Fröccs

Kevesebb a betegség és több a bevétel, ha megfelelő a kutyád

Szeptember 26. 17:24
Kevesebb a szőlőbetegség és több a vásárló azoknál a borászatoknál, ahol kutya van a háznál. Nagyjából így foglalható össze az agrarszektor.hu legújabb írása, amelyben 5 pontban szedték össze a „kutyás borászatok” előnyeit. Íme:
  1. Kísérletek bizonyítják, betanított keresőkutyák képesek jelezni a pajzstetű jelenlétét a szőlőültetvényekben. Ez a kártevő a hajtásokon táplálkozik illetve vírusok terjedését is okozhata. A kutyák alkalmazása így akár a fenntartható gazdálkodást is elősegítheti, hiszen minél korábban ismerik fel a kártevőket, annál kevesebb növényvédő szerre lehet szükség.
  2. Sok borászathoz, szőlőskerthez tartozik legelő is, ahol haszonállatokat tartanak. A kutyák az ő őrzésüket is végezhetik.
  3. Nem csak az állatok, de maga a szőlő is veszélyben lehet. A tőkék legnagyobb ellenségei a kerteken átvonuló nagyobb testű állatok, illetve a szőlővel is táplálkozó madarak, rágcsálók. A kutya őket is távol tudja tartani.
  4. Ahol kutya van, ott az emberek általában otthonosabban érzik magukat. Így van ez a borászatok vendégeivel is (feltéve, hogy nem félnek a kutyától). A kutya tehát növelheti az adott pincészet népszerűségét és növelheti a forgalmat.
  5. Vannak pincészetek, ahol a dizájnt is a kutyák inspirálják. Nem kell messzire mennünk a példáért. Elég csak az etyeki Hernyák Birtok 2012-es zöld veltelínijének vagy a szekszárdi Bodri Pincészet Bodrikutya Cuvée-jének a címkéjére gondolni, ahol markánsan megjelenik a kutya, mint motívum. Igaz, utóbbinál nyilván nyomott valamit a latban Bodri István borász-tulajdonos neve is.

Lehullt a lepel a somlói juhfark titkáról

Szeptember 26. 11:55
A szakma és a közönség körében egyaránt sikerrel zárult a szeptember 23-án a Tornai Pincészetben megrendezett 2. Somlói Juhfark Ünnep. A 15 pincészetet felvonultató kóstoló mellett Kiss Eliza kormánybiztos és Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus részvételével szakmai beszélgetés is zajlott a juhfark, mint borkülönlegesség hazai és nemzetközi esélyeiről.

A résztvevők egyetértettek abban, hogy fontos, hogy a borászok mind ugyanazt értsék somlói juhfark alatt és ennek megfelelő borokat készítsenek. A termelőknek együtt kell meghatározniuk, hogy milyen jól beazonosítható, egységes stílusú bort tesznek egy borvidék védjegyévé, és hova pozícionálják azt a piacon. Az alapanyag megfelelő, hiszen Somló és a juhfark párosa izgalmas, egyedi bort ad. A juhfark visszafogott, kevéssé karakteres fajta, ez pedig kitűnő lehetőséget kínál arra, hogy megmutassa az egyedülálló, vulkanikus somlói talajt és éghajlatot. A meghívott vendégek szerint a somlói termelők a boraikkal jó úton járnak, nemzetközi elismertségük esélyeit pedig az is növeli, hogy a világ egyre jobban értékeli a különleges helyi fajtákat.

Egymillió forint üti egy fiatal borász markát

Szeptember 25. 16:30
Egymillió forintos féléves külföldi ösztöndíj és a „Jövő Borásza” cím viselése a jutalma annak a fiatal borásznak, aki elnyeri a most meghírdetett Borászok Borásza Ösztöndíjat. A Vinum Praemium Alapítvány által létrehozott ösztöndíj program célja azon elkötelezett borász megtalálása, akinek a borkészítés mellett a borkultúra fejlesztése és a közösségépítés is fontos.
 
Pályázhatnak a hazai egyetemeken aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, 29. életévüket be nem töltött szőlész-borász hallgatók, akiknek már legalább négy sikeresen lezárt félévük van. A jelentkezőknek az alapítvány székhelyén október 31-ig kell leadniuk pályázai anyagukat, aminek tartalmaznia kell egy legalább 15 oldal terjedelmű dolgozatot a „Szőlőtermesztési- és borászati technológiák vizsgálata” témakörben. A beérkezett dolgozatokat egyetemi oktatók előzetesen értékelik, majd a legjobbakat továbbítják az alapítványnak, ahol egy kuratrórium dönt a „Jövő Borásza” cím odaítéléséről.

Tudta, hogy Borotán van Magyarország legszebb borászata?

Szeptember 25. 13:31
Tudta, hogy Borotán van Magyarország legszebb borászata?
 
Idén először adták át a Magyarország Legszebb Birtoka díjat, ahol a borászat kategóriában a borotai Koch Borászat (Hajós-Bajai borvidék) nyert. A verseny hat kategóriájában összesen 50 birtok nevezett, ezek közül kapta meg Magyarország Legszebb Borászata díjat a Koch Borászat, a kiírás értelmében innentől időkorlát nélkül viselheti a címet.

Koch Csaba tulajdonos éppen idén ünnepli negyedszázados munkásságát, a 2014-es Év Pincészete díj elnyerése után rövid időn belül újabb elismerésben részesült. Mint mondja, ez annak eredménye, hogy számukra kiemelten fontos a környezettudatos gazdálkodás, ezért is folytatnak „előremutató kísérleteket a rezisztens szőlőfajtákkal, minimálisra csökkentve így a vegyszeres beavatkozás igényét a szőlőben”.
 

Biobor és boros szabadulószoba Tokaj szélén

Szeptember 24. 21:00
Sárospatakon a Kossuth Lajos utcában, a Cuvée Rendezvényházban találjuk meg a Harsányi Pincészet birtokközpontját. A generációk óta a Harsányi család birtokában lévő kéthektáros területre alapozva 2012-ben palackozta első borait a pincészet. Az igazi borászati munka a Ciróka dűlőben lévő Ruck-tanyán zajlik, itt készülnek Hős-Nagy Henrik vezetésével a pincészet borai. A mostanra öt hektárosra bővült borászat területei a Megyer, Ciróka, Kútpatak és Király-hegy dűlőkben vannak. A szőlőben biogazdálkodás folyik, és ugyanilyen alapokon dolgoznak a borkészítésnél is.

A Cuvée Rendezvényház kicsit birtokközpont, bemutatóterem, borkóstolások helyszíne is egyben, ám mindenek előtt rendezvényhelyszín. Koncertek, kulturális események zajlanak itt. Sok pár mondta ki az épület falai között a boldogító igent, és tökéletesen alkalmas céges események, konferenciák lebonyolítására is. Békés hely nagy terekkel, kedves kerttel, és egy boros témájú szabaduló szobával.

A Kerülőutak Tokaj-Hegyaljai túrájának keretében itt kóstolhattuk meg a borokat, azok készítőjének, Hős-Nagy Henriknek az útmutatásával. A 2016-os borok 180 fokos fordulatot jelentenek a korábbiakhoz képest, köszönhetően Henrik munkájának, az elődeitől eltérő szemléletének. A pincében is biofeldolgozásra törekednek, csak nagyon-nagyon ritkán dolgoznak egy kis neutrális élesztővel. Henrik elképzelése, hogy neutrális, tisztán a fajtát és a terroirt mutató borok készüljenek, harmóniában, jó szerkezettel, alacsony alkohollal. A pincészet elsősorban furminttal foglalkozik. Az alapborok reduktív technológiával készülnek, a dűlős tételek kerülnek hordóba, változó időtartamra. Viszont minden tétel alkalmaznak seprőn tartást és felkeverést.

A kóstolt borok egységes jellemzője volt a jó szerkezet, a szép, egyenletes korty. Üdítő, lelkesítő tételek, általában némi cukortartalommal viszont feszes savakkal, így az édesség háttérbe szorul. Henrik kísérletező kedvének és a támogató tulajdonosoknak köszönhetően olyan tokaji borkülönlegességek is találhatók a szortimentben, mint a száraz szamorodni és a fordítás.

Határozott vízióval rendelkező pincészetnél kóstolhatunk, szépen rendben tartott szőlőben barangolhatunk, és meggyőződhettünk róla, hogy Sárospatak történelme nem csak az épületekben, hanem a palackokban is köztünk van. A településnek megérdemelt helye van a Tokaj-Hegyalja borvídéken.

Ilyen borverseny még nem volt!

Szeptember 22. 12:08
A bor minősége mellett annak ára és a palack dizájnja is szempont lesz a most először megrendezésre kerülő London Wine Competition borversenyen. Az új borversenyt az italszektorban tanácsadásra szakosodott amerikai Beverage Trade Network (BTN) indítja.
 
Az új koncepció értelmében szembe mennek a borversenyek eddigi trendjeivel, ahol egyetlen pohár alapján értékeltek egy bort, a zsűri vizsgálni fogja a borosüveg küllemét és a bor árát is. Mint Sid Patel, a BTN és a verseny igazgatója elmondta, adott bor megítélésénél fontos, hogy milyen jól mutat a bárpulton vagy a boltok polcain és hogy mennyire éri meg azt a pénzt, amit elkérnek érte.

A London Wine Competition versenyen ennek megfelelően 3 kirtérium alapján pontozzák majd a borokat a borkereskedelemből érkező bírák. Vizsgálják természetesen az ihatóságot, ebben az esetben, hogy melyek azok a borok, amelyekből szívesen innának még egy pohárral. A csomagolásnál azt figyelik, az adott bor mennyire tűnik ki a polcon a többi közül, illetve hogy a dizájn mennyire passzol az adott bor karakteréhez és mennyire fejezi ki azt a minőséget, amit a bor képvisel. Harmadik tényező pedig az ár lesz, vagyis hogy mindez mennyibe kerül.
 
Nevezni november 1. és február 28. között lehet, januárig boronként kedvezményesen 96 angol fontért, utána 125 font a díj. Nevezett tételenként 3 palackot kell beküldeni.
 

Éhségsztrájkba kezdhetnek a kunsági szőlősgazdák

Szeptember 21. 16:47
Éhségsztrájkot helyeztek kilátásba egyes szőlőtermelők a kunsági borvidéken a szerintük alacsony felvásárlási árak miatt. A szőlőárak tavalyhoz képest csökkentek, és a gazdálkodók állítása szerint a termlési költségeket sem fedezik.

Hatalmas az elégedetlenség a kunsági borvidéken - mondta az agrárszektor.hu-nak Király Benedek, a borvidéki Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetségének tagja. A cserszegi fűszerest tavaly még 90 forintos kilogrammonkénti áron tudták eladni, idén már csak 80-85 forintot fognak kapni érte. A kunsági szőlőtermelők egy parlament előtti tüntetést már beterveztek az év elejére, de végül nem tartották meg, bízva abban, hogy az ágazati szabályozás átalakítása kedvező fordulatot hoz.

A termelők nem elégedettek a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által meghírdetett szerződéses feltétel rendszerrel és az augusztusban közzétett árprognózissal sem. A termelők álláspontja szerint az árprognózisban közölt árak nem kötelező jellegűek, csak ajánlások. Ráadásul bár a felvásárló borászatok számára 90 napos fizetési határidőt szab meg, a vevők az Érdekvédelmi Szövetség szerint többnyire mégis jóval később, decemberben illetve márciusban fizetnek.

Az elhúzódó fizetések komoly nehézséget jelentenek a szőlősgazdák számára – mondja Király Benedek. A kunsági bortermelők hivatalosan is szeretnék bejegyeztetni a Szőlőtermesztők Érdekvédelmi Szövetségét, hogy az képviselje érdekeiket például a vételár-kifizetések gyorsítása és a kompenzációs felár szabályozásának megváltoztatására tett lépéseiknél.
 

Két napon át kukoricalángoson tálalják a krumplis gömböcöt

Szeptember 21. 15:31
Szeptember 23-24-én kerül megrendezésre Nyíregyházán az 5. Tirpák Fesztivál és Pálinkanap, valamint a 2. Nyíregyházi Bogrács- és Grillbajnokság.

Ez alkalomból a részt vevő több mint húsz nyíregyházi étterem, hét szakképző iskola és hagyomyányörző egyesület összesen 18 ezer adag tirpák specialitást készít el . A vendégek közel negyvenféle hagyományos tirpák ételből válogathatnak. Lesz tirpák cirkás paszulyleves, vágási lestyános ökörpörkölt köles-dödöllével, krumplis gömböc kukoricalángoson tálalva, tirpák káposztás-tejfölös libaaprólék tepertős galuskával, kondások bablevese, pergelt savanyú káposztás csirásgaluska, törtpaszuly és tirpák tarhonya is.  A főzésbe a meghívott lengyel, ukrán és szlovák testvérvárosok is besegítenek.

Az esemény alkalmából a helyi vendéglátóipari szakközépiskola tanulói és oktatói 1000 adag szlváslepénnyel is meglepik a vendégeket, akik számos további süteménykülönlegességet (tirpák tekercset, almás és káposztás bélest, almás puffancsot, kemencés kalácsot,  tökös bélest) is megkóstolhatnak. Vasárnap rendezik meg a bogrács- és grillbajnokságot, amelyen tizenhét csapat mintegy további ötezer adag ételt készít. A fesztiválon kitelepül több pálinkafőzde is, ezen kívül koncertek, valamint népzenei és néptáncbemutatók illetve egy postás utazó kiállítás színesítik a rendezvényt.
 
Az eseménnyel a szabolcsi megyeszékhely a várost újratelepítő tirpákokról, a tót, szlovák ajkú lakosokról emlékezik meg, akik a török idők után szinte elnéptelenedett településre beköltöztek és környéken létrehozták a ma is létező bokortanyák világát. 

Magyar borokat kóstolnak Angliában

Szeptember 21. 14:00
Harminc magyar bor mutatkozik be az angliai Bath városában holnapután, szeptember 23-án, szombaton a 2016-ban alapított Novel Wines egyéves születésnapi partiján. A vendégek a magyar-angol borkereskedés teljes, 150 tételből álló portfólióját megkóstolhatják.

„Úgy gondolom, hogy nekünk leginkább a Magyarországon honos szőlőfajtákból készült borokkal kell bemutatkoznunk, szerintem ezzel lehetünk érdekesek a világban. Elsősorban családi vállalkozásokkal dolgozunk, amelyek tradicionális borokat készítenek, de a magas minőség elérése érdekében alkalmazzák a modern technikát is. A teljesség igénye nélkül megemlíthetjük a Kardos Szőlőbirtokot Mádról, vagy a Szent Donát Birtokot Csopakról. Két fiatal borász, családi hagyományokkal, ugyanakkor világlátott mentalitással” – ad betekintést a megközelítésükbe Zsiga György, a cég társalapítója.

„Új színt viszünk a brit borpiacra azzal, hogy izgalmas, széles körben még nem felfedezett régiók borait válogatjuk össze. Arra törekszünk, hogy a helyi fajták kiváló borait mutassuk be” – mondja a Novel Wines másik alapítója Ben Franks, aki sikeres borszakíró, az angol borok jó ismerője.
A magyar es angol mellett figyelemre méltó borokat ajánlanak Japánból, Ciprusról, Törökországból, Macedóniából és további 16 országból. A cég tavalyi alapításakor tartott borkóstolón már teltház volt, ezzel is igazolva, hogy egyre többen nyitottak arra, hogy számukra ismeretlen régiók borait próbálják ki.