Fröccs

Ismét lesz halfesztivál Budapesten

Január 13. 10:46
Február 12. és 14. között, idén a Millenárison lesz a Budapesti Halfesztivál.
 
A fesztivállal mindenekelőtt ösztönözni szeretnénk a hazai halfogyasztást és erősíteni a halkultúrát a magyar gasztronómiában - írják a szervezők a Facebookon.
 
Mint arról korábban már írtunk, a magyarok évi halfogyasztása átlagosan 4 kg/év/fő, mely érték Európában a legalacsonyabbak közé tartozik.
 
Azon kívül, hogy együnk halat, szeretnék még felhívni a figyelmet a Duna vizének a tisztaságának védelmére és a folyó természeti értékeire. 
Az korábbi halfesztiválok megszervezésénél rendkívül fontosnak tartottuk, hogy túllépve a hagyományos halászlé fesztiválokon, a klasszikus hazai gasztronómián túl túl egy kis egzotikumot csempésszünk az eseménybe - írják. 
 
A jellegzetes magyar halételek mellett így a nemzetközi különlegességekre is nagy hangsúlyt fektetnek. Lesz egzotikus sushi, Pad Thai tészta, orosz kaviár, a francia halleves, az olasz branzino, afrikai tüdős harcsa szalámi, és Fish & Chips is.
 
Az idei Halfesztiválon kitüntetett figyelmet kap a szürkeharcsa, emellett pedig óriás harcsasütést is szerveznek. Emellett pedig 2015-ös áv hala a compó is kiemelt figyelmet kap.

Felmérés készül, hogy mennyi élelmiszert pazarol a magyar lakosság

Január 13. 09:53
Egy korábbi európai kutatás szerint itthon körülbelül 1,8 millió tonna élelmiszert pazarolunk el egy évben. Tavaly ősszel létrejött egy munkacsoport az Agrárgazdasági Kutatóintézetben azzal a céllal, hogy egyrészt felmérje az itthoni helyzetet, másrészt kidolgozza azokat a javaslatokat, amelyek alapján hatékonyan lehet csökkenteni az élelmiszer-pazarlást. 
 
Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület elnöke szerint a pocsékolás egyik forrása, hogy a vásárlók sokszor nem tudják, mi a különbség a terméken feltüntetett minőségmegőrzési, illetve a fogyaszthatósági dátumot között. Míg az utóbbi azt az időpontot jelöli, amely után a termék fogyasztása akár egészségi kockázattal is járhat, az előbbi pedig csak arra vonatkozik, ami után a gyártó már nem vállalja az eredeti minőséget. 
(MTI)

Ínycsiklandó ételek a stressz ellen

Január 13. 06:22
 
Lekarmol az ideg? Az Egészségtükör összesedett néhány olyan ételt, amelyekkel elkerülhetes a stresszt:
 
  • Áfonya: E- és C-vitaminban, mangánban és magnéziumban gazdag, ezeknek az anyagoknak stresszcsökkentő hatása ismert.
  • Spenót: C-és B-vitaminban, káliumban, kalciumban, foszforban és magnéziumban gazdag. Ezek az anyagok segítik csökkenteni a stresszhormonokat a szervezetben.
  • Zöld tea: Sok benne az antioxidáns (polifenol, katekin, flavonoid). Nyugtató hatású, nem csak a szellemet, de a lelket is frissíti.
  • Narancs: A C-vitamin élénkítő hatású, elősegíti a béta-endorfi-szint emelkedését, amely örömérzetünket okozza.
  • Édesburgonya: A szervezetnek béta-karotinra van szüksége, hogy képes legyen az A-vitamin felvételére, ezért a stressz leküzdéséhez mindenképpen szükség van rá.
  • Étcsokoládé: A kis mennyiségben fogyasztott étcsokoládé csökkenti a stresszhormonokat.
  • Kemény sajtok: Magnéziumtartalmuk miatt érdemes fogyasztani a keménysajtokat, így könnyebben elviselhetővé válik a mindennapos stressz.
  • Tej: A tej kalciumban, D-vitaminban, fehérjékben és antioxidánsokban gazdag, így csökkenti a stresszt.

Van köze a halhólyagnak a Guinness sörhöz

Január 12. 20:49
A Guinness sokat tesz annak érdekében, hogy a sör olyan legyen, amilyennek az alapító Arthur Guinness megálmodta 1759-ben. Így kerülhet az ír sörbe a halak úszóhólyagja.
 
Az úszóhólyagból kivont zselészerű anyagot a hordókba teszik, hogy leülepítsék a maradék szilárd anyagot, élesztőt és egyéb szennyeződéseket - írja az Index.
 
Egy magát vegánnak valló férfinak aláírásgyűjtésével egyébként sikerült kikényszerítenie a gyártóból, hogy megváltoztassák az évszázados receptet...

Így ünnepeltek a Golden Globe sztárjai

Január 12. 18:12
A január 10-én megrendezett Golden Globe díjátadón Hollywood legnagyobb sztárjai ismét champagne-nyal koccinthattak. Az esemény hivatalos pezsgője immár 25. éve a Moët & Chandon. A gála során összesen 1 500 mini palackot, 125 karton Grand Vintage 2004 és Moët Rosé Impérial champagne-t szolgáltak fel magnum palackból, elfogyott 500 koktél is.
 
A vörös szőnyegen vonuló sztárok közül a legjobb színésznőként díjazott Jennifer Lawrence mellett Kate Hudson, Eva Longoria, Eddie Redmayne, Amy Schumer, Regina King, Live Schrieber, Eva Longoria, Bryan Cranston, Olivia Wilde, Jason Sudeikis, Gina Rodriguez is csatlakoztak a ’Toast for a Couse’ kezdeményezéshez. A színészek a Moët Mini palack elfogyasztásával jó célt szolgáltak: a Moët & Chandon minden pohárköszöntő után 1 000 dollárt adományozott az adott sztár által kiválasztott alapítványnak.
 
Így ünnepeltek a Golden Globe sztárjai
Fotó: Getty Images
 
A filmszínház champagne-a idén 25. jubileumát ünnepelte a Golden Globe hivatalos pezsgőjeként, ennek megünneplésére egy koktélkülönlegességgel is készültek. A ’Moët Ruby Red’ receptjét az elismert Los Angeles-i mixer, Karen Grill álmodta meg: a klasszikus French 75 modern változatában málnát, citrusokat, tárkonyt kombináltak Moët Impérial champagne-nyal felöntve.
 
A díjátadót követően a Weinstein partiján folytatódott az este, ahol a meghívottak formabontó módon, egy champagne-automatából juthattak hozzá a mini palackokhoz. 

Edd magad trendire!

Január 12. 16:12
Edd magad trendire!
 
A divat nemcsak öltözködésünkre, hanem étkezésünkre is nagy hatással lehet. A Food & Wine idén már nyolcadik alkalommal teszi közzé gasztronómiai trend előrejelzéseit, amelyben értesülhetünk a legújabb és örökzöld kedvencekről, illetve a sereghajtókról.

Továbbra is az egyszerűség dominál, a „vissza a gyökerekhez és a klasszikusokhoz” elv kibővül a környezettudatossággal, a gluténmentes élelmiszerek felértékelődésével. 

Top 20 trendi étel:
 
  1. Helyi eredetű húsok és tengeri alapanyagok használata
  2. A séf által meghatározott fast-casual koncepciók (új)
  3. Helyben termesztett termékek használata
  4. Hiper-lokális beszerzési források (például az étterem kertjéből) 
  5. Természetes alapanyagok/ minimálisan feldolgozott élelmiszerek
  6. A környezet fenntarthatósága
  7. Egészséges gyermek ételek
  8. Új metszésű húsok
  9. Fenntartható tengeri élelmiszerek
  10. Házi/ kézműves fagylaltok
  11. Etnikai ízesítők, fűszerek (lásd: Sriracha)
  12. Autentikus nemzetiségi konyhák
  13. Márkázott tanyasi és birtok-termékek
  14. Kézműves mészárszék
  15. Ősi gabonafélék
  16. Nemzetiségi konyha inspirálta reggelik
  17. Friss/ házi kolbászok (új)
  18. Házi/ kézműves savanyúságok
  19. Az élelmiszer-veszteség csökkentése/ kezelése
  20. Street food/food trucks
 
Ami a magyar trendeket illeti, továbbra sem szorulnak háttérbe a tradicionális ízek és ételek, mindössze meg kell tanulni a tradíciókat és az új irányvonalakat kontrasztba hozni egymással. Az új trend kulcsszavai lehetnének, a bátorság, merészség, illetve az éles íz kontrasztok, viszont mindezt úgy, hogy megőrizzük a magyar értékeket és ízeket. Meg kell találni az „arany középutat” , oly módon, hogy a magyar konyha gazdagítása mellett, legyünk nyitottak feltárni és befogadni más kultúrák konyháiban rejlő kincseket. 

Sok újdonsággal készülnek a Gyulai Pálinkafesztivál szervezői

Január 12. 15:05
Április 15. és 17. között rendezik meg a Gyulai Pálinkafesztivált, amelyet idén új tulajdonosi kör szervez. Az esemény sajtótájékoztatóján a rendezők elmondták, hogy idén nagyobb sátorral, a hungarikumok hangsúlyosabb jelenlétével várja az érdeklődőket.
 
Arra törekszenek, hogy a rendezvény ismét az ország és a szakma elsőszámú pálinkafesztiválja legyen, hozzájáruljon Gyula ismertségének növeléséhez, valamint a fürdőváros és a környező települések vendégéjszakáinak növeléséhez - mondta el Bora Imre a Gyulai Pálinkafesztivál új fősezrevzője január 11-én. 
 
Az MTI kérdésére válaszolva Bora Imre kifejtette: újdonság lesz idén, hogy nagyobb sátrat állítanak fel a Várkertben, amelyet az eddigi gyakorlattal ellentétben nem osztanak több térre. Arra törekszenek, hogy a Gyulához kötődő termékek, a kolbász, a májas, a csokoládé, valamint a hungarikumok, például a mangalica- és szürkemarha-termékek, a méz, a kürtős kalács hangsúlyosabban jelenjenek meg a fesztiválon.     Hozzátette: idén is szerveznek pálinkaversenyt, ám ezúttal a kereskedelmi főzdék nem nevezhetnek a termékeikkel.
 
Újdonság lesz az is, hogy külön kategóriát alakítanak ki a bérfőzdék által, valamint az otthon, saját fogyasztásra főzött pálinkák számára. A nevezési feltételekről és határidőkről később adnak tájékoztatást.
 
Bora Imre közölte: a rendezvény szakma általi elismertségét programokkal és konferenciákkal szeretnék emelni, emellett kiemelten figyelnek arra, hogy színvonalas kísérőrendezvényeket is szervezzenek, minden korosztálynak megfelelő zenei kínálatot nyújtsanak.
Koncertet ad idén az Ismerős Arcok, Majka és Curtis, a Kiscsillag, az Irigy Hónaljmirigy, Gáspár Laci, a Bikini, Kis Grófo, Bódi Guszti és Bódi Margit, továbbá a gyulai zenészekből álló Magna Cum Laude együttes.
 
Görgényi Ernő polgármester elmondta: a fesztivál kiemelt eseménye Gyulának, örülnek, hogy egy tőkeerős, professzionális tulajdonos kezébe került a rendezvény. Bejelentette: öt évre szóló megállapodást szeretne kötni a főszervezővel, amely szerint a város minden évben legalább négymillió forinttal támogatná a szervezést és ingyenesen rendelkezésre bocsátaná a helyszíneket. Erről a január végi képviselő-testületi ülésen döntenek - mondta a polgármester.
 
Az első Kisüsti Pálinka Fesztivált Lovász Sándor ötletgazda szervezte meg 2000-ben Gyulán. Az azóta eltelt több mint másfél évtizedben számos hasonló rendezvényt szerveztek országszerte, a békési fesztivál sem színvonalában, sem látogatottságában nem tudta hozni a megfelelő fejlődést. Ezért döntött úgy Lovász Sándor, hogy átadja a rendezési jogokat a Bora Ital-nagykereskedelmi Kft.-nek, amely már 16 éve szervezi a Csabai Sörfesztivál és Csülökparádét - közölték a szervezők.
 
A 17. Gyulai Pálinkafesztivált április 15. és 17. között rendezik meg a Várkertben.
(MTI)

Nemzetközi böllérverseny lesz hétvégén

Január 12. 13:05
Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb téli gasztronómiai rendezvényét, a 15. Nemzetközi böllérversenyt szombaton tartják Napkoron, ahová a korábbi évekhez hasonlóan több mint tízezer érdeklődőt várnak.
 
Támba Miklós főszervező elmondta: mintegy huszonöt alkalmi hentescsapat idézi vissza a hagyományos falusi disznóölést, köztük az erdélyi Kaplony, Szatmárhegy és Erdőd településekről érkezők is, akik az anyaországitól értérő módon készítik és tálalják fel a finomságokat.
 
A napkorona udvarház területén a mangalica disznófajta feldolgozásában mérik össze tudásukat a böllérek, az általuk hozott állatoknak rendelkezniük kell a Mangalica Szövetség tanúsítványával is.
 
A versenyen a legjobb böllér címért küzdenek az indulók, de díjat kap a legnépszerűbb gárda is. A rendezvény szombat reggel 6 órakor veszi kezdetét a Nyíregyházával szomszédos településen.
 
Ahogy az egykor, sőt még ma is szokás a falvakban, a fogópálinka elfogyasztásával indul a nap, amelyek szintén versenyeznek, csakúgy, mint a nap közben felszolgált forralt borok.
 
Támba Miklós szerint különlegességnek számító gyümölcspárlatok is kerülnek az asztalra, így som, vadkörte vagy birsalma pálinka, a boroknál pedig a megannyi változatú ízesítés jelenti a ritkaságot, például a szegfűszegestől a narancsosig.
 
Az állatok kötelező elkábítása és kivéreztetése után a zsűri értékeli a húsfeldolgozást, a füstölésre és a hűtésre előkészítés mesterfogásait, illetve az elkészített toroskáposztát, hurkát és kolbászt is.
 
Az érdeklődők is megkóstolhatják a disznóölés hagyományos ételeit, italait, annak a böllérgárdának, amelyik sátránál a legtöbben fogyasztanak majd, a közönségdíj jár.
(MTI)

Így (nem) isznak a fiatalok

Január 12. 10:41
Az egyik nagy sörgyártó koncszern a közelmúltban végezte el globális kutatását arról, hogy a 21 és 35 év közötti prémium sört fogyasztók miként viszonyulnak az alkoholfogyasztáshoz. A vizsgálatban résztvevő ötezer fő válaszai alapján elmondható, hogy az Y generáció életében hangsúlyos szerepet tölt be az önmagukról kialakított kép fenntartása. A válaszadók több mint fele leginkább a kontroll elvesztése miatt kerüli a bulikban a túlzott alkoholfogyasztást, ugyanakkor a megkérdezettek több mint egyharmada vallotta be, hogy posztolt vagy töltött már fel olyan képet a közösségi médiában ittasan, amit később megbánt.
 
A kutatás eredménye szerint a vizsgált korosztály a párválasztás során is figyel arra, hogy a másiknál mennyire ürül a pohár. A résztvevők 97 százaléka úgy véli, hogy a nagy mennyiségű alkoholfogyasztás taszító, és nem szeretne olyan személlyel kapcsolatot kezdeményezi, aki a mértéket nem tartja.
 
A kutatást megrendelő cég felelős alkoholfogyasztásra ösztönző kampánya január közepén indul. A márka a kezdeményezésével elsősorban a nőket szólítja meg, és velük szeretné a mértéktartásra felhívni a figyelmet. A márka integrált kampánya január 13-án indul.