Fröccs

Keresik az idei magyar gasztrohőst

Január 08. 09:02
2016. március 23-ig lehet szavazni a Man of the Year jelöltjeire. A Playboy harmadik alkalommal hirdette meg a szavazást, ahol a gasztrovilág képvieslői is helyet kaptak.
 
A magazin célja, hogy olyan példaképeket állítson a közönség elé, akik szakmájukban kiemelkedő teljesítményt nyújtanak és sikereikkel másokra is motiválóan hatnak. A kategóriák között szerepel a gasztrohősök, ahol az öt jelölt bármelyikére szavazhatsz.
 
Az idei jelöltek: Zsidai Roy, Lőrincz György, Gerendai Károly, Kovács Kristóf és Bíró Lajos.
 
Itt tudsz szavazni!

Egy tonhal, amely 34 millió forintot ért

Január 08. 06:22
Január 5-én, kedden hagyományos újévi tonhalárverést tartottak a tokiói Cukidzsi piacon, ahol egy 200 kilós kékúszójú tonhal 14 millió jenért (34 millió forint) kelt el. A legszebb és legdrágább példányt idén is a Kiyomura szusiétteremlánc vásárolta meg, amelynek elnöke, Kimura Kijosi megilletődve búcsúzott az elöregedett, 80 éves halpiactól és annak legendás tonhalaukcióitól. A világ legnagyobb és leghíresebb halpiaca, a tokiói Cukidzsi piac ősszel új, jobb infrastruktúrájú helyre költözik.
 
A Cukidzsi hajnali tonhalaukciói hazai és külföldi turisták ezreit vonzzák, a legnagyobb érdeklődést azonban az év első, szezonindító árverése övezi, amelyen a legmagasabb árat 2013-ban érték el: egy kiéleződött licitverseny következményeként a Kiyomura kénytelen volt 154,4 millió jent, mai árfolyamon 377 millió forintot fizetni egy 222 kilogrammos tonhalért.
 
A csillagászati összeg a magas árakhoz szokott japánokat is felháborította, és 2014-ben már elviselhető szintre mérséklődtek, tavaly pedig valósággal "összeomlottak" az árak: 2015 első árverésén már csak 4,51 millió jent (11 millió forint) kellett fizetni a legdrágább példányért, egy 180,4 kilós tonhalért, amelyet az északi partok mentén, Aomori térségében fogtak ki a tengerből.
 
A világon kifogott kékúszójú tonhal 80 százalékát Japánban fogyasztják el főleg nyersen, szusi és szasimi formájában. Egy darab szusiért, amely a hal legízletesebb, legzsírosabb hasi részéből készül, 3000 jent (7334) forintot is elkérnek a legjobb tokiói szusivendéglőkben.
 
A legendás tokiói halpiac novemberben új helyre, a japán főváros déli részén fekvő Tojoszu negyedbe költözik, ahol a Tokiói-öböl egy feltöltött területén alakítottak ki korszerűen felszerelt, 40 hektáros piacot a halak és az egyéb tengeri gyümölcsök árusai számára.
 
Ezen a helyen valaha egy városi gázszolgáltató működtetett gyárat, ezért a területet előbb meg kellett tisztítani a lerakódott rákkeltő vegyi anyagoktól, benzoltól és cianidtól, ami több év késedelmet okozott a projekt megvalósulásában. A veszélyes vegyi anyagok esetleges maradványaitól félve sok kereskedő szívesebben maradt volna a régi halpiacon.
Forrás: MTI
 

Brutálisan néz ki a behavazott Somló-hegy

Január 07. 18:54
Amikor legutóbb a Somló-hegyen jártunk, épp akkora köd volt, hogy alig találtuk meg a nyolcasról bevezető utak valamelyikét. Most egészen másképp néz ki a táj, és előnyére vált az időjárásváltozás:
 
Brutálisan néz ki a behavazott Somló-hegy
(Via)
 
 

Magyarország turisztikai sláger lett Európában

Január 07. 16:53
Magyarországon regisztrálták a legnagyobb növekedést a nemzetközi turistaérkezések számában a 2015-ös évről rendelkezésre álló legfrissebb adatok szerint, a nemzetközi turizmusban legjelentősebb európai úti célok közül.
 
A Magyar Turizmus Zrt. közleményében kiemelte: a Turisztikai Világszervezet (UNWTO) 2015 decemberi jelentése (World Tourism Barometer) szerint a világon 4,4 százalékkal, Európában 5,1 százalékkal, a kelet-közép-európai régióban 6,6 százalékkal, Magyarországon pedig 19,1 százalékkal nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma 2015 első háromnegyed évében; a turisták számának növekedését tekintve ezzel Magyarország került a dobogó legfelső fokára a legjelentősebb európai úti célok közül.

A 19,1 százalékos növekedés azt jelenti, hogy Magyarországon több mint a világátlag négyszeresével nőtt a nemzetközi turistaérkezések száma. 
 
Az UNWTO TOP 50-es listáján szereplő Európai országok közül a második legnagyobb növekedést (13,3 százalék) Szlovákiában mérték, a bronzérmes pedig Írország lett 12,8 százalékkal. Csehországban 8,5, Ausztriában 6,4, Lengyelországban pedig 5 százalékos bővülés volt a vizsgált időszakban a nemzetközi turistaérkezések számában.
 
A nemzetközi turisztikai bevételek vonatkozásában is kimagasló teljesítményt, dollárban számítva több mint 7 százalékos növekedést ért el Magyarország.
 
Abszolút értékben a Magyarországra érkező többnapos látogatók száma 11,0 millió fő volt 2015 első háromnegyedévében, akik 95,6 milliárd forintot, forintban számítva 15,2 százalékkal többet költöttek a vizsgált időszakban.
 
A közleményben az MT Zrt. hangsúlyozza: az Európát és az országot is sújtó nemzetközi, politikai és egyéb viharok ellenére jó esély van arra, hogy 2015-ben is új rekordot lehessen elkönyvelni Magyarországon. A turizmus világtrendjei, valamint az utazási szokások és igények változása kifejezetten kedveznek a magyar turisztikai kínálatnak: a többszöri, rövid utazások trendje például a budapesti városlátogatásoknak, az európai demográfiai trendek pedig az egészségturizmusnak teremtenek jó lehetőségeket.
(MTI)

Így tekint vissza 2015-re a Fekete Borpince

Január 07. 14:22

A Fekete Borpince beszámolt a 2015-ös év eseményeiről, sikereiről, egyfajta számvetést készített, de közben már előre is tekint, hiszen itt az új év. Így látta a 2015-ös évet a szekszárdi pincészet:

 

Mi minden történt 2015-ben a pince életében? Mozgalmas év van mögöttünk,  következzen egy rövid év végi összegzés és némi előretekintés 2016-ra:

 

Ami a legfontosabb: 2015-ben a Fekete Borpince lett Magyarország Legszebb Kisbirtoka a Bor és Piac Magazin pályázatán. Nagy esemény ez egy kis pincének. Nevesebb országos vagy külföldi versenyen nem indítottunk bort, viszont értünk azért el kiemelkedő eredményt egy idei megmérettetésen: a pince 2011-es Mókamester cuvée bora 5 csillagos borkiválóság lett, ezt a minősítést a beküldött borok közül mindössze 3 bor kapta meg.

 

Így tekint vissza 2015-re a Fekete Borpince

 

Az idei évjárat borai jónak ígérkeznek, jó meleg volt a nyár és néhány intenzív esős napot leszámítva az őszi időjárás is kedvezett a szőlő beérésének. A vékony héjú kadarkát kellett az esőzés miatt a tervezettnél valamivel korábban leszedni, minden más szőlő jól beérett. Az új rosé decemberben, az új fehér kadarka várhatóan januárban kerül forgalomba. Hónapokon belül forgalomba kerülhet a 2012-es évjáratú Mókamester cuvée, amit már nagyon sokan várnak.


 
Vendéglátás terén azt mondhatjuk, egész évben pezsgő társasági élet folyt a pincében. Számos rendezvényre is sor került, legnépszerűbb programjaink továbbra is a Borkóstoló félmaraton és a Gourmet borvacsora. Idén ősszel indult új programsorozatunk, a Varázslatos esték, elsőként egy bűvész lépett fel. Jövő évi rendezvényeink időpontjai már a honlapon, illetve a jelentkezési űrlapon is megtalálhatók itt.

 

2015-ben is számos fesztiválon, vásáron, illetve boreseményen vettünk részt, és ez a jövőben is így marad. Aki szeretne tájékozódni ezzel kapcsolatban, tekintse meg honlapunk vonatkozó oldalait, melyek már 2016-ra vannak aktualizálva. Több újdonság is van az idei évhez képest, így például a Borjour Magnum idén először 2 napos lesz, a Vince Budapest pedig március elején csütörtöktől szombatig tart majd. További részletek:
http://feketeborpince.hu/boresemenyek
http://feketeborpince.hu/fesztivalok-vasarok

 

Aki követ bennünket Facebook-on, az tudja, kis túlzással "számolatlanul" osztogattuk egész évben a borokat és ez 2016-ban is így marad. :) Örömet jelent nekünk, ha egy kis örömet tudunk szerezni nektek. Boldog és sikeres új évet kívánunk a pince és a pince borai iránt érdeklődőknek.

Mi legyen a Torkos Csütörtök logója?

Január 07. 12:07
A Torkos Csütörtök logópályázatának végéhez érkezve a héten közönségszavazás keretében derül ki, kinek az alkotása lesz ezentúl a Torkos Csütörtök új jelképe.
 
A 266 pályázóból előzsűrizés során a Magyar Turizmus Zrt. munkatársai választották ki azt a négy pályaművet, melyek közül a nagyközönség január 5-8. között tartandó online szavazással fogja kiválasztani a nyertest - írja a Turizmus Online.
 
 
Az idei Torkos Csütörtök egyébként a „Gasztroélmények Évének" nyitánya is lesz. E tematikus év keretében az ízeké, a magyar termékeké és hagyományoké lesz a főszerep. Továbbá 4-5 nagyszabású gasztronómiai esemény mellett számos egyéb kulináris program várja majd az érdeklődőket az év során.

A szerzetesi gasztronómiáról nyílt kiállítás Budapesten

Január 07. 10:59
A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban december 10-én nyílt időszaki kiállítás a szerzetesi gasztronómiáról, mely 2016. május 1-jéig tart nyitva - írja a Magyar Kurír.
 
A szerzetesek étkezési szokásait a kora középkor óta szigorú szabályok  határozzák meg. Rendkívül egészségesen étkeznek, készítenek bort, sört és gyógyító likőröket, kertjeikben a zöldségek és gyümölcsök mellett megterem sokféle fűszer- és gyógynövény, asztalukra olykor ünnepi finomságok, olykor pedig böjti eledelek kerülnek.
 
Ezekkel lehet megismerkedni a múzeum kiállításán.

Kürtős kalács a sláger Floridában

Január 07. 08:53
Kürtős kalács a sláger Floridában
 
Augusztusban a floridai Sarasotában indított kürtős kalácsos bizniszt Kürtős Inc. néven Gulyás Anikó, aki 11 éve költözött a városba és ikrei négy évvel ezelőtti megszületése után kezdett otthon sütögetni.
 
Mára már nagykereskedőként értékesíti az édességet több étteremnek, persze emellett rendszeresen megjelenik az áruval a környékbeli piacokon, vásárokon is - írja a HVG.hu.
 
A floridaiak pedig imádják... :)

Ez az egyik legegészségesebb fűszer

Január 07. 06:40
Állítja a Házipatika.com a fahéjról, amelynek rendkívül jó hatásai vannak az egészségre. Fogyasztását minden nap javasolják a szakértők.
 
A fahéj vércukorszint-szabályozó hatása jelentős. Ha a szénhidrátdús ételt fahéjjal együtt fogyasztják, akkor az nem okoz olyan hirtelen emelkedést a vércukorszintben, így hirtelen csökkenést sem. A vércukorszintre gyakorolt jótékony hatása mellett a vérzsírokra is kedvezően hat. 
 
A fahéj jellegzetes aromája az agyműködésnek is nagyon jót tesz, képes stimulálni a gondolkodást és a kognitív képességeket, javítja a memóriát, a szem-kéz koordinációt, emellett pedig az agysejtek mikroszkopikus sérüléseinek gyógyulását is felgyorsítja.
 
Mindezek mellet a fahéjnak baktérium- és gombaölő hatásai is vannak.