Fröccs

Az új telepítéseknek jót tett a sok csapadék

Május 23. 07:07
Az elmúlt hetekben szinte minden nap esett az eső, ami miatt sokan bosszankodtunk, de közben a növényeknek szüksge volt rá. Hernyák Tomi kifejezetten pozitívan nyilatkozott az elmúlt hetekről:
 

Európa legszebb strandja nincs is olyan messze

Május 22. 19:05
Budapestről körülbelül 10 órás autóútra található Európa legszebb strandja, a horvátországi Stiniva-öböl. A szavazást az European Best Destinations indította.
 
A partszakasz nem csak a festői környezet miatt nyerte el a címet, hanem azért, mert a hely nagyon csendes és békés (legalábbis eddig ez volt), ugyanis csak egy hosszú túrával, egy meredek ösvényen át, illetve a Rukavac barlangoktól induló taxihajóval lehet megközelíteni - írja a Travelo.hu
 
Európa legszebb strandja nincs is olyan messze
Forrás: Horvatorszaginfo.hu

Izgalmas oregoni pinot noir sor

Május 22. 15:12
A Terroir Club különleges módon ünnepelte meg 10. születésnapját, amellyel nagy örömet szereztek a borkedvelőknek is. A jubuileumi fennállás alaklmából egy pinot noir kóstolót rendeztek, ahol az oregoni Kelley Fox is bemutatta borait. Az eseményről A Művelt Alkoholista számolt be:
 
(...) bizton állíthatom, hogy Oregon szorosan ott liheg Burgundia nyomában. Igaz ezzel nincs egyedül, Ausztrália, Új-Zéland és Németország is felkerült már a pinot-rajongók térképére, de Tazmániában és Dél-Afrikában is vannak ígéretes termőhelyek. Eddigi kóstolásaim alapján úgy gondolom, hogy Burgundiához Oregon áll stílusban legközelebb, konzekvensen egységes magas átlagminőség, letisztultság és harmónia jellemzi a borokat.
 
Az oregoni és burgundiai stílus párhuzama Kelley Fox boraiban is tetten érhető, elegánsak, törékenyek, fiatalon könnyebben megközelíthetők, de az éréssel közel sem kínálnak olyan mélységet és összetettséget, mint a francia nagyágyúk. További jó pont az oregoni példányok mellett, hogy mellényúlni is nehezebb. Hátrány, hogy a franciákhoz hasonlóan ezek a borok sem olcsók.
 
A teljes cikket A Művelt Alkohlista oldalán tudod elolvasni! 
 
 
 
 

A csoki a szakéval is remek párt alkot

Május 22. 10:53
Igazi újdonságnak számít az „I love choco”, azaz a szeretem a csokoládét elnevezésű új szaké, amely tökletes kísérője - nem meglepő módon - a csokoládénak. 
 
A több éves érlelésnek köszönhetően sötétebb színű, brandyhez vagy konyakhoz hasonlító rizsbor olyan füstös, csokoládés ízzel rendelkezik, ami kitűnően illik a kakaóbabból készült édességhez.
 
Az enyhébb ízű fehér csokoládéhoz a gyártók szoba-hőmérsékletű szakét javasolnak, mígy az erőteljesebb, határozottabb édességek esetén tartják jó ötletnek a bor melegítését - írja az Origo.hu.

Gasztronómiai értékeket idézné vissza a gyulai fesztivál

Május 22. 07:55
Június 3. és 5. között I. Pörköltkirály Kárpát-medencei Gasztronómiai Fesztivál néven kerül megrendezésre a Gyula történelmét és gasztronómiai értékeit bemutató esemény. 
 
Görgényi Ernő polgármester elmondta, hogy az önkormányzat figyel arra, hogy a turisztikai attrakciók, így a várfürdő fejlesztése, az Almásy-kastély vagy a vár kiállításának felújítása mellett mindig új, a város történelméhez vagy gasztronómiájához köthető rendezvényeket is szervezzen. Az I. Pörköltkirály Kárpát-medencei Gasztronómiai Fesztivál elegyíti e két értéket, és ötvözi azokat a nemzeti összetartozás napjának célkitűzéseivel.
 
Kifejtette: Gyulát polgári városként tartják számon, sokak számára kevésbé ismert, hogy a város fejlődése a Károly Róbert király által megadott vásártartási jognak köszönhető, amely révén a település középkori kereskedelmi központtá válhatott. Mivel Gyula az egykori marhahajtási útvonalnak is fontos része volt, rendszeresek voltak a különböző vásárok, és a pásztor- és gulyáskultúra elemei is megjelentek az uradalomban.
 
Ezt a hangulatot és az ehhez kapcsolódó gasztronómiai értékeket szeretné visszaidézni az új fesztivál - tette hozzá.
 
Balogh Lajos önkormányzati képviselő, a rendezvényt szervező Gyulai Gazda és Polgári Egyesület elnöke elmondta: június 3-án a magyar ételekről szóló szakmai konferenciával indulnak a programok, amelyet a gasztronómiai lovagrendek felvonulása követ.
A rendezvény kiemelt napja június 4-e lesz, amikor a nemzeti összetartozás napja alkalmából postagalambokat engednek fel a Kárpát-medence minden irányába.
 
A pörköltfőző versenyen erdélyi, felvidéki és kárpátaljai csapatok is részt vesznek - mondta. A megmérettetésre hét kategóriában (marha-, szárnyas-, sertés-, hal-, birka-, pacal- és egyéb pörköltek) lehet nevezni, a zsűri elnöke Benke László mesterszakács lesz. Szombat délután a 21 tagú zsűri kihirdeti a fesztivál „pörköltkirályának” címét.
 
Vasárnap családi- és gyermekprogramok várják az érdeklődőket, valamint egy nemzetközi, meghívásos küzdősportgálát, továbbá haszonállat-kiállítást is tartanak.
 
Balogh Lajos elmondta: felállítanak egy hungarikumsátrat, amelyben a Földművelésügyi Minisztérium segítségével hungarikumnak minősített ételeket mutatnak be és kóstoltatnak a három nap alatt.
 
Az ingyenes rendezvényen koncertet ad mások mellett Sztojka László és cigányzenekara, a Dirty Slippers, a Republic, Fásy Ádám és barátai és az Apostol.
 
A részletes program a www.porkoltkiraly.com weblapon tekinthető meg.
(MTI)

Kérdezz BÁRMIT a Varga Pincészettől

Május 21. 20:41
A Varga Pincészet tavaly több mint 12 millió palack bort adott el Magyarországon. Hétfőn meglátogatjuk őket, és azt mondták, bármit kérdezhetünk tőlük.
 
Itt az alkalom, azt ígérték válaszolnak mindenre! Kérdezz te is!
 

Idén kevesebb és drágább lesz a földi eper

Május 21. 18:22
Az április végi fagy nagy károkat okozott a földi eper esetében is. Körülbelül harminc százaléka veszett el az idei termésnek, ami azt is maga után vonja, hogy drágábban juthatunk hozzá egy kiló édes gyümölcshöz. Várhatóan a kilónkénti 1000-1400 forintos ár júniusban sem fog csökkeni. 
 
Lajosmizse térségében szabadföldi eper 60-70 százaléka odaveszhetett, az április végi fagyok a fővirágzásban pusztítottak, helyenként a kár mértéke a kilencven százalékot is eléri. Somogy megyében, Csököly környékén hiába védekeztek a szamócatermesztők fátyolfóliával, a mínusz öt-hat fokban ez nem segített. Ott és az ország harmadik fő epertermő vidékén, a Nyírségben is 60-70 százalékos a fagykár. Az alelnök hozzáfűzte: az érintett termelők beadták a kárenyhítési kérelmet - mondta el a Magyar Hírlapnak Csizmadia György, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.
 
A kárenyhítési alap huszonnégymilliárd forint. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője, Süle Katalin lapunknak elmondta: a kárenyhítési kérelmek május 23-ig adhatók be, a fagykár észlelésétől számított tizenöt napon belül, s a falugazdászok segítséget nyújtanak a gazdáknak. A kárenyhítési alapból azok juthatnak forráshoz, akiknek a várható hozamcsökkenése a területen meghaladja a harminc, üzemi szinten pedig a tizenöt százalékot. Feltétel az érvényes földhasználati engedély és a vis maior bejelentése a szintén május 23-ig benyújtható egységes kérelemben. 

A Bordeaux-i cabernet tolvajok

Május 21. 13:18
Bordeaux-ban újra szőlő tolvajok ütötték fel a fejüket. Áprilisban Philippe Chacun, a 99 hektáros Château Mazails tulajdonosa ültetett néhány új cabernet tőkét Médocban. Pár hete, az éjszaka közepén tolvajok lepték el a szőlőt, és kárt tettek egy 2,5 hektáros ültetvényben. Kiemelték a fiatal tőkéket a talajból, majd eltűntek az éjszakában. A megrongált 400 tőke értéke körülbelül 2300 dollár. De a legrosszabb az, hogy az idei évben már túl késő van az újratelepítéshez - adta hírül a WineSpectator.com.
 
Chacun elmondta, meg van győződve arról, hogy a rablás egy megtervezett művelet volt, és egy másik szőlőbirtok bérelte fel a tolvajokat. Ez nem az első eset, hogy célponttá váltak. Tíz évvel ezelőtt még nagyobb kárt okoztak a tőkékben, 2014-ben pedig üzemanyagot loptak tőlük.
(Fordította: Zacsek Ágnes)

Sikerült a világrekord a nápolyiaknak

Május 21. 10:54
Korábban már beszámoltunk arról, hogy világrekordra készülnek az olaszok, amely a hétvégén sikerült is nekik. A világ leghosszabb, csaknem két kilométeres pizzáját készítették el szerdán Nápolyban, az új rekordot a Guinness is hitelesítette.
 
A világ minden tájáról 250 pizzaszakács sürgött-forgott a dél-olasz nagyváros tengerparti sétányán felállított 2 kilométeres asztal mellett. A 2000 kiló lisztből, az 1600 kiló paradicsomból, a 2000 kiló mozzarellából, a 200 liter olívaolajból és a 30 kiló bazsalikomból végül egy 1853,88 méter hossz, 40 centi széles pizzát sikerült sütni 6 óra és 11 perc alatt. 
 
A rekordpizzát a járókelők és a szegényeket segítő egyesületek között osztották szét. Az eseményt az önkormányzat és a szakma szervezte, új lendületet adva a kampánynak, amelynek célja, hogy a világ nem tárgyiasult örökségeként ismertessék el a híres nápolyi pizza receptjét. 
(MTI)