Fröccs

Júniusban lesz az első Magyar bor és pezsgő napja

Május 28. 15:17
Az idei évben első alkalommal június 27-én rendezik meg országszerte a Magyar bor és pezsgő napját, a rendezvénysorozat Magyarország 22 borvidékén, egy időben zajlik majd - jelentette be Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.
 
A tárcavezető elmondta, hogy a szervezők az egy időben koccintók számának rekordját is fel szeretnék állítani, az a cél, hogy legalább 100 ezren koccintsanak egyszerre országszerte az ünnepnap alkalmából. A rendezvény a tervek szerint hagyományt teremt, felhívja a figyelmet a kulturált alkoholfogyasztásra, és tovább növeli a magyar borok népszerűségét - mondta Fazekas Sándor.
 
A Magyar bor és pezsgő napján egyebek mellett bemutatják majd, hogy miért érdemes egy borvidéki települést meglátogatni, szeretnék fellendíteni a helyi értékesítést is, valamint hangsúlyt fektetnek a helyi gasztronómiára. A szervezők egész napos játékkal, vendégváró pincékkel várnak mindenkit, a részletes program a www.koccintas.hu oldalon található, ahol pincészetek, települések csatlakozását is várják.
(MTI)

Tényleg fel lehet javítani egy gint hangyával?

Május 28. 11:30
A The Cambridge Distillery nevű szeszfőzde megalkotta a világ első „hangyaesszenciával” feljavított ginjét. Miles Irving, professzionális takarmányozó több mint hatezer vöröshangyát összegyűjtött, majd pedig erős etanololdatba helyezte őket. A férfi a folyadék desztillációja után hangyakoncentrátumot hozott létre.

A hangyás gin a világon az első az ital rovarból készült változatai közül. Az innivaló palackonként 200 angol fontba kerül és 62 hangya „esszenciáját” tartalmazza - írja az Élelmiszer.hu

Miért fontos sertéshúst enni?

Május 28. 06:51
Sokan azt gondolják, hogy a sertéshús egészségtelen, azonban a Femina oldalán található cikk ezt megcáfolta. Ihász Katalin dietetikus szerint érdemes beilleszteni ezt a húsfélét is az étrendbe.
 
  • elsődleges fehérjeforrás
  • esszenciális aminosavat tartalmaz
  • hasznos vitaminforrás, B1-vitamin-tartalma más állatok húsához viszonyítva ötszörös mennyiségű
  • a húsban található vas sokkal könnyebben felszívódik a testben, mint a zöldség- és gabonafélékben lévő vas
  • érdemesebb zsírszegény húsokat vagy húsrészeket választani, és megfelelő konyhatechnológiával elkészíteni, mint főzés, párolás, grillezés, sütőzacskóban sütés, zöldséggel, gyümölccsel tűzdelés
  • hetente körülbelül kétszer, alkalmanként 8-10 dekagramm mennyiségben javaslt a sertéshús fogyasztás
  • a sovány sertéshús - comb, karaj vagy szűzpecsenye - nem tartalmaz sokkal több energiát, mint a baromfihús
A teljes cikket a Femina.hu oldalán elolvashatod.

Miért főznénk egészségtelenül, ha ugyanazokból az alapanyagokból, főzhetünk egészségesen is?

Május 27. 21:15
Ezt a kérdést teszi fel az Egy Szakács Naplója blog. Ha már főzünk, akkor a lehető legegészségesebb módon tegyük azt, és ne pazaroljuk az alapanyagainkban rejlő vitaminokat, és ásványi anyagokat. Nem fogok ódákat zengeni arról, hogy lenmagolajjal, és mindenféle bio termékkel főzzünk otthon, mert ez a blog nem az extrémitásokról szól, sokkal inkább arról, hogy hogyan dobhatjuk fel konyhánkat egy kis apró odafigyeléssel. Íme 5 tipp!

Így tusz féláron utazni a Somlóra

Május 27. 16:42
Féláron utazhatsz a Somlói Éjszakai Picetúrára. A MÁV 50 százalékos jegyet biztosít az eseményre ellátogató borrajogók számára. Hogyan tudod megváltani a jegyedet? Íme a szervezők infografikája:

Most már hivatalos, 50%-os MÁV kedvezmény a #pincetura2015-re bárhonnan az országból! Hogy is működik ez? Nézzétek meg...

Posted by Somlói Borok Boltja /Somló Wine Shop on 2015. május 27.

Szokatlan desszertek különleges ízekkel

Május 27. 14:27
Kaktuszfüge, tárkony, zsendice. Nem éppen tipikus hozzávalók, amikor desszertet készítünk. Azonban a Gourmet Fesztivál nem az átlagos ízekről szól. A különleges alapanyagokból nagy sikerű desszerteket alkottak a séfek a Millenárison.
 
A Villa Medici Krémsajttortát készített kaktuszfügehabbal, a Viator Apátsági Étterem fehércsokoládés tárkonymousse-szal lepte meg a közönséget, a Chianti pedig bodzás zsendicenyalóvával várta a vendégeket. A fogásokról a Borravaló.hu oldalán olvashattok egy beszámolót.