Fröccs

Hedonizmus a négyzeten: íme minden téli lánybuli alapreceptje

November 27. 19:38
Hedonizmus a négyzeten: íme minden téli lánybuli alapreceptje
 
Imádjuk a csokit és imádjuk a bort is. Télen épp a nagy vörösborokat. Időnként jóféle csokit is eszegetünk a vörösborhoz. De miért nem jutott még senkinek eszébe kombinálni a kettőt? Dehogynem jutott!
 
Az Immaeatthat.com szerzője a forró csokit hozta össze a vörösborral, ami elsőre ugyan furcsának tűnik, de hogyha egy kellemes forralt borra, és/vagy forró csokira gondolunk, akkor könnyen meggyőzzük magunkat az ötlet helyességéről.
 
Íme a recept, kipróbálni ér!
 
Hozzávalók: 
 
  • 1/2 bögre tej
  • 1 bögre vörösbor
  • 1/3 bögre étcsoki, kockákra törve
  • esetleg mehet bele kis kókusztej is
 
Elkészítés:
 
Egy serpenyőben, közepes lángon melegítsd össze a tejet és a csokit, folyamatosan kevergetve, míg az utóbbi teljesen beleolvad a tejbe. Aztán mehet a krémes tejes csokiba a vörösbor. Melegítsd kellőképp össze, és már mehet is a bögrébe a finomság...

A forralt bor rajongók ezt imádni fogják

November 27. 16:26
A forralt bor rajongók ezt imádni fogják
 
Egy egészen új receptet találtunk, amelyben a méz és az almabor a főszereplő. Az új Jamie Magazin ünnepi számában van ez a forralt almabor recept:
 
Kell hozzá:
 
  • 500 ml almabor
  • 10 g reszelt gyömbér + 6 szelet
  • 3 szegfűszeg
  • 2 fahéjrúd
  • 2 szelet alma
  • 2 kávéskanál méz
 
Az elkészítés pedig nagyon egyszerű. A méz kivételével minden mehet egy lábasba, 3 percig kell forralni, a végén pedig mehet hozzá a méz. Az illata mesés. :)

Ihatatlan a tavalyi Beaujolais

November 27. 12:22
Ihatatlan a tavalyi Beaujolais
 
Úgy tartják, hogy a gamay szőlőfajtából készülő Beaujolais-k (újborok) nem érlelhetőek. Ez nem véletlen, és a Borravaló.hu most be is bizonyította. Hiába volt 2014 az elmúlt évtized legjobb bozsolé évjárata (?), mégis a három tavalyi bozsolé közül éppen csak egy volt iható állapotban. A tanulságot így fogalmazta meg a cikk szerzője: „csak az extrém sportok kedvelőinek”.
 
A beaujolaisról egyébként itt írtunk egy csomót.

Badacsony környékén télen is simán találsz nyitott pincéket

November 27. 10:35
A Badacsony.com összegyűjtött egy rakás olyan helyet a környéken, ahová télen is betérhet a borturista. 
 
Badacsony
 
  • HOTEL BONVINO ÉTTEREM és BORBÁR 
Badacsony, Park u. 22.; +36-87/532-210; nyitva tart: minden nap (ebéd 13-16h között)
  • HOTEL&ÉTTEREM HALÁSZKERT
Badacsony, Park u. 5.; +36-87/430-647; nyitva tart: minden nap: 11-21.30h
  • ISTVÁNDY BORMŰHELY
Badacsony, Római út 155.
+36-70/230-4713; nyitva tart: péntek-vasárnap 11-19h. Más időpontban előzetes bejelentkezéssel.
  • NÉMETH PINCE
Badacsony, Római út 127.
+36-87/431-274; +36-70/772-1102; nyitva tart: előzetes bejelentkezéssel
  • BACCHUS APARTMAN - BORBARLANG VINOTÉKA
8261 Badacsony, Kossuth L. u. 1.
+36 20 353 3389, +36 87 531 031; 
Vinotéka: November - December: naponta: 10-18h
Apartmanok: November: foglalhatóak; December: zárva
  • DOBOSI-STIER PINCÉSZET-BADACSONYI BORPINCE ÉS FRÖCCSTERASZ
Badacsony, Római út 216.; +36-30/868-1361, nyitva tart: 10-21h
  • LÉRÁNT PINCE 
Badacsony, Radnóti út 2.
+36 70 307 9619; nyitva tart: előzetes bejelentkezés alapján
  • LAPOSA BIRTOK
Badacsony, Bogyai Lajos u. 1.
+36-30/519-8577; nyitva tart: hétfő-vasárnap: 11-19h
  • SZEGEDY RÓZA HÁZ IRODALMI ÉS BORMÚZEUM - ÜRMÖSHÁZ BOROZÓ
Badacsony, Kisfaludy út 17.
+36- 70 /382-9210, nyitva tart: 
November:      péntek-vasárnap: 11-17h
December:      péntek-vasárnap: 11-17h
  • midiTOURIST KFt. (szállás, pénzváltás, információ, kerékpárkölcsönzés)
8261 Badacsony, Park utca 53.; + 36-87/ 431- 028 és +36- 87/898 -026
Nyitva tart: 
november, december 20-ig:      hétfő – szombat    9 – 17 h
ingatlanközvetítés előzetes bejelentkezés alapján  vasárnap is.
2015.12.20. – 2016.01.04-ig az iroda zárva tart.
 
Badacsonyörs
 
  • FOLLY ARBORÉTUM & BORÁSZAT
Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út. 25.
+36-70/337-4533; nyitva tart: minden nap, 8-17h
  • BADACSONYI PÁLINKAHÁZ Kft.
Badacsonyörs, Füredi út 3.
+36-70-340-51-52; Nyitva tartás előzetes, telefonon történt egyeztetés szerint.
  • SIPOS BORHÁZ 
Badacsonyörs, Szőlő u. 23.
+36-30/651-5687 (Kertész Tímea) 
Nyitva tart: November, December: előzetes bejelentkezés alapján
 
Badacsonytomaj
 
  • WELLER BORHÁZ
Badacsonytomaj, Római út 28.; Tel: +36-30-257-5077; nyitva tart: előzetes bejelentkezés alapján
  • BORBARÁTOK ÉTTEREM-PANZIÓ-BORHÁZ
Badacsonytomaj, Római út 88.
+36-87/471-000; nyitva tart: minden nap, 12 – 21h
  • FATA PINCE
Badacsonytomaj, Római u. 88.
+36-87/471-000, nyitva tart: minden nap, 10-21h
  • MUSKÁTLI VENDÉGLŐ és CUKRÁSZDA 
Badacsonytomaj, Balaton u. 2.
+36-87/471-167; nyitva tart: minden nap 9-19h
  • SÖRPATIKA KÁVÉZÓ, SÖRÖZŐ, LOTTÓZÓ, VENDÉGHÁZ 
Badacsonytomaj, Hősök tere 1.
+36-20/929-4026, nyitva: minden nap 8.00-22.00
  • BORBÉLY CSALÁDI PINCÉSZET és VENDÉGHÁZ
Badacsonytomaj, Káptalantóti út 19.
+36-30/927-1414; nyitva tart: 
November:      hétfő – csütörtök: 10-16h; péntek- szombat: 10-19h; vasárnap: 10-17h
December:      előzetes bejelentkezés alapján 
  • ISTVÁNDY PINCÉSZET
Káptalantóti, Hegymög dűlő ;+36 70/361-8421; nyitva tart: előzetes bejelentkezés alapján.
 
Badacsonytördemic
 
  • SABAR BORHÁZ –BADACSONY BORTÁR
Badacsonytördemic, Debreczenyi Gy u. 1.
+36-30/518-4540; nyitva tart: bejelentkezés alapján
  • SKIZO BORHÁZ
Badacsonytördemic, Szent István út 24.
nyitva tart: bejelentkezés alapján: +36-87/433-289, +36-30/631-2831
Badacsonylábdihegy
  • ÖKOTURISZTIKAI LÁTOGATÓKÖZPONT
Badacsonylábdihegy, Strand; +36-30/599-2846
Nyitva tart:
október 16- november 14.: minden nap 9-17h
november 15- december 15.: minden nap: 9-16h
december 15- január 15.: zárva
 
Szigliget
 
  • VÁR 
Nitva tart: minden nap, Belépő: 600 Ft (felnőtt) /300 Ft(gyerek)
  • GÜNS PINCE 
Szigliget, Iharos u.47.
+36-20 44 100 84; Nyitva tart:10-19 óráig
  • ARANYPATKÓ VENDÉGLŐ, a falu központjában, a Fő téren: 11.00-22.00
  • KASTÉLY KÁVÉZÓ, a Fő téren 
  • BRIN-GARÁZS Kerékpárüzlet Szerviz és Kölcsönző
8264 Szigliget Külsőhegyi út 64
+36-20/275-7554
Nyitva: október-november H-P: 9-17h; Szo: 9-13h; V : Zárva
 
Szent György-hegy
 
  • HORVÁTH PINCE
Hegymagas, Szent György-hegy, + 36 30 226 8412; 
nyitva tart: minden nap 
október 15. - november 30.: 10-16h
december 1 . - február 28.: 12-14h
  • SZENT GYÖRGY PINCE és ÉTTEREM, Hegymagas, Szent György-hegy 12.
+36-30/333-4444; nyitva tart: bejelentkezés alapján
  • BENCZE CSALÁDI BIRTOK
8265 Hegymagas, hrsz. 1054/18
+36 30 212 7288; Nyitva tartás:
Október - November - December: előzetes bejelentkezés alapján
  • GILVESY PINCÉSZET 
Hegymagas, 028/10‎ hrsz.
Nyitva tart: előzetes bejelentkezés alapján
+36-30/373-8921
 
Csobánc-hegy
 
  • CSOBÁNCI BORMANUFAKTÚRA Csobánc-hegyi pincéje (a kék turistaút mellett) egy röpke telefon után nyitva áll a várlátogató turisták számára tel.: +36- 30 65 999 01

Németországban is egyre kedveltebbek a magyar borok

November 27. 06:34
Évről évre egyre többen látogatnak el Berlinbe a Magyar Szüret elnevezésű eseményre, amelynek célja tovább erősíteni a magyar bor ismertségét és népszerűségét. A hagyománnyá vált magyar szüreti napokon az idei 19 borászat és egy pálinkafőző társaság mutatkozik be, valamint hat élelmiszeripari cég, valamennyi magas minőségű gasztronómiai különlegességeket vonultat fel.
 
Budai Gyula külgazdasági intézkedésért felelős miniszteri biztos a Magyar Szüreten kiemelte, hogy a Németországba irányuló borexport értéke idén jelentős növekedést mutat a két évvel ezelőttihez képest, és ugyancsak kedvező fejlemény, hogy egyre nagyobb a palackozott borok aránya.
 
A számos szakmai fórumból és borkóstolóból álló kétnapos programsorozatot a Borok hosszú éjszakája nevű esemény zárja november 25-én, szerdán Berlin egyik leghíresebb piaccsarnokában, az Arminiusmarkthalléban.
 
A magyar bor jövőre a legnagyobb berlini szakmai vásáron, a Berlin Wein Trophyn is megjelenhet - mondta Budai Gyula, hozzátéve, hogy megbeszélést folytatott a német bormarketing társaság (DWM) vezetőivel a magyar részvételről a februári vásáron. Kiemelte, hogy a szemlére rendre mintegy 50 ezren látogatnak el, és jelen van a legtöbb németországi forgalmazó, az esemény így az üzletkötésre is kiváló lehetőség.
 
A miniszteri biztos elmondta, hogy jövőre a világ legjelentősebb borászati szakvásáraként számon tartott düsseldorfi ProWeinon is hangsúlyosabb lesz a magyar részvétel, ugyanis magyar borászatok csatlakoznak a Pro Wine goes City nevű akcióhoz, amely düsseldorfi vendéglők és szállodák bevonásával a nagyközönség számára is megnyitja a márciusban tartandó vásárt.
 
A Magyar Szüret és a nagy borászati és mezőgazdasági vásárok - a berlini Nemzetközi Zöld Hét, a Berlin Wein Trophy, a düsseldorfi Pro Wein és a nürnbergi BioFach - révén a német piacon egyre több lehetőség nyílhat a magyar cégek számára, és tovább bővülhet a kivitel - mutatott rá a miniszteri biztos.
 
Az Oroszország elleni EU-s embargóról, illetve az orosz ellenintézkedésekről elmondta, hogy berlini tárgyalásai alapján pontosan látszik, hogy Magyarország mellett Németországnak szintén jelentős károkat okoz az embargó.
 
Budai Gyula kiemelte, hogy nagyon nehéz lesz visszakerülni az orosz piacra, amely ráadásul a gyors változások miatt „már soha nem lesz ugyanaz, amely korábban volt". Hozzátette, hogy Németország és Magyarország hasonlóan gondolkodik, új piacok felkutatásával próbálja pótolni a kiesést, mindenekelőtt Kína és a távol-keleti térség felé nyit.
(Forrás: MTI)

Tokaji borral koccintottak a Skóciai Szent Margit Gálavacsorán

November 26. 19:46
A londoni magyar nagykövetség szervezésében második alkalommal rendezték meg a Skóciai Szent Margit Gálavacsorát, amelynek a Caledonian Club adott otthon 2015. november 16-án - írja az Élelmiszer.hu. Az esemény házigazdái Szabadhegy Péter nagykövet és felesége voltak. A különleges estén részt vett Alexandra hercegnő, II. Erzsébet királynő legidősebb unokatestvére, valamint Martonyi János volt külügyminiszter is. Az ünnepségen a Tokaj Kereskedőház két legújabb prémium borával képviseltette magát.
 
Az esemény tisztelettel adózott Magyarország és az Egyesült Királyság közös öröksége, Skócia szentté avatott királynéja előtt, aki Magyarországon született és nevelkedett.
 
A vendégek a skót és magyar konyha ételkülönlegességei mellett, a magyar borok széles választékát is megízlelhették, közöttük a magyar állami borászat egyik legújabb tételét, a Tokaji Prémium Furmint-ot. Az ünnepségen Alexandra hercegnő és valamennyi meghívott vendég a Tokaj Kereskedőház 2014-es évjáratú, Tokaji Késői Sárgamuskotály borát kapta ajándékba.

A Fradinak nem csak söre, bora is van már

November 26. 17:20
A Bujdosó Katamarán (cabernet sauvignon és cabernet franc), a Juhász rosé, a Bárdos Irsai Olivér és a Tokaj Kereskedőház késői szüretelésű bora lettek a a Ferencvárosi Torna Club (Fradi) hivatalos borai. Szóval, hogyha valaki a Groupama Arénában nem csak sört inna a töki vagy a szotyi mellé, akkor ezekből választhat.
 

Minden ötödik magyar soha nem eszik halat!

November 26. 15:38
Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás alig 5,2  kilogramm, ami nem egészen egyötöde az európai uniós átlagnak. A magyar lakosság közel 20 százaléka soha, vagy évente csupán egyetlen alkalommal fogyaszt halat vagy halból készült ételt, pedig a többség tisztában van a halételek kedvező élettani hatásaival is. Ahhoz, hogy a halételek népszerűsége növekedjen, elsősorban a fiatalabb korosztályok tagjait kell meggyőzni arról, hogy érdemes halból készült ételekkel kísérletezniük.
 
A Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága által kezdeményezett Kapj rá! kampány célja, hogy a hazai fogyasztókkal megismertesse a halételek rendkívüli sokféleségét és változatos ízvilágát.
 
Minden ötödik magyar soha nem eszik halat!
 
A magyarországi lakosok 8,2 százaléka soha, közel 11,1 százaléka pedig évente csupán egyszer eszik halat vagy halból készült ételt. A halat heti rendszerességgel fogyasztók aránya 12,6 százalék, míg 31,6 százalékuk évente csak néhány alkalommal eszik halat. Felmérések szerint az évente néhány alkalommal halat fogyasztók 30,5 százaléka, az évente egyszer halat fogyasztóknak pedig a 37,8 százaléka köti azt valamilyen alkalomhoz, jellemzően a Karácsonyhoz, illetve a vízparti nyaraláshoz. Ebből is következik, hogy még mindig a halászlé, a hekk és a rántott hal a legismertebb halból készült étel a megkérdezettek körében.
 
„Az emberek többsége Magyarországon is pozitívan viszonyul a halételekhez, és a többség tisztában van a halételek egészségre gyakorolt kedvező hatásával. Ennek ellenére a hazai halfogyasztás még mindig elmarad az elvárhatótól. Magyarországon az egy főre jutó éves halfogyasztás alig 5,2 kilogramm, ami egyötöde az európai uniós átlagnak” – mondta dr. Selyem Tóth Sándor, az Irányító Hatósági Főosztály főosztályvezetője. A szakember kiemelte: az egészségtudatos táplálkozás és a magyarországi gasztronómiai kultúra fejlődése szempontjából is fontos lenne, hogy a lakosság étrendjébe minél jobban beépüljön a halfogyasztás. Ehhez az első lépés az lehet, ha a fiatalabb korosztályok tagjait is sikerül rávenni arra, hogy bátran kóstolják meg a halból készült ételeket.
 
Biztató, hogy az elmúlt időszakban már lassú növekedés volt tapasztalható a hazai halfogyasztásban. Ugyanakkor 2020-ra a cél a hazai halfogyasztás - ha nem is duplázása, de - jelentős növelése, amihez még nagyon sokat kell tenni a halfogyasztás kultúrájának népszerűsítése terén.
 
A Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Programokért Felelős Helyettes Államtitkársága ennek érdekében indította útjára a Halászati Operatív Program (HOP 2007-2013) keretében a Kapj rá! kampányt. A kezdeményezés célja, hogy a hazai fogyasztókkal megismertesse a halételek sokféleségét, azok változatos ízvilágát, és felhívja a fiatalabb korosztályok figyelmét arra, hogy a nemzetközi viszonylatban trendi halfogyasztás jól beilleszthető a reformétkezésbe, hiszen a halételek finomak és könnyen elkészíthetőek.
 
„Kevesen tudják, hogy milyen sokféle halfajta fogyasztható, és a halételek milyen változatosan készíthetőek el. Fontos lenne a magyar embereknek is megismerni, hogy a tradicionális halételek mellett milyen – számukra eddig ismeretlen – halakból elkészített fogást érdemes kipróbálniuk, illetve rendszeresen fogyasztaniuk” – tette hozzá Áman Attila, a Kapj rá! kampány séf szakértője.