Fröccs

Esti középfokú bortanfolyam indul a Borkollégiumban

Március 26. 06:56
Április 22-én. Van még hely, jelentkezzetek!
 

ESTI KÖZÉPFOKÚ BORISMERETI TANFOLYAM INDUL2015. április 22-én.Nemzetközi borföldrajz sok jó borral, remek előadókkal!info@borkollegium.hu

Posted by Borkollégium az ínyencek szabadegyeteme on 2015. március 25.

Így tesztel egy profi étteremkritikus

Március 25. 21:00
Egy inkognitóban nyilatkozó éttermi teszterrel forgatott az Index. A Dining Guide egykori étteremkritikusával a Zónában és a Rosenteinben forgattak.
 

Mit tehetnek a borászatok a globális felmelegedés ellen?

Március 25. 15:45
A magas alkoholtartalmú borok egyik oka a globális felmelegedés. A tavalyi évben is hőrekordot figyeltek meg, ami nem kedvezett a borok szesztartalmának csökkentésében. Bár tegyük hozzá, hogy 2014-ben a hazai borászoknak inkább az esővel gyűlt meg a bajuk.
 
A Művelt Alkoholista elkezdte boncolni a témát, hogy mit tehetnek a borászok annak érdekében, hogy elkerüljék az "ingerszegény alkoholszörp" borok készítését. "Ha csak a globális felmelegedésen múlna, akkor zsibbasztóan erős, ugyanakkor íztelen borokat innánk. A felgyorsult, azaz lerövidült érési folyamat ugyanis ízetlenebb gyümölcsöt eredményez." - írja a cikk szerzője.
 
A szőlőben és pincében ezek a megoldások léteznek az alkoholtartalom csökkentésére:
 

A szőlőben:

  1. Hűvösebb éghajlatú területek keresése

  2. Sűrűbb ültetvények, magasabb tőkeszám

  3. Újratelepítés kisebb növekedési erélyű, kevésbé életerős klónokkal és alanyokkal

  4. Más fajták telepítése

  5. A hozam növelése

  6. Az öntözés visszafogása

  7. A lombozat kezelése

  8. Vegyszeres permetezés

  9. Éjszakai szüret, főleg kékszőlőnél

  10. Korábbi szüret

A pincében:

  1. Fajélesztők

  2. Természetes élesztők

  3. Az erjesztés sebessége

  4. Nyitott erjesztő kádak

  5. Fordított ozmózis (fordított irányú szűrési eljárás a kész borban)

  6. Spinning cone (az elv a centrifugális erőn és a vákuumon alapul)

  7. Mustszellőztetés

  8. Vazelin technológia
    Az ultraszűrés és a fordított ozmózis kombinációja az alkohol csökkentése érdekében.

  9. Vízhozzáadás

A teljes cikk itt olvasható.

Tudod milyen a somlói Serétes-dűlő talaja?

Március 25. 12:13
Ezen a képen megnézheted:

Mit tudnak a 2011-es tokaji birtokfurmintok?

Március 25. 10:09
A Borrajongó.blog letesztelte, hogy milyen formában vannak most a 2011-es tokaji birtokfurmintok. Az olcsóbb kategóriától a magasabb árszinvonalú borokig, 12 tokaji pincészet tételét kóstolták le a borkedvelők.
 
"A hétszemélyes kóstolóbrigád összesített sorrendje: Gizella (öten tettük első helyre), Demeter, Szepsy, Kikelet, majd Oremus-Árvay holtversenyben (a többi bor egyikünk listáján sem fért be a legjobb ötbe). Ami az árakat illeti, emlékeim szerint a nagyjából 1500 Ft/palack áron mért Patricius-Royal-Árpád-hegy triótól a majd' 5000 forintos Szepsy borig elég nagy a szórás, de a legtöbb bor ára annak idején 1500-2500 HUF körül mozgott. Tény, hogy a meleg évjárat nem kedvezett a savak megmaradásának, és ez a legtöbb boron érezhető is volt: a jó részük picit lágynak és bizony az oxidáció sem kímélte néhányukat. Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy bár a sor legtöbb tagja már elindult a lejtőn, mindegyikük fogyasztható állapotban volt, azt viszont csak a tételek feléről mondanám, hogy jelenlegi állapotában szívesen is innám." - írja a Borrajongó.blog.hu.
 
Az egyes tételekről készített kóstolójegyzetet, valamint a teljes cikket itt olvashatjátok.

Bock József életműdíjat kapott

Március 24. 19:41
A Budapest Week Publishing kiadó 1993 óta díjazza a hazai vendéglátó, szállodai és más idegenforgalmi szolgáltató szféra tagjait. A szavazásra több mint kilencezer szavazat érkezett. A szakmai zsűri döntése alapján idén is 59 különböző kategóriában adták át a legjobbaknak járó elismerést.
 
Az Év Gasztrobloggere Csíki Sándor, a Food&Wine szerzője lett, Bock József életműdíjat kapott, Wolf Andrásé az Év Séfje elismerés, Raj Ráchel az Év Cukrásza lett. Az Év Éttermese modern kategóriában László Árpád (Robinson – Timeless kitchen és a BRGR-lánc tulajdonosa), classic kategóriában pedig Rudits Károly.
 
Az Év Gasztro-Borászta Ifj. Figula Mihály lett.
 
Gratulálunk a díjazottaknak!