Fröccs

Cirkusz volt a Sütemény és Tortafesztiválon

November 23. 20:32
A Millenáris parkban hétvégén volt a Sütemény és Tortafesztivál, amely a magyar cukrászműhelyek seregszemléje. Cirkusz témában egy tortaversenyt is kiírtak a szervezők.
 
A fesztivál tortadizájnversenyén szakmai zsűri választotta ki a legjobb alkotásokat, ezeket csütörtökön sajtótájékoztatón mutatták be a Fővárosi Nagycirkuszban. 
 
A díszes, többnyire cirkuszi sátrat és különleges attrakciókat ábrázoló torták zsűrizését Kolonics Zoltán kreatív cukrász, Lengyel József mestercukrász, Bakcsy Árpád gasztrofotós, valamint Karsai Dina enteriőrtervező és Novák Krisztina, a Sütnicake Gastro Media Kft. igazgatója végezte.
 
Őrületesek azek a torták, nem?
 
A képre kattintva galéria nyílik!
 
 
Fotók: Sütemény és Tortafesztivál Facebook

Átadták a 2015-ös Gundel-díjat

November 23. 17:58
Idén 5. alkalommal rendezte meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) évzáró Gáláját, amelyen a 100 éve elhunyt Gundel Jánosra, a vendéglős-dinasztia alapítójára is emlékeznek. A 2015-ös év Gálaebédjének kiemelkedő eseménye volt a Gundel Károly-díj második alkalommal történő átadása is. A kitüntetés díjazottjainak nevét a Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2015. szeptember 23-án, Gundel Károly születésének évfordulóján, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón jelentette be.
 
A 2015-ös év Gundel-díj díjazottjai:
  • Jakabffy László – gasztronómiai szaktanácsadó,
  • Garaczi János – a lajosmizsei Tanyacsárda társtulajdonosa
  • Bíró Lajos – séf, a étterem-tulajdonos
(Forrás: Foodandwine.hu)

„Mikor újra rácsodálkozom a borra”

November 23. 15:31
A Mitiszol Fesztivált követően jelent meg a fenti címmel egy bejegyzés a Borravaló.hu oldalon. A természetes italok fesztiválján a Strekov 1075 borai nyűgözték le a cikk íróját, Kodela Miát.
 
Rendkívül izgalmasnak találtam a Strekov borokat, és amellett, hogy a szerkezetbeli vagy egyensúlyi hiányosságok itt is hiányosságnak számítanak, a kísérletezések a héjon áztatással, a hordókkal, a flor alatt érleléssel, mindez nagy hatással volt rám. A Porta pedig tényleg egy fantasztikus bor, Mads Kleppe sommelier-nek igaza volt.
 
Porta
Négy évjárat és négy szőlőfajta házasítása, van benne élesztőhártya (flor) alatt érlelt zöldveltelini és héjon áztatott olaszrizling, és – ha igaz, amit az interneten találtam – devín (gewurztraminer+roter veltliner) illetve aurelius (neuburger+riesling). Kézzel szüretelt, spontán erjedt tételek, nem volt szűrve, sem derítve, a kéntartalma 48 mg/l. Opálos narancsbor, aminek pillanatról pillanatra változik az íze és az illata. Dió, füst, calvados, naspolya, vanília, szegfűbors, meszesség, kis méz, barack, gyalult fa, aszalt barack, kis kesernye. Kerek sav, a 14% alkoholt azért lehet érezni, nagyon izgalmas, rendkívül egyedi bor. Kár, hogy nem volt még több időm rá, ezzel akár órákat el lehet lenni.
 
A teljes bejegyzést a Borravaló.hu oldalon tudod elolvasni!

Három féle borecetet visznek Tokajból Münchenbe

November 23. 13:47
A Borecet Művek öt Tokaj Balzsammal, a bodzás Tokaji Fűszeres Borecettel, és az aszúszemeken érlelt, Tokaji Nemes Borecettel mutatkozik be a német közönség előtt a Food & Life kiállításon.
 
Az ízek vásárának is nevezett rendezvény azoknak a tudatos fogyasztóknak szól, akik szeretnek finomat enni, akiknek számít a minőségi alapanyag. A vásáron a legkülönbözőbb nyers és feldogozott élelmiszereket is meglehet majd találni, többek között gyümölcsök, zöldségek, reformélelmiszerek, hús, kolbász és hal, valamint tejtermékek, pékáruk és cukrászkészítmények, italok is lesznek.
 
A látogatók rengeteg specialitást megkóstolhatnak helyben. Ezen túl gazdag program várja az érdeklődőket a színpadon, beszélgetéseket hallgathatnak a kézműves élelmiszerekről, a tudatos táplálkozásról, az alapanyagok fontosságáról, ezen kívül számos főzőshow-t kísérhetnek végig - írja a Hegyalja.info.

Új vezérigazgatója van a Tokaj Kerháznak

November 23. 10:03
Szappanos Pétert nevezték ki a Tokaj Kereskedőház vezérigazgatójának.
 
A cég közleménye szerint Szappanos Péter az elmúlt év áprilisától vezető tanácsadóként vett részt az állami borászat megújulási folyamatának stratégiai tervezésében, kivitelezésében, a "brandépítés és stratégiaalkotás mellett, a termékportfólió kialakítása is az ő közreműködésével zajlott".
 
A kinevezett vezérigazgató a kaliforniai Berkeley Egyetemen szerzett MBA diplomát, pályafutása során dolgozott a Raiffeisen International AG-nál, az OTP Banknál és a McKinsey&Company tanácsadó cégnél is.
 
Feladata a borászat minőségi megújulási folyamatának végig vitele, és a Tokaj Kereskedőház térségben betöltött integrátori szerepének erősítése.
 
A cég eddigi megbízott vezérigazgatója, Gaálné Király Enikő egyben kereskedelmi vezérigazgató-helyettesi pozíciót is betöltött a vállalatnál, a jövőben ez utóbbi tisztségében folytatja munkáját.
 
A Tokaj Kereskedőház a bel- és külföldi piacokon a évente 6-8 millió palack bort értékesít, a tervek szerint három éven belül elérik majd a 10 millió palackot. A mintegy 130 dolgozót foglalkoztató Zrt. az idén a múlt évihez hasonló, 2 milliárd forint körüli árbevétellel számol.
(MTI)

Édes vörösbor? Komolyan?

November 22. 19:55
Úgy tűnik: november végi szüretből származó töppedt és botritiszes szőlőből készített természetes édes vörösbort még 2005-ben a villányi Polgár Pince, a Metropolnál pedig most kóstolták.
 
A bor erőteljesen gránát színt mutat, a palackérlelés jegyei a dominánsak, portóis, sherry-s, füge, szilvalekvár, túlérett áfonya, kékszőlőlekvár jellemzi. Emellett az édesfűszerek, mézes-dohányos jegyek, kakaós, karamelles, sütis aromák uralják.
 
Szájban telt és krémes, mégis feszes. Annak ellenére, hogy van benne cukor rendesen, mégsem tűnik gejlnek. A savak pedig kellően tartják még a bort, emellett a tannin is jót tesz a struktúrának.
 
Sütikhez alap.

Feltennéd a falra a kedvenc boraidat?

November 22. 16:54
Rendkívül mutatós ez a bortartó. Kár, hogy állítva vannak benne a palackok... De tény, hogy jól mutatna a szobában.
 

ez az a helyzet, amikor a megrendelésnél MÁR el kell gondolkozni, hogy milyen borokat tegyünk a tartóba.

Szerző: kalaPP raklapmanufaktúra2015. november 20.

Valóban tévhitben éltek eddig a borászok?

November 22. 13:53
A szőlőmag színe elsődleges fontosságú a szüret időpontjának meghatározásában, ugyanúgy, mint annak íze és szeparációja a szőlő húsától. Azonban nemrég egy új tanulmány látott napvilágot: A Washington State University kutatása alapján a szőlőmag színének semmi köze a borok tannintartalmához.Az egyetem kutatója állítja, a szőlészeknek és a borászoknak inkább a gyümölcs színe és íze alapján kellene dönteniük arról, hogy mikor szüretelnek - írja a Vinoport.hu.
 
Azt elsimerték a kutatók, hogy a barna maggal rendelkező szőlőszemekben már kevesebb a tannin, mint a még zöld magú szemekben, de a WSU rávilágított: ennek nem sok köze van ahhoz, hogy aztán mennyi tannin lesz a borban. A vizsgálatot követően csak azt az állítást tudták igazolni, hogy a maceráció időtartama komolyan befolyásolja a bor tannintartalmát.
 
Arról nem szólt a kutatás, hogy a borászok valóban csak a kevesebb tannintartalom miatt szüretelték le barna maggal a szőlőt?