Fröccs

Fejedelmi Lakomafesztivált rendeznek holnap

Szeptember 09. 18:36
Az Első Magyar Fejedelmi Lakomafesztivált és a XXV. Nógrád Megyei Vadásznapot rendezik meg szombaton Szécsényben; a fesztivállal az 1705-ös szécsényi országgyűlésre és az ott vezérlő fejedelemmé választott II. Rákóczi Ferencre is emlékeznek - tájékoztatta az MTI-t Stayer László polgármester csütörtökön.
 
A polgármester felidézte: II. Rákóczi Ferenc 1705-ben Szécsénybe hívta össze az országgyűlést, amely szeptember 12-től október 3-ig tartott. A történelmi jelentőségű összejövetelen 6 püspök, 36 főúr, valamint 25 megye és szinte valamennyi város követei részt vettek. Az országgyűlésen szeptember 18-án II. Rákóczi Ferencet vezérlőfejedelemmé választották, és melléje tanácsadó szervként 24 tagú szenátust állítottak. A szécsényi rendi gyűlésen fogadták el a Rákóczi-szabadságharc legfontosabb állami és politikai döntéseit. 
 
Stayer László hozzátette: ennek jegyében alkották meg a város honlapján is feltüntetett Szécsény, a fejedelmi város szlogent és a tűztornyot is ábrázoló logót, jelezve, hogy a településnek komoly súlya volt és jelenleg is sok történelmi értéke van.
 
A szombati program háttereként ismertette: Magyarországon fesztiválon először mutatkozik be a 400 évvel ezelőtti magyar konyha, amelynek alapjai a vadak, a halak, a zöldfűszerek és a gyümölcsök voltak. A magyar konyhákban akkoriban nem ismerték a paprikát és a paradicsomot. A korabeli szakácsok zöldfűszereket használtak, gyümölcsös mártással kínálták a húsokat, kóstolták a hattyút, sőt a teknősbékából is ételt készítettek. A böjti napokat sokféle hallal, zöldséges ételekkel, aszalt gyümölcsökkel vészelték át. Az édes, savanyú, sós, keserű, csípős ízharmónia eléréséhez az európai gasztronómiában még ismeretlen tárkonyt és csombort használtak.
 
Az Első Fejedelmi Lakoma Fesztivál alapanyagait, vadakat és halakat a XXV. Nógrád Megyei Vadásznapok résztvevői adják, akik főzőtudományukat is megmutatják.
 
A Várkertben tartott program másik újdonsága lesz, hogy itt mutatják be először Vincze Adrienn többszörös nemzetközi díjas fotóművész Nagymacskák testközelből című rendhagyó kiállítását.
 
A rendezvényt délelőtt 11 órakor Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, a fesztivál fővédnöke nyitja meg.
(MTI)

Ma kezdődnek a szüreti napok Sopronban

Szeptember 09. 08:27
Szüreti napokkal köszöntik az őszt és búcsúztatják a nyári turisztikai szezont Sopronban. A kulturális, gasztronómiai és zenei élményeket kínáló rendezvénysorozat pénteken kezdődik.
 
Horváth Zoltánné, a szervező Pro Kultúra Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a bor- és gasztronómiai fesztivál programjai idén új helyszínen lesznek, a város főtere helyett a Várkerületen állítják fel a színpadot és ott kapnak helyet a kirakodóvásár árusai, valamint a helyi borászok is. Újdonság még, hogy néhány év kihagyás után ismét lesz látványpréselés és mustkészítés a közönség bevonásával.
 
Pénteken, a nyitó napon színpadra lép a soproni fúvószenekar, lesz néptáncbemutató, a fő attrakció pedig a Magna Cum Laude koncertje lesz este 9 órától. Szombaton a soproni Pendelyes Táncegyüttes és a Petőfi Sándor Általános Iskola előadása után egy helyi együttes, a Crowstand, majd este fél 8-tól a Four Bones Quartet produkcióját láthatja közönség. Vasárnap délután Gesztenyecsalogató címmel zenés-verses gyerekműsor lesz. A soproni Maria Y Los Chicos latin zenekar és funky-pop-soul zenét játszó Szénási Group zárja a Soproni Szüret Bor- és Gasztronómiai Fesztivált vasárnap este.
 
A háromnapos rendezvény ideje alatt a gyerekek népi ügyességi játékokat próbálhatnak ki.
(MTI)

Menüajánlat hétvégére: bigos, cicege, lapótya, strudli és zúzos leves

Szeptember 08. 16:43
Borscs, bigos, cicege, derelye, kásás töltött káposzta, lapcsánka, lapótya, töltike, strudli és zúzos leves is szerepel a Sóstói Múzeumfalu vasárnapi gasztronómiai fesztiváljának étlapján.
 
Ulrich Attila, a skanzent fenntartó nyíregyházi önkormányzat alpolgármestere a rendezvény szerdai sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye öt tájegységének, valamint a térségben élő nemzetiségeknek, továbbá a szomszédos régiókban lakóknak a különleges régi ételeit egyaránt megfőzik majd a sóstógyógyfürdői múzeumfaluban, amelynek feladata a gasztronómiai értékek megőrzése is.
 
A fesztiválon 18 szakácscsapat népesíti be a skanzen létesítményeit, a valamikori lakóházak konyháit, udvarait, köztük a díszvendég Debrecen, valamint az Ungvári Szabadtéri Néprajzi Múzeum séfjei is.
 
Szabó Sarolta, a múzeumfalu igazgatója elmondta, hogy középkori ételeket ugyancsak kínálnak majd a látogatóknak: a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend konyhafőnökei kecske-, hal- és malachúsból főznek lakomát. 
 
A rendezvényen települési önkormányzatok, nemzetiségi helyhatóságok, civil egyesületek, illetve neves éttermek szakácsai is főznek-sütnek.
 
Nem maradnak éhen a mai modern ételeket kedvelők sem, mivel a street food konyha menüjét a debreceni Ikon Street Étterem séfjei elkészítik a fesztivál résztvevőinek, a közkedvelt disznótoros étkek receptjeit átformálva. S lesz olyan szakácsgárda is, amely a makrovegán ételeket kínál majd az egészséges táplálkozás követőinek.
 
A borscs, a szláv céklás-húsos leves, a bigos, a lengyel húsos káposzta, a cicege, a húsos tócsni, vagy lapcsánka, a derelye, a töltött főtt tészta, a kukorica darával (kásával) töltött káposzta, a lapótya, a darált húsból és reszelt burgonyából készült fasírt, a töltike, a rizses hússal megtöltött szőlő-, vagy karalábélevél, illetve a sváb strudli, a fánkszerű töltött sütemény mellett várhatóan sokan lesznek kíváncsiak a zúzos levesre, amely lényegében egy húsleves, főtt rizs, zöldségek, húsok, belsőségek és pirított eperlevél tészta keveréke.
 
A Sóstói Múzeumfalu vasárnap 10 és 18 óra között várja az ínyenc látogatókat a gasztronómiai fesztiválra, amelyen kulturális program is szórakoztatja majd a résztvevőket.
(MTI)

Még nem adnak bort a Várban

Szeptember 08. 12:20
De délután kettőtől már igen, mert kezdődik a 25. Budapest Borfesztivál.
 
Még nem adnak bort a Várban
 
Képeink reggel készültek, és jól látszik rajtuk, hogy már majdnem készen van minden a nyitásra! :)
 
Még nem adnak bort a Várban

Megnyitották Európa első sörszökőkútját Szlovéniában

Szeptember 08. 11:38
Megnyitották Európa első sörszökőkútját, a Zöld Aranyat a szlovéniai Zalec városában - közölte a helyi média szerdán.
 
Janko Kos polgármester ezzel az új látványossággal akarja fellendíteni a komlóültetvényeiről ismert kis szlovén település turizmusát. 
 
A sörszökőkút ötletét néhány évvel ezelőtt helyi vállalkozók vetették fel. 
„Nem ingyen sörről van szó, amelyből kényük kedvükre fogyaszthatnak az idelátogatók” - mondta a polgármester, majd kifejtette, hogy hat euróért mindenki kap egy mikrochippel ellátott poharat, amelybe öt különböző csapból egy-egy deci sört csapolhat magának. 
 
„Nem az a cél, hogy az emberek berúgjanak, a kulturált sörfogyasztást szeretnénk népszerűsíteni” - hangsúlyozta.
 
A városka polgármestere úgy értékelte: a külföldi látogatók érdeklődése hihetetlenül nagy. Elképzelése szerint a turisták a jövőben özönleni fognak a különleges látványossághoz.
 
A szökőkút építésére 170 ezer eurót (52,8 millió forintot) költött az önkormányzat, de ennél többet, 180 ezer eurót (57,7 millió forint) magánadományokból gyűjtöttek össze. A polgármester szerint még soha nem volt ekkora támogatottsága egyetlen projektnek sem a városban: a kivitelezést 95 vállalat és 58 magánszemély támogatta. 
 
Az önkormányzati képviselők egy része korábban megpróbálta ugyan leszavaztatni a projektet, mondván, hogy a polgármester elherdálja a pénzt, de nem jártak sikerrel - írták a lapok.
(MTI)

20 000 palack magyar borral indultak útnak a Tesco kamionok

Szeptember 07. 10:17
Szeptemberi borfesztiváljára 20 000 palackot exportált a Tesco a Magyar Bormustrán „Best buy” elismeréssel díjazott magyar borokból cseh, lengyel és szlovák áruházaiba. Céljuk, hogy a magyar bort régiós szinten is népszerűsítsék.
 
Magyarország legnagyobb borkereskedőjeként a Tesco tavaly mintegy 22,5 millió palack bort értékesített hazánkban. Választékában közel 1094 féle bor található meg, amelyből 881 magyar. A vállalat 40 hazai pincészettel működik együtt.
 
A most exportra kerülő 9 díjnyertes termék között három fehérbor (Frittmann Testvérek Kft. – Generosa, 2015; Gál Szőlőbirtok és Pincészet – Gál Cserszegi Fűszeres, 2015; Tátrai Tamás – Etyek-Budai Chardonnay, 2015), három vörösbor (Csillagvölgy Pincészet Kft. – Fruska, 2014; Lajvér Borház Borászati Kft. – Lajvér Szekszárdi Kékfrankos, 2013; Koch Csaba – Villányi Cabernet Sauvignon Classicus, 2012), valamint 3 rozébor (Ikon Borászat – Ikon Rosé 2015, 2015; Varsányi Pincészet – Egri Kékfrankos-Merlot Rosé, 2015; Eredet Pince – Kunsági Kékfrankos Rosé, 2015) is megtalálható.
A „Best Buy” kategória nyertes borain keresztül – amelyek egy része a cseh, lengyel és szlovák piacon kizárólag a Tesco áruházakban kapható – a vásárlók nemcsak a pincészetekről tudhatnak meg többet, de megismerkedhetnek a magyar borvidékkel és annak karakteres fajtáival - írja a Tesco sajtóközleménye.

A Várban megint egy kupacban lesznek a villányiak

Szeptember 07. 08:54
A Budapest Borfesztiválon a Villányi borvidék borászatai az Oroszlános Udvarban várnak mindenkit, a Villányi Korzón. Itt találkozhatnak a vendégek a Bock-, Csányi-, Gere Attila-, Gere Tamás és Zsolt-, Günzer Zoltán-, Heumann-, Janus-, Linbrunn-, Malatinszky-, Mokos-, Polgár-, Somogyi Tibor, Tiffán Ede és Zsolt és a Vinatus Pincészetekkel. Újdonságként négy fiatal borászat is bemutatkozik boraival, pezsgőjével: a Bakonyi Pincészet, Bodor Borászat/Rácz Lilla, Joó Pincészet és a Vineas-Tenkes Pincészet. A tavalyi helyükön ott lesz a Blum-, Günzer Tamás- és a Sauska Pincészet - olvasható a Villány-Siklósi Borút Egyesület közleményében.
 
A Budapest Borfesztivál immár harmadik éve hirdeti meg a Pár Borpár játékos kóstolóját, amelyhez a Villányi borvidék több pincészete is csatlakozott Villányi Franc-jával. Itt borpárokat mutatnak be a borászatok egyet fizet kettőt kap akcióban, egymás mellett, összehasonlítva kóstolva. A kóstoltatott két tétel között, csak egy különbség van, vagy a hordós érlelés, az évjárat, a termőterület, vagy épp az érlelési idő.
 
Villányi Franc Pár Borpárok:
 
136. stand Gere Attila Pincészete Villányi Franc 2012- Villányi Franc 2013
137. stand Malatinszky Kúria Organikus Szőlőbirtok Kúria Cabernet Franc 2013 – Noblesse Cabernet Franc 2013
139. stand Csányi Pincészet Kővilla Válogatás Villányi Franc 2011 – Chateau Teleki Villányi Franc 2012
140. stand Janus Borház Janus Villányi Franc 2012 – Janus Cabernet Franc 2013
144. stand Gere Tamás és Zsolt Pincészete Villányi Franc Válogatás 2011 – Villányi Franc Várerdő-dűlő 2011
146. stand Bock Pince Villányi Franc 2012 – Cabernet Franc 2014
 

Ezért nagyon egészséges a must

Szeptember 06. 19:53
Ezért nagyon egészséges a must
 
Ha mustot iszunk, legtöbbször csak az jut eszünkbe, hogy fogyasztása könnyen beindítja az emésztési folyamatokat. Igaz, ami igaz, nem árt vigyázni, azonban A Garamvári Szőlőbirtok mégis azt tanácsolja, hogy - ha már itt a szezonja -, ne habozzunk, fogyasszuk bátran!
 
Hiszen a must nem más, mint „folyékony szőlő” a szőlőből frissen préselt gyümölcslé, mely elsősorban a szőlő húsának levélből áll, de a héj és a mag vízoldékony vegyületeit is tartalmazza. Magas tápanyag tartalma ellenére kalóriatartalma alacsony, hiszen 1dl szín mustban körülbelül 104 kcal energia, 1 gramm zsír és 1,4 gramm rost található. Igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a B1-B2-B6-C-és E vitamin, Magnézium, Kálium és K-vitamin. A benne található antioxidánsok pedig hozzájárulnak bizonyos betegségek megelőzéséhez:
 
Egyik legfontosabb alkotóeleme a quercetin nevű flavonoid, mely segíti egyes daganatos megbetegedések megelőzését, csökkenti a koleszterinszintet és a vérnyomást, gyulladáscsökkentő hatású. Továbbá védi az ereket a meszesedéstől és a káros lerakódásoktól, így azok következményeitől is, mint például az agyvérzés, illetve az infarktus.
 
Régen a lábadozó betegeket a húsleves mellett gyakran kínálták szőlővel is, a gyorsabb felépülés reményében. Az sem titok, hogy magas rost és víztartalmának köszönhetően hatékony a székrekedés ellen. 
 
Ezért nagyon egészséges a must
 
A Garamvári Szőlőbirtok tippje:
 
A friss mustot (ha ülepítetlen és szüretlen) tegyük a hűtőbe egy napra. A hűtés hatására a must sűrű része leülepedik. Nagyon óvatosan szűrjük át kis lyukú szűrőbe rétegelt gézlapokon, esetleg tüll anyagon. Eredményként szép tiszta folyadékot kapunk. 4-6 fokon tároljuk hűtőben, így sokáig élvezhetjük a kellemes „folyékony szőlőt”.