Fröccs

Egy master of wine is jön idén a Magyar Bormustrára

Május 18. 19:46
A szakmának és a fogyasztóknak is visszajelzést szeretne adni a Magyar Bormustra - 37. Országos Borverseny, melyet idén nemzetközi szakértők - mások mellett James Davis Master of Wine - bevonásával rendeznek meg május 24-én és 25-én.
 
Fontos a fogyasztónak kapaszkodót adni, de remélhetőleg a termelők széles köre is kíváncsi lesz eredményre - mondta el a mustra szerdai budapesti sajtótájékoztatóján Légli Ottó, a versenyt rendező Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.
 
Gál Péter, a Földművelésügyi Minisztérium eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a magyar szőlő- és borágazat csak akkor bővülhet, ha a minőség irányába fordul, ezért fontos az értékeket feltárni, többek között a Magyar Bormustra segítségével.
 
Magyarország változatos termőhelyekkel rendelkezik, mindegyik borvidékünk tud olyan borstílust, amely a nemzetközi piacon is megállja a helyét - mutatott rá Gál Péter. Mint hozzátette: ahhoz azonban, hogy ez az adottság nagyobb bevételt jelentsen a termelőknek, növelni kell a magyar borok presztízsét, hiszen azoknak nem a legolcsóbb kategóriában kell versenyképesek lenniük.
 
Koch Csaba, a verseny szervezőbizottságának elnöke közölte: a nevezés még nem zárult le; eddig 19 borvidékről csaknem 500 tétel érkezett. A mintákat hét, egyenként hétfős bizottság bírálja el, soraiban külföldi borászokkal, sommelier-kkel, szakújságírókkal; egy csúcszsűri pedig a különdíjakról dönt majd.
 
A nevezett tételek 30 százaléka kaphat arany- vagy ezüstérmet, ezek közül 70 bort csúcsbort választanak ki. A kategóriagyőztes minták mellett különdíjjal jutalmazzák a legjobb furmintot, olaszrizlinget illatos magyar fehér fajtát és kékfrankost, valamint kilenc "Tesco best buy bort" is választanak.
 
Pirint János, a Tesco Global Zrt. magyarországi beszerzési igazgatója arról számolt be, hogy a mustrához stratégiai partnerként társult áruházlánc tavaly 22,5 millió palack bort értékesített Magyarországon, ennek több mint 90 százaléka volt hazai bor.
 
A Tesco magyar, lengyel, cseh és szlovák leányvállalatait 2015 óta közös menedzsment vezeti, ami a V4-es közös piacot is megnyitja a magyar borok előtt - emlékeztetett Pirint János, hozzáfűzve: a három társország piacaira 800 ezer palack magyar bort szállítottak 2015 novembere óta.
(MTI)

Csodálatos "szigetre" épült hazánk egyetlen halászkápolnája

Május 18. 18:49
Magyarország egyetlen halászkápolnája a vonyarcvashegyi Szent Mihály-hegyre (tengerszint feletti magassága 136 méter) épült, amely valaha sziget volt. Legendák egész sora fűződik ehhez a területhez. A szájhagyomány mesél várról, remetékről, kazamatákról és más titkos járatokról - olvasható a település honlapján.
 
A kápolnáról Gombor Zsolt készített egy gyönygörű felvételt. 
 

Melyik krumpli mire jó? Kis burgonya ABC

Május 18. 16:12
Salátához, főzni vagy éppen sütni szeretnénk a krumplit? Nem mindegy hogy milyen fajtát vásárolunk be a boltban hozzá. A Food&Wine most egy kis segítséget nyújt, hogy könnyebben tudjunke ligazodni a burgonyák világában: 
 
„Vásárláskor, a burgonyák csomagolásán érdemes ellenőrizni a feltüntetett betűjelzést is, és ennek megfelelően választani. A felhasználhatóságról tájékoztató legelterjedtebb burgonya jelölés nagybetűvel történik. Ezek szerint:
 
„A” – Salátának való burgonya: a “A” jelzéssel ellátott burgonyák nem szétfövő fajták, mint amilyen a Somogyi sárga kifli, a Gülbaba, a Cherie, és az Agata is. A gumója főzés után is egyben marad. Textúrája finomszemcsés. Az „A” jelű burgonyák elsősorban saláták, hidegkonyhai készítmények, tepsis és rakott burgonyák készítéséhez kiválóak.

„B” – Főznivaló burgonya: A “B” jelzésű, asztali minőségi burgonyák az előzőhöz hasonlóan nem szétfövő, illetve csak kissé szétfövő burgonyák. Textúrájuk közepesen finom, kissé lisztes, szappanos. Olyan ismertebb fajták tartoznak ebbe a kategóriába, mint a Desirée, a Balatoni rózsa, a Hópehely, vagy a Red Scarlet. A „B” jelű burgonyák vegyes hasznosításúak. Leginkább főzéshez, raguk, főzelékek, levesek készítésére, de hasábburgonyához is igen alkalmasak lehetnek.

„C” – Sütnivaló burgonya: A “C” jelzésű burgonyák szétfőnek. Ide tartozó fajták az Agria, a Karlena, a Kuroda, a Góliát, a Vénusz Gold és sok más is. Textúrájuk a közepesnél szemcsézettebb, laza szerkezetű, száraz, porhanyós. A „C” jelű burgonyák elsősorban sütéshez, chips- és hasábburgonya, parázsburgonya készítéséhez, de burgonyás tésztához, gombóchoz és püré alapanyagnak is jó választás.
 
Megjegyzés: Valójában valamennyi (A, B, C) fajtából készíthető minden burgonya étel, azonban a jelölések ismerete, és a jelölések szerinti fajtaválasztás jelentősen megkönnyítheti a főzést, csökkenti a hibázás lehetőségét és javítja eredményt.”
 
A teljes cikket elolvashatod a Foodandwine.hu oldalon!

Brit acid jazz csapat is jön idén a Paloznaki Jazz Piknikre

Május 18. 13:23
2016. augusztus 4-5-6-án Paloznak lesz a jazz balatoni fővárosa: a Paloznaki Jazz Piknik ismét világsztárokkal teli fesztiválprogrammal készül!
 
 
A Paloznaki Jazz Piknik a jubileumi ötödik évére három naposra bővült. A fesztivált a nulladik napon a francia Ludovic Navarre house és nu jazz formációja, a világhírű St Germain nyitja. Pénteken és szombaton izgalmas nemzetközi és hazai előadókkal készülnek, fellép a brit acid jazz csapat, az Incognito, a soul, a blues és a jazz határterületein egyensúlyozó olasz énekes, Mario Biondi, a Váczi Eszter Quartet, Harcsa Veronika és a BinJip, Csemer Boggie, a Pankastic!, Marge, a Belau, a Kéknyúl Hammond Band, a Szőke Nikoletta Quartet, a Juhász Gábor trió, valamint Jász András és Barátai. A Sáfránkert melletti színpadon pedig fiatal tehetségek zenélnek majd egy vagy kétszemélyes formációkban.

Az idén később ehetünk majd dinnyét

Május 18. 11:16
Rossz hír a dinnye-rajongóknak, ugyanis a májusi hideg és csapadékos időjárásnak köszönhetően késik a szezonnyitója. A szabadföldi epernek sem kedvez az idő, de a paprikafélék, a dinnye és a csemegekukorica hajtásai is fáznak a földeken. 
 
Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruit­Veb) elnöke a Magyar Időknek elmondta: május 16-ra virradóra megjelent fagy hatásait egyelőre nem látják pontosan, az azonban biztos, hogy nem országos jelenségről van szó.
 
Ám fagy nélkül is megsínylik a szokatlanul hűvös időt a növények, a szántóföldeken termelt zöldségek fejlődését alaposan hátráltatja a hideg. A legnagyobb baj – mutatott rá Ledó Ferenc –, hogy a talaj hőmérséklete is alacsony, amit az eső még tovább hűt, emiatt a palánták nem tudják felvenni a szükséges tápanyagot. A fejletlen gyökérzet pedig később a virágzásra, illetve a várható termés mennyiségére és minőségére is negatív hatással lesz. – Elképzelhető, hogy lesznek olyan növények, amelyek gyökérzete elhal, míg a többség a jó idő megérkeztével néhány napon belül új erőre kaphat – mondta a szakember.
 
Bár a dinnyeszezonig még sok idő van, a hideg miatt vélhetően később kerülhet magyar dinnye a piacra – jegyezte meg Ledó. A gyümölcsösökben vélhetően már nem tett nagy kárt az enyhe fagy, a pontos jelentések a napokban várhatók az egyes területekről. 
 

Egy pazar chardonnay a Fertő-tó partjáról

Május 18. 09:46
Bár a chardonnay elsődleges termőterleteiről nem a Fertő-tó jut eszünkbe, de a Weingut Velich Darscho (100% chardonnay) borát kóstolva már biztosan a top tételek között fogjuk emlegetni. Az ausztriai pincészetet 1930-ban alapította a család, és a Fertő-tó körüli vályogos, kavicsos, homokos talajon leginkább chardonnay-t termesztenek. A Metropol most a 2012-es Darschot tesztelte:

„A bor a Fertő-tó körül megtalálható számtalan sekély tavacskáról kapta a nevét.(...)  A Darscho-hoz használt ültetvényen a tőkék 20 és 40 év közöttiek. Az érett alapanyag, a magas minőségű hordó és a hozzáértés nagyszerű bort eredményezett.(...) Nagyszerű harmónia. Lédús gyümölcsökben gazdag a korty, a vége pedig ásványos. Óhatatlanul Burgundia nagy fehérborai villannak fel a kóstolás során. Ez a bor abszolút nem burgundiai, mégis hasonló magasságokat képes megugrani.”
 
A teljes bejegyzést a Metropol.hu oldalon tudod elolvasni!

Egészséges tavaszi fűszernövények, használd őket!

Május 18. 06:22
A friss fűszernövények nemcsak az ételeket tezsik ízletesebbé, hanem az egészségre is jótékony hatással vannak. Nézzünk néhány példát!
 
Kakukkfű: Magas cserzőanyag- és keserű ízanyagtartalma miatt ételeink ízesítőjeként felhasználva emésztést segítő hatású. Teaként fogyasztva kitűnő köhögéscsillapító, fürdővízbe téve immunrendszer erősítő tulajdonsággal bír.
 
Petrezselyemzöld: Szinte bármely leves vagy rizses étel első rendű fűszere. Kiemelkedő C-vitamin tartalma (160 mg/100g) közismert tény.
 
Koriander: Levesekhez, húsokhoz, de akár friss salátákhoz és mártásokba is érdemes használni. Görcsös és felfúvódásos panaszok esetén nyújt segítséget.
 
A teljes cikket a Nosalty.hu oldalon tudod elolvasni!

Valódi gaszrtonómiai paradicsom a dél-amerikai város

Május 17. 19:08
A világ legjobb éttermeinek listájában ez első 15-ben két limai hely is szerepel, és ez egyetlen másik városról sem mondható el a világban. A perui főváros gasztronómiáját járta körbe a Magyar Konyha:
 
Az itteni halászokra települt rá több tucat szabadtéri étterem, amelyekben a főfogás természetesen a perui konyha ikonikus fogása, a ceviche. De talán még az étterem szó is túlzás, ezek a cevicheríák egyszerű bádogtetővel fedett kiülők, vagy még azok sem, csak egy pult műanyag tányérokkal, sőt lehetőség van akár arra is, hogy a halászoknál vegye meg az ember a neki tetsző halat, és a cevichería szakácsnője azt készítse el.(...)
 
A hagyományos ceviche a piacokon akár órákon keresztül is pácolódhat, a modern gasztronómiában inkább a pár perces elkészítés a tipikus, hogy a hal minél többet megőrizzen feszes nyerseségéből. A tálalásnál kerül még a tányérra némi édesburgonya, kukorica, saláta köretnek, bár igazából talán ez az a rész, amely rést képez a ceviche tökéletességének pajzsán. Friss ropogós kenyérrel ugyanis még jobb volna.(...)
 
Valódi gaszrtonómiai paradicsom a dél-amerikai város
Az idei Gourmet Fesztiválon a KIOSK-nál kóstolhattál ceviche-t (Forrás: Facebook.com/GourmetFesztival)
 
Az ember Peruban egy pillanat alatt lesz cevichefüggő, és a peruiak gyakorlatilag mind azok, még ünnepnapja is van a cevichének (június 28.), ám egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy Peru egyételes ország lenne. Sőt, talán nincs is olyan országa a világnak, amely ennyire változatos gasztronómiát kínálna. Aminek alapvetően két oka van – derül ki a gasztronómiai múzeum kiállítótermeiben sétálgatva Lima óvárosában, egy gyarmati palotában.
 
A teljes cikk a Magyar Konyha májusi számában olvasható!