elérhető lesz, illetve a kijelölt viszonteladóknál is megvásárolhatóvá válik.

Zarándokút, amely egy borospincén át vezet

Március 01. 12:56
Abasáron található a világ egyetlen borospincéje, amin zarándokút vezet át. Az olaszrizlingjeiről méltán híres mátrai településen áthaladó Mária-útnak a nyomvonala „véletlenül” került a pincébe, így a kegyes turistáknak – ha pontosan szeretnék követni a zarándokutat – muszáj megkóstolniuk a mátrai borokat.
 
Eddig főleg szőlőtermeléséről ismerték Abasárt a borszeretők, illetve a mátrai település fölött magasodó 500 méter magas, 1975 óta védett, országos jelentőségű természetvédelmi területről, a növénytani ritkaságokban és lepkefajokban gazdag andezitos talajú Sár-hegyről. A hegyen át vezető hét kilométeres tanösvényt már eddig is ezrével látogatták a turisták, és szívesen heveredtek le a közeli Szent Anna-tó partján, hogy megkóstolják az elbűvölő Sár-hegyi mikroteraszos ültetvényeken termett borokat.
 
A Mária-út abasári szakasza szintén érinti a Sár-hegyet. A Szent Anna-kápolnától Abasárig a teraszos szőlőültetvények között kanyargó, panorámás útvonal különlegessége, hogy egy pincén is keresztülhalad. Történt, hogy ezt a szakaszt 2011 nyarán jelölte ki a lelkes, tudós bizottság. Abasáron éppen a Pálinkás család pincéjének falára festették fel a jelzést, amikor a házigazda, Pálinkás Attila behívta őket néhány pohár borra, hogy a nagy melegben felfrissüljenek.
 
Mivel a festékes vödröket, ecseteket nem akarták őrizetlenül hagyni, azt is bevitték magukkal az ötszintes pincelabirintusba. Ám a bortól felvidult társaság végül nem ugyanott, hanem egy másik szinten, másik kijáraton bukkant fel a pincéből, amelynek a falára ott is festettek egy jelzést. A Mária-út nyomvonala azóta – a világon egyedülállóan – hivatalosan is a pincén halad keresztül.

Ők az 5 új Master of Wine

Március 01. 12:30
Két svájci, egy izraeli, egy cseh és egy maláj szakember szerezte meg a Master of Wine címet - tette közzé honlapján a Masters of Wine Institute.
 
A cím megszerzésének rögös útjáról itt írtunk. Az aspiránsoknak három részes vizsgán kell megfelelniük, amely elméleti és gyakorlati részből, valamint egy disszertációból áll.
 
Akiknek sikerült:
 
  • Ivan Barbic (Svájc)
  • Eran Pick (Izrael)
  • Jan Schwarzenbach (Svájc)
  • Lenka Sedlackova (Csehország - Nagy Britanniában él)
  • Stephen Wong (Malajzia - Új-Zélandon él). 

Most a tejcsokoládékat vizsgálta a Nébih

Március 01. 11:19
A Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih) rendszeresen vizsgál termékcsoportokat a Szupermenta elnevezésű tesztjén. Legutóbbi alkalommal a fogyasztók által kedvelt és közismert tejcsokoládékat vizsgálták. Összesen 26 hazai és külföldi előállítású terméket, köztük anyagcserezavarban szenvedő édesség kedvelő fogyasztóknak kínált tejcsokoládékat is elemeztek.
 
A mintavétel átlagosan 30-35 % kakaó szárazanyag-tartalmú tejcsokoládékból történt. A minták között vannak külföldön gyártott (főleg német és lengyel) termékek és hazai gyártók által előállított csokoládék is, melyek a hazai polcokon leggyakrabban megtalálhatóak - írja a hivatal az oldalán
 
A laboratóriumi vizsgálatok során kiderült, hogy a vizsgált tejcsokoládékat a gyártók többsége magasabb kakaó szárazanyag-tartalommal gyártja, mint a minimum 25%, ami egyben magasabb beltartalmi értéket is jelent. A kedveltségi vizsgálaton azonban kiderült, hogy nem a legmagasabb kakaó szárazanyag-tartalommal rendelkező termékek a legfinomabbak, tehát ez önmagában még nem jelent kellemes ízt. A termékek kakaóvaj és tejzsír összmennyisége is a legtöbb esetben jóval magasabb volt az előírt minimum 25%-nál.
 
A 26 termékből 17 termék esetében hatósági eljárás indult. 4 termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírság kerül kiszabásra, amelynek várható összege kb. 500.000 Ft, a többi termék esetében a kevésbé súlyos jelölési hibák miatt figyelmeztetésben részesülnek az élelmiszer-vállalkozók.
 
A kedveltségi kóstolás során laikus és szakértő kóstolók tesztelték a termékeket külső megjelenés, szín, illat, íz és állomány szempontok mentén. Ezek alapján a kóstolók kedvence a Lindt Excellence Finom Tejcsokoládé lett. Második helyen végzett a Milka Alpesi Tejcsokoládé, a dobogó legalsó fokát pedig a Tibi különleges tejcsokoládé foglalhatja el.
 
A „speciális”, azaz az édesítőszerrel vagy fruktózzal édesített csokoládék tekintetében a kóstolók kedvence a Delaviuda tejcsokoládé lett. A második legjobbnak a Choceur Tejcsokoládé bizonyult, míg harmadikként a Wawel Tejcsokoládé végzett.
 
További részleteket a Szupermenta.hu oldalon találsz!

Legyél a magyar csapat vezérszurkolója májusban!

Március 01. 09:50
A világ legnagyobb szakácsversenyén hagyomány, hogy minden nemzet versenyzőit saját, lelkes szurkolótábora buzdítja egy vezérszurkolói csoport vezetésével. A májusban Budapesten tartandó Bocuse d’Or Europe-on is a csapatokat kísérő szurkolók gondoskodnak majd a fergeteges hangulatról a kiélezett versenyen. A Magyar Bocuse d’Or Akadémia egy felhívásban várja a magyar versenyzőket lelkesítő „hajrá csapat” jelentkezését! 
 
Májusban hazai pályán versenyez majd a magyar csapat, hiszen Budapesten rendezik a világ legrangosabb szakácsversenyének a Bocuse d’Or-nak az európai döntőjét. Ezekben a napokban Magyarországra és a magyar gasztronómiára figyel majd a világ, itt dől el ugyanis hogy a 20 európai nemzet közül melyik 11 ország séfje jut el a 2017-es lyoni világdöntőre.
 
A Magyar Bocuse d’Or Akadémia várja olyan amatőr zenei együttesek jelentkezését, akik szívesen szurkolnak a magyar csapatnak és jó hangulatot tudnak teremteni  május 11-én, a Bocuse d’Or Europe második versenynapján. 
 
A feladat a magyar csapat buzdítása a versenyen olyan eszközökkel, dallamokkal, zajkeltéssel, ami a többi néző lelkesedését is fokozza, és aktív szurkolásra ösztönzi őket.
 
Március 22-ig olyan 3-5 fős csapatok – vagy, már működő amatőr zenei együttesek – videós jelentkezését várjuk, akik megteremtik majd azt a hangulatot a helyszínen, amivel hangban és vizuális megjelenésben is kitűnnek a tömegből, lelkesíteni tudják a többi szurkolót is és győzelemhez segítik a magyar csapatot.  Fontos, hogy a magyar versenyzők érezzék a hazai közönség támogatását, és megmutassuk a világnak, hogy szurkolásban is kiemelkedőt tudunk nyújtani.
 
A részletes versenykiírás itt olvasható.

Máris jelentős károkat okozott az esőzés Mádon

Március 01. 09:31
A Dorgó-tető bakművelésű ültetvényünk felett a februári esőzés (sokévi átlag közel háromszorosa) eláztatta a riolitos – horzsakőből rakott 3 méter magas műtárgy talajközegét. Újjáépítése szakszerű, speciális munkát igényel - írja honlapján a Holdvölgy.
 
A fotón a háttérben a hidegfront égi képződménye látható a Mádi medence felett.
 
Máris jelentős károkat okozott az esőzés Mádon

Ezek a gyógyhatásai a gyermekláncfűnek

Március 01. 07:13
A pitypangot, vagy más néven gyermekláncfű hasznos gyógynövény, amelyet a benne lévő keserűanyagoknak köszönhet. Gyökerét ősszel és tavasszal, levelét áprilistól júniusig, az egész növényt gyökérrel tavasztól őszig gyűjthetjük.
 
  • Növeli az étvágyat, az erőnlétet, javítja az emésztést (enyhe hashajtó), gyulladáscsökkentő hatása is van. 
  • Hatóanyagai epe- és májbántalmak, zsíranyagcsere-problémák esetén jótékony hatással vannak a szervezetre. 
  • A belőle főzött tea vizelethajtó és vértisztító, serkenti a máj és a vesék aktivitását, szél- és vízhajtó hatású. 
  • Csökkenti a vérzsírt, oldja a koleszterint. 
  • Vércukorszintet csökkent, cukorbetegeknek is ajánlott a fogyasztása. 
  • Reumás panaszok, köszvény, fájó ízületek esetén gyökerének főzetét borogatásra ajánlják. 
  • Az étkezési célokra is használt levele gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, így például béta-karotin, C-, B1- és B2-vitamin, kálium, vas, kalcium, magnézium, foszfor is van benne.

(Forrás: Házipatika.hu)