Fröccs

I. Tokaj Fair - Borvidéki szakkiállítás és vásár

április 11. 17:49
„Tokaj Fair”  - Borvidéki szakkiállítás, portfólió bemutató és vásár 
 
A Tokaji Borlovagrend tisztelettel meghívja Önt a Tokaji Tavasz és az 5. Nagy Tokaji Borárverés keretein belül megrendezendő I. „Tokaj Fair” Borvidéki szakkiállításra.
 
Az eseményről: 2017-ben első alkalommal szeretnénk hagyományteremtő szándékkal megrendezni a szakkiállítást.
A zártkörű, kizárólag meghívóval látogatható eseményre Tokajban, a Paulay Ede Színházban 2017. április 21-én 15:30 kezdettel kerül sor.
A kiállítás standjai sétáló kóstoló jelleggel állnak fel, melyen a borvidék közel 50 top borászata saját standdal mutatkozik be.
 
A kiállításra olyan nemzetközi szakmai kört invitálunk, amely hírét viszi a Hegyaljai borok egyediségének és népszerűsíti azokat.  A meghívottak körében üzletemberek, importőrök, nagykereskedők, szállodák, éttermek, szupermarketek, üzletek, élelmiszerhálózatok beszerzői és borszakírók állnak. Vendégeinknek lehetőségük lesz a jelen lévő borászoktól első kézből informálódni az éppen piacot kereső, legfrissebb bortételekről, azok elérhetőségéről és reményeink szerint minél több szakmai együttműködés valósul meg a helyszínen.
 
A kiállítás ideje alatti szakmai programok:
  • Riedel Furmint Pohár Masterclass
  • Tokaj Reneszánsz: Aszú Nagykóstoló a 2013-as tételekre hangolva /Ronn Wiegand MS/MW, angol és magyar nyelvű kurzus/
  • Nagy Tokaji Borárverés mesterkurzus: a korábbi évek tételeinek nagykóstolója /Mészáros Gabriella AIWS, igény szerint angol és magyar nyelven/
 
Résztvevő borászatok:
 
  • Grand Tokaj
  • Hímesudvar
  • Homoky Dorka
  • Karádi-Berger Borászat
  • Kardos Szőlőbirtok
  • Kvaszinger Borászat
  • Majoros Birtok
  • Márton Birtok
  • Myrtus Pince
  • Paulay Borház
  • Pannon Tokaj
  • Pajzos Tokaj
  • Szarka Pince
  • Szent Benedek Pince
  • Szóló, Tállya
  • Tállya Wines
  • Tokaj Hétszőlő
  • Vineum Borház
  • Zsirai Pincészet
  • Mádi Kör szekció
  • Árvay Pincészet
  • Barta Pince
  • Budaházy Pincészet
  • Demetervin
  • Holdvölgy
  • Lenkey Géza
  • Mád Hill
  • Orosz Gábor
  • Szent Tamás
  • Szepsy István
  • Royal Tokaji
  • Úri Borok
  • Tokaj Reneszánsz szekció
  • Árpád-hegy Pince
  • Barta Pince
  • Béres Szőlőbirtok
  • Bodrog Borműhely
  • Budaházy-Fekete Kúria
  • Carpinus Borászat
  • Gróf Degenfeld
  • Dereszla
  • Disznókő
  • Dobogó
  • Erzsébet Pince
  • Füleky
  • Patricius Borház
  • Tokaj-Portius
  • Samuel Tinon
  • Sauska Tokaj
  • Tokaj Classic
  • Tokaj Nobilis
 
Jelentkezés: 
info@tokajiborlovagrend.hu
+36 70 363 5705
 
Kérjük részvételi szándékát feltétlenül jelezze április 17-ig, az info@tokajiborlovagrend.hu email címen.
 
A kiállítókat és bővebb informáiót megtalálja: ITT

Badacsony Budapesten jubilált

április 11. 11:17
A kisebb borászatoktól a legnagyobbakig, a kézműves termelőktől a nagy pincészetekig, a friss tételektől a muzeális borokig - Badacsony ismét Budapesten járt.
 
A Badacsonyi Borvidék immár hagyományosan, idén hatodik alkalommal hozta el válogatott borait az impozáns New York Palotába. A 29 badacsonyi borászat mellett a helyi sajt- és aszaltgyümölcs-készítő mesterek termékeit is megkóstolhatták a látogatók április 5-én.

Az idei rendezvény különlegességét a muzeális borok bemutatása jelentette.  Badacsonytomaj, a borvidék központja éppen 30 évvel ezelőtt nyerte el a „Szőlő és Bor Nemzetközi Városa” címet. „A 30 éves jubileum kapcsán döntöttünk úgy, hogy idén pincéink rejtett kincseit, többek között muzeális borokat mutatunk be” – mondta Váli Péter elnökségi tag, a szervező Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület részéről.
 
Az idei rendezvényen a borvidék válogatott, forgalomban lévő borai mellett a teltházas mesterkurzusok kínálatak további élményeket. Dr. Fiáth Attila MW aspiráns, egyetemi docens az Érettségi vizsga – Régi évjáratok kóstolója címmel a muzeális badacsonyi borokat ismertette. A badacsonyi-auvergnas-tól a Szürkebaráton át a Pinot grigio-ig...  előadást Sánta Zoltán WSET CE, DipWSET (AIWS), borakadémikus vezette. 
 
A Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület rendezvénye rekordszámú szakmai vendéget és borkedvelő látogatót vonzott. 
 
A rendezvényen készült fényképek itt érhetők el.

Magyar pezsgők az élvonalban

április 10. 17:02
Dupla ezüsttel zártak a magyar pezsgők a Chardonnay du Monde borversenyen.
Franciaországban idén március 8-10. között, 24. alkalommal került megrendezésre a Chardonnay du Monde nemzetközi borverseny. A szakértő bírálók az idei évben is szigorú előírások alapján zsűrizték a 38 országból nevezett, összesen 706 féle, kizárólag Chardonnay szőlőből készült bort és pezsgőt.
 
A hagyományosan magas rangú versenyen idén a Törley Pezsgőpincészet tradicionális eljárással készült Törley Chardonnay Brut 2013 pezsgőjét, valamint a charmat eljárással készített Törley Excellence Chardonnay Extra Sec fajtapezsgőjét is ezüstéremmel díjazta a zsűri. A Brut már évek óta magabiztosan szerepel, több alkalommal is kivívta a zsűri elismerését. Az Excellence ugyanakkor 2016 októberében debütált és már az év novemberében díjazták – szintén ezüsttel – az Effervescents du Monde versenyen, most pedig ismét felállhatott a ranglétra második fokára a Chardonnay du Monde versenyén.
 
A Törley Excellence Chardonnay Extra Sec nem csak szakmai elismerésnek örved, de gyorsan a száraz pezsgőkért rajongók kedvencévé vált. A Törley portfolió idáig nem tartalmazott különlegesen száraz kategóriába sorolható pezsgőt, az Excellence azonban betölti ezt az űrt. Megjelenése óta a tervezett 30 ezer palack helyett több mint 122 ezerrel adtak már el, de hasonlóan sikeresnek mondható az Excellence édes ízű Sárga Muskotály Doux is. A Törley minőség iránti elkötelezettségét jól mutatja, hogy az elmúlt években folyamatosan részt vesz különböző megmérettetéseken, csak az elmúlt öt évben összesen 128 érmet és oklevelet szerzett, ebből 82 arany és ezüst érem. 
Élelmiszer Online
 

Jazz, bor, Balaton

április 10. 16:27
A Balaton északi partjának egyik legkedvesebb falujában, Paloznakon a Homola Pincészet idén már hatodszorra rendezi meg a Paloznaki Jazzpikniket. Lesz Kool & the Gang // Mario Biondi // Matt Bianco feat New Cool Collective  // Incognito

Egy kis Tájház-udvari dzsemboriból vált 3 napos, 4 színpados, 20 koncertes rendezvénnyé, 2015-től pedig a Nagyon Balaton rendezvénysorozat oszlopos tagjává. A Balatontól egy kőhajításnyira, a paloznaki szőlőhegyen igazi piknik-hangulatra, színvonalas gasztronómiai kínálatra és első osztályú előadókra számíthatnak a látogatók.
 
Idén nyáron három napra Paloznak lesz a jazz balatoni fővárosa: a falu melletti nagyszínpadon napközben a plédeken ejtőzve, este pedig a füvön táncolva, a csillagok alatt szólnak a nagykoncertek. A Jazzpiknik 6. évét egy különleges nulladik nappal nyitja: az igazi nyáresti hangulatot megteremtő Group'n'Swing után a világhírű Kool & the Gang ad koncertet a Nagyszínpadon, a nyár egyik legnagyobb balatoni bulijának megnyitójaként. Augusztus 4-én fellép a brit acid jazz csapat, az Incognito, majd a soul, a blues és a jazz határterületein egyensúlyozó olasz énekes, Mario Biondi. Az Incognito előtt fellép a Kéknyúl & Jónás Vera a Nagyszínpadon, míg a Tájház Színpad fő fellépője ezen a napon a The Qualitons lesz. Augusztus 5-én a hangulatot a Swing á la Django és a Peet Project melegíti be a Nagyszínpadon, az este sztárja a Matt Bianco feat New Cool Collective lesz. A Tájház Színpadon az Antal Gábor trió kezdi a napot, majd fellép a Dj Bootsie Live Band, az estét pedig a Sárik Péter trió és Berki Tamás zárja.
 
A Sáfránkert Vendéglő előtt a falu főutcáján jazz formációk szórakoztatják a járókelőket, idén pedig újdonság lesz a Pezsgő terasz, ahol a mediterrán jazz életérzés is helyet kap. És persze marad a vidéki hangulat, a legjobb Balatonfüred-Csopaki borok, díszletnek pedig a Balaton közelsége, a szőlősorok, a kis utcácskák és a fehérre meszelt, Balaton-felvidéki házak.
 
A Jazzpiknik a gasztronómiában is a minőséget képviseli, az északi part közkedvelt éttermei és kézműves termelői biztosítják majd a harapnivalókat, a piknikhangulatot pedig piknikkosarak, behűtött borok, helyi termelői finomságok és plédek teszik teljessé. A fesztivál borkínálatának alapját a házigazda Homola Pincészet borai adják, emellett kaphatók lesznek a környékbeli  pincészetek válogatott borai is. Idén is lehet majd TukTukokkal közlekedni a helyszínek között, a kis motorok már a fesztivál védjegyévé váltak. Délutánonként interaktív gyerekprogramokkal várjuk a kicsiket a Tájház udvaron és a Nagyszínpad mellett.
 
Időpont: 2017. augusztus 3-4-5.
További infók: ITT

Dél-balatoni borpanoráma Budapesten

április 10. 13:11
A Stefánia Palotában mutatkoztak be a legjobb borászatok a Balaton déli partjáról, együtt a somogyi sajtokkal, sonkákkal, vagyis mindennel, ami a jó borok kóstolásához kell. Az idei év nagy újdonsága volt, hogy először mutatták be a válogatott agrártermékeket közösen bemutató somogyi márkastratégiát, mint az Európában legsikeresebb agrármarketing modell első megyei szintű bevezetését Magyarországon.
 
A jól bevált francia-olasz agrármodellt hazai adottságainknak megfelelően megvalósító komplex régiós márkaépítési programra itthon még nem volt példa. A piaci szereplők, a megyei agrárkamara, a somogyi önkormányzati és megyei vezetők összefogásán túl több hónapos egyeztetésre is szükség volt a program elindításához, amiről a rendezvényt közösen megnyitó szervezetek vezetői röviden beszámoltak.
 
Közös kóstolóval mutatták be a közös agrárstratégiát pénteken a termelők és a megyei vezetők. A dél-balatoni borok és sajtok harmóniájára külön mesterkurzussal is felhívták a figyelmet. A régió fontos fajtája, az olaszrizling bizonyul a legkiválóbb sajtbornak.
 
Kiállító borászatok:
Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, Buzás Borok, Buzássy Pince, Fáncsi Hegyi Pince, Garamvári Szőlőbirtok, Hujber Pincészet, IKON Borászat, Katona Borház, Késa Birtok, Konyári Pincészet, Kristinus Borbirtok, Országh Pince, Pócz Pincészet, Podmaniczky Pincészet és Szőlőbirtok, Rádpuszta Szőlőbirtok, Várszegi Pincészet, Veszprémi Pince

Mesterkurzus: 
"Bevezetés a balatoni bor- és sajtharmóniák világába",
előadók: Niszkács Miklós (Vendéglátás Magazin) és Kardos Gábor (Balatoni KÖR).
 

Az ideális magyar pálinka

április 10. 09:15
Az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. kutatása szerint (18-49 évesek körében, 1000 fő megkérdezésével 2009-ben) az ideális magyar pálinka a következőképpen néz ki:
 
  • gyümölcsös az aromája;
  • lágy, harmonikus;
  • közepes alkoholtartalmú (40 fokos);
  • magas alkoholtartalmú (50 fokos);
  • gyomorban tüzet rakó;
  • erős, torkot kaparó;
  • alacsony alkoholtartalmú (30 fokos);
MTI

Felvásárolták a Dreher sörmárkát

április 09. 09:02
Lezárult a SABMiller egykori közép- és kelet-európai vállalatainak, köztük a Dreher Sörgyáraknak, vagy a pilzeni sörgyárnak a felvásárlása, az új tulajdonos a japán Asahi Group Holdings - közölte a társaság az MTI-vel csütörtökön.
 
A vállalkozások és márkák felvásárlását - beleértve a csehországi, szlovákiai, lengyelországi, magyarországi és romániai vállalatait és márkáit, valamint más kapcsolódó eszközöket, mint az export vállalatok az európai piacon és Dél-Koreában - tavaly decemberben jelentette be a társaság. Április 1-jétől az új vállalat neve Asahi Breweries Europe Ltd (ABEL), regionális székhelye Csehországban, Prágában lesz.
   
Az Európai Bizottság a SABMiller kelet-közép-európai érdekeltségeinek az értékesítését szabta meg az AB Inbev és a SABMiller söripari konszern fúziója engedélyezéseként feltételeként. A japán sörgyártó 7,3 milliárd eurót fizetett a SABMiller söripari konszern számos cseh, szlovák, lengyel, magyar és román márkát magában foglaló termékportfóliójáért.
MTI

Készen van a kisüzemi bortermelői nyilvántartás koncepciója

április 09. 07:10
Elkészült a kisüzemi bortermelői nyilvántartás koncepciójának első változata. Gál Péter, a szaktárca eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára vezetésével az FM szakértői csütörtökön Budapesten mutatták be a koncepciót be az érintett hatóságok, a szakmaközi szervezet és a termelői szervezetek képviselőinek.
 
A Földművelésügyi Minisztérium (FM) tájékoztatása szerint a mindennapi tapasztalatok alapján termelői kezdeményezésre előkészített dokumentum legfontosabb célkitűzése, hogy a jelenleg alkalmazott pincekönyvvezetési szabályok mellé egy könnyebb adminisztrációt jelentő lehetőséget kínáljon a kistermelők részére.
 
A kisüzemi bortermelői nyilvántartás előnyei között sorolják fel egyebek mellett azt, hogy a borok nyilvántartásához csak a legszükségesebb dokumentumok beszerzésére és vezetésére van szükség, a borkészítés és a borértékesítés teljes folyamatának adminisztrációja könnyebben áttekinthető, emellett a nyilvántartás igazodik a kistermelői borkészítés gyakorlatához, alkalmazásával az adminisztrációra fordítandó idő pedig jelentősen csökkenthető. 
 
Az FM ez év július 1-jétől - egy uniós derogációt alkalmazva - vezeti be a kisüzemi bortermelő fogalmát a korábban megalkotott "a borászok 12 pontjával" összhangban. Ennek értelmében a jövedéki szabályok nagy részének végrehajtása alól - például a jövedéki nyilvántartás vezetése - mentesülnek a kisüzemi bortermelők. E rendelkezések valamint a bortörvény idén januárban hatályba lépett módosításának köszönhetően nyílik lehetőség a kistermelői mérethez és ezen üzemek sajátságaihoz jól igazodó, a jelenleginél könnyebben vezethető szakmai nyilvántartás bevezetésére - tartalmazza a tájékoztatás. 
 
A közlemény felidézi, hogy
kisüzemi bortermelő az a borász lehet, aki az utolsó 3 borpiaci év átlagában kevesebb mint 1000 hektoliter csendes bort állított elő.
Emellett szőlőt vagy sűrített szőlőmust és finomított szőlőmust-sűrítmény kivételével borászati terméket más uniós tagállamból vagy harmadik országból nem szerzett be. Ugyanakkor e termelők továbbra is értékesíthetnek bort a belföldi mellett más országok piacain is - tartalmazza a közlemény.
MTI

A borturizmusban keres kapcsolatokat Horvátország és Magyarország

április 08. 08:03
Ázsiaiak beutaztatásában és a borturizmusban keres kapcsolatokat Horvátország és Magyarország. Az Ázsiából érkező turisták közös beutaztatásában és a határon átnyúló borturizmusban keres együttműködési lehetőségeket a horvát és a magyar turisztikai ágazat - hangzott el csütörtökön Zágrábban, a horvát és a magyar utazási irodák szövetségei, a Horvát Turisztikai Minisztérium (HTM), valamint az ENSZ Világturisztikai Szervezetének (UNWTO) képviselői által tartott találkozón.

Együttműködést javasoltak a horvát és magyar borturizmusban, kihasználva, hogy a 23 magyarországi borvidék mellett a horvátországi Szlavóniában is kiváló borok készülnek. 
 
A zágrábi találkozón a két ország meghívására vett részt Somogyi Zoltán, az UNWTO főtitkárhelyettese, Frano Matusic, a horvát utazási irodák szövetségének (UHBA) elnöke, Erdei Bálint, a MUISZ elnöke, valamint a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HTZ) vezetői. A megbeszélésre az adott apropót, hogy a MUISZ idén Horvátországban tartja éves közgyűlését.
MTI