Fröccs

Gasztrokalauz: itt egyél, ha a Balatonnál jársz

Július 03. 08:09

A Magyar Konyha idén is összegyűjtötte a Balaton legjobb éttermeit - írja a Dívány. A kalauz azoknak nagy segítség, akik kicsit már ráuntak a pizza-gyros-lángos menüsorra, és nem értik miért olyan jó hekkezni, vagyis tengeri halat enni a Balaton mellett. 

 

Éttermeket, halsütőket, cukrászdákat és borászatokat teszteltek a Balaton körül, így született meg Magyarország első regionális gasztronómiai útikalauza, amiben nem csak a fine dining, hanem a hagyományosabb vonal is helyet kapott, sőt a strandbüféket is teszteltek a kiadvány készítői.

 

Még több jó balatoni étterem a Magyar Konyha balatoni különszámában! 

 

Top 10 étterem az északi parton

  • Bistro Sparhelt - Balatonfüred
  • Chianti Étterem - Veszprém
  • Villa Medici - Veszprém
  • Bock Bisztró Balaton - Vonyarcvashegy
  • Pura Vida - Tapolca
  • Söptei Pincészet és Étterem - Csopak
  • Márga Bisztró - Csopak
  • Kővirág Panzió és Étterem - Köveskál
  • Baricska Csárda - Balatonfüred
  • Miakő Étterem és Borház - Köveskál

 

Top 10 Étterem az Déli parton

  • Kistücsök Étterem - Balatonszemes
  • Kristinus Gasztro Műhely - Kéthely
  • Chateau Visz - Visz
  • Mandara Café & Lounge - Siófok
  • Spoon Il Mercato - Balatonakarattya
  • Hubertus-Hof - Balatonfenyves
  • Rozmaring Kiskert - Siófok-Balatonszéplak
  • Majthényi Présház - Balatonlelle
  • Gianpiero's - Balatonboglár
  • János Vendéglő - Siófok-Szabadifürdő

 

Top 10 strandbüfé

  • Neked Főztem - Zánka
  • Kalóz strandbisztró - Balatonudvari-Fövenyes
  • Ibolya Büfé - Balatonboglár
  • Chef Beach - Zamárdi
  • Neked Főztem Klasszik - Alsóörs
  • Kalóz strandbisztró - Badacsonytomaj
  • Kishableány - Badacsony
  • András büfé - Balatonszemes
  • Jóbarátok Halsütöde - Balatonalmádi
  • Sorompó Büfé - Balatonkenese

Nem kapnak elég pénzt italra szegény japán férfiak

Július 02. 20:12
Fukarul bánnak férjükkel a japán nők: a férjek és családapák évtizedek óta nem kaptak tőlük olyan kevés pénzt, mint mostanában - derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérésből.
 
Sok japán férfi adja oda teljes fizetését a feleségének még akkor is, ha ő az egyetlen kereső a családban. A hagyományok szerint ugyanis a nő kezeli a családi kasszát és osztja ki a zsebpénzeket.
 
A tokiói Shinsei Bank felmérése szerint egy japán férfi átlagos havi zsebpénze 105 ezer forintnak felel meg. Az 1980-as és 1990-es években még kétszer ennyi pénzből gazdálkodhattak. Az összeg már csak azért sem tűnik túl soknak, mivel a válaszadók szerint havonta átlagosan harmincezer forintnyit költenek csak a munka utáni italozásra a kollégákkal.
 
A felmérésben 1000 húszas-ötvenes éveiben járó férfit kérdeztek meg.
(MTI)

Ilyen a majmok bora

Július 02. 17:49
Az emberek és csimpánzok közti hasonlóság tagadhatatlan. Egyik legmókásabb példája ez a videó is, ahol a csimpánz erjesztett pálmanedvet iszik. Ők is szeretnek ugyanis együtt italozgatni és szórakozni - tudtuk meg Dr. Kimberley Hockings-tól, az Oxford Brookes University etológusától. 
 
A bódult állapotot kifejezetten szeretik, és amikor csak tehetik, kortyolnak az erjedt léből egy kis csészévé formált levéllel. Ilyenkor többet játszanak, hangosabbak, és néha amikor túlisszák magukat, ők is beájulnak.
 
valami

Bemutatták Szijjártó borait

Július 02. 10:42
Bemutatták a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2016-os borválogatását: a kiváló minőségű magyar borok nemzetközi népszerűsítésére pályázaton kiválasztott három kategória 23 fajta bora képviseli a magyar borkultúrát Magyarország 140 külképviseletén, valamint a nemzetközi delegációk előtt.
 
Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a borválogatást bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte: a tárca idén 15. alkalommal mutatja be a külügyi borválogatását, amelyet minden évben 10-12, nemzetközi borminősítéssel rendelkező vizsgabiztos vakon, azaz a lehető legobjektívebb módon választ ki.
 
Közlése szerint a tárca évente nagyjából 100 millió forintot költ borokra, a stratégiát a többi minisztériummal, így a földművelésügyi, a nemzetgazdasági tárcákkal és a Miniszterelnökséggel összehangolják.
 
Ausztria 20 százalékkal kevesebb bort exportál, mint Magyarország, de azt 2,5-szeres átlagáron teszi, ezt az államtitkár követendő példának nevezte. 
 
A bor az egyik legkiválóbb módja Magyarország népszerűsítésének, a kiválasztott borok képviselik az ország borkultúráját - hangsúlyozta.
 
Hozzátette: az elmúlt 30 évben minőségi átalakuláson ment át a borászat az országban, Magyarország "bornagyhatalommá vált" a minőségben. A márka még nem a megfelelő helyén van a francia, a portugál vagy az olasz borokhoz képest, ezért a minőségre kell koncentrálni az exportban is. El kell érni, hogy a magyar csúcsborászok valóban a lehető legmagasabb árat tudják elérni a boraikkal - mondta az államtitkár.
 
Mészáros Gabriella, a borválogatás zsűrijének elnöke a borászatoknak kiosztott elismerő oklevelek átadásakor azt emelte ki, hogy közel húsz éve törekednek az objektivitásra a legjobb borok kiválasztásában. A megmérettetésen részt vevő termelők tudják, hogy nem versenyről van szó, hanem a Kárpát-medence egyedi karakterének, fajtáinak bemutatásáról - mondta. Az egyes kategóriákban - grand superior, superior, classic - és a technológiában látványos a fejlődés az elmúlt 4-5 évben, az egyes termőhelyek karaktere jobban megjelenik. 
 
A díjazott fajták közé a Móri, az Etyek-Budai, a Tokaji, a Balatonfüredi, a Somlói, a Villányi, az Egri, és a Szekszárdi borvidékekről kerültek be tételek, és egy határon túli a Szerémségi borvidékről.
(MTI)

Nincs még magyar görögdinnye

Július 02. 07:59
A magyar dinnye még nincs kint a standokon, jelenleg görögországit árulnak - mondta a Híradónak egy árus. „Nem rossz, de nem is olyan, mint a magyar” – fogalmazott.
 
A magyar dinnyére még várni kell, mert az áprilisi hideg éjszakák valamelyest visszavetették a növényeket a fejlődésben – mondta Szabó Zsigmond erdőtelki gazdálkodó.
 
Mivel idén több dinnyét is később, április végén, május elején ültettek ki, ezért hosszabb dinnyeszezonra van kilátás.
 
Az előrejelzések szerint július 4-étől kerülhet ki nagy mennyiségben a jó minőségű magyar dinnye a standokra. Országosan 230-240 ezer tonna dinnyetermés várható, ami 25-30 ezer tonnával több a múlt évinél.

Megvan a lista: 23 magyar bor viszi majd az ország jó hírét

Július 01. 18:39
Bemutatták a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2016-os borválogatását: a kiváló minőségű magyar borok nemzetközi népszerűsítésére pályázaton kiválasztott három kategória 23 bora képviseli a magyar borkultúrát Magyarország 140 külképviseletén, valamint a nemzetközi delegációk előtt.
 
Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára a borválogatást bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte: a tárca idén 15. alkalommal mutatja be a külügyi borválogatását, amelyet minden évben 10-12, nemzetközi borminősítéssel rendelkező vizsgabiztos vakon, azaz a lehető legobjektívebb módon választ ki.

Közlése szerint a tárca évente nagyjából 100 millió forintot költ borokra, a stratégiát a többi minisztériummal, így a földművelésügyi, a nemzetgazdasági tárcákkal és a Miniszterelnökséggel összehangolják. A bor az egyik legkiválóbb módja Magyarország népszerűsítésének, a kiválasztott borok képviselik az ország borkultúráját - hangsúlyozta.

Hozzátette: az elmúlt 30 évben minőségi átalakuláson ment át a borászat az országban, Magyarország "bornagyhatalommá vált" a minőségben. A márka még nem a megfelelő helyen van a francia, a portugál vagy az olasz borokhoz képest, ezért a minőségre kell koncentrálni az exportban is. El kell érni, hogy a magyar csúcsborászok valóban a lehető legmagasabb árat tudják elérni a boraikkal - mondta az államtitkár.
 
Mészáros Gabriella, a borválogatás zsűrijének elnöke a borászatoknak kiosztott elismerő oklevelek átadásakor azt emelte ki, hogy közel húsz éve törekednek az objektivitásra a legjobb borok kiválasztásában. A megmérettetésen részt vevő termelők tudják, hogy nem versenyről van szó, hanem a Kárpát-medence egyedi karakterének, fajtáinak bemutatásáról - mondta. Az egyes kategóriákban - grand superior, superior, classic - és a technológiában látványos a fejlődés az elmúlt 4-5 évben, az egyes termőhelyek karaktere jobban megjelenik. 

A díjazott fajták közé a Móri, az Etyek-Budai, a Tokaji, a Balatonfüredi, a Somlói, a Villányi, az Egri, és a Szekszárdi borvidékekről kerültek be tételek, és egy határon túli a Szerémségi borvidékről.
 
(MTI)

Nem megy több szeszesital Oroszországba?

Július 01. 15:49
Adózárjegy-hiány miatt rövidesen leállhat a szeszesitalok oroszországi importja - írta csütörtöki számába a Kommerszant című napilap.
 
A lap szerint a régi típusú adózárjegyek kifutóban vannak, az újak nyomtatására vonatkozó közbejegyzési pályázat pedig még nem zárult le. Az importőrök között az illetékes vámhatóságok már kiosztották az utolsó zárjegyeket, a raktárkészletek kifogytak.
 
Az orosz alkoholimportőrök szövetségétől (SzIAL) származó értesülések szerint több forgalmazó, köztük a Bacardí fennakadásokról vagy leállásról panaszkodott. A külföldi borok behozatalára szakosododott Simple Group zárjegy-készletei szeptemberig tartanak ki.
 
A probléma a kiskereskedelmi forgalmat egyelőre nem érinti, de a Kommerszant által megszólaltatott szakértők szerint az orosz állam súlyos adóbevételektől eshet el, ha a helyzet a lehető leghamarabb nem rendeződik.
 
Az orosz kormány 2015-ben határozott arról, hogy 2016. szeptember 1.-ig engedélyezi a külföldről behozott szeszesitalok régi adózárjeggyel történő forgalmazását. Az orosz pénzügyminisztérium június közepén jelentette be, hogy kidolgozta a vonatkozó kormányrendelet módosítását, amely alapján további egy évvel meghosszabbíthatnák az alkoholos italok régi típusú zárjeggyel való behozatalát.
(MTI)

Egy valamitől a terrorveszélytől is jobban félnek az Oktoberfest szervezői

Július 01. 11:24
A párizsi, brüsszeli és isztambuli terrortámadások miatt az Oktoberfest szervezői sokkal többet fognak biztonságra költeni, mint korábban – írja a Local.de alapján az Index.
 
A világ legnagyobb sörfesztiválján szúrópróba szerű ellenőrzésekre számíthatnak a vendégek. A szervezők egyébkét a túlzsúfoltságtól a terrorizmusnál is jobban tartanak. A kéthetes sörfesztivál minden évben több mint hatmillió látogatót vonz, és már a korábbi években is egyre kaotikusabb helyzetet eredményezett, hogy növekvő számú látogatót kellett bezsúfolni ugyanakkora területre. Idén jobb szervezéssel próbálják elkerülni a torlódásokat.
 

Aki szereti a keserű ízeket, annak sötét a lelke

Július 01. 08:45
Az osztrák Universität Innsbruck felmérése szerint, azoknak az embereknek, akik szeretik a tonikot, Negronit, fekete kávét vagy IPA-t - tehát a kifejezetten keserű italokat -, a lelkük is sokkal sötétebb, mint másoké - olvashattuk a Vinepair oldalán. 
 
1000 ember vett részt a kutatásban, ahol kétféle teszt eredményeit összevetve született meg az eredmény. Az egyik tesztben különféle étel- és italtípusokat kellett rangsorolniuk 1-től 6-ig, a másikban pedig a személyiségükre vonatkozó kérdéseket kellett megválaszolniuk. A tudósok úgy vélik, a feltételezésnek jogalapot ad a tény, hogy a keserű ízeket egyfajta figyelmeztetésként ismeri fel agyunk, hiszen általában a keserű dolgok károsak, vagy éppen mérgezőek - ezért kedvelhetik jobban a rosszindulatú, netán erőszakos emberek.
 
Emellett az is kiderült, hogy az édes ízek kedvelői a leginkább segítőkész személyiségek. Gyakorlatilag tehát azok, akiknek ízlenek a kifejezetten keserű kortyok, szinte izgalomba jönnek a veszélyes, vagy ártalmas dolgok kapcsán. Ezek után ha IPA-t rendelsz, ne csodálkozz, ha megijed tőled a pultos lány.