Fröccs

Így írt egy magyar borról a világ egyik legjobb sommelierje

Június 22. 06:20
Andreas Larsson, a világ egyik legjobb sommelierje egy vakkóstolón így írt a Gere & Weninger 2009-es Cabernet Franc Selection boráról:

Sötétrubin szín, fekete középpel. Pereme enyhén vörösesbarna. Szép intenzitású aromák, jól fejlődik, összetett, jól rétegzett, elegáns sötét gyümölcsökkel, szép fűszerekkel. Világos édesség, mely a gyümölcsök érettségében mutatkozik meg: fekete ribizli és édes szilva, fűszerek és bőrös jegyek. Nincs észrevehető tölgy. Nagyon szép íz: ez egy olyan bor, amelybe az extrakt már tökéletesen integrált, jó gyümölcsös sűrűséggel. Ez jól kifejezi azt, amit én „érlelt édességnek” nevezek. Önmagában nem édes, de teljes, kerek benyomását adja a következőknek: érett gyümölcsök – fekete ribizli, szilva – aromás gyógynövények, borsosság, némi húsos jegyek. Igazán komoly és súlyos, jó hangsúllyal a gyümölcsösségen. Igen sűrű és gazdag szerkezet, az elegáns fekete gyümölcsök nagy választéka, és hosszantartó lecsengés. Már ma tökéletesen iható, de úgy hiszem, ezzel a szerkezettel még pár évig további összetettséget nyer. Nagyon szép.” (Forrás: Gere Attila Pincészet Facebook oldala)

A világ leghíresebb étteremkritikusa vs. magyar éttermek

Június 21. 20:13
Az angol Andy Hayler 1994 óta járja a világ jobbnál jobb éttermeit, majd honlapján értékeli őket. Most Magyarországon is tiszteletét tette, hogy részt vegyen a Foodies (Világevők) című film bemutatóján, amelynek történetesen ő a főszereplője. Látogatása során tesztelt öt magyarországi éttermet is.
 
Budapesten jelenleg 4 Michelin-csillagos étterem működik, Hayler ezek közül kettőt, az Onyxot és a Borkonyhát kereste fel. Mindkettőnek 14 pontot adott, azonban szöveges értékelésben érezhető a véleménye, és az is fontos szempont, hogy az Onyxnál jóval olcsóbb Borkonyha tőle a maximális pontszámot kapta saját ár-érték arány listáján.” - írja a 444.hu.
 
A Michelin-csillagos éttermeken kívül Hayler még a Four Seasons Gresham vadonatúj éttermébe, a Kollázsba és a VII. kerületi Olimpiába látogatott el.
 
„Akárcsak a két Michelin-csillagos pesti hely, az Anyukám Mondta is 14 pontot kapott, Hayler itt is kiemelte a kiváló ár-érték arányt, és leírásából úgy tűnik, ez volt a kedvenc magyar étterme. Meglepődött az Olaszországból származó paradicsomok, a helyi eper és csirke magas színvonalán, és még a kávét is megdicsérte. „Elbűvölő étterem, ahol egyszerű, élvezhető fogásokat szolgálnak fel, kiemelkedő színvonalú alapanyagokból. Mi mást várhatna el az ember egy étteremtől.”” -írja a 444.hu.
 
A teljes cikket a 444.hu oldalán tudod elolvasni.

A Zsidai Csoport üzemelteti majd az Operaház kávéházát

Június 21. 18:57
A Magyar Állami Operaház idén elhatározta, hogy gasztronómiai programját és kínálatát alapvetően kívánja megújítani, melyre pályázatot írt ki.
 
Az Operaház az idén 33 éves Zsidai családi vállalkozást választotta győztesnek és rábízta az új kávéház és a gasztronómiai kínálatának kialakítását és üzemeltetését. A Zsidai család pedig nem mást tűzött ki célul, mint az Operaház gasztronómiai kínálatának a világ élvonalába emelését - olvasható a Turizmus Online-on.
 
A családi vállalkozás a pályázatot megelőzően 15 országra kiterjedő nemzetközi kutatást végzett, melynek eredményeképpen egy ikonikus kávéházat és az Operaházra, valamint az Erkel Színházra kiterjedő világszinten is előremutató és példaértékű gasztronómiai kínálatot szeretnének megvalósítani. A közös munka már júniusban elkezdődik, melyet mindkét fél nagyon vár már.

„Erősen tanulófázisban vagyunk még”

Június 21. 12:27

Csite Norbert egykori vezéralakja az Index boros fórumának, a Borbarát magazin egyik meghatározó egyénisége, jelenleg pedig borászként tevékenykedik a Tokaji borvidéken. Csite Norberttel A Művelt Alkoholista készített interjút, amelyben életéről, a magyar borvilágról és garázsborászatáról beszélgettek.

 

A Borbarát egy idő után szinte teljesen Tokaj felé fordult, és most Te magad is egy tokaji garázsborászatot viszel. 15 évvel az első próbálkozások után hogyan látod a tokaji száraz furmint helyzetét?

Még nem teljesen reménytelen! Világsiker nem lesz belőle, ahhoz nem lehet akkora palackszámot produkálni a jelenlegi szemlélettel, tudással, ültetvényszerkezettel, ami alkalmassá tenné. Nem is erre kellene törekedni, ahhoz túl magas termelési költséggel állítható elő a megfelelő minőség. Egy erős jelenléttel kiegyeznék 15 év múlva a borvilágban. Sokszor úgy érzem, türelmetlenek vagyunk, hiszen két-háromévente átgondolják a termelők maguk is a furmint képét. Erősen tanulófázisban vagyunk még.” A teljes interjút itt olvashatod el.

A zalai sárga muskotály

Június 21. 10:08
A csörnyeföldi Bussay Pince nem maradt gazda nélkül, ugyanis dr- Bussay László halálát követően lányai és felesége tovább folytatja a munkát. A sárga muskotály nem tartozik a pincészet fő fajtái közé, ezt jól mutatja az is, hogy 2013-ban mindösszesen 700 palack készült a tételből.
 
„Fiatalos, fürge mozgású, világos citromsárga szín, zöldes reflexeket felvillantó bor, nem a Bussayéktól megszokott olajosabb textúrát mutatja. Időt kell adni neki, hogy kinyíljon, ugyanis eleinte meglehetősen zárkózott, és mitagadás, később sem mászik erőszakosan az ember orrába. (...) Nagyon határozott savgerincre épül - nyugodtan mondhatjuk, hogy savhangsúlyos -, feszes, egyenes vonalvezetésű bor, viszonylag alacsony alkoholtartalommal (12%), magjában egy egészen leheletnyi krémességgel. Elejétől a végéig intenzív citrusosság - konkrétan citromvelő, lime és citromhéj - dominál erősen ízében, mellette, vagy egyelőre inkább mögötte zöldalma, kevés érőfélben lévő körte és ananász, zöldfűszerek, valamint a korty vége felé haladva kis rózsavíz és édesfűszerek. " - írja kóstolójegyzetében a 2013-as Bussay Sárga Muskotály tételről a Borrajongó.hu.

Itt van a szuperegészséges gyümölcsök szezonja

Június 21. 07:26
A piacokon már beszerezhetőek a legegészségesebb gyümölcsök. Igaz valamelyik már a szezonja végén van, de nem kell elkeseredni, mert folyamatosan újabb vitaminbombák jelennek meg a kofák termékpalettáján.
 
„A szamóca, a málna, a ribiszke, a szeder, a faeper, az áfonya és az egres (köszméte) a bogyótermésű gyümölcsök közé tartozik. Ezeknek a friss, lédús gyümölcsöknek a víztartalma 85 % feletti, hozzájárulnak a szervezet folyadékháztartásának egyensúlyban tartásához” - írja a Nosalty.hu oldalán Csernus Annamária dietetikus.
 
Eper: kb. 200 gramm eper fedezi egy felnőtt ember napi C-vitamin bevitelét. E-vitamin- és riboflavintartalma (B2-vitamin) is jelentősnek számít a gyümölcsök között. 10 dekában mindössze 35 kcal van.
 
Málna: alacsony a kalóriatartalma (100 grammban 29 Kcal), C vitamin és pektintartalma jelentős. Magas káliumtartalma segíthet a nátrium – kálium, magnézium arány javításában, a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának csökkentésében.
 
Egres: Magyarországon is őshonos gyümölcs. Sok C-vitamint és pektint is tartalmaz.
 
Ribizli: rengeteg káliumot, kalciumot tartalmaz. A feketeribizliben kiemelkedően magas C-vitamin, és antioxidáns hatású vegyületeket is tartalmaz.
 
Áfonya: a gyümölcsök közül a legjobb antioxidáns forrásként tartják számon.
 
Szeder: magas rosttartalma segíti a bélrendszer megfelelő működését. Antioxidáns tartalma kiemelkedő, és tartalmaz luteint is, mely a szemet védi a káros ultraibolya sugárzástól.
 
A teljes cikket itt olvashatod végig.
 

Champagne FM - Iggy Pop

Június 20. 20:46
Nem is tudnánk nagyobb pernahajderrel befejezni a mai Champagne FM adást, mint Iggy Poppal. Iggy a zenélést dobosként kezdte még a középsuliban, egy The Iguanas nevű csapatban, de világhírű a The Stooges-szal lett.
 
Közben lassan bezár a Pezsgő Szalon Nagy Pezsgő Kóstoló. Köszönjük a figyelmet, holnap már a megszokott, bor és gasztro mínuszosokkal jelentkezünk! ;)
 
„I need more than an ordinary grind
And the more I think the more I need
More tars
I'll take more money
More champagne
I can't forget my brain
More floors
More doors
More mustard
Pickle and relish”
 

Champagne FM - The Replacements

Június 20. 19:33
A The Replacements egy 1979-ben alakult csapat, amelyet itthon sajnos kevesen ismernek. A punk zenétől indultak, de az alternatív rock úttörői között is számon tartják őket, tőlük szól a Waitress in the Sky.
 
„Paid my fare, don't want to complain
You get to me, you're always outta champagne
Treat me like a bum, don't wear no tie
'cause you ain't nothin' but a waitress in the sky
You ain't nothin' but a waitress in the sky”