Fröccs

Itt vannak a Dél-Balatoni borverseny eredményei

április 29. 17:37
A kedden rendezett Dél-Balatoni Borvidéki Borversenyen nagyarany minősítést ezúttal két bornak ítéltek oda, mindkettőt az IKON Borászat kapta ’11-es évjáratú cabernet franc-jával és Tulipán elnevezésű vörös cuvée-jével - írja a borvidék Facebook oldala.
 
A „csúcszsűri” hét kategóriában állapította fel a rangsort, az eredmények a következők:
 
  1. olaszrizling – Várszegi Pincészet: Olaszrizling ’15
  2. chardonnay – Pócz Pincészet: Chardonnay ’15
  3. Irsai Olivér – Garamvári Szőlőbirtok: Irsai Olivér ’15
  4. gyöngyöző – Hujber Pince: Frizzante ’15 (mustból erjesztett gyöngyöző)
  5. rosé – IKON: Rosé cuvée ’15
  6. cabernet franc – IKON: Cabernet franc ’11
  7. vörös cuvée – IKON: Tulipán ’11
 
A média képviselői két szempont alapján adhatták le szavazataikat: a legszebb címke és a legszebb tétel kategóriában. Utóbbit a szakmai zsűri által kiválasztott hét csúcsbor közül vakkóstolás alapján, pontozásos rendszerben értékelhették.
 
A címkeverseny győztesei:
 
  1. hely: Kristinus Borbirtok: Rosé cuvée ’15
  2. hely: Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet: Kapitány ’15
  3. hely: Gutman Borpince: Star rosé cuvée ’15
 
A média bora pedig az IKON Borászat Tulipán elnevezésű vörös cuvée-je lett.

Április utolsó napján palacsintafesztivált rendeznek

április 29. 15:17
Balatongyörök a hónap utolsó napján várja sok szeretettel a palacsinta fanatikusokat, hiszen a község Palacsontafesztivált szervez. Az idei Nyitott Balaton kiemelt programjának tekinti az eseményt, amelyet néhány évvel ezelőtt hagyományteremtő céllal redneztek meg.
 
A balatongyöröki közösségi házban tartott fesztiválon fúvószenekar és néptánccsoport szórakoztatja közönséget, a legkisebb látogatók pedig a Varázshangok Játszóház animátoraival játszhatnak.
 
Akik viszont éreznek magukban kellő kreativitást, azok benevezhetnek a palacsintakészítő- és forgató versenybe is, ahol a Palacsintás király és királynő címéért süthetik és dobálgathatják a palacsintákat is. A fesztivál ideje alatt folyamatos palacsintakóstolási lehetőséget garantálnak a szervezők. 
 
Részletek az eseményről: ide kattintva
 
 

Az idei termés fele odaveszhetett

április 29. 13:59
Óriási károkat okozott az elmúlt napok időjárása. Kedden és szerdán éjszaka is fagypont alá csökkent a hőmérséklet, így több területen is odaveszhetett a termésnek akár a fele.
 
A gazdák jelzései szerint akár az idei gyümölcstermés fele is odaveszhetett a közelmúltban tapasztalt fagyok miatt, ami negyedével is drágíthatja a termékek árát, írja a Magyar Hírlap április 29-én megjelenő számában Csizmadia Györgyre, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnökére hivatkozva.
 
A lap szerint a gazdák az ilyen hideg időben fagyvédelmi gyertyákkal vagy gázégetéssel és ventillátorral melegíthetik a gyümölcsfákat, utóbbi eljárás költsége azonban nagyon magas, hektáronként 400-500 ezer forintra is rúghat.
 
A gyümölcsök ára 20-25 százalékkal is emelkedhet a fagykárok miatt - mondta Csizmadia György a Magyar Hírlapnak, hozzátéve, az eper ára 1000-1200 forint, a cseresznyéé 1000 forint, míg a meggyé 300-350 forint lehet.
 
Csizmadia György kitért arra is, hogy az egy főre jutó magyarországi gyümölcsfogyasztás csaknem a felére esett vissza az elmúlt húsz évben. Az államtitkár csütörtökön azt közölte, hogy a gazdák jogos kárigényeinek fedezésére 24 milliárd forint áll rendelkezésre.

A Törley Pezsgőpincészetbe látogatott Széll Tamás és csapata

április 29. 12:03
A Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny több mint két évtizedes múltra tekint vissza, manapság a versenysorozatban több mint 50 ország vesz részt. Széll Tamás séf, commis-ja, Szabó Kevin és segítői, Szulló Szabina és Vomberg Frigyes nyerték a Bocuse d’Or február 18-ai magyar döntőjét, ahol hat induló csapat közül bizonyultak a legjobbnak, így ők képviselik a magyar gasztronómiát a világ legrangosabb szakácsverseny európai döntőjén. 
 
A Törley Pezsgőpincészet számára már az alapító, Törley József idejében is kiemelten fontos terület volt a gasztronómia és ez ma sincs másképp, ezért is lett tagja és ezüst fokozatú támogatója a cég a Magyar Bocuse d’Or Akadémiának. Pártolójától minden commis egyedi, névre szóló 3 literes Törley Casino Sec pezsgőt kapott a magyar döntő után.
 
A Törley Pezsgőpincészetbe látogatott Széll Tamás és csapata
A Bocuse d'Or magyar csapat a Törley Pezsgőpincészetnél
 
Május 10-11-én Budapest lesz a házigazdája a Bocuse d’Or Europe-nak. Ezen a két napon Magyarország és a magyar, illetve az európai gasztronómia áll majd a világ figyelmének középpontjában, ahol 20 európai nemzet legjobbjai között dől majd el, hogy melyik 11 ország séfje jut el Lyonba, a 2017-es világdöntőre. 
 
A magyar csapat hónapok óta készül a versenyre, de nagy örömünkre mégis időt tudtak szakítani arra, hogy ellátogassanak a Törley Pezsgőpincészetbe, ahol Kovács György ügyvezető igazgató és Koczuba Róbert pezsgőmester vezetésével megismerkedhettek a nagy múltú pincészet múltjával és jelenével, a pezsgőkészítés fortélyaival és megkóstolhatták többek között az idei Chardonnay du Monde nemzetközi borversenyen ezüstéremmel díjazott, tradicionális eljárással készített 2012-es évjáratú Törley Chardonnay Brut Nature és Törley Chardonnay Brut pezsgőit.

Újabb felszólítólevél érkezett az EU-tól

április 29. 09:59
Megszüntette a pálinka jövedéki adójának ügyében indított kötelezettségszegési eljárását az Európai Bizottság, ugyanakkor újabb jogi eljárást indított Magyarország ellen - közölte az uniós bizottság sajtószolgálata április 28-án, csütörtökön.
 
Tájékoztatásuk szerint a bizottság azt követően foglalt állást a pálinka adóügyének lezárása mellett, hogy a Magyarországon 2016. január elsején elfogadott új jövedéki adótörvényt az uniós szabályokkal összhangban állónak találta. Az érvényben lévő magyar szabályozás értelmében egy liter pálinka főzése után 700 forint jövedéki adót kell befizetni, amely a bizottság szerint megfelel az uniós szabályozásban rögzített csökkentett jövedéki adókulcsnak.
 
Megemlítik, hogy a tavaly nyáron bevezetett magyar szabályozás szerint a magánházaknál, vagy a szeszfőzdék által személyes használatra főzött pálinka után éves szinten 50 literig nem kellett jövedéki adót fizetni. Az unió ugyanakkor előírja, hogy ugyanezen időszakra és mennyiségre vonatkozóan a tagállamok legfeljebb 50 százalékos adókedvezményt adhatnak a szeszfőzdékben magánhasználatra előállított pálinkára.
 
A bizottság kimondta: mivel Magyarország az uniós joggal összhangban hozott új szabályokat a jövedéki adóra vonatkozóan, a jogsértési eljárást lezárja.
 
A bizottság ugyanakkor arról tájékoztatott, hogy 2011 szeptemberében Magyarország új termékadót vezetett be bizonyos élelmiszerekre. Az adót 2015. január elsején más, alkoholtartalmú italokra is kiterjesztette, kivéve a házi gyümölcspárlatokat és a növényi alapú gyomorkeserűt.
A bizottság indoklása szerint ez az adórendszer kedvez a helyi termékeknek, amellyel Magyarország megsérti az erre vonatkozó uniós irányelvet.
 
Emiatt a bizottság felszólító levelet küldött Magyarországnak április 28-án, amellyel egy újabb jogi eljárást indított.
 
Az NGM sajtóközleménye szerint a kormány messzemenőkig elkötelezett a magyar emberek egészségének megőrzése, az egészséges táplálkozás elősegítése iránt. A dokumentum értelmében ezért alkotta meg 2011-ben az egészségkockázatot jelentő termékek adóját, a népegészségügyi termékadót, közkeletű elnevezéssel a chips-adót. A magyar kormány álláspontja az, hogy a kérdéses szabályozás nem diszkriminatív és nincs protekcionista (hazai termékeket védő) hatása sem.
 
(Forrás: MTI)

Nem csak télen jó a fahéj

április 29. 06:42
A fahéj jellemzően a téli hónapok fűszere, ám gyógyító hatásai miatt érdemes beiktatni a mindennapi étrendbe.
  • A jellegzetes, finom fahéjillat nemcsak megnyugtatóan hat az idegekre, hanem a szellemi képességekre is nagyszerű hatással van, növeli a koncentrációt, a memóriát, az információfeldolgozás képességét is.
  • Jó hatással van a cukorbetegekre, mert javítja a szervezet inzulinválaszát, vagyis képes kiegyensúlyozóan hatni a vércukorszintre. 
  • Gyulladáscsökkentő hatásainak köszönhetően védi a szívet és az ereket.
  • A fahéjban található ásványi anyagok, például a kalcium vagy a mangán a bélrendszer működését is támogatja.
  • Hatékony ellenszere lehet a felsőlégúti fertőzéseknek, torokfájásnak.
A teljes cikket a Házipatika.com oldalon olvashatod el! 

Belvárosi Pálinka Napok: főszerepben a birs

április 28. 19:27
Április 28-án veszi kezdetét a Belvárosi Pálinka Napok, ahol a birsből készült pálinkák kapnak kiemelkedő szerepet. Az ingyenesen látogatható rendezvényen 22 hazai főzde lesz jelen a budapesti Városháza Parkban - közölték a szervezők.
 
A közlemény szerint a prémium pálinkák nagy választéka mellett bemutatják az év tíz legjobb birspálinkájának házasításával készült Év pálinkáját is. A zsűri az idén a Márton és Lányai, a Zimek, a Nobilis, a Cruxx, a Békési, a Gyulai, a Csalló, a Schiszler, a Tokaj Spirit és a Spiritus Primus pálinkafőzdék tételeit választotta ki.
 
Mint írják, a versenyen a tételek kiválasztása a nemzetközi szabványoknak megfelelő húszpontos rendszerben történt. A szakértők vakkóstolás során döntöttek a házasítás gerincét adó párlatról, majd hozzáadták a többi tételt is.
 
„Magyarország pálinkafőzdéi 2011 óta készítik el az Év pálinkáját, amelynek célja, hogy bemutassa a fogyasztóknak az adott év gyümölcsét. Az idei rendezvény tökéletes alkalom arra, hogy kiemelkedő minőségű birspárlatokon keresztül ismerkedjenek meg az érdeklődők az azonos gyümölcsből készülő párlatok sokszínűségével" - idézte a közlemény Maros Róbert főszervezőt.
 
(Forrás: MTI)
 
 

Egy biodinamikus kékfrankos a határ mellől

április 28. 17:05
Április utolsó napjaiban használjuk ki az alkalmat, és kóstoljunk még kékfrankosokat. A burgerlandi Meinklang pincészet biodinamikusan műveli 65 hektáros területét, amelyről palackokba került egy 2012-es kékfrankos. Ezt tesztelte le a Metropol.hu.
 
Meleg karakter egy kis hűvös jeggyel az illatban. Közepesen intenzív, komplex, rétegzett illat. Tipikus kékfrankos: a meggyes jegyek uralják az illatot, jó kis frissen őrölt borssal meghintve. Vaníliás jegyek díszítik az alapvetően gyümölcsös és fűszeres jegyeket. Szájban harmonikus, jó szerkezetű kékfrankos, kellő koncentrációval, intenzitással és lendülettel. Fejlődésben lévő, fiatal vörösbor, mely abszolút fogyasztásra érett, de érlelni is lehet még, van benne potenciál. Jó ivású, jól elkészített vörösbor, finesszel, eleganciával, de kellő súllyal.
 
A teljes bejegyzést a Metropol.hu oldalon tudod elolvasni!
 

Hétvégén indul a tavaszi Nyitott Balaton!

április 28. 14:50
Idén is megszervezték a tavaszi Nyitott Balaton programsorozatot, amelynek keretében az üdülőrégió 246 vállalkozása olyan szolgáltatásokat nyújt május 1-16 között, amelyek korábban szinte csak nyáron voltak elérhetők - tájékoztatott Varga Dani Barbara, a Magyar Turizmus Zrt. regionális irodájának igazgatója.
 
A kezdeményezés célja megmutatni, hogy a Balaton régió nemcsak nyáron lehet vonzó a turisták számára, hanem tavasszal és ősszel is, hiszen egyebek közt olyan lehetőségeket kínál ilyenkor is, mint a kerékpártúrák, gyalogtúrák, nordic walking, vízi sportok, gasztronómiai- és zenés élmények, gyermekprogramok. Az akció ideje alatt több rendezvény zajlik, például palacsintafesztivál, teljesítménytúra, bortriatlon, várfesztivál, fröccshajó, pálinka piknik, bodza napok, kincskereső játék. (További részletek a www.nyitottbalaton.hu oldalon olvashatók.)
 
Az egész régióra kiterjedő programsorozatot a Balatoni Regionális TDM Szövetség és a Magyar Turizmus Zrt. regionális irodája szervezte meg a helyi és térségi TDM szervezetekkel karöltve. 
 
Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke a tavaly indult kezdeményezéssel kapcsolatban kifejtette, nem a nyári szezont kell meghosszabbítani az üdülőrégióban, hanem teljesen más szezonokat kialakítani az aktív pihenésre, a biciklizésre, a horgászatra és a gasztronómiára építve. Ehhez le kell rombolni a régi beidegződéseket is - tette hozzá.
(MTI)