Fröccs

Ez a nap a fagyiról szól

Május 08. 07:39
Május 8-án ünneplik a Magyar Kézműves Fagylalt Napját, külön öröm a jeges éseddég kedvelőinek, hogy ezen a napon féláron lehet fagylaltozni a résztvevő fagyizókban.
 
A Fagylalt napjának egyik célja, hogy a fagyizók a egy a környezetükben található közintézményt, kórházat, csoportot is meglepjenek pár gombóc fagyival. Így a hátrányosabb helyzetű személyek is részesedjenek a fagyi örömében.
 
A résztvevő fagyizók listáját itt találod!
 

Ismét egy nő lett a legjobb séf

Május 07. 20:23
Suzanne Goin Los Angeles-i séf és a chicagói Alinea étterem nyerte el hétfőn a gasztronómiai Oscar-díjként emlegetett James Beard-díjat. A chicagói Alinea, amely avantgárd konyhájával szerzett magának hírnevet, a legjobb amerikai étterem díját kapta a James Beard Alapítványtól.
 
Goin az ötödik nő, akit a legjobb séf díjával tüntettek ki, amióta az alapítvány 1990-ben először adta át a legjobb séfek, éttermek és éttermi szakírók számára alapított elismeréseit.
 
A kaliforniai Goin négy étterem tulajdonosa Los Angelesben. A séf azzal vívott ki elismerést, hogy elsősorban helyi szezonális hozzávalókból állítja össze éttermei kínálatát.
 
Az Alinea viszont folyton változó, modern, akár 22 fogásos kóstolómenüjével nyűgözi le a vacsorázókat és a kritikusokat. A három Michelin-csillagos étterem séfje, Grant Achatz 2008-ban a legjobb amerikai séf díját is megszerezte.
(MTI)

Japán gyorsétteremlánc jöhet Budapestre

Május 07. 16:52
Magyar partnereket keres egy japán étteremlánc. A Wagamama egy brit alapítású, de japán gasztronómiával foglalkozó étteremhálózat, amelyet 1992-ben alapítottak.
 
A Wagamama étteremlánc a kaizen (japán) filozófia híve. A kaizen az egész világon elterjedt filozófia és kezdeményezés, jelentése: "változtatás (kai) a jó (zen) irányába". Az étteremlánc első egysége már több mint 20 éve nyitott meg London Bloomsbury negyedében – írja a Franchiseportalra hivatkozva a HVG.
 
A Wagamama egységek étlapja japán ihletésű, a vásárlók számtalan rizs- vagy tésztaétel közül válogathatnak, de megtalálhatóak még friss saláták, köretek desszertek, friss gyümölcslé, forró italok, bor, rizsbor (sake), valamint  precízen csapolt ázsiai sörök is kínálatukban.

Radikálisan csökkentenék az autóközlekedést Hévízen

Május 07. 14:16
A fő célunk, hogy Hévíz egy európai színvonalú fürdővárossá tudjon válni. Bővíteni szeretnénk a belvárosunkat, funkcióiban, lehetőségeiben egy gyógyüdülőhelynek megfelelően szeretnénk kialakítani. Ehhez az átmenő autóforgalmat le akarjuk venni a városról, és a belvárosból ki akarjuk hozni azt a belső forgalmat, amit máshogy is megoldható - mondta el Papp Gábor polgármester a Balatontipp.hu-nak.
 
A dunántúli fürdőváros tervei között szerepel az is, hogy a buszpályaudvart is áthelyezik, hiszen jelenleg a gyógyfürdő közvetlen szomszédságában található. Az utakat, közlekedést a város minden részén ahhoz a szemlélethez szeretné igazítani a polgármester, hogy Hévíz a gyógyfürdőről, a gyógyászatról, a pihenésről szóljon. Ezért előnyben részesítik majd a természetközeli közlekedési formákat, a gyalogos, kerékpáros közlekedést és a környezetbarát tömegközlekedést. 
 
A teljes interjút a Balatontipp.hu oldalon olvashatod el!
 

Ha egy üde rajnaira vágynál

Május 07. 10:20
A dél-balatoni Podmaniczky Pincészet egy egyenes, könnyű, üde és jól iható rajnai rizlingje került szakértői kezekbe. A Metropol.hu tesztjén abszolút pozitívan értékelték ezt a friss 2015-ös tételt.
 
Nem az a klasszikus rajnai, de mégis arányaiban, szerkezetében és ízvilágában árulkodó.(...) Jól lekészített, tiszta és zamatos fehérbor, mely önmagában egy kis dumálgatáshoz is tökéletes, de ételekkel együtt is jól működik.

Pohárjelölő luxuskivitelben

Május 07. 07:10
A pohárjelölő praktikus találmány, főleg ha egy sereg barát jön el a szombat esti borozásra. De Barkaszi Dóra ezt az apró „haszontárgyat” is felturbózta, ugyanis ékszer formájában alkotta meg őket. 
 
Pohárjelölő luxuskivitelben
Így néznek ki a pohárékszerek (Forrás: Borravaló.hu)
 
A Quintil Winecharms megálmodójával beszélgetett a Borravaló.hu: „Régen az Egyesült Államokban fedeztem fel a pohárjelölők nagyon leegyszerűsített verzióját és azóta is sokszor kerestem itthon hasonlót, de sehol nem találtam – főleg olyankor, amikor olyan embernek szerettem volna ajándékot venni, akinek a klasszikus értelemben mindene megvan, vagy tudom, hogy imádja az exkluzív, részletgazdag dolgokat és  szerettem volna olyan dologgal meglepni, amit még “nem látott”.(...) 
 
- A Quintilt csak csajoknak ajánlod, vagy férfiak is használhatják?
Mindenkinek! Ha tudom, hogy férfinak veszik, fémes, esetleg hematitos irányba tolom, nem az extrém csillogó-gyöngyös variációban gondolkodom.
 
- Milyen vevőket tudtál megszólítani, van egy jellemző kör, aki veszi az alkotásaidat?
Még csak három hónapja jelent meg a piacon, így nem tudok erre felállítani kört, de az biztos, hogy azok az emberek akik  szeretik a szépet, egyediséget vagy az olyasfajta dekorációt, ami a részletekben teljesedik ki.”
 
A teljes interjút a Borravaló.hu oldalon tudod elolvasni!
 

Ma van a sauvignon blanc világnapja

Május 06. 16:51
Május 6-án tartják a sauvignon blanc világnapját. Mit érdemes tudni erről a fajtáról, amely meghódította a vliágot?
 
Igazi sikertörténet a sauvignon blanc, a világ minden részén megtalálható. A fajta őshazája a Loire mentén van, de talán még híresebb Új-Zélandról származó bora. Nevéről általában a friss, üde, reduktív bor jut eszébe minden borkedvelőnek. Magyarországon 1982 óta államilag minősített fajta, és a Toakji borvidéken kívül mindenhol megtalálható hazánkban. 
 
Ma van a sauvignon blanc világnapja
Forrás: Vinepair.com
 
Levele középnagy, kerekded, ötkaréjú, közepesen tagolt. Fürtje kicsi, hengeres vagy vállas, tömött. Bogyói kicsik, sárgásfehérek, feketén pontozottak, vastag héjúak és lédúsak. Erős növekedésű, ezért több zöldmunkát igényel.
 
Általában reduktívan készítik borát, ekkor élénk savú, erőteljes illat- és ízvilágú, csalán, bodza, spárga és citrusok jellemzik leginkább. Koccintsatok ti is a sauvignon blanc-nal!

Ha egy jó gulyáslevest ennél, irány dél-spanyolország!

Május 06. 14:51
Magyar gasztronómiai napok kezdődtek csütörtökön a dél-spanyolországi Marbellában, az ország ízvilágát bemutató kínálatban egyebek mellett mangalicasült, gulyásleves, villányi és tokaji borok, valamint kürtőskalács szerepel.
 
„A nívós konyhaművészetünket hívjuk segítségül ahhoz, hogy a magyar gasztronómia újjászületésekor a két közösség közelebb kerülhessen egymáshoz” - fogalmazott Győri Enikő madridi magyar nagykövet a megnyitón, hangsúlyozva, hogy a tengerparti üdülőváros Marbella Európa egyik legfontosabb idegenforgalmi központja, ezért választották a magyar gasztronómiai napok helyszínéül. 
 
A szervezők abban bíznak, hogy a vasárnapig tartó rendezvény tovább növeli a magyar gasztronómia hírnevét, a kóstolók, bemutatók révén pedig egyre többen ismerik és szeretik meg ezeket a magyar termékeket. 
 
A gasztronómiai napok további célja a kereskedelmi kapcsolatok bővítése. A neves Ambrosía Gourmet piacon vasárnapig tartó bemutatón részt vesz mások mellett a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete, a Gere Pincészet és a Grand Tokaj.
 
A rendezvényen a gasztronómia mellett a turizmus is helyet kap, a látogatók betekintést nyerhetnek Magyarország turisztikai kínálatába.
(MTI)