Fröccs

Bort szűrnek szombaton Ópusztaszeren

Szeptember 29. 14:19
Szőlőt, frissen préselt mustot kóstolhatnak és ritka mesterségek már-már elfeledett fogásait is elleshetik azok, akik szombaton ellátogatnak Borszűrő Szent Mihály ünnepére az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba - tájékoztatott az intézmény marketingvezetője.
 
Kodácz Csengele elmondta: ezen a napon a skanzen szinte minden épülete élettel telik meg, a portákon valamilyen iparos mutatja be mesterségét. A látogatók találkozhatnak kádárral, csipkeverővel, fafaragóval, bútorfestővel, finom étkek sülnek a kemencében, a Nomád parkban pedig 10. századi tevékenységek - körmönfonás, nemezelés, kézi orsózás, rokkázás - próbálhatók ki.
 
Szent Mihály napjára, szeptember 29-re - ha az időjárás is kedvezett - beérett a szőlő az Dél-Alföldön, így a gazdák nekiláthattak a must elszűrésének. Az őszi munkálatok közül ezért kiemelt figyelmet kap a szüret a Szegedi tanya szőlőskertjében. A vendégek kipróbálhatják a szőlőpréselést, bőven fogyaszthatnak szőlőt és friss mustot is. Nem maradhat el a szürethez kapcsolódó mulatság sem, ehhez a Fabatka együttes szolgáltatja a talpalávalót, a lépéseket pedig Nagy Róbert táncmester tanítja meg az érdeklődőknek.
(MTI)

Létrejöhet a világ legnagyobb sörgyártó cége

Szeptember 29. 08:06
Elhárult az utolsó akadály, a részvényesek beleegyezésével a világ legnagyobb sörgyártója jön létre.
 
Ezt azután jelentették be, hogy szerdán a Dreher Sörgyárak anyavállalataként is ismert londoni székhelyű SABMiller, a világ második legnagyobb sörgyártójának a részvényesei is rábólintottak arra, hogy felvásárolja a céget a belga-brazil Anheusen-Busch InBev, a világ legnagyobb söripari konszernje.
 
Az ügylet értéke 103 milliárd dollár.
 
Az illetékes hivatalok már megadták az engedélyt a felvásárlásra. Az új sörgyártó valóban globális lesz, a nemzetközi sörpiac harmadát felügyeli majd.
 
Az InBev azt közölte, hogy a SABMiller felvásárlása október 10-én formálisan lezárul.
 
(MTI)

Hamisított szesz szedi áldozatait Ukrajnában

Szeptember 28. 12:59
Az utóbbi napokban több mint harmincan vesztették életüket Ukrajnában pancsolt alkohol fogyasztása miatt - közölték kedden az ukrán hatóságok.
 
Az élelmiszerbiztonsági állami hivatal tájékoztatása szerint hamisított szesz miatt egyedül Harkiv megyében 23-an haltak meg, míg Donyeckben öten. Az utóbbi egy hétben további hét halálesetet jelentettek Luhanszk és Mikolajiv megyékből.
 
Ukrajnában 2014 óta jelentősen megemelték az alkohol jövedéki adóját, a gazdasági válság miatt így az emberek egyre nagyobb számban nyúlnak a saját készítésű vagy a világhálón fellelhető olcsó szeszes italokhoz.
(MTI)

Túljelentkezés van a borászati pályázatokra

Szeptember 28. 10:09
Az ősszel újabb pályázati dömping várható a Vidékfejlesztési programban, az év végéig mintegy 200 milliárd forint keretre jelennek meg kiírások - mondta Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára kedden háttérbeszélgetésen, Budapesten.
 
Emlékeztetett: a 2014-2020 közötti programban 1300 milliárd forint keret áll rendelkezésre, ebből 900 milliárd forintnyit már meghirdettek.
 
Kis Miklós Zsolt az eddigi tapasztalatokról elmondta, túljelentkezés van a vidékfejlesztési pályázatokon az állattartó telepek korszerűsítésére, az élelmiszeripari, a borászati, a kertészeti területeken.
 
Az államtitkár úgy vélte, a programban 2016. végéig tervezett 200 milliárd forint kifizetés ambiciózus terv, és felhívta a figyelmet arra, hogy a támogatói döntés esetén lehetőség lesz előleg igénylésére.
(MTI)

Fazekas Sándor: egyre elismertebbek a minőségi magyar borok

Szeptember 28. 08:13
Egyre elismertebbek a minőségi magyar borok a bel- és a külföldi fogyasztók körében, mivel minőségük folyamatosan megújul, a tradíciót ötvözik az innovációval, a hagyományt az újdonsággal - hangsúlyozta a földművelésügyi miniszter.
 
Fazekas Sándor a kiváló minőségű magyar vörösborokat ismertető Borkiválóságok könyvének bemutatóján és az ehhez kapcsolódó díjátadón elmondta: a megújulási folyamat jól nyomon követhető a kiadvány kilenc kötetében. A 2016-ban kiválónak minősített vörösborokat tartalmazó könyv átfogó képet ad arról a sokrétű szakmai munkáról, amelyet a magyar borászok végeznek.
 
Hozzátette: ennek eredményeként nemcsak a borversenyeken érnek el egyre figyelemreméltóbb eredményeket, hanem a bel- és külföldi piacokon is.
 
Kiss Eliza, a kiemelt borágazati ügyekért felelős miniszteri biztos elmondta, a magyar borágazat utóbbi években tapasztalható fejlődése sok ember közös munkájának, együttműködésének köszönhető. A magyar borok minőségét, ismertségét, piaci lehetőségeit növelő programban az ismert pincészetek és a fiatal, pályájuk kezdetén lévő borászok is megtalálják számításukat.
 
Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke hozzáfűzte: a tanács támogatja azt a szakmai törekvést, hogy a magyar borok minél jobb minőségben, minél több piacra jussanak el.
 
Horkay András, az Országos Borbíráló Bizottság elnöke elmondta: az idei vörösbor-kóstolóra a borászok 274 tételt küldtek be. Hozzátette: a bírálók 143 tételt találtak megfelelőnek arra, hogy a magyar vörösborokat bemutató 2016-os Borkiválósok könyvébe bekerüljenek, közülük 135 kapta meg kiváló minősítést, 8 pedig top kiválóság lett.
(MTI)

A bor mellé tudni kell valami mást is adni Hegyalján

Szeptember 27. 18:56
A bor mellé tudni kell valami mást is adni Hegyalján
 
Egyre inkább az aktív turizmus kerül előtérbe Tokaj-Hegyalján, ahol a fejlesztések arra a problémára is megoldást jelenthetnek, hogy egy-két napnál többet nem tud eltölteni Tokaj környékén a turista.
 
A Hegyalja.info a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács vezetőjável, Héjj Dáviddal készített interjút, amiben arról is szó esett, hogy Hegyalja pedig nem csak a borról szól, tudni kell mást is adni mellé.
 
Közös célunk, hogy amikor idejönnek az emberek, akkor ne egy letűnt kor utolsó bástyájával találkozzanak, ne olyan minőséget találjanak a Tokaj név mellett, ami inkább taszító, mint vonzó - mondta Héjj Dávid.
 
Az interjú itt olvasható.

Cserszegi fűszeres nyert érmet a Nemzetközi Egyetemi Borversenyen

Szeptember 27. 14:27
Idén kilencedik alkalommal került megrendezésre az „International University Wine Competition”, azaz a Nemzetközi Egyetemi Borverseny Szlovéniában, a Maribori Egyetemen. 
 
A bírálatban részt vett Horváth Edit, a Pannon Egyetem Georgikon Karának tanársegédje is. Horváth Edit beszámolt róla, hogy a borokat 100 pontos értékelő rendszer alapján pontozták, öt kategóriában.
 
A versenyre tíz ország tizenegy egyeteme nevezte a borait, köztük a Pannon Egyetem Georgikon Kar is 4 tételt: száraz fehérboraik közül a 2015-ös évjáratú Korona és Cserszegi fűszeres borokat, száraz vörösbor kategóriában a 2015-ös Messiást, cukortartalmú borok kategóriájában pedig a Georgikon muskotályt indították.
 
A borversenyen szereplő tételeket az alábbi egyetemek nevezték:
 
  • BOKU Wien, Ausztria
  • Agriculture University Plovdiv, Bulgária
  • University of Zagreb, Horvátország
  • Mandelova universita v Brné, Csehország
  • Pannon Egyetem Georgikon Kar, Magyarország
  • Jagellonian University, Lengyelország
  • University of Banjaluka, Faculty of Agriculture    RS, Bosznia-Hercegovina 
  • Stellenbosch University, Dél-Afrika
  • University of Novi Sad     Szerbia
  • Universa v Mariboru FKBV, Szlovénia
  • Universa v Novi Gorici, Szlovénia
 
A zsűri száraz fehérbor, száraz vörösbor és maradék cukortartalmú bor kategóriában díjazta a 3-3 legmagasabb pontszámot kapott bort. A magyar cserszegi fűszeres bronz plakettet kapott száraz fehérbor kategóriában. A Georgikon muskotály csupán 0.4 ponttal maradt el a harmadik legjobb édes bortól, de a Messiás és a Korona is 80 pont felett teljesített a versenyben.

Ömlik a hal a Balatonba

Szeptember 27. 13:00
Ömlik a hal a Balatonba
 
Tizenöt tonnányi háromnyaras ponty és 206 kilogramm 1-2 nyaras süllő tóba eresztésével kezdődött meg az őszi balatoni haltelepítés Balatonlellén és Siófokon - írja az I Love Balaton.
 
A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. idei pontytelepítési kötelezettsége 300 tonna. Ebből eddig közel 124 tonnányit teljesítettek, és még csak nem is akarnak megállni 300-nál, 50 tonnával túlteljesítenék az előirányzatot karácsonyig.  
    
A tervek szerint az őszi hónapokban a pontyokon túl 5451 kilogramm egynyaras süllőt engednek a vízbe, ezzel teljesítve a halfajból előírt 6000 kilogrammos kötelezettséget. Csukából áprilisban 260 ezer előnevelt példányt engedtek a Balatonba, ami tízezerrel meghaladta az előírt mennyiséget. Előnevelt harcsából júniusban a terveknek megfelelően 60 ezer darabot helyeztek ki. Az év halának választott compóból a 200 kilogrammos kötelezettség ötszörösét teljesítette a társaság.
    
Tavaly elkezdték a menyhal újrahonosítását a Balatonban, részben a Balaton Halállományáért Alapítvány, részben a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával. Idén 1400 példány került a tóba, és október elején további telepítést terveznek. Azt várják, hogy néhány éven belül szaporodóképes menyhalállomány jön létre a Balatonban.
    
A tervekben szereplő "1500 darab vegyes egynyaras ragadozó" kategóriát 2000 darabos egynyaras balintelepítéssel teljesítette túl a halgazdálkodási társaság augusztusban. Ez volt az első olyan jelentősebb balintelepítés, amelyhez a halakat a cég saját tógazdaságában tenyésztette.
    
És hogy kiknek szól mindez? Egyre több embernek: az év első nyolc hónapjában tíz százalékkal több balatoni horgászengedélyt adtak el, mint a tavalyi év hasonló időszakában.
 
Évek óta növekvő tendenciát mutat egyébként az eladott balatoni horgászjegyek száma: 2013-ban 61 967 darab, 2014-ben 67 822 darab, 2015-ben 75 196 darab területi engedélyt vásároltak a társaságtól. Ebből három éve 512,2 millió, két éve 555,1 millió, tavaly 616,6 millió forint bevétele származott a társaságnak. Augusztus végéig 66 101 horgászjegyet adtak el, ami 6365-tel több az előző év hasonló időszaki értékesítésénél.
 
Arról, hogy visszatérhet a balatoni hal a tó környéki éttermekbe, itt írtunk.

Segítenek a krumpliválasztásban

Szeptember 27. 09:59
Segítenek a krumpliválasztásban
 
A, B és C jelölésű burgonyák lesznek ezentúl a boltokban. Az A a salátának való a B a főzni való, nem szétfővő, a C pedig a sütni való, enyhén szétfővő krumplikat jelöli majd.
 
Szeptember 1-től a boltokban és a piacokon árult csomagolt burgonya csomagolásán, az ömlesztve elhelyezett áru mellett pedig jól látható helyen kell feltüntetni az adott termék jelölését, elsődleges felhasználási területét - áll egy, május közepén életbe lépett étkezési burgonyára vonatkozó rendeletben. 
 
Az új, egységes jelölés jelentős segítséget nyújt a vásárlóknak, hogy az igényeiknek leginkább megfelelő terméket választhassák.