Fröccs

Elkezdődött a 2016-os sörszezon

Május 06. 09:33
„Sör mi több” eseménysorozat indul, amely a sörkultúrát helyezi középpontban, és különböző állomásain a gasztronómia mellett, kiemelt figyelmet kapnak az alapanyagok, a minőségi sörgyártás, valamint a nők és a sör viszonya. 
 
„A Sör mi több egy év alatt a ’sörbeszéd’ része lett. Formálódik egy újfajta sörkultúra, ami nélkül nincs modern magyar gasztronómia. Idén ízekre szedjük a sört. Kezdve a komlóval, amelyet már a honfoglalók is ismertek és valaha itthon is termesztettek”– mondta Schillinger Attila, a Sörszövetség igazgatója a 2016-os sörszezon megnyitóján.
 
Az ünnepségen, a komló magyarországi termesztésének újraindítását, egyelőre szimbolikusan, a frissen alapított Komló Klub vállalta fel - írja az Élelmiszer.hu.
 
A sör az egyik legtermészetesebb italunk. Komlóból, vízből, árpából és élesztőből készül. Az idei szezonnyitón a sör és étel társítások mellett, a számos kedvező élettani hatásáról ismert komló került reflektorfénybe.  A komló a fiatalabb kultúrnövények közé tartozik, tobozszerű termését a gyógyászatban és aromaterápiában is használják. Sörfőzésre csak a nőnemű, kúp alakú komlótoboz alkalmas. Fontos illat és kesernyés ízanyagokat ad a sörnek. A sörök keserű ízhatását IBU-ban mérik (International Bitterness Unit). A legtöbb sör 5-100 IBU közé esik. Főztek azonban már ezres, extrém komlózott sört is, annak ellenére, hogy az emberi ízérzékelés határa valahol 120 IBU körül húzható meg.
 
A szezonnyitó eseményre Vásárhelyi István, sörgasztronómus és az Aria Hotel séfje, Ferencz Gábor által összeállított menüben a komló számos oldaláról mutatkozhatott be, a sörsorban a klasszikus nemeskomló mellett kóstolásra került az újhullámos, illatos és a diszkrétebb komlózás is.

Ezekre érdemes figyelned, ha gombát szednél

Május 05. 19:30
Fontos szabályok, ez az arany hetes:
  1. Ha nem szakértő, ne gyűjtsön vadon termő gombát!
  2. Ha mégis gyűjt, csak a jól ismertet szedje le!
  3. Minden esetben vizsgáltassa meg gombaszakértővel a gyűjtött gombát!
  4. Minél előbb készítse és fogyassza el a gombát!
  5. Különösen sürgős az orvosi kezelés a hosszabb idő (5-6 óra) elteltével jelentkező tüneteknél, mert ez az erősen mérgező tulajdonságú gombákra jellemző.
  6. Ha gombamérgezésre utaló jeleket, rosszullétet tapasztalunk, azonnal orvost kell hívni! Nem csak hasmenést, hányást okozhat, hanem akár idegrendszeri tüneteket, hallucinációt is!
  7. Ha mérgezés tüneteit észleli magán vagy családtagjain, mutassa meg, vagy vigye magával az orvoshoz a gombamaradékot vagy annak hulladékát!
 
(Forrás: Origo.hu)

Villányi Franc népszerűsítése a gasztro élvonalban

Május 05. 16:21
Május 9. és 11. között Budapesten a HUNGEXPO „A” pavilonjában a Villányi borvidék 9 pincészete és a Villányi Franc stand mutatja be büszkeségeit a SIRHA Budapest keretein belül. Az európai gasztronómiai elit hazánkra és a fővárosra figyel majd májusban, amely köszönhető egyben a Bocuse d'Or kontinens döntőjének.
 
A szervezők több mint 20 000 látogatóra számítanak a három nap alatt - írja az Élelmiszer.hu. A Villányi borvidékről érkező, kizárólag prémium vagy szuper prémium minőségű cabernet francok fogják közvetíteni a borvidéki táj és a vele dolgozó emberek értékeit a belföldi partnereknek és a külföldi gasztroágazat képviselőinek egyaránt.
 
A Villányi borvidék 9 pincészete: Bock-, Csányi-, Gere Attila-, Gere Tamás és Zsolt-, Malatinszky-, Mokos-, Tiffán Ede és Zsolt-, Vinatus-, Vylyan Pincészet önálló standon is népszerűsíti borait.
 
A Bocuse d'or séfverseny kísérőprogramjai között a villányi Mandula Étterem és Borbár ételeit is kóstolhatják a vendégek.
 

Átadták a gasztronómia „Oscar-díját”

Május 05. 13:48
Május 2-án rednezték meg Chicagóban az amerikai éttermi ipar legrangosabb díjátadó ünnepségét, ahol Suzanne Goin Los Angeles-i séf és a chicagói Alinea étterem nyerte el a gasztronómiai Oscar-díjként emlegetett James Beard-díjat. 
 
A chicagói Alinea, amely avantgárd konyhájával szerzett magának hírnevet, a legjobb amerikai étterem díját kapta a James Beard Alapítványtól. 
 
Goin az ötödik nő, akit a legjobb séf díjával tüntettek ki, amióta az alapítvány 1990-ben először adta át a legjobb séfek, éttermek és éttermi szakírók számára alapított elismeréseit. A kaliforniai Goin négy étterem tulajdonosa Los Angelesben. A séf azzal vívott ki elismerést, hogy elsősorban helyi szezonális hozzávalókból állítja össze éttermei kínálatát. 
 
Az Alinea viszont folyton változó, modern, akár 22 fogásos kóstolómenüjével nyűgözi le a vacsorázókat és a kritikusokat. A három Michelin-csillagos étterem séfje, Grant Achatz 2008-ban a legjobb amerikai séf díját is megszerezte. 
 
(Forrás: MTI)

Az idei évben is megválasztják Magyarország Cukormentes Tortáját

Május 05. 11:17
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány és a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett Magyarország Cukormentes Tortája versenyre a korábbi évekhez hasonlóan idén is csak egészséges torták receptjeit várja a zsűri június 15-ig. Tehát a sütemény nem tartalmazhat fehér lisztet és hozzáadott cukrot. 
 
Az öt éve életre hívott verseny célja nem csupán az, hogy bevezessék a cukormentes recepteket és technológiákat a magyar cukrászatokban, hanem hogy felhívják a figyelmet az egészséges életmód fontosságára. 2015 óta a versenyre nemcsak ipartestületi tagok, hanem bármely cukrászda és vendéglátó egység is jelentkezhet. 
 
A tortákhoz a hozzávalókat minden évben a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által ellenőrzött alapanyaglistáról választhatják a cukrászok. 
 
2013-ban a ribizlihabos-almás rétegessel Nándori László nyerte a versenyt, 2014-ben szintén ő nyert a csokis kaland kreációval. 2015-ben pedig egy egészen különleges édesség, Vaslóczki Orsolya barackos buboréktortája lett a legjobb. 
 
A győztes tortát augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségen kóstolhatja meg először a finomságot a Magyar ízek utcájában. Ezt követően pedig az ország számos cukrászdája árusítja majd. 
 
Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány felhívta a figyelmet arra is, hogy július 20-tól megszűnik a "diabetikus" fogalom és a cukorbetegek a tápértékjelölésből és bizonyos tápanyag-összetételre vonatkozó állításokból - alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz - tájékozódhatnak egy adott élelmiszer szénhidrát- és cukortartalmáról. A változás a gyártókat és a vásárlókat, köztük több százezer cukorbeteget is érint, ezért az alapítvány a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal együttműködésben segíti az érintetteket az eligazodásban. 
 
Az alapítvány idén is meghirdeti már hagyományosnak számító Cseppont Patikahetek akcióját. Ennek keretében május 17. és 31. között a már megszokott vércukor-, vérnyomás-, koleszterinmérés mellett mérőeszköz- és tesztcsíkakció is várja az érdeklődőket az alapítvány logójával ellátott Cseppont Patikákban. Az Egyszer Élünk Körút keretében az alapítvány ingyenes szűrésekre is biztosít lehetőséget különböző gasztronómiai fesztiválokon és családi napokon. 
 
(Forrás: MTI)

Tovább lesznek nyitva a pincék Palkonyán

Május 05. 09:35
Az idén kétnaposra bővül a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvénysorozat: a villányi borvidékhez tartozó település gasztronómiai és kulturális programját immár 22. alkalommal rendezik meg május 14-én és 15-én.
 
A szervezők közleménye szerint május 14-én, szombaton is kinyitnak a pincék, amikor a palkonyai borok legjavát mutatják be a családi pincészetek borászai, de lesznek könnyűzenei koncertek, a programokat este fényfestés zárja.
 
A szombati kóstolójegy 4500 forintba kerül, amely a borospoháron kívül, hét - a pincéknél beváltható - kupont is tartalmaz. Pünkösdvasárnapra több tucat programmal készülnek a településen: a gyerekeket pónilovaglás, íjászat és mesemondás várja, a borkedvelőket pedig a mások mellett a Vivat Bacchus, a Bartók Béla Férfikar szórakoztatja majd.
 
Kóstolópohár vasárnap 2500 forintért vásárolható meg, amely az üvegpoháron kívül tíz kóstolójegyet tartalmaz, amit déltől este nyolc óráig lehet beváltani a pincéknél.
 
A szervezők felidézték, hogy a rendezvényt 1994 óta minden év pünkösdvasárnapján tartják meg. Tájékoztatásuk szerint a palkonyai rendezvény évről évre népszerűbb, 2013-ban 2200 kóstolópoharat adtak el, a programokon mintegy 4500-an vettek részt. Tavaly hozzávetőlegesen 6500-an látogattak el a rendezvényre és 2800 kóstolópoharat vihettek haza emlékbe a résztvevők.
(MTI)

Vulkánok ajándéka a 2016-os év Balaton fagyija!

Május 05. 06:15
A balatonmáriafürdői Florida Fagyizó nyerte a 2016-os év Balaton fagyija címet, és alkotásuk a vulkánok fagyija fantázianevet viseli. 
 
Mit tartalmaz a nyertes fagyi? Friss mentát, citromfüvet, 100% Szent György-hegyi mustot és minden olyan üdítő alapanyagot, amitől egy fagylalt igazán jól eshet. A fagylalt a tégelyben vulkán formát kapott utalva arra, hogy a badacsonyi borvidék a vulkánok működésének köszönhetően alakult ki.
 
Vulkánok ajándéka a 2016-os év Balaton fagyija!
Vulkánok fagyija (Forrás: Facebook.com/nyitott_balaton)
 
A zsűri nemcsak a megfelelő alapanyagok és technológia használatát, hanem az íz- illat-szín harmóniáját is figyelembe vette a kóstolás során, ráadásul plusz pontokat jelentett a fagyi kreatív tálalása, és az is, hogy mennyire volt összhangban a versenykiírásban szereplő szempontokkal. 
 

2015 az évtized legjobb évjárata volt Ausztriában

Május 04. 19:23
Az osztrák szomszédoknak jól sikerült a tavalyi szüret, sőt most úgy kampányolnak, hogy 2015 volt az évtized legjobb évjárata. A Művelt Alkoholista most Leth 2015-ös Grüner Velteliner tételét ajánlja:
 
A legszebb arcát12-13 °C fokon mutatja. Az illat sokrétű és hívogató: mandarin, virágok, dohány, méhviasz és az elmaradhatatlan fehérbors. A korty magjának érett gyümölcsössége és a vélhetően seprőn tartással kialakult szövet a fajtaátlagnál élénkebb savakkal jó egyensúlyt ígér. A lecsengés kellemesen fanyar. Vonzó bor.
 
 

Egy nagyhatású borszakíró, akiből tokaji borász lett

Május 04. 16:48
Alkonyi László neve a borkedvelők körében ismerősen cseng, hiszen mindmáig ő volt az utolsó szakértő, aki a hegyaljai dűlőklasszifikáció feltámasztására kísérletet tett, s talán az egyetlen magyar borszakíró, aki valóban széles körben elismert és sokat idézett - írja Táncoló Medve bornaplójában. 
 
Alkonyi László pár éve borászkodásba fogott Tállya legjobb dűlőiben, amelyeknek 2015-ös termését lehetősége van minden borrajongónak megkóstolni. Ripka Gergely szerint a Kaláka (Alkonyi László pincészetének neve) tételek megmérik az embert. 
 
„Egyensúlyi hibák, megingások sehol nincsenek (a borszakíróból lett borász mi másra is ügyelne jobban), az alkohol mindenütt alacsony, a technológiai fegyelem precíz, pontos és következetesen egyenletes végeredményt mutat (Alkonyi Lászlót ismerve ez egyértelmű is). Árad belőlük a természetesség, a sallangmentes könnyedség, miközben mindegyik bor nagyon fiatal, de már most izgalmas, sajátos kis univerzumba kalauzol minket, ami több ponton is emlékeztet kissé Wachaura. Volt, amelyikben éreztem maradék szén-dioxidot is. A pince által kijelölt sorrend szerint kóstoltam a borokat, ami Alkonyira jellemző módon nem a cukortartalom szerint osztja fel a sort, sokkal inkább az üzenet és a komplexitás alapján. Fel van adva a lecke, de a végére gyönyörűen kikristályosodik a kép. Ne kapkodjunk ezekkel a borokkal, nem bántam meg, hogy több napon át ismerkedtem velük, de sok-sok örömünk lehet még bennük évekig.”
 
A teljes bejegyzést és kóstolósort a Tancolomedve.hu oldalon tudod elolvasni!