Fröccs

Az Alzheimer-kórral szemben hatékony étrendet állítottak össze

December 28. 11:09
A diétát a chicagói Rush University Medical Center szakemberei dolgozták ki, Martha Clare Morris vezetésével. A MIND-diéta névre keresztelt étrend alapját a mediterrán étrend és a magas vérnyomás csökkentésére alkalmazott DASH diéta alkotja - írja a Házipatika.com.
 
A MIND-diéta 15 összetevőből áll: 10 olyan ételcsoportból, melyek jót tesznek az agynak, és öt olyanból, melyeket jobb elkerülni. Az egészséges ételek között találjuk a zöld leveles zöldségeket, a zöldségféléket, az olajos magvakat, a bogyós gyümölcsöket, a hüvelyeseket, a teljes kiőrlésű gabonaféléket, a halakat, a szárnyasokat, az olívaolajat és a bort. A nem ajánlott ételek pedig a vörös húsok, a vaj és a margarin, a sajt, a péksütemények és édességek, valamint az olajban sült ételek.
 
A szakemberek szerint a diéta minimum 35 százalékkal csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának rizikóját. 

Nagyon ment idén a turizmus

December 28. 10:06
Magyarország minden eddiginél népszerűbb turisztikai célponttá vált, a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, azon belül a belföldi és a külföldi vendégforgalom egyaránt stabil növekedést mutat - hangsúlyozta Faragó Péter, a Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek adott interjújában.
 
Faragó Péter kiemelte: Magyarországon a világátlag több mint négyszeresével, 17,5 százalékkal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma 2015 első felében a Turisztikai Világszervezet legutóbbi jelentése szerint. Hasonló mértékű növekedést egyetlen közép-európai országban sem regisztráltak.
 
Hozzátette, a szállásdíjbevételek növekedési üteme meghaladja a vendégforgalom bővülési ütemét. A turizmus egyértelműen a nemzetgazdaság egyik húzóágazata, a turizmus növekedése már ötödik éve töretlen, 2010 és 2014 között az Európából, Ázsiából és az Amerikából érkező vendégforgalom tekintetében jelentős, kétszámjegyű bővülés volt Magyarországon. Ebben az időszakban 29 százalékkal nőtt az Európából érkező vendégek száma, ezen belül a szlovák vendégeké 80 százalékkal, Lengyelországból és az Egyesült Királyságból is mintegy másfélszer többen érkeztek. Az amerikai kontinensről 56 százalékkal, Ázsiából pedig 60 százalékkal több vendég látogatott ide.
 
Hangsúlyozta: az eddigi eredmények alapján jó esély van arra, hogy idén is új rekordot dönt az ágazat.
 
Az év első tíz hónapjának adatai alapján a vendégszám ismét 8 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 6 százalékkal haladta meg a tavalyit. Budapest is kiemelkedő forgalmat élvezett idén, a külföldi vendégek 8,8 százalékkal több, összesen közel 6,7 millió vendégéjszakát töltöttek el a szálláshelyeken januártól októberig, és az év utolsó hónapjaiban is csúcsforgalomra lehet számítani a fővárosban.
 
Kitért arra is, hogy a társaság 2016-os tervében, a hároméves marketingstratégia által kijelölt irányokat követve, konkretizálták a feladatokat, akciókat. A turisztikai- és agrármarketing egymást erősítő jellege legkézzelfoghatóbban a gasztronómia területén jelenik meg, ezért 2016 a Gasztroélmények éve lesz az MT Zrt. koordinálásával - mondta. A torkos csütörtökkel induló tematikus év 4-5 nagyszabású, országos, vagy azon is túlnyúló gasztronómiai eseményt ölel fel, amelyeket regionális és külképviseleti szervezésű vagy támogatású, illetve agrármarketinghez kapcsolódó események sora kísér egész évben. Minden hónapban más ételek, ételcsoportok kerülnek majd terítékre a gasztroélmények bemutatása során - fejtette ki.
 
Közölte: az új külképviseleti koncepció a regionalitásra épül, a meglévő külképviseletek tevékenységét kiterjesztik a hasonló kulturális jegyekkel, attitűdökkel rendelkező régión belül. Az eddigieknél jóval erősebb tevékenységet fognak kifejteni például Kanadában az amerikai egyesült államokbeli, Portugáliában pedig a spanyol külképviselettel. Úgy vélte, Magyarország számára versenyelőnyt jelent, ha megfelelő szinten képviselteti magát azokban a turisztikai küldőországokban is, amelyekre más desztinációk sokszor kisebb figyelmet fordítanak.    
 
Jelezte: az elmúlt időszakban sokat fiatalodott a nemzeti marketing, mind a turisztikai, mind az agrármarketing területen. A fiatal célcsoport kiemelt, hiszen ők részben a jelen, részben a jövő utazói, akik később családosként is visszatérhetnek oda, ahol jól érzik magukat. Minden eddiginél nagyobb figyelmet szentelnek az online eszközöknek, alkalmazkodva a legújabb utazási trendekhez, ezzel napról napra erősebb az online jelenlét - tette hozzá.

100 éve halt meg Gundel János

December 28. 08:37
Gundel János, a magyar szálloda- és vendéglátóipar úttörője, a neves vendéglős dinasztia alapítója 100 éve, 1915. december 28-án halt meg Budapesten.
 
Johann Gundel néven 1844. március 3-án született a bajorországi Ansbachban. Tizenhárom évesen Pestre jött vendéglős nagybátyjához dolgozni. Egy kocsmában kezdte pikolóként, de tehetségének köszönhetően rövid idő múlva már a belvárosi Arany Sas fogadóban alkalmazták. Első önálló vendéglőjét, a Bécsi Sörházat 1869-ben nyitotta meg a Király utcában, két évvel később átvette a József nádor téri Virágbokor vendéglőt is. Az üzletet felvirágoztatta, itt kerestek enyhülést a közeli gabonatőzsde alkuszai, és több híresség is látogatta az intézményt. A Gundel vendéglőknek kiváló bécsi szeletük és csapolt osztrák sörük miatt ellenállhatatlan vonzereje volt.
 
A szakma legnagyobb meglepetésére alig 35 évesen visszavonult, és belevetette magát a közéletbe. A Szállodások és Vendéglősök Ipartársulatának elnöke, Budapest Székesfőváros törvényhatóságának tagja lett, komoly erőfeszítéseket tett a szakoktatás megszervezése érdekében. Ám tíz évvel később, 1889-ben – időközben öt gyereke született - visszatért a vendéglátáshoz, kibérelte az István Főherceg szállodát az Akadémia és a Vigyázó Ferenc utca sarkán. (Az épület ma már nincs meg, 1904-ben átalakították, a házat a Gyáriparosok Országos Szövetsége vette meg.) A konyhájáról méltán híres szálloda az irodalmi élet egyik központja lett, legjelesebb vendége Mikszáth Kálmán volt, az ő hatására alkotta meg Gundel a palóclevest. A szállóban tanulta ki fia, Károly is a szakmát, pikolóként és kenyeresfiúként is dolgozott.
 
1904-ben ismét visszavonult, idejét és erejét ettől kezdve a szakmai szerveződés és képzés előmozdításának szentelte. Számtalan tisztséget viselt, egyebek közt az Állandó Borvizsgáló Szakértőbizottságban, az Vendéglős Szövetségben, a Budapesti Kávés Ipartársulatban. Nevéhez fűződik a vendéglátóipari szakma képesítéshez való kötése, a nemzetközi kapcsolatok felvétele.
 
Híres volt alaposságáról, személyesen ellenőrizte a menükönyvet, az adagokat, az ételek összeállítását, olykor még a moslékosdézsát is átvizsgálta. Több ételt is "alkotott", elsőként enyhítette a korábban barbárnak, túlfűszerezettnek tartott magyar konyhát a nemzetközi konyha szelídebb, pikáns ízeivel. Számos szakcikket írt magyarul és németül. Szabadidejében esztergált, elefántcsont tárgyakat készített, budafoki kertjében dolgozgatott.
 
Szinte élete végéig dolgozott, örökségét fia, Gundel Károly vitte tovább, akinek neve még életében fogalom lett.
(MTVA Sajtó- és Fotóarchívum)

Jó ha tudod: tények a mandarinról

December 27. 20:10
A mandarint ősszel szüretelik, így a hazai boltokban október és január között érdemes vásárolni belőle. A gyümölcs valójában Délkelet-Ázsiából és a Fülöp-szigetekről származik, míg Európába csak az 1800-as évek elején jutott el. A mandarin elnevezés kínai eredetű, amely a gyümölccsel vaó kereskedelemnek köszönhető.
 
Válogatáskor az ép, hibátlan külsejű darabokat keressük, a mandarin héja ugyanis vékony, és az ütődések, hibák szinte biztos, hogy a beltartalomra is hatással vannak. A mandarin könnyen penészedik a puha, benyomódott részeken, a hálós gyümölcsöt ezért alaposan forgassuk át! A méret ugyanakkor nem feltétlen függ össze a minőséggel - tanácsolja a Kertesz.blog.hu.
 
A mandarin C-vitaminban bővelkedik (30mg/100g), tartalmaz említhető mennyiségben káliumot, kalciumot és magnéziumot, víztartalma közel 90 százalék.

Érdemes lesz ellátogatni az új év első napján a Bazilikához

December 27. 17:19
A karácsonyt követően továbbra is ingyenesen használható a 200 négyzetméteres korcsolyapálya a budapesti Bazilikánál, és a helyszínen a korcsolyát ingyen lehet bérelni. Szilveszterkor a legnagyobb slágerek zenéje lesz hallható a téren.
 
Január elsején pedig az újévi hagyományokat követve rendhagyó Lencse Nappal várják a látogatókat a Bazilikánál, ahol a különféle receptek szerint elkészített szerencsehozó étel minden gasztrokiállítónál és street food árusnál kapható lesz.

A tokaji aszú inspirálta a világhíres magyar parfümőrt

December 27. 14:25
Minya Viktória az egyetlen nemzetközi szinten is elismert magyar parfümőr, akinek Párizsban saját műhelye és stúdiója van, valamint a legnevesebb kiállításokra hívják a világban. Az Index.hu a parfümkészítés rejtelmeiről, nehézségeiről és szépségeiről beszélgetett Minya Viktóriával:
 
"Legalább egy év, mire eljutok egy illat végső formulájáig, és közben minimum kétszáz receptúrát kipróbálok, de van, hogy csak ezer próbálkozás után születik meg a végső verzió." A magyar parfümőrlány saját sorozata, a Hedonist különféle virágokat és gyümölcsöket (például rózsát, íriszt, ribizlit) gondol tovább, a legnagyobbat pedig eddig az Eau de Hongrie nevű kreációja szólt, amit a tokaji aszú inspirált.
 
A tokaji aszú inspirálta a világhíres magyar parfümőrt

Miből és hogyan készül a gumicukor?

December 27. 11:18
A gumicukorok „királya” a Haribo, amelyet mindneki ismer. Most kiderül, hogy milyen összetevőkből áll: cukor, zselésítő szer és víz. A Haribo-titok a megfelelő hőmérsékletben, aromákban és a tárolásban rejlik - írja az Origo.hu. Íme egy videó arról, hogyan készül a Haribo:
 

Ez lenne az amerikai elnök egyik kedvenc borászata?

December 27. 07:36
Nem hivatalos források szerint az Egyesült Ál­lamok elnökének egyik kedvenc borászata a Duckhorn - írja a Metropol.hu. A pincészet Kalifornia egyik leghűvösebb termőterületén Russian River Valley AVA-ben található, amely klíma elsősorban az óceánnak köszönhető. A Metropol.hu a Duckhorn Winery egy 2014-es Migration Chardonnay tételét mutatja be:
 
Illatban elegáns és vibráló – persze csak egy chardonnay-hez méltón. Ott vannak benne az érett gyümölcs aromái, de ott van az mérsékelt, hűvösebb karakter is, amelyet a speciális klíma segített világra. Citrusok, érett fehérhúsú gyümölcsök, narancsvirág, kis vajasság, és florális karakter. Kellően elegáns és összetett illat.

Ilyen volt egy két puttonyos aszú címkéje

December 26. 18:26
A borok címkéi jókora változáson estek át. A Vinoport.hu-n megjelent dr. Bihari Zoltán gyűjteménye, amelyet eredetileg a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kiadványában tettek közzé. Több érdekesség is felfedezhető a címkéken, íme egy:
 
Ilyen volt egy két puttonyos aszú címkéje
 
1945 előtt még a két puttonyos minőség is elfogadott volt. A közelmúltig a szlovák oldalon is készítettek kétputtonyos aszút.