Fröccs

Az élményt adó Bolyki palackok

Március 26. 14:11
Kincs a tufában címen jelent meg a Bolyki Jánossal készült interjú a Magyar Konyha áprilisi számában. Tudtátok, hogy a szőlész-borász képzettsége mellett az egri fiatalember könnyűipari üzemmérnök is? Első generációs borász a családban, az első évjárata 2003-ban készült el. A pincészet zászlóshajója a bikavér. A birtok központja a Losonczy-völgyben található, ami rendezvényeknek is otthont ad, például májusban a Feszt!Eger szezonnyitó zenei fesztiválnak.
 
"Abban hiszek, hogy a boraimat a gasztronómiában, a borszaküzletekben és helyben tudom a legjobban értékesíteni. Ezeken a helyeken ugyanis el tudják mondani a borok történetét is, s ha jó ételt tesznek melléjük, akkor még nagyobb élményt nyújtanak a fogyasztónak. És persze, ha valaki idejön, s ezen a különleges helyen még velem is találkozik, talán könnyebben megérti, miért is olyanok a Bolyki-borok, amilyenek." - nyilatkozza Bolyki János. A teljes cikket elolvashatjátok a Magyar Konyha áprilisi számában.

Húsvéti borcsomagok Villányból

Március 26. 11:00
Íncsiklandó ünnepi fogások és rendíthetetlen locsolók. Mivel lehetne még szebbé tenni a húsvétot? Természetesen az alkalomhoz illő borokkal. A Mokos Pincészet most segít a választásban, hiszen két Húsvéti Borcsomagjukban mindenki talál a torkára és az ünnepi asztalára való finomságot.
 
Az egyik legrégibb keresztény ünnepünk a húsvét, amikor Jézus Krisztus feltámadására emlékezünk. Ekkor ér véget a 40 napos böjt, amire a magyar elnevezés is utal, hiszen ekkor vehetünk magunkhoz újra húst. S bár nem mindenki tartja magát a húshagyó étrendhez, az szinte biztos, hogy húsvétkor bőségesen terített asztalokkal és mennyei falatokkal ünnepelünk.
 
Természetesen a tavaszvárás izgalmai során nem hiányozhat a piros tojás, a barka virág vagy a bolyhos nyuszi az ünnepi dekorációból, épp úgy ahogy a lányokat hervadástól megmentő locsolók sem maradhatnak el. Ha pedig a finom ételek, az ünneplés és a locsolkodás mellett tovább szeretnéd fokozni a hangulatot, azt ajánljuk, hogy egy pohár jó magyar borral tedd különlegessé az idei húsvétot. Ehhez a Mokos Pincészet máris két borcsomaggal kedveskedik, amelyek az ünnepi fogások páratlan kísérői lehetnek vagy akár ajándéknak is tökéletesek.

Ráadásul ha most mindkét csomagot egyszerre megrendeled egy dugóhúzót és Dlusztus Imre - Meglelé borát című borútikönyvét is ajándékba kapod!
 
Locsoló Bódító Borcsomag

Varázsold ünnepivé a családi összejöveteleket ezzel a húsvéti bortrióval vagy várd a locsolókat a villányi borkülönlegességekkel! Tökéletes választás akár ajándékba is. A frissítő pinot noir rozét lazacos tojáskrémmel, a bársonyos ízkarakterű portugiesert áfonyás nyúlpástétommal, míg a két évig tölgyfahordóban érlelt cabernet francot diós-mézes ropogós csülökkel ajánlott a különleges ünnepi ebédhez!
Csomag tartalma:
1 palack pinot noir rozé
1 palack portugieser
1 palack cabernet franc
+ ajándék cseppőr
+ ajándék házhoz szállítás
 
A borcsomag ára:  6990 Ft
 
Húsvéti borcsomagok Villányból

Tavaszi Gyümölcsbor Kosár

Gyümölcsös frissesség három palackban: nyarat idéző ízbomba, tavaszi felüdülés és prémium minőség egy bortrióban. A gyümölcsborok édes ízkavalkádja tökéletes ajándék akár szeretteidet, akár magadat leped meg vele. Családi, baráti összejövetelek és a húsvéti desszertek páratlan kiegészítője ez a borválogatást. Kortyolj eper és őszibarack cuvéet egy szelet aszalt epres kalács mellé, ízleld meg a ribizlibort erdei gyümölcsös panna cottával vagy kóstold meg a meggybort hagyományos kakaós fonott kalács kísérőjeként. A felejthetetlen ünnepi hangulat garantált.
Csomag tartalma:
1 palack eper és őszibarackbor
1 palack meggybor
1 palack ribizlibor
+ ajándék cseppőr
+ ajándék házhoz szállítás
 
A borcsomag ára:  7990 Ft
 
A csomagokat megrendelheted a Mokos Pincészet webshopjából.

Tudjatok meg többet az év fiatal séftehetségeiről!

Március 26. 09:30
Giczi Andor és Nagy Szabolcs nyerték el az Év Ifjú Séftehetségei elismerést. A díjat március 23-án, hétfőn adták át a 2015-ös Hennessy-Dining Guide Év Étterme Gálán. A fiatal srácok az Olimpiában kezdték pályafutásukat, majd a Spazio Caffé konyháját vitték együtt. A hangsúly azon van, hogy a séfek igyekeztek egy irányba mozogni munkájuk során, ugyanis tökéletes párost alkotnak a konyhában. Jelenleg a Fricska Gasztropubot viszik előre közös erővel. A Dining Guide interjút készített Giczi Andorral és nagy Szabolccsal, melyet itt olvashattok.

Esti középfokú bortanfolyam indul a Borkollégiumban

Március 26. 06:56
Április 22-én. Van még hely, jelentkezzetek!
 

ESTI KÖZÉPFOKÚ BORISMERETI TANFOLYAM INDUL2015. április 22-én.Nemzetközi borföldrajz sok jó borral, remek előadókkal!info@borkollegium.hu

Posted by Borkollégium az ínyencek szabadegyeteme on 2015. március 25.

Így tesztel egy profi étteremkritikus

Március 25. 21:00
Egy inkognitóban nyilatkozó éttermi teszterrel forgatott az Index. A Dining Guide egykori étteremkritikusával a Zónában és a Rosenteinben forgattak.
 

Mit tehetnek a borászatok a globális felmelegedés ellen?

Március 25. 15:45
A magas alkoholtartalmú borok egyik oka a globális felmelegedés. A tavalyi évben is hőrekordot figyeltek meg, ami nem kedvezett a borok szesztartalmának csökkentésében. Bár tegyük hozzá, hogy 2014-ben a hazai borászoknak inkább az esővel gyűlt meg a bajuk.
 
A Művelt Alkoholista elkezdte boncolni a témát, hogy mit tehetnek a borászok annak érdekében, hogy elkerüljék az "ingerszegény alkoholszörp" borok készítését. "Ha csak a globális felmelegedésen múlna, akkor zsibbasztóan erős, ugyanakkor íztelen borokat innánk. A felgyorsult, azaz lerövidült érési folyamat ugyanis ízetlenebb gyümölcsöt eredményez." - írja a cikk szerzője.
 
A szőlőben és pincében ezek a megoldások léteznek az alkoholtartalom csökkentésére:
 

A szőlőben:

  1. Hűvösebb éghajlatú területek keresése

  2. Sűrűbb ültetvények, magasabb tőkeszám

  3. Újratelepítés kisebb növekedési erélyű, kevésbé életerős klónokkal és alanyokkal

  4. Más fajták telepítése

  5. A hozam növelése

  6. Az öntözés visszafogása

  7. A lombozat kezelése

  8. Vegyszeres permetezés

  9. Éjszakai szüret, főleg kékszőlőnél

  10. Korábbi szüret

A pincében:

  1. Fajélesztők

  2. Természetes élesztők

  3. Az erjesztés sebessége

  4. Nyitott erjesztő kádak

  5. Fordított ozmózis (fordított irányú szűrési eljárás a kész borban)

  6. Spinning cone (az elv a centrifugális erőn és a vákuumon alapul)

  7. Mustszellőztetés

  8. Vazelin technológia
    Az ultraszűrés és a fordított ozmózis kombinációja az alkohol csökkentése érdekében.

  9. Vízhozzáadás

A teljes cikk itt olvasható.

Tudod milyen a somlói Serétes-dűlő talaja?

Március 25. 12:13
Ezen a képen megnézheted:

Mit tudnak a 2011-es tokaji birtokfurmintok?

Március 25. 10:09
A Borrajongó.blog letesztelte, hogy milyen formában vannak most a 2011-es tokaji birtokfurmintok. Az olcsóbb kategóriától a magasabb árszinvonalú borokig, 12 tokaji pincészet tételét kóstolták le a borkedvelők.
 
"A hétszemélyes kóstolóbrigád összesített sorrendje: Gizella (öten tettük első helyre), Demeter, Szepsy, Kikelet, majd Oremus-Árvay holtversenyben (a többi bor egyikünk listáján sem fért be a legjobb ötbe). Ami az árakat illeti, emlékeim szerint a nagyjából 1500 Ft/palack áron mért Patricius-Royal-Árpád-hegy triótól a majd' 5000 forintos Szepsy borig elég nagy a szórás, de a legtöbb bor ára annak idején 1500-2500 HUF körül mozgott. Tény, hogy a meleg évjárat nem kedvezett a savak megmaradásának, és ez a legtöbb boron érezhető is volt: a jó részük picit lágynak és bizony az oxidáció sem kímélte néhányukat. Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy bár a sor legtöbb tagja már elindult a lejtőn, mindegyikük fogyasztható állapotban volt, azt viszont csak a tételek feléről mondanám, hogy jelenlegi állapotában szívesen is innám." - írja a Borrajongó.blog.hu.
 
Az egyes tételekről készített kóstolójegyzetet, valamint a teljes cikket itt olvashatjátok.