Fröccs

Haver, hozz egy zacskó sört!

Február 28. 17:12
Íme a XXI. század csomagolóiparának meghökkentő találmánya, a kínai zacskós sör! Nem kell az üres sörösüvegekkel bajlódni, nem kell pakolgatni, ha túl sok halmozódott fel otthon belőle, és persze egy nagyon jó marketingfogás a vállalatoknak. A Tsing Tao márka Magyarországon is kapható, viszont nem zacskós kiszerelésben - írja a Trademagazine.hu.
 
Haver, hozz egy zacskó sört!
 
 

Tom Hanks a Borkonyhában!

Február 28. 14:43
Robert Langdom professzor a Borkonyhában keresi a Szent Grált - posztolta ki Facebook oldalára a Borkonyha.
 
Tom Hanks és Ron Howard Oscar-díjas rendező ellátogattak egy kellemes vacsorára a Borkonyhába, ahol az étterem munkatársai megragadták az alkalmat, hogy a hírességekkel pózoljanak. A legújabb hírek szerint, az egyik Dan Brown könyv, a Da Vinci- kód és az Angyalok és Démonok folytatásának forgatása zajlik éppen a fővárosban. A filmet előreláthatólag októberben láthatjuk a mozivásznon.
 
Tom Hanks, a kétszeres Oscar-díjas és négyszeres Golden Globe-díjas amerikai színész Robert Langdom professzort alakítja a filmben, aki vallási rejtélyek megoldásával foglalkozik. 
 
 

Veszélyben a burgundi

Február 28. 11:14
Az elöregedő szőlőterületek, a növényt megtámadó betegségek és az évről évre csökkenő termés miatt nehezebb lesz a burgundi borokhoz hozzájutni – számolt be a Decanter.hu-nak a borrégió tanácsának tagja.

A burgundiai borok iránti kereslet még mindig magas, akárcsak a piaci ára, ugyanakkor a gyenge szüretek miatt nem tudnak elegendő mennyiséget előállítani. A termőterületek elöregedtek, és a 2000-es évek óta jelentősen lecsökkentek. A szőlőt az „esca” és „fanleaf” nevezetű vírusok pusztítják, ami az elmúlt években a szőlőterületek 14 százalékát érintette. A francia kormány statisztikáiból kiderült, hogy több mint 100.000 hektárnyi terület veszett el  a betegségek következtében.

Mindezek mellett egy másik égető probléma is kihívás elé állítja a régió gazdáit, ez pedig nem más, mint az elöregedő ültetvények. Egy átlagos burgundi szőlőterület 50 éves, amelynek következtében sokkal kisebb hozamot eredményez. Jelenleg az ültetvények 60 százaléka már több mint 30 éves.
 
A régió képviselői részéről már elindult egy kezdeményezés a probléma orvoslására, viszont nehéz lesz olyan döntést hozni, ami minden gazda érdekeit egyaránt képviseli.  
 

Jótékonykodik a híres séf

Február 28. 07:10
A világhíres olasz séf, Massimo Bottura elindította a Refettorio Ambrosiano-projektet, amelynek koncepciója kapcsolódik a milánói világkiállítás központi gondolatához. Ennek lényege, hogy a Földön mindenki számára tegyük hozzáférhetővé az egészséges, biztonságos és megfelelő élelmiszereket, táplálékot - írja a Diningguide.hu.
 
A projekt szerint a megmaradt ételeket szegényeknek, hajléktalanoknak ajánlotta fel, akik éttermi körülmények között fogyaszthatták el azokat. Mindezek mellett Bottura Bolognaban nyit levesezőt a lélek és a test táplálására.

Május 13-án kezdődik Szegeden a borfesztivál

Február 27. 20:49
 
Májusban ismét Szeged lesz a minőségi borok fővárosa. Május 13. és 22. között a Szeged Napja Ünnepségsorozat és a XXII. alkalommal megrendezésre kerülő Szegedi Borfesztivál minden eddiginél nagyobb méreteket ölt: több mint 150 borászat félezer féle borával, 250 kiállítóval, 10 napon át, 10 helyszínen egyedülálló gasztronómiai, kulturális és zenei kínálattal várja a minőségi borok szerelmeseit.
 
A tradicionális, Széchenyi téri "központ" mellett az idén is várja vendégeit a legendás, immáron XVII. alkalommal megrendezésre kerülő Hídi Vásár, az egyedülálló zenei felhozatallal és nagy szabású koncertekkel kecsegtető Dóm Téri Kavalkád. A tavalyi évben nagy sikert aratott Kincs-tér keretein belül idén is különleges kulturális élményekben lehet részük a Dugonics térre kilátogatóknak, valamint a további helyszíneken – a teljesség igénye nélkül – a Klauzál és Árpád téren is impozáns gasztronómiai és kulturális programokkal várják a vendégeket. Május 21-én, Szeged Napján lenyűgöző tűzijátékkal ünnepeljük a világ legszeretnivalóbb városát a Dóm Téri Kavalkád keretein belül.

Az olaszok nem viccelnek, ha fejlesztésről van szó

Február 27. 18:11
Az olasz kormány új projektet tervez, amelynek keretein belül egy kerékpárutat valósítanának meg Velencétől Leccéig.
 
Ciclovia del Sole (A Nap kerékpárútja) elnevezést kapja majd a bicikliút, amelyet négy szakaszra tagolnak. Az első, 679 kilométeres út a nyugat-keleti tengelyen halad, Torinót köti össze Velencével. Friuli-Venezia Giulia tartomány már egy ideje az útvonal meghosszabbításán dolgozik Velencétől Triesztig. A második, 400 kilométeres szakasz Veronát köti össze Firenzével. A Közép-Olaszországon áthaladó szakaszt pedig Rómánál egy biciklis körgyűrűvel toldják meg. Dél-Olaszországban elsőként egy 250 kilométeres szakaszon épülne kerékpárút Venosa és a Lecce közelében lévő Villa Castelli között -írja a Travelo.hu.
 
 
 

5 nélkülözhetetlen kellék borrajongóknak

Február 27. 16:25
Ha eddig azt gondoltuk, hogy elég egy talpas pohár ahhoz, hogy igazi borfanatikus legyen az ember, akkor tévedtünk. A következőkben összeszedtük azokat a felszereléseket, kellékeket, kütyüket, amelyek elengedhetetlenek egy borrajongó otthonában: 
 
  1. Bornyitó: kicsi, könnyű, jó választás és még egy női táskában is elfér. Praktikus, legyen mindig kéznél!
  2. Cseppőr: nagyon egyszerű a dolgunk, tekerjük össze és helyezzük a palackba és máris megmentettük terítőnket a vörös boros foltoktól.
  3. Dekantáló: fontos, hogy tároljunk otthon egy dekantálót, de ha nincs, akkor sem kell kétségbe esnünk, ugyanis helyettesíthetjük egy másik palackkal. A dekantálással azonban vigyáznunk kell, mert nem mindegyik bornál érdemes elvégezni a folyamatot.
  4. Egy jó hűtő: korábban már írtunk arról, mennyire fontos, hogy a borokat megfelelő hőmérsékleten tároljuk. Tudniillik egy jól palackozott bor kényes a hőmérsékletre. A bor szobahőmérsékleten hamar elöregszik és átalakulnak benne az ízek, aromák, ezért érdemes áttanulmányozni a borok tárolását, mielőtt a minőség rovására menne.
  5. Boros alkalmazás: az inernetnek köszönhetően ma már telefon alkalmazáson keresztül keresgélhetünk szakkifejezések és programok után. 
 

Nagyot alkotott a bodrogkisfaludi pincészet

Február 27. 13:12
„Hiába van benne jelentősebb maradékcukor, ez a bor nem a cukorról szól, hanem a Hegyalja és a furmint találkozása által generált ősrobbanásról” - írja a Metropol.hu a Breintenbach pince 2013-as Lapis tételéről. A bor 100 százalék furmint, amely már félédes kategóriába tartozik a magas maradékcukor tartalma miatt.
 
Nem hétköznapra való, nem „gyorsan dobjunk be egy-két pohárral” karakter. Ünnepi asztalra kívánkozik, egy hosszú hétvégére, de pénteken még véletlenül sem szabad megkóstolni, legfeljebb kinyitni és szellőztetni. Szombaton, amikor már kissé lelazultunk, s kellőképpen rá tudunk koncentrálni a borra, na akkor kell elfogyasztani. Megéri megadni a tiszteletet és a lehetőséget ennek a bornak, mert igazából csak akkor tud kellőképpen kitárulkozni előttünk.
 
A teljes bejegytést a Metropol.hu oldalán tudod elolvasni!

600 dollárt keresett azzal egy hölgy, hogy elment vacsorázni

Február 27. 10:24
Egy amerikai nő a Washington állambeli Issaquah egy éttermében 600 dolláros igazgyöngyre harapott rá a vacsora közben.
 
Lindsay Hasz és férje a Montalcino Ristorante Italiono nevű helyen étkeztek, amikor a nő az előétel fogyasztása közben valami keményre harapott. Elmondása szerint nem volt biztos abban, mi lehetett a kemény tárgy, de a zsebébe csúsztatta azt és hazavitte magával.
 
A nő megmutatta a természetes drágakövet egy szakértőnek is, aki megállapította, hogy egy Vénusz-kagyló (vaskalapos kagyló) mintegy 600 dollár (169 ezer forint) értékű lila színű igazgyöngyére lelt az ételében.
 
Ted Irwin, a Northwesti Földtani Laboratórium munkatársa az éttermi menüben talált lelet ritkaságáról szólva elmondta, hogy átlagosan pár millió vaskalapos kagylógyöngy közül alig egy éri el drágakői minőségét.
 
Az étterem tulajdonosa, Cindy Nardone gratulált Lindsay Hasznak, aki elmondása szerint nyakláncot készíttetne a igazgyöngyből.
 
(MTI)