Fröccs

Érdemes lesz a villányi névsort újragondolni

április 28. 14:15
Villány tényleg magára zárta-e a mókuskereket - teszi fel a kérdést a Művelt Alkoholista. Jött-e új-hullám az ó-hullámra, és van-e jele annak, hogy a régiek megtalálták a kiutat a barrik-alkohol-tannin háromszögből?
 
A válaszokért ide kattints!

Bussay Dorottya és Bianka a Ma Estében

április 28. 11:31
Nálunk nincsenek olyan titulusok, hogy szőlész, vagy borász. Hogyha valaki készít egy szép bort, van egy szép dűlője és egy pincéje, akkor az már borász - mondta Bussay Dorottya.
 
A teljes beszélgetés itt nézhető meg.

Tényleg megosztó a kékfrankos?

április 28. 10:50
Április 25-én rendezték meg a Kékfrankos MOST! - Nagy Kékfrankos Kóstolót a budapesti Sofitel Hotelben. Az ország legelterjedtebb kékszőlőfajtával ismerkedhettek meg közelebbről a vendégek. Határon innen, és azon túlról is érkeztek kiállítók a Duna parti szállodába. Az Origo.hu oldalán megjenet beszámolóban a Mátrai Tőkések és a Krutzler borok mesterkurzusáról is részletesen írnak.
 
"A Mátrai Tőkések munkájuk alapját a vulkanikus talaj és a dűlők egyedisége adja, céljuk a mátrai terroir megmutatása, leginkább burgundi stílusban. Az előadáson kóstolt borok is a különböző dűlőkre helyezték a hangsúlyt: Losonci Bálint két, 2011-es évjáratú Úrrátesziből és Geregből való tételein is érezhetők a talajból és fekvésből adódó eltérések. Karner Gábor a Tavaszföld és a Vitézföld területek évjáratbeli különbözőségeit mutatta be, míg Szecskő Tamás a különleges, kadarka és kékfrankos nemesítéséből származó rubintos fajtából készült borát hozta el." - számol be a szerző a Mátrai Tőkések mesterkurzusról.
 
A délután kettőtől kezdődő sétáló kóstoló este tíz óáig tartott, ahol több mint 70 borászat 120 tételével ismerkedhettek meg a kilátógató borrajongók. A pincészetek közül többeket is kiemelt a cikk írója.
 
 

Borrajongó: Somló újratöltve

április 28. 09:47
A somlói borászok második alaklommal rendezték meg borvidéki kóstolójukat a Gellért Hotelben. A dunántúli termelők húsz tételből álló borsorral készültek, amely "lefedte a teljes élménypalettát a botránytól a klasszisig" - írja a Borrajongó.blog.hu.
 
"Somló okkal keres és talál magának előkelő pozíciót a hazai borvidékek széles skáláján. Azt mondom: jelen gyengeségei a jövő lehetőségei lehetnek, ha van széleskörű szándék a fejlődésre." - összegtzi a blogbejegyzés. A kóstó teljes jegyzetét itt olvashatod.

Ezért ne menj soha többé a Balatonra!

április 27. 20:46
15 megdönthetetlen érvünk van, miért nem érdemes a Balatonhoz utazni, vagy bejárni a Balaton környékét. Reméljük, sikerül meggyőzni téged, hogy még véletlenül se tévedj arra - ironizál itt a Szeretlek Magyarország.

Boltosokat keres a Bortársaság

április 27. 17:21
Két teljes munkaidős és két részmunkaidős (40 illetve 20 óra/hét) borboltos kollégát keresünk - írják.
 

Borboltosokat keresünk! Két teljes munkaidős és két részmunkaidős (40 illetve 20 óra/hét) borboltos kollégát keresünk....

Posted by Bortársaság on 2015. április 27.

Ez a bor mindent megad, amire a műfaj képes

április 27. 14:53
Pfalz az egyik legmelegebb német borvidék, onnan származik a Mosbacher Trocken 2013 riesling, amely a Művelt Alkoholista szerint hűvösen ropogós és diszkréten pikáns, közelről szemlélve szőlő- és komlóvirágos, sárga ringlós, érintésnyit mangós. Szájban acélos sav, kerekítő maradékcukor és könnyed test játéka, a szokásos érdemekkel: törékenység, precizitás és intenzív zamat.

Nem attól leszel gazember, ha gazt eszel!

április 27. 12:12
Sok hétköznapi növényről helytelenül azt gondoljuk, hogy csak haszontalan gaz, másokról pedig, hogy mivel egészséges, csak a herbáriában lehet beszerezni. A jó idő beköszöntével zöldbe borultak a rétek, és ha nyitott szemmel járjuk őket, valódi kincsekre bukkanhatunk, amelyekből akár salátát, főzeléket vagy levest is készíthetünk - olvasható a Nosalty oldalán, ahol egy 1906-os receptből készült fűlevest (nem olyat) is elkészítettek.