Fröccs

Indul a védekezés a szőlőben

Május 04. 15:07
A korán jelentkező atka és szőlőtripsz kártétel megelőzése mellett az elmúlt év országosan kialakult lisztharmatjárványa is indokolja a korai állománykezelések elvégzését. A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének javaslata olyan szerösszeállítást tartalmaz, amely az ökológiai védekezésben is alkalmazható. A teljes szöveg a Bor és piac oldalán olvasható.

Hogyan szállítják a borokat a palackozóba?

Május 04. 13:04
A Budaházy-Fekete Kúria készített egy videót, amelyben a 2014-es sárgamuskotály tételüket viszik el bérpalackozni a Béres Szőlőbirtok és Pincészethez. Először szivattyú segítségével átfejtik egy könnyen szállítható műanyag tartályba a palackozásra kész bort, majd traktorral átszállítják az erdőbényei borászathoz.
 

Öt érv a kékfrankos mellett

Május 04. 11:16
Magyarország egyik legjelentősebb szőlőfajtája a kékfrankos, amelynek második alkalommal rendezett a Winelovers mesterkurzusokkal megtűzdelt, tematikus sétálókóstolót. A Kékfrankos MOST! országos eseménysorozat fő rendezvénye volt  Nagy Kékfrankos Kóstoló, ahol nemcsak hazai, hanem külföldi tételeket is tesztelhettek a vendégek. A Válasz.hu a rednezvény után 5 érvet sorakoztatott fel a fajta mellett:
 
1. Mert jól érzi magát a Kárpát-medencében.
2. Mert egyedi a világpiacon.
3. Mert illik a divatos vörösborstílusba.
4. Mert kivételesen sokoldalú.
5. Mert kiváló gasztrobor.

Hatodszorra választják meg a doktorok borát

Május 04. 09:59
A Semmelweis Egyetem 2015-ben immáron hatodik alkalommal hirdeti meg országos borversenyét. A 2010-ben lefektetett hagyományoknak megfelelően a borversennyel az egyetem 2015-ben is a tehetséges, minőség iránt elkötelezett fiatal magyar borászoknak kíván megjelenési, megmérettetési lehetőséget biztosítani.

Évszázados hagyományokkal rendelkező, nemzetközi hírű tudományos intézményként a Semmelweis Egyetem feladatának érzi a magyar kultúra, és ezen belül a borkultúra, illetve a fiatal magyar borászok támogatását. Az egyetem a borverseny megrendezésével a fiatal magyar borászoknak* biztosít bemutatkozási lehetőséget, a nevezett borok pedig a „Semmelweis Egyetem Bora” megtisztelő címet nyerhetik el.

A nyertes borokat egy éven keresztül, a 2016 tavaszi következő borverseny eredményhirdetéséig az egyetem reprezentációs célokra, elsősorban exkluzív ajándékként használja. A meghirdetett kategóriák nyertesei jogosultak egy éven keresztül a „Semmelweis Egyetem Bora” cím kommunikálására a palackon. (A 2014-es borversenyről szóló tudósítás és az eseményről készült videó az alábbi linken érhető el.)
A Semmelweis Egyetem Borát egy szakmai borverseny keretében, négy kategóriában választják ki. A bírálóbizottságban az egyetem munkatársai, minősített borbírák, valamint szakújságírók vesznek részt.

A meghirdetett kategóriák:
 
Rendezvény borok:
•    középkategóriájú fehérbor, maximum 2000 Ft/palack polci ár**
•    középkategóriájú vörösbor, maximum 2500 Ft/palack polci ár

Reprezentációs borok:
•    presztízs fehérbor, maximum 6000 Ft/palack polci ár
•    presztízs vörösbor, maximum 10 000 Ft/palack polci ár

A bormustrát 2015. május 27-én rendezi meg a Semmelweis Egyetem, az eredményhirdetés és az ünnepélyes díjátadó 2015. június 11-én lesz.

A versenyre a borok (3 palack/bor) beküldési határideje: 2015. április 20. – május 22. 14 óra. A nevezés díjtalan!

A versenyszabályzat és a nevezési lap letölthető a Semmelweis Egyetem honlapjáról.
 
Beküldési cím: Semmelweis Egyetem  Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság (1085 Budapest, Üllői u. 26., I. emelet 107.)  Az iroda nyitva tartása: hétfő-csütörtök 8.00 – 16.00, péntek 8.00 – 14.00 óra.

* A versenyen a 45. életévüket még be nem töltött borászok borai vehetnek részt.
** Az árak végfogyasztói, kiskereskedelmi polci árak.
 

Így tudsz borosüvegre tálalni

Május 04. 06:40
Rengeteg ötletet találni az üres borosüveg újrahasznosítására. Itt egy újabb kihagyhatatlan felhasználási módja:
 
Így tudsz borosüvegre tálalni
Forrás: Pinterest.com
 
 

Miért kellene több halat fogyasztani?

Május 03. 19:10
A hazai halfogyasztás növelését elsősorban népegészségügyi szempontok indokolják - mondta Viski József, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára, az MTI-nek az Élelmiszer.hu értesülései szerint. Ezért a következő évben a legfontosabb feladatok közé sorolták, hogy az átlagos évi 5 kilogrammos fejenkénti halfogyasztást megduplázzák egy úgynevezett Magyar Halgazdálkodási Operatív Program segítségével.
 
A programot az Európai Bizottsághoz kell benyújtani, és a jóváhagyását követően a jövő évtől a 2020-ig tartó költségvetési ciklusban 15 milliárd forintnyi támogatást jelent a halászati ágazat számára - ismertette Viski József. Az Európai Unió tagországai közül az utolsók között szerepel Magyarország az éves halfogyasztást tekintve. 
 
A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program szerint a hal gyakoribb beiktatásához a napi étrendbe szükség van a feldolgozott, konyhakész haltermékek arányának emelésére, a halfasírtra, halkolbászra, gyorsan elkészíthető haltermékekre nagy lenne a kereslet. A teljes cikket az Élelmiszer.hu oldalán olvashatod el.
 

Egy régi étterem, új koncepcióval Csopakon

Május 03. 16:50
A Csopakon található Szent Donát Pincészetnek eddig is működött szezonális jelleggel az étterme, de az idei év elején koncepcióváltás történt a vendégláóhelyen. A Szitahegy tetején, csodálatos panorámával rendelkező Márga Bisztró fogásai egyértelműen követik a regionalitás, szezonalitás alapelveit. A Szent Donát Pincészet mellett elhelyezkedő étteremben pedig nemcsak az ételek, hanem a helyi borok is kitűnő minőségűek. Az itt eltöltött időről az Ízhuszár.hu oldalán olvashattok többet.

Fantasztikus gourmet-séta Egerben

Május 03. 14:56
A Senátor Házban, az 1552 Étteremben, a Macok Bisztróban, a Zsálya Bisztróban, és az Imola Hotel Platánban járt Csíki Sándor Dr. Lőrincz Györggyel, egy meglehetősen irigylésre méltó tavaszi napon, amikor olyan olyan finomságokat kóstoltak a St. Andrea borokhoz, mint a füstölt pisztráng sajtos rukkola mousse-szal, medvehagymás almával és sós kaláccsal, vagy a bárányrolád kucsmagombás édesköménnyel, chilis lilakáposzta krémmel. A poszthoz ide kattints!

Ezek az aktuális éttermi trendek

Május 03. 13:05
A környezetbarát vendéglátóhelyek, a természetes, tiszta alapanyagok, kíméletes feldolgozás, az önellátás saját veteményesből, gazdaságból, a maradékhasznosítás, és a gluténmentes fogások favorizálása az aktuális éttermi trendek, a Trend Vendég&Hotel szaklap a Nation's Restaurant News nyomán, de mi tettünk az egészbe egy csavart, mert a HVG.hu-ról szemlézzük a tartalmat.