Fröccs

Ezeket ne edd, ha fontos az egészséged

Május 13. 20:33
Egyre többen étkeznek egészségtudatos módon, ám nagy a csábítás a káros ételek, italok megvásárlására a szupermarketekben és az üzletekben. A Femcafe.hu összegyűjtött 10 olyan élelmiszert, amelyek hosszú távon ártalmasak az emberi szervezetre.
 
  1. Szénsavas üdítők
  2. Filteres tea
  3. Gumicukor
  4. Szeletelt, zacskós fehér kenyér
  5. Pattogatott kukorica
  6. Chips
  7. Virsli
  8. Halrudacska
  9. Gyümölcsital
  10. Felvágottak
A teljes cikket a Femcafe.hu oldalán olvashatod el.

Így maradj edzésben egy pohár bor mellett

Május 13. 18:06
Az olaszok gasztronómiával foglalkozó magazinja, a Gamberro Rosso a következő erősítési gyakorlatot tanácsolja, amely egy pohár bor „felett” is elvégezhető. :)

Qualche esercizio per rimanere in forma ;) #winelover

Posted by Gambero Rosso on 2015. május 13.

A gyorséttermi ételek megölhetik az elhízás ellen óvó baktériumokat

Május 13. 16:00
A gyorséttermi ételeken alapuló egyhangú táplálkozás megöli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbaj és a rák ellen óvó bélbaktériumokat - derült ki egy kutatásból, mely összefüggést fedezett fel a jótékony baktériumok, az étrend és az általános egészségi állapot között.
 
Az emberi bélrendszer mintegy 3500 különböző mikrobafajt tartalmaz, ezek együttes súlya nagyjából 1,3 kilogramm. A kutatók úgy vélik, az egyhangú, kevés, erősen feldolgozott fogáson alapuló táplálkozás miatt elpusztulhat a gyomorbaktériumok több mint egyharmada - idézte a The Daily Telegraph Tim Spector, a londoni King’s College epidemiológus professzora napokban megjelenő könyvét, a The Diet Mytht (A diétamítosz).
 
A felfedezés megmagyarázhatja, miért híznak egyesek, míg mások nem, pedig nagyjából azonos mennyiségű zsírt, cukrot, fehérjét és szénhidrátot fogyasztanak.
 
A kutatás vezetőjének egyetemista fia, Tom tíz napig csak a McDonald's hamburgereit, sült burgonyáját, csirkefalatjait ette és kólát ivott hozzá. A teszt előtt mintegy 3500 bélbaktériuma volt, közülük az úgynevezett Firmicutes törzs dominált.
 
A gyorsétrenddel gyorsan elvesztett 1300 baktériumfajt, ekkor már a Bacteriodetes törzs dominálta a baktériumflórát. Arra következtettek, hogy az egyhangú, egészségtelen ételek végeztek velük.
 
Spector kutatási eredményei arra világítanak rá, hogy az elhízás összetett probléma, nem írható egyszerűen a túl sok evés számlájára.
A bélflóra fontos szerepet játszik a káros mikrobák távol tartásában és az anyagcsere szabályozásában: emésztő enzimeket, A- és K-vitamint termelnek, ezek fontos ásványok - többek között kalcium és vas - felszívódását segítik elő.
 
A baktériumok kiegyensúlyozatlan összetételét összefüggésbe hozták a bélgyulladás fokozott kockázatával, más kutatás szerint az autizmus kapcsolatos lehet a bélbaktériumok kisebb aktivitásával.
 
"Valószínűleg a bélbaktériumok összetételének változása okolható az elhízásos esetek többségéért és az általa okozott cukorbetegségért, rákért és szívbetegségért" - mutatott rá Spector. Hozzátette, hogy az egészséges étrend szempontjából a zsírok és a cukor kerülése kevésbé fontos, mint az, hogy a lehető legváltozatosabb és leginkább természetes ételeket fogyassza az ember.
 
Elmondta, hogy 15 ezer éve mintegy százötvenféle alapanyagot evett az ember rendszeresen, ma azonban a többség kevesebb mint húszfélét fogyaszt, amelyek közül sok - vagy akár az összes - erősen feldolgozott fogás, ezek legtöbbször csak négy nyersanyagra épülnek: kukoricára, szójára, búzára vagy húsra.

(MTI)

Miért jobb a magyar szamóca, mint a külföldi?

Május 13. 12:40
Még csak fólia alól jön, de megyérkezett a hazai szamóca a piacokra. - tudtuk meg a Hirado.hu oldaláról. Több okból is érdemes az itthoni gyümölcsöt vásárolni nemcsak azért, hogy támogassuk a magyar termelőket. Először is jobb az íze, valamint a nemrég bevezetett közúti árufuvarozást ellenőrző rendszer (EKÁER) miatt most 15- 20 százalékkal olcsóbb a hazai termék. Bár még nem indult be a szabadföldi eper szezonja, bőven dúskálhatunk a piacon, boltokban földi eperből.

Nagy sikerek a Balaton-felvidéken is

Május 13. 10:49
A Gilvesy Pincészet 2013-as Rajnai Rizlingje ezüst minősítést ért el a Decanter World Wine Awards-on. Gratulálunk! A pincészettel találkozhatsz és megkóstolhatod boraikat a Gourmet Fesztiválon!

Mire képes egy Fertő-melléki chardonnay?

Május 13. 09:15
A Drop Shop Austria egy újabb szenzációs kóstolót rendezett meg a borkedvelők számára a Gerbeaud Házban. Ez úttal Heinz Velich-et, a Weingut Velich tulajdonosát és borászát, a 2012-es év Bortermelőjét (Falstaff) hozták Budapestre a szervezők. A pincészet a magyar határtól pár kilóméterre elhelyezkedő Apetlonban, a Fertő-tó keleti oldalán található településen. 
 
A budapesti kóstoló témája a Weingut Velich Tiglat tételének vertikális kóstolója volt, amelyről a Borrajongó beszámolójában így olvashatnak: „Heinz Velich az osztrák ikonbor, a Tiglat pár évjáratát hozta magával, hogy megmutassa, mire is képes egy Fertő-melléki chardonnay”. 1998-2012 közötti évjáratokat kóstoltak az eseményen. A teljes cikket ide kattintva olvashatod el.
 
 

Így még nem láttad a Szekszárdi borvidéket!

Május 12. 21:11
Átadták a Bati-kereszt kilátót, a Gemenc Zrt. új turisztikai attrakcióját Szekszárd mellett. Az erdőgazdaság új beruházása eddig soha nem látott nézőpontból tárja fel a Szekszárdi borvidék egyedi panorámáját és Sötétvölgy erdőtömbjének különleges látványát.
 
 
Így még nem láttad a Szekszárdi borvidéket!
(Via)

A nyugalom szigete, átkozottul jó borokkal

Május 12. 18:50
Burgenland a nyugalom szigete. Stresszmentes övezet, fenséges lankákkal, ódon várakkal és átkozottul jó borokkal. Amint megpillantjuk a tájat, a 21. század tempójától megfáradt lelkünk, mint egy érzékeny relé, már veszi is az adást és továbbítja agyunknak: „Pici búgócsiga, nézd csak, van itt néhány dolog, ami megér egy kis kikapcsolódást!
 
Burgenlandról a Borvidék Mánia blog tett ki posztot.

Díjnyertes gyümölcsborok a Mokos Pincészetnél

Május 12. 17:13
Az V. Nemzetközi Gyümölcskészítmények Versenyén a Piros Gyümölcsborok kategóriájában a Mokos Családi Pincészet Barrique Meggybora Champion díjat nyert el. Továbbá aranyérmes lett a szilvaboruk, a meggyboruk, valamint az eper és őszibarack boruk. A ribizlibor és a fahéjas szilvabor pedig ezüst éremmel lett kitüntetve. Érdekesség még, hogy a legjobb gyümölcslé címet a 100%-os almalevük nyerte el.
 
Díjnyertes gyümölcsborok a Mokos Pincészetnél