Fröccs

Dínom-Dánom: kulináris élmények hete

Március 15. 14:07
Idén tavasszal sem fognak unatkozni azok, akik szeretnek finomakat enni, megfizethető áron. Az Országos Étterem Hét ugyanis több mint 120 étterem részvételével immár XII. alkalommal várja az érdeklődőket. A 3.300 forinttól kezdődő 3 fogásos menüsorokat 2017. március 13-19. között kóstolhatják meg a vendégek. 
 
A vendégek visszajelzései kiemelten fontosak, ez segít a programban résztvevő éttermeknek, hogy minden évben a legmagasabb kiszolgálást tudják nyújtani és, hogy minél maradandóbb kulináris élményeket szerezhessenek az érdeklődőknek. A legutóbbi alkalommal közel 3.000 vendég értékelte a programhoz csatlakozó éttermeket: ennek alapján a vendéglátóhelyek összteljesítménye 5 pontos skálán 4,56 pontot ért el.
 
A programhoz már most több mint 120 étterem csatlakozott, amelyek 3.300 Ft-os áron kínálják a 3 fogásból álló menüket. Az éttermek között van néhány exkluzív és gourmet étterem is, ezeknél 4.900 Ft-os áron érhetőek el a menüsorok.
 
A XII. Országos Étterem Hét kínálatában a tradicionális magyar fogásokat felsorakoztató éttermek és a modern, merészebb ízvilággal kacérkodó vendéglátóhelyek is megtalálhatóak.
 
Néhány résztvevő étterem a teljesség igénye nélkül: 
67 étterem (Székesfehérvár), A38 hajó-étterem, Apacuka étterem, Baalbek libanoni étterem, Cyrano étterem, Gundel étterem, Halászbástya étterem, Icon étterem (Hilton Budapest), IKON étterem (Debrecen), Innio /foodwinecoffee/, Kistücsök étterem (Balatonszemes), Macesz Bisztró, Manna lounge&étterem, NANO bar&restaurant, Pesti Disznó Bisztró, Rézkakas Bistro, Rickshaw étterem (Corinthia Budapest), SonkaArcok bárkonyha, Spoon hajó, Urbán Betyár étterem, Wasabi éttermek, Yamato grill&sushi…stb.

Elindul az országjáró gasztro-konvoj

Március 15. 13:03
Vidéket járják az ország legjobb food truck-osai, akik idén többek között Egerbe, Győrbe, Veszprémbe és Miskolcra is ellátogatnak egy-egy rendezvényre. Közben a nagy street food eseményekből a fővárosba is jut majd, májusban és szeptemberben ismét Food Truck Show-t rendeznek a Kincsem Parkban.
 
A karaván először április 28. és május 1. között Egerben, az Egri Csillag Weekend-en állomásozik, ezután május 5-7-ig a budapesti Kincsem parkban, a Food Truck Show-ra gyűlnek össze újra a jobbnál jobb büfékocsik.
 
A street food konvoj június 1-én és 2-án Zalaegerszegen, 23. és 25. között pedig a győri Rómer Napokon parkol, és július 19-től 22-ig a veszprémi Utcazene Fesztiválra is ellátogat. Szeptember 1. és 3. között az ország legnagyobb street food eseményét szervezik a fővárosi Kincsem Parkban, ahonnan szeptember 7-én a miskolci Jameson Cinefest-re mennek a legjobb food truck-ok. 
 
Részletes program:
 
  • Április 25. – Május 1. – Egri Csillag Weekend; Eger
  • Május 5-7. – Food Truck Show; Budapest – Kincsem Park
  • Június 1-2. – Food Truck Show; Zalaegerszeg
  • Június 23-25. – Rómer Napok; Győr
  • Július 19-22. – Veszprémi Utcazene Fesztivál
  • Szeptember 1-3. – Food Truck Show; Budapest – Kincsem Park
  • Szeptember 7-9. – Jameson CineFest Miskolc Nemzetközi Filmfesztivál 

ijf. Heimann Zoltán: egy gyűrű mind felett

Március 14. 16:27
Idén ifjabb Heimann Zoltán nyerte el a „Pannónia Aranygyűrű Alapítvány” 14 karátos arany pecsétgyűrűjét, valamint egy vándorserleget. A gyűrűt minden díjazott megtarthatja, a serleg viszont kétévente új gazdára talál, ugyanis a cím birtoklója ennyi időre kapja meg az elismerést. A fiatalok egy saját maguk által készített borral és egy pályamű benyújtásával tudtak pályázni a díjra.
 
A nyertes pályamű:
 
 
A Pannónia Női Borrendet 2004-ben tizenkét hölgy alapította. Azon a nyáron úgy döntöttek, hogy a leghatékonyabban akkor tehetnek valamit a magyar borkultúráért, ha borrendet alapítanak. Fő céljuk a minőségi magyar borok értékesítésének segítése és megismertetése a nagyközönséggel. 2010-ben hozták létre a „Pannónia Aranygyűrű Alapítvány”-t, mely először 2011-ben hirdetett pályázatot. A két évre szóló elismeréssel járó „Pannónia Aranygyűrű és Vándorserleg” díjjal az alapítók célja, hogy felkarolják a fiatal, de már értékes borokat alkotó tehetséges borászokat.
 
Az Alapítvány a szakmai elismerés mellett más módon is támogatni szeretné az új generációt. A nyertes, a csatlakozó támogatószervezeteknek, magánszemélyeknek, médiának köszönhetően személyre szabott további juttatásokkal gazdagodik, mint például szakmai tanfolyamok, médiamegjelenés, külföldi vagy hazai pincészeteknél eltölthető szakmai gyakorlat.
 
Eddigi díjazottak:
  • 2011: Sebestyén Csaba
  • 2013: ifj. Figula Mihály
  • 2015: Keresztes Ákos

15 magyar étterem vesz részt idén a francia gasztronómia világünnepén

Március 14. 11:16
Gout de France (Franciaország íze) elnevezésű program a francia konyhaművészet vitalitásának ünnepe, amely kapcsolatot teremt a szakácsok között az egész világon, és biztosítja a kultúrák közötti párbeszédet egy közös nyelv, a konyhaművészet révén - emlékeztetett hétfői közleményében Franciaország magyarországi nagykövetsége.
 
Budapestről tizenegy - az Araz Restaurant, a Béterv, a Borssó Bistro, a Café Dumas, az Elysée Bistro & Kávéház, a Jardinette, a Laci Konyha, a Larus Étterem, a Liberté Restaurant & Café, a Paris Budapest Restaurant és a Zóna -, míg vidékről négy étterem - a veszprémi Chianti Étterem, a debreceni Ikon, a győri Lamareda és a miskolci Végállomás Bistorant - csatlakozott a kezdeményezéshez.
 
A március 21-i világünnepen idén öt kontinens 150 országában, több mint kétezer étteremben népszerűsítik a francia konyhát, a csúcskategóriájú éttermektől a minőségi bisztróig. Több mint 250 ezer vendégre számítanak.
 
Az étrendbeli megkötések a menüsor összeállításával kapcsolatos francia hagyomány tiszteletben tartására korlátozódnak, így mindenhol szerepel majd egy "aperitif gazdagon", egy előétel, egy halas és egy húsos főétel, egy sajtválogatás és egy desszert, amelyeket francia borok és pezsgők kísérnek.
 
A részt vevő éttermek menüajánlata megtekinthető: ITT

Az év sommelier bajnoka: Horváth Máté

Március 13. 17:38
A Magyar Sommelier Club által szervezett "Év Sommelier-je 2017" verseny győztese Horváth Máté lett a Mák Bisztróból. A második helyezett Angerman László, Tanti Étterem (a 2016-os év Sommelier bajnoka); és a harmadik helyezést Kovács Norbert a Hotel Steirerschlössl Zeltweg-ből érte el.
 
A  2017-es Sommelier verseny győztese, Horváth Máté képviseli hazánkat idén a Sommelier Európa Bajnokságon!

Újra nyitva áll: Da Vinci szőlőskertje látogatható

Március 13. 09:41
Talán kevesen tudják, de az reneszánsz géniusz szívesen vonult vissza szőlőskertjébe, miközben alkotott. A dűlő alaposan megszenvedte a második világháború pusztításait, most azonban ismét termékeny.
 
Egy kőkemény munkanap után létezik annál kellemesebb lazítás, mint egy jó pohár bor egy nyugalmas helyen? Köszönhetően mecénásának, a milánó herceg Ludovico Sforzának, Leonardónak mindez megadatott. És most nekünk is megadatik, hogy meglátogassuk a szőlőjét, amely Milánó közelében található.

Leonardo 46 éves volt, amikor befejezte az Utolsó vacsora festését, és ekkor kapta ajándékba a 60-szor 175 méteres szőlőskertet a hercegtől. A nagyszerű művésznek voltak borász felmenői, és maga is nagyon szeretett volna egy saját földet, mert ez hozzásegítette, hogy letelepedhessen Milánóban. Da Vinci nagyon kötődött a szőlőhöz, végrendeletében külön megemlékezett róla, és két szolgájára hagyta.

A birtok aztán egyik kézről ment a másikra szállt, a szőlő feledésbe merült, mígnem a huszas években tulajdonosai meg nem bízták Luca Beltrami Leonardo szakértőt, hogy nézzen utána a történetének. Beltrami a reneszánsz dokumentumok alapján lokalizálta a szőlőt, és rá is bukkant néhány fahordóra, amelyeken minden jel szerint Leonardo tervezte pergolák maradtak fenn. Szerencsére le is fotózta őket, ugyanis ezek később egy bombázásban megsemmisültek. A birtok jelenlegi tulajdonosai újra beültették a földet, mégpedig az eredeti rendszer szerint. DNS mintákat vettek a földben található gyökerekből, és arra jutottak, hogy a reneszánsz Lombardiában nagy népszerűségnek örvendő malvasia nevű fehér szőlő termett egykor a vidéken.

Jelenleg a szőlő már terem, és a ház nyitva áll a látogatók számára, azonban arra még kell néhány évet várni, hogy bor is készüljön.
diningguide.hu

888 bor vetélkedett a CBA idei borversenyén

Március 10. 09:23
Idén 121 magyar borászat 888 bormintáját értékelik a CBA 11. országos borversenyén. Ebben az évben először a Magyar Bor Akadémia védnökségével zajló eseményre csütörtökön került sor Alsónémediben.
 
Fodor Attila, a kiskereskedelmi üzletlánc kommunikációs igazgatója emlékeztetett: a 11 éve indult program célja, hogy a vásárlók számára kiváló minőséget és ár-érték arányt kínáljanak, míg a magyar borászoknak megjelenési lehetőséget biztosítsanak. A program beváltotta a hozzáfűzött reményeket, a legkiválóbbak bekerülnek a hálózat kínálatába.
 
Fodor Attila elmondta, hogy a borkínálatukat évről évre felülvizsgálják,
nincs tehát bérelt hely
- ezzel biztosítják, hogy mindig a legkiválóbb tételek kerüljenek be. A borverseny eredményeként tavaly 421 fajta jelent meg a hálózat polcain.
 
Módos Péter, a bírálóbizottság elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy „a magyar borászat színe-java van jelen a legszebb boraival". A bírálatban részt vesz Magyarország két legtekintélyesebb borászati szakmai szervezetének, a Magyar Bor Akadémiának és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke is, Zilai Zoltán és Légli Ottó - emelte ki.
MTI

Mundus Vini: 1 világverseny, 20 magyar érem

Március 09. 14:47
11 aranyérem és kilenc ezüst. A nyertes borok a düsseldorfi ProWein Mundus Vini kóstolóján mutatkozhatnak be.
 
Ez a világ legnagyobb boripari kiállítása és vására, amelyet idén március 19-21 között rendeznek meg.
 
A díjnyertes borok értékes díjakat kapnak a kiállítás első napján. A MIDMIS VINI bizottság személyesen minősíti a nyertes borászatokat.
 
Az eredményeket február 28-án jelentették be. Közel 200 nemzetközi borszakértő érkezett 44 országból, hogy elbírálja 40 ország közel 6167 borát. 150-nél is több borrégióból világszerte, amelyek közül a legjobbakat MUNDUS VINI medállal tüntették ki. Ebben az évben szerepelt a legtöbb bor a MUNDUS VINI-n. Az országok nem hivatalos versenyében idén Spanyolország vitte el a legtöbb medált, összesen 486 darabot, bebizonyítva az ottnai borok magas minőségét. A spanyolokat Olaszország követi, összesen 484 éremmel. A harmadik helyezett Franciaország 337 medállal, őket követi Portugália (302) és Németország (285).
 
A MUNDUS VINI 20. évfordulóján, amelyik mára a világ egyik legmegbecsültebb borászati versenyévé nőtte ki magát 275 külföldi habzó, csendes és desszertbor kapott helyezést, és a kevésbé ismert bortermelő országokból, Örményországból, Mexikóból, Oroszországból és Kínából is érkeztek díjazottak.
 
Magyarország összesen 20 érmet, 11 aranyat és 9 ezüstöt kapott.

Díjazott magyar borok:
 
  1. A legismertebb vörösbor a 2012-es villányi Kővilla Válogatás Cabernet Sauvignon
  2. A show legjobb fehérbora a 2013-as Szent Tamás Furmint Tokajból.
 
Más aranyérmesek:
 
  • Dúzsi Pentaton Cuvée, Szekszárd, 2012
  • Figula Chardonnay Barrique, Balatonfüred, 2015
  • Bognár Art Lovassy Illatos Rosé Cuvée, Dunántúli PGI, 2015
  • Tokajicum Tokaji Aszú 6 puttonyos, Tokaj, 2012
  • Krokodilbor Olaszrizling Jégbor, Csali Estate, Balaton, 2013
  • Szent Tamás Szamorodni, Tokaj, 2013
  • Hétszőlő Tokaji Aszú 5 puttonyos, Tokaj, 2013
  • Grand Tokaj Tokaji Aszú, Tokaj PDO, 2013
  • Grand Tokaj Tokaji Aszú 6 puttonyos, Tokaj, 2013
  • Vinart villanyi-cabernet-sauvignon-premium-2012
 
Ezüstérmesek:
 
  • Dubicz Szürkebarát, Mátra, 2016
  • Kővágó Pince Dér Ferenc Abasári Tramini, Mátra, 2016
  • Günzer Bocor Grandior Merlot, Villány, 2012
  • Rosébud Olaszrizling Jégbor, Csali Estate, Balaton, 2014
  • Koch Villányi Cabernet Sauvignon, Vin Art, Villány, 2012
  • Aranymetszés Szürkebarát Late Harvested, Varga Winery, Balaton, 2015
  • Top Selection Grófi Juhfark, Tornai Winery, 2015
  • Francois President Rosé Brut, Törley Winery, 2015
  • Grand Tokaj Kővágó Furmint PDO, Tokaj, 2015
 
A MUNDUS VINI-t 16 éve alapította meg a Meininger Verlag kiadó, a rendezvény pedig hamar a legnagyobb boros versenyek egyikévé nőtte ki magát. A pályázatokat mindig tavasszal és későnyáron írják ki. 

Badacsony New Yorkban április 5-én

Március 09. 10:19
A Badacsonyi Borvidék színe-java ismét egy emberként mozdul meg és mutatkozik be a „Világ Legszebb Kávéházában”, az impozáns New York Palotában.
 
Badacsonytomaj, a borvidék központja éppen 30 évvel ezelőtt nyerte el a „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” kitüntető címet. Idén erre a díjra esik a fókusz:előtérbe kerülnek a muzeális borok, a badacsonyi borászaink személyesen töltika friss és régi évjáratok nagy borait szakmai partnereik és a borkedvelők poharaiba.
 
Kitűnő alkalom ez, hogy az érdeklődők megismerhessék a helyi termelőket, a borász szakma kiemelkedő képviselőit, kérdéseikre közvetlenül tőlük kapjanak választ. A kisebb borászatoktól a legnagyobbakig, a kézműves termelőktől a nagy pincészetekig mindenki jelen lesz, hogy az általuk kínált válogatott borok kóstolása, és a velük való beszélgetés által elevenedjen meg a Badacsonyi borvidék hangulata. A kóstolón résztvevő borokat egy borászokból álló bizottság vakkóstoló során előminősíti, annak érdekében, hogy a rendezvény vendégei kizárólag a borvidéki kínálat legjavával találkozzanak.
 
A tavalyi évhez hasonlóan mesterkurzusok is színesítik a rendezvényt, amelyeket neves szakemberek tartanak majd. A szervezők ígérik, hogy izgalmasak lesznek az előadók, a témák, és a borok is.
 
További információ: ITT