Fröccs

Érdemes lesz megkóstolni a 2015-ös etyeki borokat

Október 04. 19:15
Az etyeki SzépvölgyönÁt pincészet szüreti beszámolója nagyon bíztató. Úgy tűnik végre egy jó évjáratot tudhatnak maguk mögött a borászatok. Így nyilatkozott 2015-ről a SzépvölgyönÁt a Mandinernek:

„A végeredményre úgy gondoljuk nem lehet panasz, sem a minőséget, sem a mennyiséget tekintve. Aki jó időben elkapta a szüretet, szép savú, jó cukrú, érett alapanyagot szedhetett. Minden esély megvan rá, hogy 2015-ből kiváló tételek szülessenek és kerülhessenek a polcokra. Mi nagyon nagy várakozásokkal tekintünk a 2015-ös évjáratra, most lehetőségünk lesz olyan borokat készíteni, melyeknél csak rajtunk múlik, mit tudunk kihozni az alapanyagból. Ha a borászati folyamatokban nem vétünk hibákat, tiszta, tartalmas és komplex borok születésére van lehetőség!„
 
„Idén először dolgozunk fel királyleánykát, nagyon kíváncsiak vagyunk, milyen bort tudunk ebből a fajtából készíteni! Van egy kísérletünk is, egy hordónyi szürkebarátot héjon hagytunk és úgy erjesztettük ki. Világos piros, inkább rozé felé hajló színt kaptunk, itt is nagy várakozással tekintünk afelé, hogy mit lehet ezzel az eljárással kinyerni a fajtából.”
 

Milyen betegségektől óv meg a propolisz?

Október 04. 15:31
Propolisz vagy más néven méhszurok. Görög neve annyit tesz, a városért, vagyis a méhek városa, a kaptár megvédésére szolgáló, sötétsárga, vörösbarnás színű ragadós, fertőtlenítő és szigetelő-anyag, amit a méhek a növények mézgás váladékaiból állítanak elő. 
 
Flavonoid-tartalmának és cseranyagainak köszönhetően antioxidáns, gombaellenes, antibakteriális és antivirális hatású, felülmúlja a gyógyászatban használt legtöbb antibiotikumot - írja a Házipatika.hu
 
Elfogyasztva emésztőrendszeri gyulladások, fekélyek, fertőzések ellenszereként, értágító és vérnyomáscsökkent szerként alkalmazzák. Náthára, légúti fertőzésekre ajánlott. Immunerősítő és daganatellenes hatást is tulajdonítanak neki. Külsőleg égési sérüléseknél, gennyes sebeknél, pattanásoknál, szájsebeknél, nehezen gyógyuló, hegesedő sérüléseknél kenőcs formában jól használható, enyhíti a viszketést. 
 
Újabban illékony hatóanyagait a levegőben szétoszlatva várnak tőle gyógyhatást. Ilyenkor a bőrön, a légutakon és az orr nyálkahártyáját behálózó szaglóidegeken keresztül hat. Idegrendszerre kifejtett hatás szerint stresszoldó, depresszióellenes.

Ecetmúzeum nyíik Tokaj-Hegyalján

Október 04. 13:07
A hazai gasztroforradalom, a tudatos étkezéshez vezető út fontos állomásaként nyílik meg az ország első ecetmúzeuma, az Acetánia. A múzeum látogatói megismerhetik meg a borecetek gazdag történetét és izgalmas előállítási módját.
 
Az október 10-én megnyíló ecetmúzeumban megtalálhatóak az idén Design Management Díj oklevelével jutalmazott Borecet Művek bor-, balzsam-, és gyümölcsecetei. A Borecet Művek újszerűen mutatja be a legkedveltebb tokaji borokból készült boreceteket az egészséges életmód és a gasztronómia híveinek. Bor- és balzsameceteiket a legismertebb tokaji fajtákból, furmintból, muskotályból, illetve aszúszemből, a borok készítésére jellemző eljárással és tölgyfahordós érleléssel készítik. 
 
Ma már 20 féle ecetet gyárt a Borecet Művek.  A három – furmint, muskotály és aszú - alapeceten kívül három fűszeres – bodzás, kakukkfüves és tárkonyos – borecetet, valamint számos balzsam és gyümölcsecetet – többek között eper-rebarbarás, csipkés, málnás, homoktövises, körtés-levendulás – kínálnak.

Unatkozol? Olvasd el a Bort, Gárdonyitól!

Október 04. 09:33
A Bor című Gárdonyi mű egy falusi történet, méghozzá 3 felvonásos. Szerepel benne például Baracs Matyi, Imrének az öcscse. Aki figyelt, már sejtheti, hogy Baracs Imre is van benne, de ott van még Eszter, özvegyasszony, Baracsék szomszédja, Kátsa, Bige, Tepsi, akik a kisebbséget képviselik, és szerepet kap még egy csomó mindenki más is, főképpen asszonyok és gyermekek.
 
A művet először Budapesten, a Nemzeti Színházban játszották, 1901 március 29-én.
 
Íme egy kis ízelítő:
 
Unatkozol? Olvasd el a Bort, Gárdonyitól!
 
Ha szeretnéd elolvasni, itt megteheted!

Prémium juhfark a Somlóról

Október 04. 07:36
A somlói Tornai Pincészet prémium termékcsaládja jól szerepelt a Borrajongón. „Nagyon kellett ez már, az alap Tornaiak korrekt áron kínáltak egyszerű vacsoraborokat, a selection viszont már sok magyar borkedvelőnél a felső fájdalomküszöböt átlépi, mármint az árazás tekintetében. Na ezt a lukat most remekül sikerült betömni” - írja a blogbejegyzés szerzője. 
 
A Tornai Pincészet 2013-as Prémium Juhfark tételéről a következő, meggyőző mondatok szerepeltek az oldalon: „A Juhfarknak számomra legszebb megjelenési formáját nyújtja, déligyümölcsök garmadája orrban és szájban is, ananász és mangó, ha valamit ki kellene emelnem, mindezt olyan perfekt savval megtámogatva, hogy az alapvetően túlérett, marékcukros stílus mellett is marad benne bőven dinamika.”

A Mecsekben van Magyarország legjobb gasztronómiai úti célja

Október 03. 16:17
Helyi gasztronómiára alapozott kínálatával a Mecsek Zöldút Egyesület nyerte a "Magyarország legízletesebb vendégváró úti célja" díjat - tájékoztatott.
 
A közlemény szerint az Európai Bizottság (EB) új Kiváló Európai Desztinációk pályázata keretében minden évben kiválasztanak tagállamonként egy kiváló úti célt, amely egyebek mellett promóciós és szakmai jellegű támogatásban részesül. Fontos cél a kiváló minőségű, de még kevésbé ismert turisztikai célpontok népszerűsítése és az adott célterületen tevékenykedő kis- és középvállalkozások versenyképességének növelése is.

Az EB 2014-2015-ben kilencedik alkalommal írta ki a pályázatot, amelyen Magyarország a maximális, 75 százalékos uniós támogatást nyerte el "Egy csipet Magyarország" című projektjével. A projekt témája a helyi gasztronómia, mint turisztikai motiváció volt, lebonyolítását 50 ezer euróval támogatta az EB. a versenyt szervező Magyar Turizmus Zrt.
(MTI)

Miért jó a Völgyben borozni?

Október 03. 11:17
A szekszárdi Iván-völgyben minden évben kadarka túrát szerveznek, amelyre az idei évben már két napra várták a borrajongókat. A boros kirándulás igaz nyár elején van, de a Pécsiborozó múlt idézés képpen, felelevenítette az eseményt:
 
Szekszárdon garantált a siker kadarka-ügyben. Maga a borvidék elképzelhetetlen lenne a fajta nélkül, a városról magáról nem is beszélve, hiszen úgy is fogalmazhatnánk, hogy Szekszárd fűszere a kadarka. (...) Ha címszavakba szeretném szedni, akkor: öt pince, tíz borász, húsz remek bor, ízletes harapnivalók, jó pár kilométer a túracipőben, egy csodálatos táj, 700 borszerető, kedves túratárs és rengeteg kellemes élmény várja az idelátogatókat.
 
Pontosa milyen állomásai vannak a túrának? Részletesen beszámol a Pécsiborozó.hu.

Murcifesztivál lesz Ábrahámhegyen

Október 03. 07:43
Vagyis pontosabban egy egész szüreti hétvége, aminek csak az egyik része a Murcifesztivál. Szombaton például a Szent László templomnál áldást kérnek a gazdákra és az újborra, este pedig olyan, a Nóta TV-ből ismert, megkerülhetetlen kulturális ikonok szórakoztatják majd a nagyérdeműt, mint Magyar Rózsa és a Jó Lacibetyár.